• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NANTHEIBrož. Od spon doby bronzové po současný šperk
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    ZLOKOCKA: to bych ráda, aby tak bylo, ale u šatů na ramínka není prostor a u triček většinou nevyhovuje materiál. já jsem totiž dost teplokrevná, a i když kolegyně ráno dorazí ve 3 vrstvách oblečení, já mam jen šaty, a v horku nosím tak málo látky, jak to jen jde :D
    proto pro mě brožová sezóna končí spolu se svetrem nebo košilovými šaty.
    ZLOKOCKA
    ZLOKOCKA --- ---
    NANTHEI: Ta je uplne bozi.

A brozova sezona nikdy nekonci!
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    a stejně na další brož od Honzy Vlasáka asi dojde. i když končí brožová sezona
    (ale stejně jsem dneska jednu na košilových šatech měla)

co na takový věci říkáte?

E-shop :: janvlasak
    https://www.janvlasak.com/internetovy-obchod/?collection=broze

NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    brožová sezóna bude k mý lítosti končit, ale na nějaký šaty nebo triko je asi stejně budu nahazovat. tenhle svetr se stojáčkem je ale můj nejoblíbenější brožovej kus, protože na švu nebo na oblasti klíční kosti vypadají dobře úzký "bar brooches" i velký statement pieces.

NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    takový to, když si otevřete jenom dvě ze svých knížek, a ne úplně VŠECHNY ;)
    pak totiž můžete najít obdobného hada na šípu, datovaného do 30. let 19. století ♡

NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    VESTIGIA: omg! 😍
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    NANTHEI: já ti ho donesu. Bude to 99 nej z našich archeologických sbírek. Ale ještě to chvilku potrvá :-)
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    VESTIGIA: a mimochodem... katalog bude dostupnou knihou nebo je jen interní? protože já bych ho fakt chtěla 😍
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    VESTIGIA: tu bych FAKT chtěla mít doma, já ty fibuly miluju ♡
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    Tvoříme s kolegy katalog největších krás našich archeo sbírek, tak jsem si říkala, že by se vám to mohlo líbit. Měla jsem ji včera v ruce a je fakt nádherná. Stříbrná spona z mladší doby římské (3. st. AD), s původně zlacenými drátky a plíšky. Nález z hrobu cca dvouletého dítěte.

NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    královně Alžbětě II. by dnes bylo 100 let. připomeňme si její brože, jejichž nošením "s významem" proslula podobně jako Madeleine Albright.

A Guide to Queen Elizabeth’s Brooches
    https://www.townandcountrymag.com/society/tradition/g70934298/queen-elizabeth-brooches-jewelry-photos/

NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    takhle nějak by mě bavilo chodit, kdyby mě bavil styling - a nemusela jsem se většinou prostě jenom oblíkat do práce :))

DIABOLUS
    DIABOLUS --- ---
    VESTIGIA: Opravdu krasna
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    VESTIGIA: děkuju ♡
    nepleteš, bude to přelom až počátek 20. století, secesní prvky.
    VESTIGIA
    VESTIGIA --- ---
    Tak já se jdu taky pochlubit :-) Moje první brož (když nepočítám agitační placky a před tím bižuterní pejsky od babičky) a hned takhle krásná. Stříbro, ametyst, pokud se nepletu tak cca 120 let stará. Děkuji Nanthei za fotku, servis a tak vůbec :-)

NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    vyhradila jsem si právo čas od času uvádět rovněž historický a kulturně antropologický kontext, takže vlasová hadí brož naposled, tentokrát z hlediska symboliky.
    uvítám, když mě MADIETTA doplní, neb je to pro potřeby sociálních sítí velmi stručné :)

vlasový had naposled. obvykle se jednomu kusu nevěnuju tak dlouho, ale kombinace typu šperku, silné symboliky a velikonoc, no prostě jsou letos serpentí.

hada jako symbol nebo ztělesnění božstva či principu najdeme v kulturách po celém světě, od Mezoameriky po Austrálii. nejsnáz se nám vybaví egyptský Apofis, nágové v hinduismu nebo Lokiho syn Jörmungandr, v našem kulturním kontextu pak had starozákonní.
    tohle stvoření s sebou nese nespočet významů, nejčastěji však vyjadřuje dualitu (dobro × zlo, život × smrt, řád × chaos); cyklickou podstatu, transformaci, znovuzrození, a také plodnost a léčení.
    v 19. století se vrátil na výsluní jako jeden z nejčastějších prvků ve šperku, a to nejprve vzhledem k historizujícím tendencím a zájmu o vše exotické, opravdový boom ale nastal poté, co princ Albert věnoval Viktorii zásnubní hadí prsten. o nový symbol nehynoucí lásky tak bylo postaráno.

had obtáčející šíp by pak měl naznačovat, že ta věčná láska jde správným, vědomým směrem, a takové šperky byly populárními milostnými dárky.

brož je vyrobená z 10k, částečně postříbřeného zlata a blond vlasů. očička jsou pravděpodobně z českých granátů, v korunce je granát jiného typu. časově se pohybujeme ve 2. čtvrtině 19. století.

NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    MADIETTA: tzv. vlasový šperk byl v 19. století nesmírně populární. ozdoby s lidskými vlasy sice známe už od 16. století, šlo ale o scény sestavované z kousíčků vlasů v prstenech a brožích nebo jednotlivé pramínky.

složitě splétané vzory se objevují až od nějakých 20. let 19. století, a šlo buď o šperky smuteční (použití vlasů zesnulého) nebo sentimentální (dary z lásky / pro přátele z vlastních vlasů nebo "mateřské" šperky s dětskými vlásky). vlasový šperk vyráběly specializované dílny - parukáři nebo pletařky, už v této době ale vznikaly tištěné návody, podle kterých pletly dívky vlasy doma. to se v druhé polovině století stalo populární ruční prací podobně jako např. vyšívání.

na fotce je moje brož s obrázkem náramku z Čech 20.-40. let 19. století z knihy Aleny Křížové Šperk od antiky po současnost. podobnost je rozhodně nenáhodná, je tedy možné, že je brož místní.

MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    NANTHEI: wow, tak to je fakt boží curio. :) O hadí symbolice leccos vím, ale na zajímavosti o vlasových špercích se těším!
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    pro mnoho z vás to bude asi trochu šílený, ale já jsem do svý sbírky broží získala asi vůbec nejhustší věc, která se navíc na českém trhu prakticky nevyskytuje - viktoriánský vlasový šperk. brož ve tvaru hada obtáčejícího šíp je vyrobená z lidských vlasů a nízkoryzostního zlata. o vlasovým šperku a symbolu hada v 19. století ještě něco napíšu, ale teď se chci věnovat tomu, proč si máme pořizovat nový věci na velikonoce :)

určitě to o (ne)pokakání beránkem znáte.
    já jsem si kvůli tomu pořídila tady hada, vy to do zítra třeba stihnete. souvisí to totiž s tím, že na Vzkříšení se měl do kostela nosit sváteční a čistý, ale ideálně (aspoň zčásti) nový oděv. beránek jakožto symbol pro Ježíše Krista (Agnus Dei) a také beránek v kontextu židovského svátku Pesach je evidentní :)

DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    ULO: to je ale velmi povedený Bullion! ❤️
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam