TBC: Na psychoterapie docházím roky. Samotná terapie ale není řešení. Je to spíš hledání nějaké cesty. Já jsem na začátku ani nevěděl co mi vlastně je. Jestli to je trauma, deprese nebo co. Až teprve postupným zkoumáním jsem došel k názoru, že mám syndrom vyhoření. Docela hezky ho popsali na ČT v seriálu "what the fact". Má to několik různých fází. Do té absolutní fáze jsem se nedostal, to bych asi věděl hned. Ale přiblížil jsem se tomu párkrát.
Problém je, že když už je toho fakt hodně, tak na chvilku couvnu. Odpočinu si a pak zase se vrhnu zpět na kopání. Z toho co jsem ale zjistil, je syndrom vyhoření mnohem komplexnější problém. Páchat v těle škody může i když to člověk necítí a má pocit, že je všechno skvělé. Je to z velké části styl života, ze kterého se špatně vystupuje někam pryč, protože člověk se rozhodl tak žít z nějakého důvodu.
U mě ten spouštěč byla traumatizující událost před 15ti lety. Kdy jsem dostal pocit, že mě lidi vnímají jako neschopného loosera a tak jsem postupným způsobem propadl workaholismu a snaze co nejrychleji kariérně růst. Fungoval jsem tak, že jsem celý rok pracoval a neměl jsem žádné dovolené. Ani jsem nechtěl. Víkendy jsem nesnášel protože jsem byl sám se svými myšlenkami a neměl jsem do čeho "vrtnout". Takže jsem si nabral hromadu různých bočních aktivit (třeba organizování dobročinných akcí), kterýma jsem zaplácával čas když jsem zrovna nedělal pracovní věci.
Podepisovalo se to na mě už tehdá. Sem tam jsem couvl a ubral. Nějak jsem balancoval. Pak přišla rodina a nečekané stresující události a najednou bum... mám hromadu psychosomatických zdravotních potíží a navíc mám periodicky problém vykonávat svou práci. Prostě se třeba za celý den neodhodlám udělat něco do práce. Prostě jako by mě nějaká neviditelná ruka nedovolila začít pracovat. Nejprve jsem myslel, že to je důsledek toho stresu a deprese, ale ono to je obráceně. Stres a deprese je důsledkem toho, že mám problém udržet pracovní tempo, který jsem si naordinoval.
Jak se vyhnout vyhoření? | What the Fact?https://www.youtube.com/watch?v=bDWkXTtX4nQ