• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    KARLOSKStezka Českem
    Stezka Českem, to není jen severní a jižní trasa.

Pro stezkaře a stezkařky co jdou stezku nebo se jít chystají. :)
    Neřešíme jen severní a jižní část ale i stezku napříč, stezku sever x jih, Českomoravskou stezku a Stezku Slezkem známé jinak jako Via Czechia.
    Rady a tipy ohledně ubytování, míst pro přespání, kde se najíst nebo místům, kterým je lepší se vyhnout.
    rozbalit záhlaví
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: ty mas ten BA? zas koupit spatne BA nemuzes podle me, pokud ti vyhovujou veci, kvuli kterym sis ho koupil... tak to sou paradni stany
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: Tak pak nějakou recenzi. Jsem zvědavý, zda jsem koupil ten svůj dobře nebo ne. :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ten durston x dome 1+. mam pozadavky, do kterych se vetsina vyrobcu nevejde, protoze vyrabi v presnem rozporu s mymi pozadavky :D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: A na jaký došlo?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: tak se strazci NP husty!

a ten vyhled na plesny jezero ti ani neverim, ze to lipno sis tam nedokreslil sam. Asi musim nekdy zase na sumavu. Kdyz uz mam svuj novy samonosny stan :D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Na sepsání víkendového reportu jsem si vzal volno v práci :D
    Dělám si srandu, bolej mě nohy a potřebuju regenerovat :))

Navazuji tam kde jsem skončil minutý týden, jen kousek vedle.

Cesta proběhla tentokrát překvapivě dobře. Vše mi krásně navazovalo a před polednem jsem byl v Horní Vltavici.
    Pěkná malá obec, dávají to tu do kupy. Nabírám v Jednotě vodu a pivko.
    Příjemná cesta na Knížecí Pláně je lemována neskutečným množstvím hub, které je možné sbírat prakticky z cesty. Nechápu to množství krásných hřibů.
    Mít košík tak mám za kilometr cesty plno.
    Absolutní orgasmus z nádherných šumavských luk! Kravičky, ovečky!
    Konečně se trochu trhá nebe a začíná svítit slunko.
    Na Knížecích Pláních je pěkná hájenka kde dávám pivo a čočkovou. Ceny jsou sice vyšší ale chuťově dobré jak pivo tak polívka.
    Na Bučinu už je to jen pár kilometrů.
    Na hranici s Německem je zde Restaurace Alpská vyhlídka. Dávám vývar a pivko a doplňuji vodu. Za dobré viditelnosti jsou odsud vidět Alpy jak název restaurace napovídá. Já to štěstí nemám.
    Nouzové nocoviště je už jen pár set metrů. Nikdo nikde, super.
    Rozdělávám stan, nakonec přichází ještě pár lidi, ale žádný nával se nekoná.

Druhý den ráno vylézám do příjemných 6°C. Pocitově je tak 10°C. Žádná kosa se nekoná. Dávám kafe, pofotím východ slunce a mažu směr Modrava.
    Cestou odbočuji k prameni Vltavy. Je zde fajn posezení, takže do sebe nacpu půl kila Tikka masaly.
    Po cestě mě staví stráž NP Šumava. Nabízí mě odvoz odpadků co s sebou táhnu. Víra v lidstvo +100 bodů :)

Čím blíž Modravě tím víc lidí. Samej nuzák v pantoflích z Pařížský :D
    Modrava je sice centrem turismu na Šumavě, ale není to ještě takový psycho jako třeba ve Špindlu.
    Jediný co mě trochu pozvedlo obočí byla místní svatba. Což o to, ale aby si to kolemjdoucí turisti fotili jako nějakou atrakci? WTF?!
    Každopádně se doporučuji vyhnout všem těm restauracím co tu jsou a navštívit místní koloniál.
    Krom nákupu základních potravin je možnost se zde i najíst. Za 60,- dostanete obrovskou mísu polívky.
    Doplňuju vodu, lahev malinové Šumavěnky a jdu se drápat na Poledník.

První stoupačka na Tříjezerní slať je pěknej hnus :D Zde je ještě dost lidí ale dále už je to lepší a lepší.
    Na Poledník vedou dvě cesty. Buď po modré kolem Oblíku nebo po červené přes Javoří slať.
    Šipka na Poledník ukazuje směr Oblík, takže jdu po červené.
    Za celou cestu jsem potkal jen pět lidí. Vyplatilo se.
    300 m stoupání, leje ze mě jak z vola.
    Hurá, Poledník.
    Mám ještě hodinku než zavřou občerstvení. Dávám pivko a klobásu. Křen co jsem k ní dostal mě málem udusil jak byl silnej :)
    Ceny jsou tu trochu přestřelené, ale jsem rád, že tu vůbec něco je.
    Stavím stan na zdejším nouzáku. Zatím jen tři lidi.
    Ještěže jsem neotálel a postavil stan hned. Kolem sedmé se tu začnou valit hromady lidí. Jedno hovado se mě nalepilo se stanem na můj. Naštěstí pochopil, že takhle teda ne.
    Řvoucí tříletý dítě o pár stanů vedle byla další super věc. Příště beru špunty do uší.

Ráno vstávám před šestou a okamžitě balím. Má začít pršet.
    Kafe, půl kila kuřete na kari a malinová Šumavěnka.
    Musím ocenit stav místních hajzlíků. Na to, jak je to tu frekventované ty toiky ani nesmrděly.
    Začíná pršet, nasazuju gořáčovku a šlapu směr Prášilské jezero.
    Odtud už to mám už jen pár km do Prášil.
    Zkouším jít až na Novou Hůrku, ale nakonec to otáčím. Začíná kurevsky lejt a to nemá smysl.
    V Prášilech za pivka počkám na bus a přes Železnou rudu jedu domů.

Jako musím říct, že tahle část byla jedna z těch hodně povedených. Nikdo mě moc nesral, lidí bylo méně než minule. Přeci jen už není sezona.

KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Report z tohoto víkendu až zítra ráno u kafe... Už nemám sílu ťukat do klávesnice. :)

KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Tak...

Tohle bude dvojitej report, protože jsem to zase klasicky šel dva víkendy a pokaždé mě to narušil déšť.
    Což o to, mám goráče, ale mě v tom nebaví chodit a goráče jsem měl jen horní sadu.

Minulý víkend, tj. 4.9. Jsem tradičně vlezl do vlaku a ujal se cesty směr Nová Pec.
    Vše probíhalo hezky až do příjezdu do Českých Budějovic.
    Tamní autobusák jako neznalec místních poměrů fakt nechceš hledat. On je totiž na střeše nákupáku.
    Ok. Sedám do busu a už znalej situace kdy člověk někam jede z UAN na Florenci v Praze tuší, že prostě jízda z centra ti udělá minimálně 15+
    Mám na přestup v Černé v Pošumaví 25 minut a tak neustále kontroluji v appce čas.
    Nakonec nasraně vystupuji v Kájově. Bus má 45+
    Je tu alespoň Jednota.
    Takže si jdu sednout na nádraží a zapíjím časový žal.

Dostávám se do Nové Pece. Konečně.
    Cíl je nouzák pod Plešným jezerem.
    Sotva vylezu z vlaku, začne chcát. Ok, není to nic šílenýho. Jdu.
    Jdu a jdu a najednou vidím domeček na samém okraji obce. Retro 1976! https://mapy.com/s/puvesakunu
    Paní to tu má exkluzivně vybavený. Nabízí točený pivko, potraviny a super ročenky.
    Tak mě to nadchlo, že jsem tu tak dlouho kecal, že už na nouzák pod Plešným nedojdu.
    Stavím svůj nový stan vedle místa pro betlém.

Ráno je v plánu sranda s výstupem na Plešné jezero a samotný Plechý.
    Odbočuji z hlavní trasy, na mapách není cesta označena jako no-go. Lepší věc jsem udělat nemohl. Neposkvrněný šumavský les bez kapesníčků a plný života.
    Díky, že jsem se nedostal na ten nouzák. Nějaká rodinka si tam z toho udělala kemp.
    Začínám teda stoupat od nouzáku k Plešnému. Prvotní část lesa vypadá jak kdyby zde žili Enti. Vítr fouká, stromy mluví, ale tak jinak než v klasickém lese.
    Stoupání je v pohodě. Není to zatím žádný peklo.
    U Plešného dávám malou snídaní a dle cedule jdu zážitkovou trasou směr Plechý.

Mám rád Kůrovce.
    Je zde spousty cedulí, které vysvětlují, že kůrovec je vlastně fajn a celkově pomáhá v obnově lesa... Kurva proč se lidi do tý přírody tak serou?!
    Celkově probíhá výstup na Plechý se slzami v očích.
    Neuvěřitelná příroda, všechno zde funguje jak má. Strom zemře, zetlí a z něj povstane nový.

Nahoře to začíná trochu fučet. Dávám pauzu a pokračuji směr Třístoličník.
    Na Trojmezí už někdo stihnul počmárat sloup. Kdo si kurva bere na hřeben lihovku?

No co, u Třístoličníku to lámu směr Nové Údolí.
    Výhledy jsou nádherný a já už se těším na nějaké to občerstvení a pivo.

V nové údolí funguje přes léto Krčma Vagon. https://mapy.com/s/cetusamaza
    Párky, pizza, pivo, suvenýry. Naproti je i Poutnická základna, kde člověk i mimo sezonu koupí co potřebuje. https://mapy.com/s/fegujokulo
    Dávám dva Novoúdolské Bobry a luxusní sýrové párky z Německa. Takový jsem ještě něžral :)

A tady to začíná končit. Kazí se počasí.
    Směřuji směr Strážný.
    13km sice krásnou přírodou ale jemným deštěm doprovázeným nárazovým větrem.
    Docházím do Strážného, pokupuji zásoby, dávám pivo v přístřešku a mažu na nouzák.
    Postavím stan vše v pohodě.
    Problém je, že lidi chodí na spánek pozdě. Ok. Každej to máme hozený jinak, ale normální lidi přišli do setmění a parta zoomerů cca v devět.
    Nic s tím nenadělám.

Ráno balím, stále prší. Vracím se do Strážného a jedu domů...

Naučil jsem se to neřešit a nespěchat. Člověk se akorát připraví o fajn situace. Chytnout ten vlak v Černé tak nenarazím na super retro obchůdek.
    Vše zlé je k něčemu dobré.

KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Tak a hurá domů. Prší tu a proč se v tom nutit chodit, že 😉

KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: nadhera! tesim se na report
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Zatím takto. 😉 Je tu krásně!

KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    A je to tady. Ráno bude 5°C a já si tu šlapu v kraťasech.
    Období kdy ráno vařiče odmítají vařit a ptáci zamrzají v letu je tu!
    Ale je tu absolutně nádherně

Bučina

GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    KARLOSK: spis blbost a chci foto na site. Atrakce.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: jedním slovem "lenost"
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Každopádně zdravím z Horní Vltavice. Směr Železná Ruda.

KRISKA
    KRISKA --- ---
    GIRAFFKA: no prave!
    nehlede na to ze na mapach.cz staci napsat ubytovani a ukaze to milion postylek a staci si jen vybrat a zavolat/napsat...
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    KRISKA: jeste pochopim, ze nekdo neovlada papirovy mapy a vlakovy jizdni rady. To te obvykle musi nekdo naucit a potrebujes trenik. Ale v dobe online map a idosu???
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: treba assko je 9h, krusky, cesky les... ne vsude mas navic v 1 rano prestup... ja bych zrovna 4h nekde v praze na nadrazi na prvni ranni spoj cekat nechtela.

jen ukazuju, ze ty lidi fakt maj problem s necim, co proste k tomu jezdeni do prirody automaticky patri, treba ze kdyz chces jet nekam kam to mas 9h tak si prpste bud vemes par dni vna navic at to stoji za to nebo jedes jinam:D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: Nenažranost. Ještě že ten fb nemám. Co je doprdele 9 hodin vlakem? Tak sednu na nočku a ráno můžu hned šlapat 🫪
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: tyjo, to jich je hromada uz. ale zase lidi tim zijou, zerou to, maji radost ze mame tady v malych cechach neco "svetoveho formatu", nekdo je zazranej fotbalista a nekdo zazranej stezkar a nekdo se kazdou nedeli modli k bohu. kazdej mame neco, konicek, do ceho davame sdrce a pokud to lidi delaj se stezkou, celkem z toho profitujeme i my ostatni, kteri ven jezdime i bez stezky a jezdili jsme davno pred ni.

ale ta fcb skupina je fakt masakr, ze zacatku me bavilo ty lidi sledovat, dneska je to docela masakr, kdy se fakt ptaji na to, kdo je odveze z cile k jejich autu... nebo kdo je odveze na start, ze tu etapu maji 9 hodin vlakem... jako nepochopis, fakt mi zustava rozum stat.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GIRAFFKA: no me koncept stezky svym zpusobem prijde divnej, protoze ty turisticky trasy existuji pres sto let obecne, a vetsinu republiky krizuji tak 50 aspon.

takz ekdyz nekdo prijde a rekne "tady muzes jit po zlute, tady po cervene, tady po modre a obejdes celou cr severrem, jihem nebo dohromady" tak to mi prijde smesny.

taky mi prijde smesny, jak sleduju skupinu stezka ceskem, ze se lidi ptaji jak se dostanou napr. na nejzapadnejsi bod, jestli jako musi jit z ase tam a zpatky stejnou cestou a jestli je tam nekdo z ase nemuze odvest, ptaji se na to, kde po ceste najdou ubytovani, ptaji se na to, jak to maji delat, kdyz jdou 60km po hranici a autem prijeli na start a kdo je priveze k autu...

to mi prijde uplne uhozeny, nehlede na to, ze stezka ma cely podrobny itinerar, kde jsou vypsana i ubytovani (kde se da treba najit levnejsi kdyz spim ve spacaku, kdyz uz si ho nesu, kde ochotne daji vodu "lidem na vandru" i kdyz dneska je to stezkar nebo kde jim nevadi, ze smrdis a mas krosnu. ty trail angely chapu asi z hlediska delsi trasy (aspon tyden, kdy napr. lidi chteji spat celou dobu venku a TA nabizi treba sprchu v zahradnim domku, dobiti baterek, prespani na zahrade).

ja jednou TA vyuzila, ale to jsem sla s jednou holkou, ta chtela jit celou severni stezku a bala se spat sama, to ja se taky bojim, tak sem se k ni pridala a ona po 4 dnech odpadla uplne mrtva... tak ten dalsi den zrovna byla TA co nabizela spani ve stanu na louce od domu kousek a ja nikdy sama venku nespala, je to pro me hodne nekomfortni, tak jsem toho vyuzila (jen domluva po sms by stacila, misto bylo urcene jasne) a jen bych si na hrane lesa a louky na dohled od staveni postavila spani a rano vysmahla a konktakt nemusel byt zadnej. Nicmene koule na dalsi noc venku jsem nemela a jela domu.

stezka ceskem existuje od roku 2021 mam pocit, je dost medializovana jejim tvurcem, myslim, ze to vytahlo ven hromady lidi, kteri potrebuji denne sprchu, potrebuji porad nabijet hromady elektroniky (jako pochopim 2x za tyden nabit telefon ale nekomu nestaci ale nekdy se nestacim divit), potrebuji aby jim nekdo jeste nasel to spojeni, nasel to ubytovani, aby je nejlepe odvezl a to jdou treba jen na dva dny... Tim, ze to martin hodne ze zacatku srovnaval s tim ze chte trail v americe a covid ho nepustil, ze udelal tento projekt, ze hodne lidi uz cetlo knihy o pct a o trail angelech a martin o tom mluvil a lidem co bydleli u cesty prislo zajimavy toto zacit nabizet... kus pozemku, zasuvku. ale primarne bych cekala, ze tam pujdou spis lidi co jdou alespon tyden, spis dele a pochopim, ze kdyz si nechcou platit 800 za ubytko, ze nechaji TA dve stovky za sprchu a pokecaji s nekym, koho uprimne dalkari zajimaji, ale nekdy mi prijde zajimave, ze lidi co jsou venku 3 dny je vyhledavaji...

zaroven to hodne pomohlo asi cestovnimu ruchu v mistech, kde to bylo tezsi, zvysilo provoz na chatach, kde se ted nemusi uvazovat nad tim, zda ma nebo nema smysl je mit dal, nechali se linky hranicni na provoz atd.

me taky staci se oplachnout bez mydla nekde vodou z potoka jednou za dva dny a vecer si trochou vody oplachnout nohy. takze koncept stezky vlastne nechapu a prijde mi ze casto vyclenuje "stezkare a nestezkare" protoze kdyz sem pred rokem 2021 potkala nekoho s krosnou, tak me zajimalo kam jde, a tak. dneska kdyz ho potkam, zajimam se o to uplne stejne + se zajimam zda jde stezku. Jenze naopak to prestalo fungovat. naopak se me obcas nekdo zeptal ale dneska kdyz na otazku zda jdu stezku neodpovim kladne, zajem jakoby hrozne opadne.

ale zas to ma asi klady pro cizince, kteri neumi moc cesky a jdou nejakou jednou vyznacenou trasou a nemusi moc resit, kde muzou, nemuzou nebo ze vznikaji diky tomu mista, kde se da legalne prespat ve stanu, treba na lyse hore. To pro me jako cloveka, co se fakt hodne boji spat v lese je hrozne super.

takze najednu stranu mi vadi, ze to fakt pritahuje lidi, kteri si v uvozovkach ani nedokazou sami zavazat tkanicky a na druhou stranu na fcb vidim maminky na matersky, kterym to diky poradku v televizi dalo impuls si vzpomenout treba na roky ve skautu, sbalily krosnu a terenni kocarek a s dvouletym deckem byly treba mesic venku s tim, ze rodiny s detma dneska misto 10 dnu v chorvatsku koupi vybavu a jdou si zkusit dat jednu etapy stezky, sla to holka s jednou nohou, protoze ji to prislo diky medializaci jako super napad...

me osobne to nastesti moc neomezuje, protoze je s podivem, ze i kdyz jsem sla ja dve etapy stezky s jinejma holkama, potkali jsme fakt minimum lidi / stezkaru.

Libi se mi u Via Czechia ze ma koncept via ceskomoravska, slezska ze "kopiruje" hranici mezi hitorickymi oblastmi.

celkove mam na to nazor vlastne... nejednoznacnej, ty projekty mi sami o sobe prijdou divne, protoze ja si umim spojit znacky k sobe a udelat si 500km dlouhou trasu. na druhou stranu rada ctu takove osobni blogove cestopisy a diky stezce vznikaji z mist, ktera znam a jsou mi tak blizke, najdu diky tomu treba novy lesni bar u potoka a udela mi radost koupit si limonadu, pritahuje to lidi, kteri ven jezdi a doted je nenapadlo si udelat nejakej ucelenej vetsi kus (a ja se k nim muzu pridat) ale casto hodne nevericne kroutim hlavou, co sou lidi na fb schopni resit... ja pochopim, ze se ptaji na vybaveni, na zkusenost s terenem pro kocarek, ale udivuje me, ze si nejsou schopni najit v mape to ubytko, jet autobusem k autu a tak...

a treba moje otazka k TA byla trochu dana tim, ze podle me TA vzniklo ke stezce takze z meho pohledu bych ho mela vyuzit jen kdyz jdu stezku, stejne jako nemuzu prejit silnici 20m od prechodu kdyz v noci nic nejede, pripadala bych si jako podvodnik, a zaroven mi prijde, ze by to nemelo byt zneuzivany.

a znam jednu TA u ktere jsem spala venku na zahrade s jinou holkou kdyz jsem sla druhou etapu asi 9dni, pro kterou uz bezohlednost lidi kteri ji pomalu chodili po baraku a lezli do pokoje k detem z jasne vymezeneho zahrada - srpcha a skoro urazene nechapali proc jim neuvari snidani a veceri, ktera to nakonec zabalila.

takze ono je to nakonec jen o lidech, jako vsude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam