• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    KARLOSKStezka Českem
    Stezka Českem, to není jen severní a jižní trasa.

Pro stezkaře a stezkařky co jdou stezku nebo se jít chystají. :)
    Neřešíme jen severní a jižní část ale i stezku napříč, stezku sever x jih, Českomoravskou stezku a Stezku Slezkem známé jinak jako Via Czechia.
    Rady a tipy ohledně ubytování, míst pro přespání, kde se najíst nebo místům, kterým je lepší se vyhnout.
    rozbalit záhlaví
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GIRAFFKA: no prave!
    nehlede na to ze na mapach.cz staci napsat ubytovani a ukaze to milion postylek a staci si jen vybrat a zavolat/napsat...
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    KRISKA: jeste pochopim, ze nekdo neovlada papirovy mapy a vlakovy jizdni rady. To te obvykle musi nekdo naucit a potrebujes trenik. Ale v dobe online map a idosu???
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: treba assko je 9h, krusky, cesky les... ne vsude mas navic v 1 rano prestup... ja bych zrovna 4h nekde v praze na nadrazi na prvni ranni spoj cekat nechtela.

jen ukazuju, ze ty lidi fakt maj problem s necim, co proste k tomu jezdeni do prirody automaticky patri, treba ze kdyz chces jet nekam kam to mas 9h tak si prpste bud vemes par dni vna navic at to stoji za to nebo jedes jinam:D
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: Nenažranost. Ještě že ten fb nemám. Co je doprdele 9 hodin vlakem? Tak sednu na nočku a ráno můžu hned šlapat 🫪
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: tyjo, to jich je hromada uz. ale zase lidi tim zijou, zerou to, maji radost ze mame tady v malych cechach neco "svetoveho formatu", nekdo je zazranej fotbalista a nekdo zazranej stezkar a nekdo se kazdou nedeli modli k bohu. kazdej mame neco, konicek, do ceho davame sdrce a pokud to lidi delaj se stezkou, celkem z toho profitujeme i my ostatni, kteri ven jezdime i bez stezky a jezdili jsme davno pred ni.

ale ta fcb skupina je fakt masakr, ze zacatku me bavilo ty lidi sledovat, dneska je to docela masakr, kdy se fakt ptaji na to, kdo je odveze z cile k jejich autu... nebo kdo je odveze na start, ze tu etapu maji 9 hodin vlakem... jako nepochopis, fakt mi zustava rozum stat.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GIRAFFKA: no me koncept stezky svym zpusobem prijde divnej, protoze ty turisticky trasy existuji pres sto let obecne, a vetsinu republiky krizuji tak 50 aspon.

takz ekdyz nekdo prijde a rekne "tady muzes jit po zlute, tady po cervene, tady po modre a obejdes celou cr severrem, jihem nebo dohromady" tak to mi prijde smesny.

taky mi prijde smesny, jak sleduju skupinu stezka ceskem, ze se lidi ptaji jak se dostanou napr. na nejzapadnejsi bod, jestli jako musi jit z ase tam a zpatky stejnou cestou a jestli je tam nekdo z ase nemuze odvest, ptaji se na to, kde po ceste najdou ubytovani, ptaji se na to, jak to maji delat, kdyz jdou 60km po hranici a autem prijeli na start a kdo je priveze k autu...

to mi prijde uplne uhozeny, nehlede na to, ze stezka ma cely podrobny itinerar, kde jsou vypsana i ubytovani (kde se da treba najit levnejsi kdyz spim ve spacaku, kdyz uz si ho nesu, kde ochotne daji vodu "lidem na vandru" i kdyz dneska je to stezkar nebo kde jim nevadi, ze smrdis a mas krosnu. ty trail angely chapu asi z hlediska delsi trasy (aspon tyden, kdy napr. lidi chteji spat celou dobu venku a TA nabizi treba sprchu v zahradnim domku, dobiti baterek, prespani na zahrade).

ja jednou TA vyuzila, ale to jsem sla s jednou holkou, ta chtela jit celou severni stezku a bala se spat sama, to ja se taky bojim, tak sem se k ni pridala a ona po 4 dnech odpadla uplne mrtva... tak ten dalsi den zrovna byla TA co nabizela spani ve stanu na louce od domu kousek a ja nikdy sama venku nespala, je to pro me hodne nekomfortni, tak jsem toho vyuzila (jen domluva po sms by stacila, misto bylo urcene jasne) a jen bych si na hrane lesa a louky na dohled od staveni postavila spani a rano vysmahla a konktakt nemusel byt zadnej. Nicmene koule na dalsi noc venku jsem nemela a jela domu.

stezka ceskem existuje od roku 2021 mam pocit, je dost medializovana jejim tvurcem, myslim, ze to vytahlo ven hromady lidi, kteri potrebuji denne sprchu, potrebuji porad nabijet hromady elektroniky (jako pochopim 2x za tyden nabit telefon ale nekomu nestaci ale nekdy se nestacim divit), potrebuji aby jim nekdo jeste nasel to spojeni, nasel to ubytovani, aby je nejlepe odvezl a to jdou treba jen na dva dny... Tim, ze to martin hodne ze zacatku srovnaval s tim ze chte trail v americe a covid ho nepustil, ze udelal tento projekt, ze hodne lidi uz cetlo knihy o pct a o trail angelech a martin o tom mluvil a lidem co bydleli u cesty prislo zajimavy toto zacit nabizet... kus pozemku, zasuvku. ale primarne bych cekala, ze tam pujdou spis lidi co jdou alespon tyden, spis dele a pochopim, ze kdyz si nechcou platit 800 za ubytko, ze nechaji TA dve stovky za sprchu a pokecaji s nekym, koho uprimne dalkari zajimaji, ale nekdy mi prijde zajimave, ze lidi co jsou venku 3 dny je vyhledavaji...

zaroven to hodne pomohlo asi cestovnimu ruchu v mistech, kde to bylo tezsi, zvysilo provoz na chatach, kde se ted nemusi uvazovat nad tim, zda ma nebo nema smysl je mit dal, nechali se linky hranicni na provoz atd.

me taky staci se oplachnout bez mydla nekde vodou z potoka jednou za dva dny a vecer si trochou vody oplachnout nohy. takze koncept stezky vlastne nechapu a prijde mi ze casto vyclenuje "stezkare a nestezkare" protoze kdyz sem pred rokem 2021 potkala nekoho s krosnou, tak me zajimalo kam jde, a tak. dneska kdyz ho potkam, zajimam se o to uplne stejne + se zajimam zda jde stezku. Jenze naopak to prestalo fungovat. naopak se me obcas nekdo zeptal ale dneska kdyz na otazku zda jdu stezku neodpovim kladne, zajem jakoby hrozne opadne.

ale zas to ma asi klady pro cizince, kteri neumi moc cesky a jdou nejakou jednou vyznacenou trasou a nemusi moc resit, kde muzou, nemuzou nebo ze vznikaji diky tomu mista, kde se da legalne prespat ve stanu, treba na lyse hore. To pro me jako cloveka, co se fakt hodne boji spat v lese je hrozne super.

takze najednu stranu mi vadi, ze to fakt pritahuje lidi, kteri si v uvozovkach ani nedokazou sami zavazat tkanicky a na druhou stranu na fcb vidim maminky na matersky, kterym to diky poradku v televizi dalo impuls si vzpomenout treba na roky ve skautu, sbalily krosnu a terenni kocarek a s dvouletym deckem byly treba mesic venku s tim, ze rodiny s detma dneska misto 10 dnu v chorvatsku koupi vybavu a jdou si zkusit dat jednu etapy stezky, sla to holka s jednou nohou, protoze ji to prislo diky medializaci jako super napad...

me osobne to nastesti moc neomezuje, protoze je s podivem, ze i kdyz jsem sla ja dve etapy stezky s jinejma holkama, potkali jsme fakt minimum lidi / stezkaru.

Libi se mi u Via Czechia ze ma koncept via ceskomoravska, slezska ze "kopiruje" hranici mezi hitorickymi oblastmi.

celkove mam na to nazor vlastne... nejednoznacnej, ty projekty mi sami o sobe prijdou divne, protoze ja si umim spojit znacky k sobe a udelat si 500km dlouhou trasu. na druhou stranu rada ctu takove osobni blogove cestopisy a diky stezce vznikaji z mist, ktera znam a jsou mi tak blizke, najdu diky tomu treba novy lesni bar u potoka a udela mi radost koupit si limonadu, pritahuje to lidi, kteri ven jezdi a doted je nenapadlo si udelat nejakej ucelenej vetsi kus (a ja se k nim muzu pridat) ale casto hodne nevericne kroutim hlavou, co sou lidi na fb schopni resit... ja pochopim, ze se ptaji na vybaveni, na zkusenost s terenem pro kocarek, ale udivuje me, ze si nejsou schopni najit v mape to ubytko, jet autobusem k autu a tak...

a treba moje otazka k TA byla trochu dana tim, ze podle me TA vzniklo ke stezce takze z meho pohledu bych ho mela vyuzit jen kdyz jdu stezku, stejne jako nemuzu prejit silnici 20m od prechodu kdyz v noci nic nejede, pripadala bych si jako podvodnik, a zaroven mi prijde, ze by to nemelo byt zneuzivany.

a znam jednu TA u ktere jsem spala venku na zahrade s jinou holkou kdyz jsem sla druhou etapu asi 9dni, pro kterou uz bezohlednost lidi kteri ji pomalu chodili po baraku a lezli do pokoje k detem z jasne vymezeneho zahrada - srpcha a skoro urazene nechapali proc jim neuvari snidani a veceri, ktera to nakonec zabalila.

takze ono je to nakonec jen o lidech, jako vsude.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    GIRAFFKA: Také to nechápu. Ta trasa má cca 2000 km. Trail Angels je prý okolo 100 lidí. Všude ze stezky je je to cca 5-10km do vesnice s obchodem. Každá Jednota má zásuvku a nikdy nebyl problém si dobít powerbanku. Nikdy neříkej nikdy, ale mám ze stezky 1500km a tu pomoc jsem nepotřeboval. Ale jako chodím po víkendech, takže jak píšeš, pro někoho kdo to jde v celku se to hodit může.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    KRISKA: je to mrte let, co jsme s partou chodili. O nejakejch trailech se tehdy nevedelo/nemluvilo, dtto trails angels.
    Rict si nekde o vodu,nkdyz nebyla studanka nam blby neprislo, nejakou basic hygienu jsme provozovali v potokach/rybnikach max (chapu,ze dnes muze byt problem ekologie), ale spis jsme se proste jako prasata nemyli (to by mi ted teda bylo neprijemny jeste vic, nez tehdy). Ale taky jsme chodili prakticky jen kveten-srpen.

Uprimne moc to angelovani v rozmeru Cech moc nechapu, pokud teda treba nejdes stezku v kuse. Ze je to takovy usmevny ve srovnani s poustnima krajinama a min huste osidlenejma mistama. To ovsem nema bejt hejt. Rada si to necham vyvetlit.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KARLOSK: tu neznam, ta je lepkova... ale pisou ze ma 1770kJ, coz tak dopovida tomu co asi sjidam bud v samodomo kasi nebo mam rada vajicka od adventure menu nebo ste to ma taky kolem 1900kJ na porci

NOISEGATE: no prave a po pomaym sacharidu bys hlad mit nemel. teoreticky, ale ja ho mam:D ty evidentne taky. a pqk sou stovky lidi kterym to staci:D zde prichazi na radu zavist protoze by yo znamenalo mene jidla s sebou
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Jeden čas jsem pravidelně snídal tu dětskou porci kuře na paprice od Adventure menu. Je toho akorát a já potřebuji snídat více a musí to být teplé, slané a plnohodnotné jídlo.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    KRISKA: tak rozhodujici je i mnozstvi, kase je proste z velky casti pomalej sacharid, ja mam po tom hlad hned. proto ty orechy, ktery to aspon trochu zaplacnou tukama/bilkovinama. Treba zena + synek snidaji kasi kazdy rano, ja to vubec nechapu :) (+ obecne nemam moc rad sladky chute)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    NOISEGATE: tak kolo je taky dobry, to mozna deti i bavi vic:D ja nastestibpo dehydru hlad nemam ale taky kupuju pet druhu a v decathlonu mi udelali ty jejich dve jidla hnusnejsi chutove, to me trochu stve.

ja kdyz si udelam.svoji kasi tak je OK i bez orechu, ale ty lupovany kase sou fakt hladovy, nevim jak to tak hladovy zvaldnou vyrabet.

KARLOSK: clovek si tdo batohu proste musi nacpat to co zvladne snist... ja s bzl muzu jost furt jen cofku a pohanku a nidke zadny maso a kypovat k tomu suseny maso, uz si muzu koupit to dehydro.

ale ja za nic neutracim, jen za vylety a dehydro, jinak i obedt si denne varim doma, fakt neutracim zbytecne takze si muzu doprat ven:)
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    NOISEGATE: Nejhorší je, že žádný z těchhle věcí na vandru nepozřu. Takže jedině věci jako mrazem sušený žrádla, vietnamský polívky a hledání restaurací a paštiky s pečivem.
    Horší je když je člověk mimo republiku, nechce jít z hřebene dolů. Tam pak i chápu ty tři kila žrádla v batohu.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    KRISKA: mega hodne urcite ne, ted uz spis vyjimecne, jedna delsi (tyden) akce rocne + par vikendu. Deti jeste moc maly na vandrovani, takze jsem zmastnakoval, koupil obytnou dodavku a jezdime spis na kole ;)
    Kaše jsou hladový obecne, moc je nejim a na treku dohanim orechama. Dehydro nekupuju vubec, je to drahy, vege nabidka omezena a mam po tom vzdycky stejne hlad :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    NOISEGATE: dik ten tvuj prvni radek me desne rozesmal.
    ale ty chodis mega hodne, ne?

ja si delam domaci kase kdyz nemam dehydro a ta vahou pod nejakych 130g taky nejde, nechapu ze nekdo da k snidami jeden pytlik 50g z obchodu a staci mu to do obeda...

ja mam cca 5,5kg pokud potrebuju poresit 7 dni, ale zas vazim 63kg, takze mi toho jidla staci pod kilo v poho.

ale kdyz pak slysim, jak si nekdo s moji vahou rozdeli jedno standarttni dehydro na 2 porce nebo ze partnersky par si to da napul a ja koukam, cim to zajist tak si enjsu jista zda bych se nemela doma drzet vic zkratka abych byla zvykla:D
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    KRISKA: 4kg na tyden je pro me nereal :) pokud jdu uplne bez podpory a moznosti nakupu tak pod 1 kg / den se nedostanu nikdy. A to se teda hodne hlidam, nejsem rozezranej a jdu "na hlad". A nedela mi problem jist pet dni za sebou to samé. Toto je zhruba set ktery beru na delsi prechody hor, posledne napr. Alta Via, cast chorvatske via dinarica, prechod slovenskych hor atp. uz nevim kde bych usetril :)

KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    KRISKA: Logicky se na to vyser a když jdeš někde kde ten Trail angel je a ty bys ho ráda využila, cinkni tam a dohodni se.
    Je to jen o tom jak si to v hlavě hodíš. Já stezku chodím i nechodím.
    Když jsem tenkrát na FB stezky napsal, že to kombinuju s Via Czechia, protože je stezka na hovno navrhnutá, byl jsem smazán. Úbl je kokot. :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KRISKA:
    nacpala jsem projita gpxka od roku 2016 co mam logger do te mapy a uz mam 70% stezky ujite, prestoze jsem sla technicky asi 80% 1. etapy a celou 2. etapu (tu alternativni), takze to je sotva 300km.

ale za "chozeni" stezky to nepovazuju, myslim, ze to, ze misty kudy jsem chodila, nahodou nekdo o par let pozdeji urcil trasu stezky, neni to stejne jako jit stezku s cilem jit stezku.

ale prijde mi zajimavy, ze hromada lidi bez toho projektu nedokazala vyrazit ven, nenapadlo je vyrazit ven.

a tak me napada... kdyz jdu stezku, muzu vyuzit napr. trail angela nebo pozadat o natoceni vody v hospode bez utraty.

kdyz nejdu stezku, tak samozrejme vsechny tyto moznosti pro cloveka jsou passe,pritom mi vlastne prijdou na celem projektu to nejlepsi. proc je to koncipovane tedy jen pro lidi, co jdou stezku a jak se urcuje delka, kterou musi mit v planu, aby to nebylo zneuzivani TA protozr nekdo chce sprchu kazdy den?

je to spise filozoficka otazka, protoze logicky kdyz nejdu stezku ale nahodou jsem na trase kudy ji autor urcil, tak nic z tohoto samozrejme nevyuzivam, protoze nejsu stezkar ale vlastne me zajima, zda jsou nejaka nepsana pravidla pro toto ktera je dobre dodrzovat nebo ne a je to jedno?
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    SAKALICEK: Do deseti kil je to vždy pohoda.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    SAKALICEK: to ani nemas moc jidla, ja se s jidlem na tyden moc pod 4kg nedostanu i kdyz se obcas da pocitat s vietnamkou nebo nejakou restauraci, a pokud se neda pocitat s nicim tak spis pres 5kg mi to leze:D
    SAKALICEK
    SAKALICEK --- ---
    SAKALICEK: Chodíme dva a dost často táhnu věci pro oba protože mám větší batoh.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam