• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LIQUID_SOUNDTipy na půldenní nebo jednodenní výlety a jiný výpady z Prahy
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    LIQUID_SOUND: Takze kdyz o 3 prispevky nize pise Vanek, ze jel vlakem do Lovosic, tak je to taky OT? Protoze do MB se da dojet vlakem a informace o cyklobusu byla docela zajimava.
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    *** Těší mě zájem, ale držte se prosim topicu tj. Tipy na půldenní nebo jednodenní výlety a jiný výpady z Prahy. Pokud se v postu Praha nevyskytuje, nepatří sem. Dík. ***
    VANEK
    VANEK --- ---
    SPIKE411: Jo, na Lovoš jsme kdysi takhle jeli, vlakem do Lovosic a po občerstvovací zastávce v rozkošné nádražce (zničena rekonstrukcí nádraží) nahoru po zelené, prakticky po spádnici. Na kraj zástavby to ještě šlo, ale v lese jsem málem vypustil duši a zapřísahal se, že příště vlakem do Oparna a pak pozvolna spirálou po silnici.
    LUESILENCE
    LUESILENCE --- ---
    Moje oblíbená je z Litoměřic do Ústí. Nahoru na Hradiště, přes Hlinnou na Varhošť, Průčelská rokle, Vysoký Ostrý, Střekov, Ústí. Do Litoměřic busem z Holešovic, zpátky vlakem. Je to docela rychta, ale stojí za to.

BLO_GROS
    BLO_GROS --- ---
    Moje oblíbená procházka (naposledy teď v neděli) je údolím Šembery u Kostelce nad Černými lesy. Auto je dobré nechat u kostela sv. Martina v Kozojedech. Autobus tam jede z Hájů.
    Vždycky si tam připadám jak někde na Šumavě. Dokonce jsme tam objevili orchideje :)

(foto není moje)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Tak když už zmiňujete ten kraj, tak Hazmburk s luxusním výhledem od Loun přes Prahu, Ještěd až po celé České středohoří. Hned vedle pak zámek v Libochovicích a vodní hrad v Budyni s touláním se kolem Malé Ohře.
    A u Litoměřic pak Kalvárie alias Česká brána s přilehlým hradištěm
    V Litoměřicích se pak dá krásně toulat, že si člověk zkusí sám najít cestu mezi všemi devíti kostely nebo kolik jich tam mají. Jsou tam ty kostely, katedrála, starobylé uličky, průlezy, hradby, zahrady, sochy, Dómské náměstí, gotické a jiné historické domy, biskupství, muzea, pivovar, hrad a to vše na docela malém plácku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LORD_DE_SEIS: Z lovosic je to moc pekna prochazka, kdyz se to vezme pres oparno a pak zpet do lovisic, tak i vylet. Na namesti je fajn kavarna
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    LORD_DE_SEIS: Lovoš je fajn, hlavně teda z té strany odvrácené Lovosicím. Je tam myslím nějaká restaurace ve starém mlýně, jestli si pamatuju dobře.
    A určitě se to dá i vlakem. A třeba i s Milešovkou a dalšími kopci v okolí za jeden den. 🙃

[SPIKE411 @ Chodíme!]
    LORD_DE_SEIS
    LORD_DE_SEIS --- ---
    Kopec Lovoš. Ideálně autem, ale dalo by se se zacházkou i vlakem z Lovosic. Pěkný výhled na české střehodoří a neni to tak frekventované jak Milešovka

SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    ZUZKAOU: a ja dodám, že na lodi T-91 si lze dát i teplý oběd za rozumnou cenu nebo alespoň v sezóně 2023 to šlo. A když se podaří počasí, tak je z ní super výhled.

A na Radobýl doporučuji lézt z jižní strany po neznačené stezce. Je to asi trochu fyzicky náročnější, ale nerozšlapané a mnohem hezčí výhledy na Litoměřice.

_
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: Protože tam je dost různých kostelu na malém prostoru, v Praze to prazak zna a lidi v litomerichich na noc kostelu je mene nez v Praze. Rychly jedinec to stihne i do klasicistního kostela v Terezine. Prespat se da u evangeliku na fare hned u kostela.
    VANEK
    VANEK --- ---
    HABEAL: Thx, captain, zajímalo mě, proč je ausgerechnet na NK ausgerechnet Liťák lepší než zůstat v matičce měst, otočka k těm skvělým lidem v Poříčanech nebo tak. (Ano, přespání asi prostě proto, že noční spojení odkudkoli do Prahy jsou zoufalá až žádná.)
    HABEAL
    HABEAL --- ---
    VANEK: Noc kostelů je každoroční akce kdy se otevírají kostely na noc i bez mší. :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Jako že přespím v kostele, nebo...? Skvělé jako že mají hodně kostelů a volné ubytování?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Busem 413 z Letňan do Litoměřic. Tam pak buď navazujíc autobus hlouběji do Středohoří a pak dojít pěšky do Litoměřic, případně zůstat jen ve městě - galerie, kavárny, podzemí, vylézt za Radoýl.

A pak nasednout na loď do Ústí a tam pak rychíkem zpátky do Prahy. Jinak Litměřice jsou skvělé na výet na přespání na Noc Kosteů.

Lodní linka T91 Ústí nad Labem – Litoměřice – Roudnice – Kudy z nudy
    https://www.kudyznudy.cz/akce/lodni-linka-901-usti-nad-labem-litomerice
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    Doporučuju autobusovou linku 400 (Nový Bor, Varnsdor) a 410 (Doksy, Jablonné v Podještědí) ze Střížkova. Super výletnický linky přímo na Kokořínsko, tras nekonečno. Posledně jsme byli třeba na vyhlídce Rač a Pustém zámku.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tohle je focené včera 7 km od Nového Knína, o pár km dál lze k vodě i slézt, místo je zajímavé tím, že tam zákaz vjezdu pro auta (mimo majitele několika chat dole u vody). Je to výrazně míň známý, než vyhlídka Máj, ale Slapy jsou na rozdíl od Štěchovic v létě koupatelný, pravděpodobně by to šlo zařadit na nějaký přechod z vlaku na vlak cca v rozpětí Sedlčany - Malá Hraštice (jestli to tam ještě jezdí), i když úplně blízko žádnému z mostů přes Slapy to není (je to právě slušně stranou všeho)
    Chao-c': "#jaro #spring #slapy #pines #photography" - f.cz - fskutečnosti Fedivesmír :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky.
    https://f.cz/@xChaos/114421366989304646
    SUCZKER
    SUCZKER --- ---
    VANEK: to je teda docela nízká lumpárna, zahradit takovýhle krásný výhled, který má navíc možná drobnou kulturně historickou hodnotu :/

Ale když jestli se nedá jít na Smetanovu vyhlídku, zkuste to z druhé strany projít přes Svatojánské proudy. A jak dopíšu text níže, tak si všimnu, že kolega SPIKE411 a ZUZIPA tu o nich už hovořil. Nicméně, když už jsem to napsal, tak tu své highlighty, které mě na Svatojánských proudech uchvacují, nechám:

... doporučuju jít od Slapské přehrady až do Štěchovic. Ze Svatojánských proudů jako takových toho samozřejmě moc nezbylo, ale příroda, jak živá tak neživá se tam velice pestře střídá, mění se ráz krajiny a po cestě se dá vidět i několik trampských chat, které si celkem dobře zachovaly odkaz na prvorepublikový tramping.

Já jel vždy ze Smíchovského nádraží do Třebenic a pak scházel do Štěchovic zase na autobus. Nakombinovat se to dá samozřejmě různě.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZIPA: Smetanova vyhlídka, dočítám se na internetu, je zavřená / oplocená majiteli okolních nemovitostí. Ale Raisova na Sázavu taky jde (kamatrád má pod Třebsínem chatičku, a hospoda u kapličky je moc pěkná); jen se teď ve Štěchovicích hůř překračuje řeka.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam