• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREAT_RChlubeníčko - Co se vám povedlo? Čím se chcete pochlubit? - Pojďte se pochválit
    Povedlo se vám něco a nemáte to komu říct, protože je to prostě váš osobní win, vaše osobní čárka? Udělali jste dobrej skutek? Dobrej koláč? Podařilo se vám úspěšně pomstít svoji čest? Dejte to sem.

Hned po spuštění skupiny padla otázka, jaký je rozdíl oproti diskuzi [Achievement unlocked]. Tady je laťka na zemi a můžete oslavit jakkoliv malé nebo velké všední nebo nevšední úspěchy.
    rozbalit záhlaví
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    Dřevník
    Taková rychlovka

LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    LIQUID_SOUND: A taky kardiologii!!! Dnesek je uplne megaden!!! <3
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    Objednal jsem se po třech nedělích zoufale marnejch telefonickejch pokusů na ortopedii!!! Neuvěřitelný huráááá!
    ELDERIK
    ELDERIK --- ---
    Stínítko na lampu. V tomhle horku tisknuto po večerech, ale dal jsem to :D

EKG
    EKG --- ---
    EKG: Ok, tak az ted umim vyplest kolo, chybicka se chybicka. I tak 50% uspech, staci predelat kazdou druhou spici. Over, over, under, neboli nad, nad, pod.
    EKG
    EKG --- ---
    Vymenil jsem rafek a spice. Ne sam, kocour mi pomahal ;)
    Porad jeste umim vyplest kolo, i kdyz zrak uz neni, co byval. Zitra se s tim pojedu pochlubit svemu bike doktorovi, at mi zkontroluje centrovani.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GILHAD: A ještě jsem ohackoval hardware a ten had navíc může vydávat (a taky vydává) zvuky.
    Teda je to jen takové pípání, ale co bych taky víc chtěl od pieza na portu, že ano :)
    TROX23
    TROX23 --- ---
    WAMP_ELF: To je poměrně snadno opravitelný
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GILHAD: Jak jsem zmínil tady, tak to je grafická karta k budoucímu počítači, tak už jsem se zase dostal k práci na tom počítači samotném a začíná to mít i hmatatelnou podobu

Navrhuju si naprosto úžasný počítač (už asi dva roky) a teď jsem se dostal k tomu, že na základní desce jako GLUE logiku budu mít dvě ATF1504 (protože jedno nemá dost nožiček) a to první (ATF1) bude bude více méně adresový dekódér. Napsal jsem si na to ATF1.pld a cvičmo ho nahrál do breakboardu k otestování.

Testoval jsem klasicky - drátkama navolil adresu, řídíci signály, podíval se, zda vypadají rozumně, zkusil jinou adresu ... a jako vždy strašně zápasil s malými rozestupy, tlustými prsty, vypadávajícími drátky a tak podobně.

Prostě nožiček moc, chce to nějakou automatizaci, že si zadám adresu a budu cvičit s řídícími signály a koukat, jak se to dekóduje.

Takže jsem vytáhnul Božské Arduino (tm), nahrál do něj univerzální FORTH, napsal a odladil prográmek pro sériovou komunikaci, kde zadám adresu a písmenko x (vyvolani prislusne funkce) a on vypíše adresu hexa, binárně a pošle ji na příslušné piny. Pak jsem zapojil drátky na vstup toho ATF1, a otestoval to. Celé mi to zabralo necelou hodinu práce od rozhodnutí se do toho pustit, přez psaní a vylepšování výstupu a hledání chyb, přez zapojení drátků (a odhalení, že potřebuju společnou zem opravdu propojit) až do finální funkčnosti, kdy jsem rutinně testoval tu logiku (nikoli ladil přípravek k testování).

Ukazka kusu skutečné komunikace (tlustě uživatelský vstup - číslo a funkce)
    Addr: a103; bin: 1010 0001 0000 0011 ; -»a104 [A104]-»x
    Addr: a104; bin: 1010 0001 0000 0100 ; -»A103 [A103]-»x
    Addr: a103; bin: 1010 0001 0000 0011 ; -»8000 [8000]-»x 
    Addr: 8000; bin: 1000 0000 0000 0000 ; -»7fff [7FFF]-»x 
    Addr: 7fff; bin: 0111 1111 1111 1111 ; -»8000 [8000]-»x 
    Addr: 8000; bin: 1000 0000 0000 0000 ; -»7fff [7FFF]-»x 
    Addr: 7fff; bin: 0111 1111 1111 1111 ; -»9000 [9000]-»x 
    Addr: 9000; bin: 1001 0000 0000 0000 ; -»a000 [A000]-»x 
    Addr: a000; bin: 1010 0000 0000 0000 ; -»a001 [A001]-»x 
    Addr: a001; bin: 1010 0000 0000 0001 ; -»        

Výsledný prográmek "z jedné vody na plot"
    hex
    : CRLF A EMIT D EMIT ;
    : binnum ( x -- ) ( print as 0000 )
    	DUP 8 AND IF 1 ELSE 0 THEN . 
    	DUP 4 AND IF 1 ELSE 0 THEN . 
    	DUP 2 AND IF 1 ELSE 0 THEN . 
    	DUP 1 AND IF 1 ELSE 0 THEN . 
    	DROP
    	;
    : SP 20 EMIT ;
    : 2bin ( x -- ) ( print as 0000.0000.0000.0000 )
    	DUP 1000 / binnum SP
    	DUP 100 / binnum SP
    	DUP 10 / binnum SP
    	DUP 1 / binnum SP
    	DROP
    	;
    : x ( addr -- ) ( send addr to ports F K (A0..15) and print it)
    	BASE C@ SWAP
    	CRLF ." Addr: " DUP hex . ." ; bin: " DUP 2bin ." ; "
    	ff DDRF C! ff DDRK C!
    	DUP  100 / PORTK C! ff AND PORTF C!
    	BASE C!
    	;

Výhoda interaktivního programovatelného shellu je zejména v tom, že když za chvíli zjistíte, že testujete několik málo kombinací, tak prostě bez restarů, překladů a vypalování jen připíšete další funkci/slovo a pak už jen mačkáte klávesu :)
    : y 
    	7000 x KEY DROP 
    	8000 x KEY DROP
    	9000 x KEY DROP
    	A000 BEGIN
    		DUP x KEY DROP 1+ 
    		DUP A022 = UNTIL
    	DROP 
    	A040 x KEY DROP
    	A060 x KEY DROP
    	A100 x KEY DROP
    	;
    (Ano, umělák, co mi radil se syntaxí PLD a rovnicema to samozřejmě zvoral a měl tam několik chyb. To jsem čekal, proto taky to důkladné testování :) )
    WAMP_ELF
    WAMP_ELF --- ---
    Může se i negativní "povedlo"? To kosiště bylo ještě po dědovi. Tak 60 let staré. Ach jo.

HAJCUK
    HAJCUK --- ---
    Dětský hrad ,základ je hotový vše z odpadu z práce kromě klouzačky.

VOJTAM
    VOJTAM --- ---
    Vyrobil jsem lavičku pro babičku...
    MATHES
    MATHES --- ---
    17.7. je datum, kdy si splnim svuj celozivotni sen. budu mit stendo - fenku zlatyho retrievera a bude se jmenovat Binky Voffadóttir.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    TROX23
    TROX23 --- ---
    Ve 41 letech jsem si dodělal maturitu, vyznamená mi uteklo mi uteklo o malinký kousek a to jenom proto, že nedočítám zadání. Škoda, ale je to jedno. :D
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    Letos mi vykvetly žlutý kally. Udělaly mi radost. Fskt to chce hnojit hnojit hnojit
    ALAYU
    ALAYU --- ---
    Pokračování posledního postu, už se to začíná rýsovat

LIMETA
    LIMETA --- ---
    Poprvé jsem ve svém životě tankovala plnou.To je najednou dospělé prozření :D
    VOJTAM
    VOJTAM --- ---
    31STITCHES: Jo je to minilednička a to jsem se to snažil vyfotit tak aby tam nebyla moc vidět... přijde mi to takové nepatřičné :)
    31STITCHES
    31STITCHES --- ---
    VOJTAM: Líbí se mi ta minilednička v pravo dole, jestli to teda je,m ale vypadá to tak ... To v dílně chces :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam