• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREAT_RChlubeníčko - Co se vám povedlo? Čím se chcete pochlubit? - Pojďte se pochválit
    Povedlo se vám něco a nemáte to komu říct, protože je to prostě váš osobní win, vaše osobní čárka? Udělali jste dobrej skutek? Dobrej koláč? Podařilo se vám úspěšně pomstít svoji čest? Dejte to sem.

Hned po spuštění skupiny padla otázka, jaký je rozdíl oproti diskuzi [Achievement unlocked]. Tady je laťka na zemi a můžete oslavit jakkoliv malé nebo velké všední nebo nevšední úspěchy.
    rozbalit záhlaví
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GILHAD: Tak pokračuju v testech (a musel jsem ještě upravit pár věcí, aby vše spolupracovalo) ale už jsem se prokrokoval od
    - zapnutí a Resetu systému, přez fázi kdy
    - nejdřív jedna a pak druhá karta zapisují do SystemRAM paměti (například BIOS a uživatelský program s daty), do
    - skutečného startu systému, kdy si CPU načte boot vector z ROM (protože je zrovna navolená) a začne provádět program z ROM, který píše do RAM a dokáže si po libosti namapovat kus RAM nebo ROM do EMS oken

Simulace už má 263 kroků a každý dělá přesně co má :)

(takže už jsem docela daleko, ale ještě pár drobností zbývá, než si troufnu sáhnout na HW doopravdy :) )
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GILHAD: S pomocí několika uměláků jsem si napsal program pro makra do CUPL (který to má od roku 1989 rozbité a pri deklaraci makra natvrdo spadne), takže simulace jdou dělat výrazně snáz a přesně je vidět, co dělám.

A taky program, který vezme výstup z té simulace, schema z Kicadu a obrázek pozadí (screenshot z KiCadu, nebo několik podrobnějších pospojovaných, aktuální má 7372 x 3654 pixelů při fontu 5x7) a umožní to nafitovat na sebe tak, že člověk si tu simulaci může krokovat a všude, kde jsou ty simulované signály se mu na schematu rozsvěcují barevné LEDky, podle toho, co tam zrovna je.

Dělá to simulaci výrazně přehlednější a názornější :)

Takhle tam vypadá zápis do paměti: Je vybrána (signál RAM je aktivní dole - modrá) a píše se (Write aktivní dole - modrá, Read neaktivni nahoře - červená), data jdou z vnějšku (žlutá je HiZ stav) a adresa je zadaná jako samé jedničky (A0..A15 - červená) jen A16 je dopočtené ze stránkování (světleší červená - H)

(a textovou řádku 208 znaků dlouhou, která je výsledkem simulace mám ve spřaženém okně
    0016: ZZZZZZZZ 1111111111111111 10 Rw:LHL R:1H G:H1111 11 H:00L1 C:ZZZZZZ OE:LH HHHHHHHH Sg:HH LH In:01 10 0Z Out:HL HL HH LH HH HL Rs:LLL 1H LL E1:LL LHLLL E2:LL LHLLH Ow:HLLL HLLL T:L LLLLLLLLLLHL LLLL |
    tam je to všechno přesně, ale nepřehledně :) )

JARMIK
    JARMIK --- ---
    Že jsem to doklepal k novému služebnímu autu, co si pro něj dneska jedu; to jsem na začátku nečekal. Ale chválím se jen za vytrvalost, ne za chytrost nebo šikovnost.
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    Dneska jsem nainstaloval tyč ke sprše místo té, co se rozpadla a odsávačku na záchodě, která umřela. Ale tyč jsem teda koupil krátkou, ale nějak to drží.
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    GILHAD: A vykoumal jsem, jak testovat to hradlové pole jen tak v PC, takze ted píšu testy a už jsem se dostal skoro až k bootu a vychytal jsem několik detailů, co by se jinak vychytávaly dost těžko :)
    VOJTAM
    VOJTAM --- ---
    Že jsem to odřídil skoro v kuse.. jel celkem bezpečně a dopravil nás domů...
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    Tak jsem konečně vyzkoumal, jak nacpat veškerou potřebnou logiku do ATF1508 a dokreslil jsem desku pro svůj budoucí počítač a odeslal ji do JCLpcb :)
    Teď už zbývá jen 3 týdny čekat, až přijde, tak ji postupně osadit za průběžného testování a pak už budu moct začít pro ni psát OS/firmware :)

Když se to povede, bude vypadat takhle:

a půjdou do ní zapojit ty dvě stávající desky, co jsem tu ukazoval, jako grafická karta+PS/2+SD vstupy a výstupy :)

GILHAD:
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    Právě jsem prošel školením BOZP s ohledem na vylášku v kat. 1 a PO s plným počtem bodů - Oujé!
    OVERWATCH
    OVERWATCH --- ---
    Koupili jsme nove laptopy na vymenu za starsi modely a ony potvory nativne nefunguji s nasimi dokovacimi stanicemi. Tak se tu resilo jestli se koupi dokiny, a ja hledal a hledal az jsem nasel ovladac, ktery je konkretne na tento vztah model laptopu a model dokiny. Nainstaloval jsem si ho a ono to zacalo fungovat. Usetril jsem za nove dokiny a jsem hrdina IT! ;o)
    MATHES
    MATHES --- ---
    ACKO: ja tady zas nechci spamovat lidem, co je to moc (nebo vubec) nezajima. ale spamuju si fotkama svuj discord server, kterej je verejnej :)

a odkaz zde - https://discord.gg/MfAnAQXsc
    ACKO
    ACKO --- ---
    MATHES: hele klidně se pochlub víc, víc fotek víc radosti pro nás :-)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MATHES: miláček🩷
    MATHES
    MATHES --- ---
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    1MALALISTICKA: doprdele já to nevidím:-(
    MATHES
    MATHES --- ---
    1MALALISTICKA: Je to tak - je ultra sametova a taky ma porad steneci vuni, ktera je (alespon podle meho dosavadniho zkoumani) vysoce navykova :D
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    ZSIS: koncept výstavy je takovýto, jestlis myslel prezentací něco takovýhodle. Pokud ti jde o detailnější prezentaci konceptu svíticích koz, tak tu teprve musíme vytvořit (jakož i všeho ostatního), protože instalace všeho byla vypíčenej hell, kde jedinym bonusem (tenhle týden velmi ceněnym) bylo, že tam byla kurevská zima a musela jsem se chodit ven ohřát:)

1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    MATHES: Jsem jednoznačně kočičí osobnost, ale ted jsem se tady roztekla v totálním rozněžnění. Ty tlapky větší jak pejsek sám, ten výraz, čumáček… A ještě bude určitě ultra sametová. Potřebuju ji nutně poňuňat:)
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    roztekam se, a neni to jen venkovni teplotou.
    MATHES
    MATHES --- ---
    ZSIS: hmm jo to dava vlastne vetsi smysl... zminil jsem, ze jsem za posledni dva tydny moc nespal? :D

Tady je ta moje hromadka stesti (je to linkovany z discordu, takze nevim jak dlouho to vydrzi)

ZSIS
    ZSIS --- ---
    MATHES: myslim spis fotku toho stenete, tech tvych 9kg.. jako jo, gratulace, ale to ti proste budu verit.
    MATHES
    MATHES --- ---
    ZSIS: jsem s tim nepocital, tak nemam foto pred :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam