NEI: Jak říkám, dlouho jsem tohle téma nepromýšlela, nediskutovala, takže nemám teď v hlavě nějakej čerstvej seznam. Pokusim se to nějak shrnout, ale myslim, že pokud tu budem diskutovat nějak déle, tak se budou další důvody a stanoviska vynořovat.
Asi nějak chronologicky, nejdřív to byl takovej ten důvod "teď se to nehodí", protože sice jsem měla krásnej partnerskej vztah, ale žádný prachy, bydlení a studovala jsem vejšku. Tak to logicky většinou člověk vyhodnotí jako nevhodný, pokud se to těhotenství nestane omylem, nebo pokud ti neulítnou hormony ze řetězu. Což v tomhle já jsem byla už řekněme ve dvaceti, logicky uvažující žena.
Pak jsem, kupodivu konstantně od puberty, dycky tvrdila, že si nebudu nikoho brát a mít s ním děti, dokud spolu nebudeme tak zhruba pět let. Mě prostě dycky přišlo uplně crazy a nezodpovědný počít dítě po ročním vztahu, kdy ještě všechny ty hormony lásky a vzrušení překrejou různý nekompatibility, životní plány, zásady, prostě "realitu". Takže po skončení dlouhodobýho vztahu jsem po půlroce nebo roce vztahu novýho, ačkoliv takový ta hormonální záchvaty "já chci miminko" párkrát přišly, dycky "přišla k rozumu" a rozhodla se počkat, jaxe to vyvine.
Potom se to zas nehodilo z jiných důvodů. A to už tu bylo taky zmíněno. Cestování. Já jsem do skoro třiceti studovala na vejšce a bydlela ve spolubydlení ve velkým městě. A pak jsem pocítila potřebu se dát on the road, pořídila obytný auto a brázdim Evropu. A už někdy kolem pětadvaceti jsem si říkala, že dítě do třiceti, nebo vubec. Kvuli zdraví (mojemu i toho potenciálního dítěte), kvuli věku. Mno a ve třiceti jsem se dala na cestu.
A během cest mi pak došlo, že po tom dítěti ani vlastně moc netoužim. Že moje nějaký životní naplnění, úděl, úkol, cesta... nejsou hnízdění, početí, výchova. A čím víc jsem poznávala lidí a míst a jak se v Evropě přehnala ta migrační krize, tak mi to v kombinaci s mým poligologicko-antropologickým vzděláním ukázalo, že víc dětí na týhle planetě netřeba. Dnes to shrnuju do takobýho vcelku okřídlenýho aktivistickýho sloganu, že klidně nějaký dítě budu vychovávat, ale až ve chvíli, kdy všechny děti světa budou mít co jíst, kde spát a mít se dobře.
Později ve mě, kolem pětatřiceti, začaly rezonovat i environmentální otázky. Že to dítě je jen další konzument zdrojů a producent odpadu. Já vim, kdejaká máma mi odvětí "jak můžu bejt takhle necitlivá".. Ale vem to tak, že jakmile už tu primární touhu po dítěti nemáš, tak argument ekologií je jen dalším střípkem do skládačky co dává smysl. To už je jen další logickej důvod, protože tam není ta bezbřehá pudová touha.
Mno a co přoroda nechtěla, po pětatřicítce jsem potkala chlápka, vcelku se usadila a začaly se mi zhoršovat moje menstruační bolesti. Jakože cože? Proč? Odpověď je paradoxní, ale jednoduchá. Já jsem na cestách žila dost střídmě a zdravě. Ovoce-zelenina, vitamíny-minerály, hodně času venku a práce v zemědělství a tak. Mno a s milým amantem jsem se usadila v jeho baráku, začaly filmový večery na gauči, pizza, tučný plísňový sejry, flaška vína.. A po dlouhym procesu hledání co mi je, mi byla diagnostikovaná endometrióza, která se velmi zhoršuje tady tím prasáckým stravováním a alkoholem. Takže teď se zas krotim, žeru zeleninu, praktikuju jogu a chodim víc ven.
Takže tadá.. Důlvod navíc je ta endometrióza, která "s určitou vysokou pravděpodobností" způsobuje neplodnost. A to už pro mě někdy ve třiceti sedmi byla stopka uplná. I kdybych na mimčo jen na vteřinu pomyslela,. Protože jsem se vůůůbec nechtěla dostat do situace, kdy si to začnu přát a nepůjde to ze zdravotních důvodů, já budu obcházet doktory, IVF, hormony, stresy, touhy, zklamaný naděje.. Non, merci!
Z mýho pohledu všechno v pořádku. Pokud se touhy po dětech objevily, byly chvilkový, prostě hromonální disbalanc po dobu několika týdnů či měsíců. Většina mýho života se prostě vyvíjela tak, že to nevedlo k početí a já jsem s tím v pořádku. Má to tak být.
Bez ohledu na to, jestli s k mateřství rozhodneme nebo ne, není naší povinností komukoliv cokoliv vysvětlovat. Povinností je udělat vědomou volbu. A to i ve chvíli, kdy se stane nehoda. I fakt, že se rozhodnem počatý dítě odmítnou je validní volba. I fakt, že se rozhodnem ho donosit když nám je osmnáct nebo přes čtyřicet. Všechno je v pohodě, ale pro mě jen za podmínky, že je to vědomá svobodná volba, kterou nenásledujou výčitky. Jako je ok vzít si z životních chyb lekci, ale litovat, to je podle mě jedna z nejhorších emocí, co můžeš svýmu životu dát. Hodně pomáhá logický vysvětlení, emocionální smíření, akceptace, zpracování.