• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIŽeny, které nemají děti a muži se stejným stavem 🦄
    NEI
    NEI --- ---
    PALEONTOLOG: Dvakrát v životě jsem si myslela že mít chlapa s dětma bude řešení.
    Jeden se viděl s dcerou dvakrát do roka a se synem jednou za dva měsíce, druhý mi zakázal s nima bydlet kvůli dětem a mým manio-depre výkyvům v té době.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    NEI: mno ja som si vymyslela nejaky schodny scenar, v ktorom nieco take pojde, ale neni moc pravdepodobny v tejto krajine. ale ja mam k nemu docela vytvorene prostredie, takze mozno sa to povede. :)

PALEONTOLOG: ja to myslim tak, ze chlapi casto tvrdia jak bolo nieco super, pritom na 9 hodin denne zmiznu do kanclu a nie su tak zahlteni tym, co sa doma deje. nehovorim, ze je nutne toto tvoj pripad, ale je to bezny jav v spolocnosti.

MICHELLEDANIELS: ony zeme kde ziju s detmi jaksi moc vo vyspelom svete nie su :) ja tam mam priklady zo vsetkych spektier :) nastavovala som v jednej praci HR systemy na vyplaty materskych prispevkov a robila som analyzu v 40 krajinach po celom svete. Cesko ma najbenevolentnejsie zakony na svete.
    co sa tyka toho, ze to "vyberas stene", no ked tam nemas v tom tu iracionalnu tuzbu, tak to rozhodnutie holt musis urobit nejakou inou metodou, ktora moze zniet zvlastne ludom, ktori tu nevysvetlitelnu tuzbu maju.

IOM_NUKSO: moze byt scenar, kde si zena da matersku a na rodicaku si obaja skratia uvazok, nez sa dieta umiestni do detskej skupinky. videla som to, bolo to moc hezke :) hrozne fandim takymto parom.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NEI: no to je dost tezky tema, k tomujle se vyjadrit je tezky. clovek nevi, jak by skutecne reagoval, ale riziko, ze bude mit rodic takovyho potomka, tu je vzdy. adopce je proti tomu sranda
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    NEI: jenze ten, co neni na matersky, tak chodi vetsinou do prace vydelavat a nemuze tudiz byt pece o dite a domacnost 50:50, to by mel ten pracujici vetsi zatez.
    NEI
    NEI --- ---
    PALEONTOLOG: Mám těžce mentálně retardovaného bratra, velmi dobrý vztah s podobně postiženými dětmi nebo lidmi, nevadilo by mi s nimi pracovat, ale vlastní těžce postižené dítě bych nejspíš dala do ústavu, protože vím jakou daň si to na všech lidech kolem něj vybere. Strašně velkou.
    Je to nekonečná intenzivní péče 24/7 do konce tvého života.
    Obdivuju všechny, kteří to dokázali zvládnout a nebo zvládají.
    Moje máma bratra v podstatě ale nenávidí už několik let, posledních jeho zhruba 6 z celkových 36.
    A tu péči na 90% pravděpodobně zdědím, protože nebudu mít koule na to mu zničit zbytek života ústavem.
    Beru to tak že když dítě bude v ústavu od mala, bude to pro něj lepší.
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    MART1NKA: tak to i beru, ze ty proste tyhle hnizdici tendence nemas a nedavam ti to za zle. Za me to je zase o dvou lidech, ne o jednom. Na tom mit potomka by se meli shodnou a chtit dva. Ja zase nechapu ty splasene hormony, kdy zenska chce za kazdou cenu dite. Ale spis je mi blizsi touha mit to dite spolecne. Spolecne privest dite na svet, dat mu NAŠE předpoklady, vychovu, rodinu. Pud mnozit se taky neznam.
    A taky ti to nevyčítám, jen mi tvuj popis prijde jako vyber psa a srovnani podminek s temi nejhorsimi zememi uz je jen tresinka na dortu. Mohla jsi pouzit zeme, ktery zijou detmi. Ne ty si vyberes asii a ameriku, ktera detem zrovna nejde naproti :))
    A jdu z diskuze, ja detmi ziju od 12 let, co jsem zacala hlidat synovce a netere, takze tyhle extremni postoje nejsou pro me.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MART1NKA: jisteze jsem s nimi byl, co to je za dotaz. vypada to, ze tady teoretizuju o vecech, co jsem nezazil? ze sucdelam iluze dimy socialni bubline a ze vtxhazim z kamaeadek, co potrebujou politovat?

QUANTI: neni, pokud, tak ho tak vidi bezradnej rodic. ne fakt deti neprochazej nesnesitelnym batolecim obdobim, to kupodovu v evolucni psychologii takovy obdobi neexistuje.
    NEI
    NEI --- ---
    MART1NKA: Taky bych to potřebovala mít v hlavě takhle jednoduše nastavené.
    Jakože buď bude a nebo ne - nějak to dopadne.
    I nemnožit se, ale adoptovat, nebo pěstounit je dobrá cesta.

Já myslím že ta péče by měla být správně 50 na 50, spravedlivě rozložená dohodou. Když pečuje o dítě a nebo o všechno doma jen jeden, může snadno vyhořet a zbytečně kvůli tomu pak bejt hnusnej.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    je zajimavy sledovat, jak si neco tak neurcityho jako rodicovstvi dokazou lidi zhnusit, aby nemuseli celit tomu neznamu. precejen posledni co chcete je mit kvadruplegika nebo nefunkcniho autistu. v tomhle je adopce celkem na jistotu..
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    PALEONTOLOG: Jak jako není? Nemůže za to, ale mě batolata drancovaly úplně na dřeň. Bavilo tě to, cool. Já když porovnám dceru ve dvou a ve třinácti, tak bych si v deseti případech z deseti vybrala tu třináctiletou.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    NEI: ja ziadneho potencialneho otca nemam :) a ked taky nebude, nebudem mat deti. to je tiez ok, nie kazdy sa musi mnozit. :)
    inak pochadzam z prostredia, kde sa pece o deti delila a staral sa o nas skor tata, nez mama. videla som, ze to ide. stalo sa to organicky, pretoze mama mala lepsiu karieru a mali deti relativne pozde na tu dobu, a tatinek je extremne starostlivy a robil to rad. mama si na rodicaku urobila druhu vysoku. ide to aj inak. na to decko by mali byt dvaja a neniest celu zataz zena. a jasne, ze by to bolo konsenzualne.

PALEONTOLOG: bol si s nim doma 24/7 ty? :) ja teda tu dennu realitu mojich kamaratiek vidim az moc intenzivne.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    MART1NKA: ja teda vzpominam na batoleci obdobi uplne nejradsi a i kdyz byl prvni syn zlatej a druhej prakticky nespal a jen rval, tak je tp nejkrasnejsi obdobi zivota. jen na to clovek prijde az deti vyrostou. a pak "neznesitelne" batole je uplnej kec. zadny takovy z principu neni.

asi mi pomohlo, ze jsem nemel zadny kamaradky, co bych musel tezce litovat, a tak jsem si tim prosel bez psyychologicky prupravy :-D a bavilo me to a i toho, co nespal, jsem choval rad :)
    NEI
    NEI --- ---
    MART1NKA: A tvůj muž souhlasí s tím, že bude 0-3 roky v podstatě hlavní rodičovskou figurou?

Je seznámen důkladně s tím, co všechno to obnáší?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MICHELLEDANIELS: no a preco si ho teda porizujes? :) vezmi si, ze ja proste nemam ten biologicky pud sa mnozit (je to racionalne rozhodnutie) a ked vidim cudzie deti, tak mi pride super, ako sa v nich odraza tvoja povaha (v dobrom i zlom), ze z neho vychovas slusneho cloveka... ale porod, tie prve 2-3 roky, ked je to batole uplne neznesitelne a nespolupracuje su tak priserne, ze za to, na co by som sa mohla eventuelne tesit je to fakt dlhy cas, ktory ja osobne zvazujem ako prekazku, ktoru nedam. viem preto sucitit so zenami, ktore to tiez nedavaju. este ked boli do toho nejak vtlacene cudzimi osobami. mne nepride zas tak mimo si uprimne priznat, ze na to proste sama nemam.
    MICHELLEDANIELS
    MICHELLEDANIELS --- ---
    MART1NKA: mne to neda, ale dite si v prvni rade neporizujes, protoze ti pripada zajimave. Ale u tebe jsem uz v minulosti pochopila, ze nejsi uplne pro tradicni rodinu a manzela, ani dite v zivote nechces. Takze asi chapu ten postoj a srovnani, ale i tak mi to prijde lehce nelidske.
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    CELLINDRA: akorát jsme se vrátili ze sáňkování bez dětí, vůbec mi při tom nechyběly a ještě jsme mohli jezdit z kopce, kam rodiče svoje děti radši neopouštějí :-)
    NEI
    NEI --- ---
    CELLINDRA: Diskuze nemá ambice držet se čistě bezdětnosti.
    Naopak různé osobní postoje činí diskuzi zajímavější.

___

Jen mě tak nahlas napadá zda úplně nezakázat uvádět příklady z okolí tipu jedna paní povídala. Ty nemusí být totiž vůbec relevantní.
    Ale asi zatím ne. Ono jich tu tolik není.
    EKG
    EKG --- ---
    CELLINDRA: Jj, kapitola "Antikoncepcni pribehy"
    CELLINDRA
    CELLINDRA --- ---
    Jsem tu správně v diskusi o bezdětnosti? 🤔
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    QUANTI: Som tych batolat okolo seba mala dost a i matky co sa na to mega tesili v tomto obdobi koncia dost vysilene. Je to objektivne strasny zahul.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam