• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIŽeny, které nemají děti a muži se stejným stavem 🦄
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: pockej, jakoze ma zena chodit cca den dva pred ovulaci lovit do baru, jo? a treba kazdej mesic, dokud se to nepovede? takze klidne 2 roky? uf, hrozna predstava, uplne nechutna, to fakt radsi IVF.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: ono se tam nejak prihlizi ke vzhledu prijemce, aby darce odpovidal vyskou, barvou vlasu, barvou oci a tak a mozna i vzdelani nejak obecne? dava to smysl, proste aby dite bylo rodicum pak podobne.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    POZITRON: tak ale to se dostaneme na začátek k otázce, jestli má žena raději zkoušet jít do baru a někoho prostě sbalit, když tam není aktuálně partner, který chce děti. A to, že aktuálně není partner, fakt není otázka "přírody", "genetického materiálu", nebo "přirozeného výběru", jak si jej tady představuje(me).

Ta debata je taková.. zvláštní. Dostalo se odsudku ženám, které chtějí dítě a nemají ho standardní cestou (co to je a jaké všechny podoby to má?), pochybností o "normálnosti" dětí z ivf, obrany tradiční rodině (nukleární, asi), atd.

A přitom se fakt můžeme bavit spíš o tom, jestli změna směrem k tomu, aby žena, která tohle chce podstoupit, nemusela mít na papíře jakéhokoliv může podepsaného, není celkem dobrá věc.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: v podstate pokryva, ale ve vztahu ke spermiim. sice to bude zdravotne provereny clovek, ale muze to byt psychopat s iq 90. ale taky nemusi. :) verim, ze spousta studentu VS si takhle tada privydela a ze budou dokonce prevladat. koukam ted, ze Gennet ma kompenzaci za darcovstvi spermatu 20 000.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    VERSONNENHEIT: ptám se proto, že těch typů asistované reprodukce je víc, což tady asi všichni ví, a těch s darovanými buňkami je jen část. Původní debata byla o ženách s vlastním vajíčkem a darovaným spermatem. Takže to asi výrok té lékařky tolik nepokrývá...?
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Já tím nemyslím nic, není to můj výrok, ale z toho co jsem napsala to snad jasně vyplývá? Tuším, že ta lékařka myslela genetický materiál a zároveň se možná tak pohrdavě vyjádřila i o těch ženách darujících vajíčka, jakožto o "materiálu".
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    VERSONNENHEIT: ten "materiál", to myslíš vajíčka?
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    BERUSKA_CA: Já jsem před pár měsíci mluvila s lékařkou, která provádí stimulace a odebírá vajíčka a překvapilo mě, jak tvrdě byla proti tomu, co jí defacto živí. A prý by se mnoho žen divilo, co dostanou za "materiál", protože běžně jim tam prý chodí různé "nuzačky". Vzhledem k tomu, že pracuju ve zdravotnictví docela dlouho a zažila jsem lecos leckde, tak si nedělám iluze ani o tom, že tam jde vše lege artis a tuším, že peníze tady hrajou velkou roli, a že pro kliniky je výhodný jet model "více pokusů - více peněz do kasičky".
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    CUKI: Ja k IVF nemam kladny vztah z chemickeho hlediska. Umele vytvorene cokoliv se ma tendence potykat s potizemi, ktere prirozenou cestou priroda eliminuje.

Mam kolem sebe asi 20 IVF deti a “normalni” neni ani jedno (nejhorsi byla pani s kufrem, jak jsem tu nekde popisovala - pani musela proste musela mit dite. Genetik ji varoval, nedala si rict. Po deseti letech se dockala. Dite absolvovalo v necelem roce komplikovanou operaci srdce a v nejakych sesti letech se k epilepsii pridal nador na mozku. Vsude tahali kufr s chemikaliema, protoze dite potrebovalo leky nekolikrat denne. Ona asi priroda tusila, proc se stavi na zadni…).

Jo a kdo tu kejha nad tradicni rodinou - ja mela rodice heterosexualni, “babicka” s nami taky bydlela a jakej to byl pruser je tu vseocne znamo.
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    ALONSY: Je to běh na delší trať. Rozhodneš se, že chceš dítě, nedaří se, snažíš se, stále se nedaří a čím déle to trvá, tím více chceš. Jseš na spermiogram, gyndu... Po 2 letech snažení se smířit s tím, že to nevyšlo musí být celkem těžké a celkem chápu, že IVF ženské podstupují dokud je to nezlomí zdravotně, finančně, jinak.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Plus teda u brata sa embrya so spatnym genom kvoli ktoremu nemoze mat normalne deti ivf vyradili.
    RUZOVYKOLOUSEK
    RUZOVYKOLOUSEK --- ---
    CUKI: jenže plodnost klesá s věkem, bez ohledu na geny. Takže odkládání rodičovství do věku 35+, které je umožněno antikoncepcí a de facto vynucováno tím, jak je rodičovství ekonomicky a jinak náročné, znamená, že ty geny se nepřenesou dřív, a pak to třeba nejde. Ta představa, že ivf využívají lidé "se špatnými geny", je prostě mimo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: Jenže je rozdíl to dítě nemít, tak nepřenáším špatné geny dál. Prostě tohle je o několik levelů dál. Navíc mi je jasné odkud vítr vane a kdo má na tom založen business.
    Al je to jedna z věcí proč plodnost řeší čím dál tím víc lidí.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    K tomu, co navrhuje Vojtěch, není to plnění Babišova slibu, že zvýší porodnost? Ostatně, je majitelem několika reprodukčních klinik :)

Sama jsem IVF absolvovala před mnoha lety jednou, skončilo to GEU a víc pokusů jsem absolvovat nemínila.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    LUSINDA: ale teda hodně nám dceru zhuntili při porodu. Tak to nejdřív ani na moc zdrave dítě nevypadalo.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Dneska cukrovkari rodej cukrovkare no. To by pred sto lety mozny nebylo.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    CUKI: přirozený výběr byl celkem narušen i antibiotiky apod. Dneska by výběrem prošel málokdo.

Jako zdrava žena a manžel taky zdravý.....no a dítě za 7 let čekání na zázrak nikde. Bohužel jsme služeb ivf byli nuceni využít. Máme zdravý, chytrý a akční dítě.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MART1NKA: věřím, vím, vidím... Dokonce i tak nějak chápu.
    Ale představit si to nedokážu a strašně mě mrzí, kolik lidí si tím musí procházet.
    Jsem ráda, že to bráchovi nakonec vyšlo.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Hodně lidí do toho jde opakovaně.
    Já si to prostě neumím představit tu potřebu, která do toho lidi žene.

Chápu, že někdo má děti, protože mu to přijde rozumné, chápu, že po nich někdo touží, ale asi si nedovedu představit tu touhu typu "za každou cenu", včetně případného ohrožení života a ve výsledku ani toho IVF, které mi přijde jako noční můra.

Doufám teda, že se nějak nečekaně v plné síle neobjeví. Na to je trošku pozdě. :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    ALONSY: Brat caka teraz chlapecka po 5 ivf a 6 rokoch snazenia a ver tomu, ze takych ludi co to takto moc chcu je fakt hromada. Stalo to strasne vela penazi a nervov.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam