• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIŽeny, které nemají děti a muži se stejným stavem 🦄
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Spis se zamýšlím, co ta matka, co si tak myslela. Na ni by melo byt to rozhodnuti hlavne.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    EKG: Dřív mívala příroda dost slušnosti na to, že jedinci s takhle těžkýma genetickyma vadama byli neplodni nebo zemřeli před dosažením pohlaví dospělosti
    EKG
    EKG --- ---
    VERSONNENHEIT: Co je na tom divnyho? Pud zachovani druhu ma prednost i pred pudem sebezachovy jedince. V situacich a stavech, ktere system vyhodnoti jako nepriznive az ohrozujici, uprednostnuje produkci dalsi generace pred zlepsovanim vlastnich podminek. Ty vole, rozum. Ten vubec neprijde na radu.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    CAROLIAN: Jenže rodiče umrou a to dítě zůstane na krku společnosti, nehledě na to, že společnost je z dáno živí celou dobu. A pokud někdo vědomě pokračuje v tomhle, tak by si teda za mě měl ty výdaje vyřešit sám
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    CAROLIAN: Nikdo nic nikomu zakazovat nechce, spíš se tu pozastavujeme nad tím, že někdo s takto vážnou poruchou má tak silné nutkání se replikovat. A jasně, může tu kdokoliv argumentovat "vnitřním" utrpením a neviditelnými postiženími, nicméně neznám asi žádnou psychickou poruchu, kde by ta dědičnost byla opravdu zásadní a zároveň to bylo neřešitelné a člověk nebyl schopen fungovat.
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Pokud jsou tihle lide schopni se o deti postarat jak fyzicky..tak z hlediska financniho..tak ok..Pokud jsou sami zavisli na nejakem zdravotnim systemu a stejne chteji porodit nekoho kdo bude taky zavisly na zdravotnim systemu/socialnim systemu, sbirkach pres donio apod..tak toho uplne nejsem fanouskem.
    NEI
    NEI --- ---
    CAROLIAN: Nezakazuju, kritizuju.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    NEI: to je na hranici eugeniky... tohle si musí každý rozhodnout sám, kde má tu hranici... moje děti mají kamarádku s rozštěpem (nejen rtu, ale i patra, má na první pohled patrnou deformaci obličeje) - má to její otec (v menší míře, na něm to vidíš, jen když o tom víš), její dva sourozenci jsou OK... holka je úžasná, a určitě ona sama nelituje, že je na světě... a kde je ta hranice - je rozštěp OK a jiné deformace jsou horší? Je fyzická deformace (znamenající spoustu operací) horší než psychické problémy? Co mentální postižení? Co metabolické poruchy? Co třeba epilepsie? Tohle nemůže (neměl by) rozhodovat nikdo, koho se to netýká.

Její rodiče, zrovna tak jako ten tatínek z tvého příspěvku se rozhodli to riziko, že to dítě podědí, podstoupit. Ty ses rozhodla to nepodstoupit - obojí je v pořádku... v nepořádku by bylo, kdyby tebe někdo nutil děti mít a jim děti zakazoval...
    EKG
    EKG --- ---
    VERSONNENHEIT: V pohode, zijeme v ruznych svetech.
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    EKG: Sorry ale to je hrozně stupidní přirovnání... Jestli srovnáváš psychický potíže a další "běžný" onemocnění s těžkýma vrozenýma vadama a ještě to nazýváš "omluvenkou"
    EKG
    EKG --- ---
    A ted si vemte, kolik takovych deformaci si spokojene existuje pod povrchem. Kolik lidi stravi zivot ve stavu konstantni bolesti a/nebo unavy, aniz by meli takovouhle viditelnou "omluvenku". Vyroba deti je moralne pochybna zabava za vsech okolnosti.
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    Jinak některý ty všemožný malformace jsou fakt dost šílený, kam se hrabou horrory. Párkrát jsem do toho zabředla a těžko se to dostává z hlavy :)
    VERSONNENHEIT
    VERSONNENHEIT --- ---
    NEI: Já jsem v tomto taky dost radikální, ale uvědomuju si, že nikdo nemůže druhé v tomto nějak omezovat. Omezovat by se měli ti lidé sami a nepředávat ty vadné geny dál, ale evidentně prostě některým to "nedoteče".
    Nedávno jsem teď sledovala na FB nějaký příběh holčičky s Crouzon syndrome, tohle vypadá podobně...
    NEI
    NEI --- ---
    GRETKA: Je pravděpodobné že to téma nemám v sobě ještě dostatečně uzavřené a zpracované a proto to cítím teď tak radikálně.
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    NEI: Asi to ví lépe ten otec než já.
    NEI
    NEI --- ---
    GRETKA: To není rychlé odsouzení, je to rozhodnutí které jsem po dlouhé době sama pro sebe taky učinila a stojím si za ním.

Jak takovému děťátku asi bude v pubertě a dospělosti?
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    NEI: Můj život mně naučil si hodně dávat pozor na tydle rychlé odsouzení.
    Moje svoboda končí tam kde začíná svoboda druhého.
    A je jasné, že je mnohem jednodušší žít v životě kde je jen černá a bílá avšak můj život má celou škálu barev a i odstíny šedi jsou málo aby ho popsali.
    NEI
    NEI --- ---
    Co si myslíte o rozhodnutí mít dítě když máte sami takovouhle nemoc?
    Já jsem zásadně proti tomu.

ILTU
    ILTU --- ---
    QUANTI: Já se nedivím, já potvrzuji ☺️
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ILTU: Není na tom nic divného. Samozřejmě zdaleka ne vždy je problém v psychice, ale dost často ano. A když na to přestanou myslet... 🙈
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam