• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCIENVibe coding
    ABAP
    ABAP --- ---
    RUTHER: je pozdě. Tohle nikdo nezastaví. S timto udělá appku i děcko.
    Snažím se to úkolovat co nejvíc debilně to jde. Když se něco nedaří, stačí to opakovat dokola a ono se to podaří.
    Udělej tohle, udělej tamto, tak né, znova. Ani čárka kódu. Dole stačilo napsat, že chci barevné pozadí se vzorkem.
    Možná by si generátor po chybě mohl sám kliknout na "fix it", asi dává prostor ruční opravě.
    Nejspíš při tom i masivně sbírají best practices z návrhu aplikací aby to v dalším kroku ještě dál zautomatizovali. Třeba do šablon.
    Proti AI snad bude chvíli imunní low level programování. Typu jádro systému a ovladače s přímým přístupem k HW.
    Nebo rychlý vyhledavač souborů obcházením filesystému a přímým přístupem do MFT. K tomu snad není odvaha AI pustit, ale kdo ví.

RUTHER
    RUTHER --- ---
    ABAP: No nejsem si jistý, kde v tomhle kapitalistickém modelu, kdy kapitalista má všechno a samo se mu to vyrábí zbylo místo pro člověka. Nepochybuji, že kanceláře architektonické používají AI chaty na každodenně. ... Co tak koukám, tak maj bejt na AI nejenom reklamy, ale i virtuální přítelkyně... docela cyber-punk wildest scariest dream, celkově.
    ABAP
    ABAP --- ---
    RUTHER: Fakt nevím. Naše děti budou šít boty pro roboty. Samotnému mi to lehce trhá žíly.
    Naštěstí jsem v oboru skončil včas. Malíři, básníci, copywriteři, muzikanti. Ono to nebere chuť tvořit. AI spíš přináší nechuť publikovat.
    AI zatím ještě nepostaví dům. Ale kdo ví, už údajně jde vytisknout, nebo udělat z betonu do formy.
    Až holky z OF zjistí, že trénovaly AI. AI kterou nikdy nebolí hlava a neudělá se jí pupínek, bude jim taky ouvej.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    ABAP: Horší, že mizí důvody, proč si nechat programovat systémy. Na e-shopy tady máš poskytovatele, na weby šablonové weby, na firemní aplikace tisíce poskytovatelů a stovky krabicových řešení. A nakonec se ti pán z investičního fondu, kterej původně potřeboval 100 serverů zeptá AI, jaká je ta pravděpodobnost recese a místo juniora na recepci koupí cloudové předplatné viruálního asistenta... Co ten univerzální příjem, ještě je to ve hře?
    ABAP
    ABAP --- ---
    RUTHER: sranda je, že ten editor simuluje asi i lidskou lenost.
    Aby umožnil drag and drop uzlů na stejné úrovni jsem mu musel zopakovat 6x. 5x to ignoroval a pak to tam bez problému přidal.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    ABAP: "Moc nechybí a programátoři nebudou mít, co žrát." ... prosinec 2025
    ABAP
    ABAP --- ---
    Tak ten Firebase lze nainstalovat lokálně na pc a stáhnout aplikaci. V code editoru na webu se v kontextovém menu občas objeví "download as zip".
    Jenže ta instalace je složitá (node.js, python, VS Studio tools), inicializace končí přihlášením a žádostí o placený účet.
    Paradoxně je spuštění lokálního emulátoru složitější, než vytvořit takovouhle appku. Kanon na vrabce.

20 minut, většinou dohadování se. To aby použil beziérovy křivky jsem musel 5x opakovat a že je má propojit k rodiči zprava uprostřed a k podřízenému vlevo uprostřed.
    A kapánek neochota udělat to drag and drop. Dohadování je nepříjemné, ale o dost příjemnější, než s člověkem.
    Řetězec "To nejde" - Dobře, udělej to jinak - "Jasně". Funguje docela dobře.

LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    Co mě taky hodně baví je práce s gitem. Vždycky mě nebetyčně sralo vymejšlet nějaký rozumná commit messages, teď jen do Claude Code CLI napíšu "commitni mi to" a je to. A vypadá to asi takhle. Navíc mezitím hned začnu dělat něco jiného...

ABAP
    ABAP --- ---
    ABAP: vtipné: vlastně to z praxe připomíná 1000x zrychlené buzerování junor programátora zadavatelem zakázky,
    včetně těch jeho ponížených omluv, že už se to vícekrát nestane.
    ABAP
    ABAP --- ---
    LAAZI: díky za tip. Je to působivé.

Aplikaci, kterou jsem mastil roky v .net lze ve Firebase nechat vygenerovat i bez znalosti toho jazyka zhruba za tři hodiny.
    Šlo o netriviální RTF poznámky organizované do hierarchického stromu s pokročilou editací stromu drag'n'drop, ukládáním a načítáním včetně obrázků do souboru, kopírováním uzlů s celými podřízenými stromy.

- hodně se zasekl, po dropnutí uzlu si pokazil index a nedokázal to opravit. 13x fix it přineslo stejnou chybu a novou omluvu. Po 14té to opravil.
    - serializace a deserializace dat byla nekonzistentní 4x fix it
    - když to bylo téměř hotové, po poslední úpravě přestalo UI reagovat na myš i kontextové menu. 6x fix it a vysvětlování co je špatně

- jako celek je to opravdu velmi dobré a potvrzuji, že i blbuvzdorné.

Ovšem:

- nechtěl bych být v situaci, muset na tom rychle něco ručně opravovat, asi bych to uměl, ale opravdu hodně se mi nechce
    - vlastně jsem se při tom o té aplikaci, procesech a strukturách nic moc nenaučil, celý proces byly z mé strany příkazy a generátor pak "karbonizoval koksohydráty"
    - aplikaci lze publikovat pouze po zaplacení, to nevadí, na vyzkoušení to stačilo
    - mám dojem, že bez zkušeností se skutečným a dlouhodobým vývojem takových aplikací bych neměl představu a nebyl schopen generátoru přesně zadat, co konkrétně chci a co je kde konkrétné špatně

Děsivě dobré. Moc nechybí a programátoři nebudou mít co žrát...

LAAZI
    LAAZI --- ---
    Jo ja si ted navibecodil sam pro sebe appku na telefon, co mi zacne pipat minutu (a pul) potom, co macknu tlacitko, abych nezapomel, ze vlastne u toho cvicim a dal dalsi serii.

Ve firebase studiu, aniz bych vedel cokoliv o programovani pro android, kliknul sem tam na nejaky "Flutter", zaclo to delat nejake dart scripty, pushovat do gituhubu, spoustet ten firebasi emulator v debug modu atd..
    Po chvili klikani appka funguje, dokonce se v ni da nastavit ten interval posuvnikem.

Co mi prislo zabavne, kdyz jsem si rekl, ze chci i nejakou nedefaultni ikonku, tak mi nejdriv sdelilo, ze importuje nejaky temata a pripravi adresarovou strukturu a ze jenom nahradim icon.png, ale kdyz sem se ho zeptal (btw Gemini 3 nejakej ten zakladni), co by doporucilo pouzit pro vygenerovani te ikonky, tak si vzpomelo, ze je vlastne od Googlu, takze vlastne Imagen a ze to vlastne muze provolat a vygenerovat, takze se pokusilo udelat dart script na vygenerovani te ikonky, coz neslo protoze "nemuzu volat imagen api z kontextu te aplikace, musim z kontextu firebase studia", coz se pokusilo vyresit tak, ze si zalohuje nejaky ten main dart script a da to primo do nej. Coz pochybuju, ze by fungovalo, takze sem tomu rekl, at se vrati k te verzi, kdy nahradim soubor icon.png.
    (Takze pokus o robot uprising thwarted)

V ramci tohoto procesu pridelalo do appky ikonku na prepinani denniho a nocniho modu aniz bych neco takoveho chtel a ztratilo slider na nastavovani intervalu (nechalo pouze textovy input), takze jsem ho musel poprosit at to tam prida jeste jednou :)

Nicmene urcite mnohem lepsi, nez kdybych to psal ja :)

Zkousel jsem v ramci toho Android Studio, Antigravity a jeste cosi, ale to Firebase Studio mi prislo pro ucel male appky pro android nejlepsi - ze to umi poustet ve svem prostredi rovnou i ten debug na virtualnim devicu a hodne tech veci kolem udela samo (respektive na kliknuti na "zelenou fajfku")
    Kdyz bych delal webovou appku, tak by asi byla lepsi ta Antigravity s tou svoji chrome extension.
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    Pomalu začnu, klasicky masakry v práci, tak není čas moc se rozepisovat, ale... je to perfektní na prototypování, osahávání novejch technologií, atp.

Use case 1.
    Musel jsem udělat menší microsite a klient k tomu chtěl CMS, naštěstí se nám ho podařilo zlomit do Sanity CMS. Neznám, nikdy jsem nedělal. Tak jsem microsite ve Vue rovnou dělal s tím, že tam bude headless Sanity. Rozsekal to do komponent, ty okomentoval, spustil nad tím claude /init a popsal Claude jak si to představuju. Bum - s lehkou pomocí jsem za 2h měl komplet napojení na Sanity. Věc co bych jinak dělal složitě s WP jsem měl fakt rychle, lehce a pěkně hotovu s pomoci Claude. I ručně by mi to trvalo se Sanity dýl - napsal za mě veškerý schémata, všechny komponenty sám napojil, ... jen jsem dával review a případně ho lehce korigoval.

Na tyhle menší věci mi to přijde fakt skvělý.
    TOM
    TOM --- ---
    tak já se rovnou pochlubím reklamou na sesterský klub
    od myšlenky "mohl bych to udělat" přes brainstorming s Opus 4,5 (Claude) až po testování: 18 minut přesně
    [TOM @ Tampermonkey 🐒 - máte užitečný skript? a mohli bychom ho vidět?]
    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam