• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCIENVibe coding
    Diskuze věnovaná vibe codingu. Někdo ho nenávidí, jiní ho milují. Je to jen buzzword, nebo budeme za 10 let všichni vajbkódovat?

Cílem diskuze nebude flame, ale praktické rady a ukázky. V práci AI a obecně vibecoding pomalu začleňujeme do procesů, protože správné použití zdá se skutečně může určité flows dost zrychlit a usnadnit. Pokud se teda člověk nedostane do loopu.

Jak ho používáte vy?
    rozbalit záhlaví
    ABAP
    ABAP --- ---
    ABAP: Ve výpočtu východu slunce k datu a místu dělá chyby i copilot a musel jsem jej požádat třikrát o zpřesnení výpočtu.
    ABAP
    ABAP --- ---
    Je to ukrutně dobré. Appku pro kalendář s precizním výpočtem fází měsíce, východem a západem slunce podle zemské šířky a délky jsem smolil několi dní.
    Tady stačilo nařídit. Ovšem musel jsem mít zkušenost se složitostí výpočtu, který pro přesnost musí přesně kopírovat nebeskou mechaniku.
    Stačilo požádat o opravu. Musel jsem vědět o jakou opravu žádat. 10 minut. Fakt mazec.

ABAP
    ABAP --- ---
    Zpátky k Firebase. Jako výhodu uvádějí autorizaci a úmístění dat v cloudu.
    Pro firemní nasazení a bezpečnost to je v EU velký špatný. Rozhodne velmi nevhodné pro interní a klientská data.
    Opravdu stojí zato si jednou udělat čas a přečíst třeba u jedné jediné služby celé EULA (desítky až stovky stran).

V kostce to je takto:
    - dávám vám zdarma list papíru
    - vše co na něj napíšete a nakreslíte mi bude náležet
    - jsem oprávněn neomezeně sledovat a zaznamenávat, co, kde a kdy s papírem děláte i jaké nástroje a jak je při tom používáte
    - tato data jsem oprávněn poskytnout třetí straně (komukoliv), zejména a výslovně je použít proti vám u soudu

Ještě ode mne chcete takový papír ?
    ABAP
    ABAP --- ---
    RUTHER: snad na závěr k OT. Jak se staví hipíci, lépe česky hipíři, k neživým entitám ? Tedy k likvidaci robotů roboty / dronů drony ?
    Mají se i roboti spíš množit, než ničit ?

Jako kovanému robofobovi, kterého tito nepřizpůsobiví mnohokráte ošidili a okradli mi ničení robotů roboty není nepříjemné.
    Slíbil kafe, sežral mince a nic, slíbil umýt připálený kastrol, sežral vodu elektriku, kapsli, 2 hodiny času a prej umej si to sám. Slíbil kafe, sežral zrno, vodu, elektriku, vyplodil břečku, navíc se při vivisekci ukázalo, že si uvnitř radostně pěstuje plíseň.
    Bohužel jako u AI žádné zastání, žádná odpovědnost. Při alergii na AI bojové roboty se posledních pár let nedoporučuje přibližovat se k muničním skladům a raketovým silům.

Hipícké naivní asimovovy zákony robotiky neplatily nikdy. Vždy platil §1 odst. a) zákona džungle v platném znění :
    1) sežer, nebo budeš sežrán
    2) Azore trhej

IMHO šířili hlavně naivitu, cukrátka a pohlavní nemoci. I ta trojnožka není znak míru, ale jaderného opdzbrojení (složené ND vlajkové abecedy).
    ABAP
    ABAP --- ---
    Ani vibe, ani coding. Navrhuji lepší termín. Brainrot. Přikazování namísto programování.
    Uvnitř tam kód je a HW vibruje, tak to není úplná lež. Holt si "I shot the sheriff But I didn't shoot no deputy, oh no!" k tomu pustím sám .

Napadlo mne cvičení. Kdysi jsem si zkusil napsat složitý grafický vektorový editor se seskupovaním objektů,
    kopírováním i rozdělováním skupin, vrstvami, stovky až tisíce objektů na stránce, komplexní objekty, snowflake grafy, nekonečné undo/redo.
    Se znalostí objektového programování to překvapivě nebylo tak složité, jak se zprvu zdálo. Rozšiřování řešení vyplynulo tak nějak z principu samo.
    Procedurálně to lze zvládnout, jen od určité složitosti vyžaduje pokračování specifickou psychickou poruchu pro nebloudění v rekurzích.
    Domnívám se, že bez znalosti objektového programování by bylo zadání takového řešení pro generátor velmi obtížné i zadavatel by si složitě třídil myšlenky.
    Možná až natěží dost "best practices", tak na to bude celá šablona.

Mám pocit, že Firebase bude skvělá na rychlý prototyp pro někoho, kdo zná principy a ví co chce. Podporuje spíš lenost, než zvídavost.
    Extrémnější názor je, že je to založeno na derivátu ukradených dat a samo to při tvorbě krade nápady. R.Stallmana taky chápu a můžu. Jsem trochu luddita, ovšem GNU je snad přesný opak vibe codingu a dnes už bohužel krystalický masochismus.

Z principu nejspíš nebude fungovat přenos příkazů generátoru jinam, pouze zdroje. Jako nedeterministický stroj nesplňující požadavky na vědeckou metodu to nejspíš nemůže přesně následovat.
    Programování něčeho takového bude spíš připomínak kuchařku - vař maso dokud není měkké, přiměřeně osol, nech vystydnout. Pro můj technokratický mozek tvrdé sousto.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PULNOC?
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    QWWERTY: ;-[ ... njn...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    anyway, k vibecodingu a psani agents files urcite dobre zminit napr. [ALMAD @ Artificial Intelligence AI]
    konkretne:
    Frontier thinking LLMs can follow ~ 150-200 instructions with reasonable consistency.
    As instruction count increases, instruction-following quality decreases uniformly. This means that as you give the LLM more instructions, it doesn't simply ignore the newer ("further down in the file") instructions - it begins to ignore all of them uniformly
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RUTHER: 2022:
    Israel Deploys AI-Powered Turret in the West Bank
    https://www.vice.com/en/article/israel-deploys-ai-powered-turret-in-the-west-bank/

ABAP: "S timto udělá appku i děcko."
    jsem zvedavy, jak to bude pokracovat, protoze udelat zakladni draft/proof-of-concept aplikace je jedna vec. udrzet ho funkcni je jine zvire

protoze "si to radsi naprogramuju sam, protoze mi staci prompt" dopadnou jako tenhle vtip

a nebo rovnou tenhle expert
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    ABAP: Ano, bohužel máš pravdu Orwellovská noční můra. Stroje, co kontrolujou chaty (viz. Chat Control 2.0)... jinak moje noční můra je AI ve strojích na zabíjení. Jsem hipík. Make love, not drones swarm.
    ABAP
    ABAP --- ---
    RUTHER: nenám problém s AI jako takovou. Mám problém s tím, na co a jak je používána.

Na technoparanoiu mám rozečtenou dobrou knížku. Těžké téma. Ukazuje škaredou bodoucnost, která tady bohužel již je.
    The Age of Surveillance Capitalism - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/The_Age_of_Surveillance_Capitalism
    Smutně vtipné je, že se soudy EU opravdu snaží korporátní těžbě dat, fízlování a manipulaci bránit, ale marně a pokuty jsou pro velké hráče směšně nízké.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    ABAP: ABAP: Já mám jedinou výtku proti AI. Je nekontrolovatelná. Prakticky všechno to jsou neuronové sítě. Ale i když si zobrazíš jejich aktuální stav, tak to prostě není pod kontrolou a upravovatelné. A máš pravdu, zatímco špagety kód šel blbě předat, trénovanou neuronovou síť předáš jednou a opravy začínají trénováním nové sítě.
    ABAP
    ABAP --- ---
    RUTHER: na to sebevědomí stačí, když generátor přestane fungovat. A lidi přestanou časem kódu rozumět.
    Zákazník bude řvát, že je to třeba opravit a nezbude než se ponořit do kódu. A odpovědi developera ve stylu černého obrázku dole zákazníka uklidní opravdu jen na chvíli.
    Po čase se situace snad spraví a ten kdo bude rozumět kódu, ten bude občas i dobře zaplacený.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: A finanční tisk už mluví o bublině. Protože si, prakticky ty největší korporace mezi sebou prodali IT. NVidia prodala grafiky Amazonu, OpenAI nakoupilo smlouvy na provoz cloudového datacentra s Amazonem a Amazon nakoupil smlouvy o používání OpenAI inteligence... no prostě smlouvy za mraky peněz, ale prakticky cyklický...
    OpenAI, Amazon Sign $38 Billion Cloud Deal
    Companies’ first computing partnership is part of Amazon’s efforts to expand its cloud business
    OpenAI a Amazon podepsaly cloudovou dohodu v hodnotě 38 miliard dolarů
    První partnerství společností v oblasti výpočetní techniky je součástí snahy společnosti Amazon o rozšíření jejího cloudového podnikání
    https://www.wsj.com/tech/ai/openai-amazon-sign-38-billion-cloud-deal-89ff8650
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    ABAP: BTW: Na začátku Hype se povídalo, že u toho člověk přestane, prakticky přemýšlet. A že mu stoupne sebevědomí. A myslím, že dokud je OpenAI neziskovka, tak je lépe. Ale je to strašně drahé na zdroje... viz.
    [QWWERTY @ Technoparanoia (Facebook, Google latitude a další) + NSA + účinné postupy při obraně soukromí]
    ABAP
    ABAP --- ---
    RUTHER: no ono je na ten kapitalismus řešení. Přejít na temnou stranu síly.

Přestat programovat a začít investovat. "Když je nelze porazit, je třeba se s nimi spojit.".
    Druhé a třetí okénko v komixu má potenciál vytvořit vrstvu superbohatých a zbytek na univerzálním příjmu.
    To nemám ze své hlavy, ale z Bostroma.
    Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Superintelligence:_Paths,_Dangers,_Strategies
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    ABAP:
    Circle of AI Life
    Kruh života s umělou inteligencí
    ABAP
    ABAP --- ---
    RUTHER: je pozdě. Tohle nikdo nezastaví. S timto udělá appku i děcko.
    Snažím se to úkolovat co nejvíc debilně to jde. Když se něco nedaří, stačí to opakovat dokola a ono se to podaří.
    Udělej tohle, udělej tamto, tak né, znova. Ani čárka kódu. Dole stačilo napsat, že chci barevné pozadí se vzorkem.
    Možná by si generátor po chybě mohl sám kliknout na "fix it", asi dává prostor ruční opravě.
    Nejspíš při tom i masivně sbírají best practices z návrhu aplikací aby to v dalším kroku ještě dál zautomatizovali. Třeba do šablon.
    Proti AI snad bude chvíli imunní low level programování. Typu jádro systému a ovladače s přímým přístupem k HW.
    Nebo rychlý vyhledavač souborů obcházením filesystému a přímým přístupem do MFT. K tomu snad není odvaha AI pustit, ale kdo ví.

RUTHER
    RUTHER --- ---
    ABAP: No nejsem si jistý, kde v tomhle kapitalistickém modelu, kdy kapitalista má všechno a samo se mu to vyrábí zbylo místo pro člověka. Nepochybuji, že kanceláře architektonické používají AI chaty na každodenně. ... Co tak koukám, tak maj bejt na AI nejenom reklamy, ale i virtuální přítelkyně... docela cyber-punk wildest scariest dream, celkově.
    ABAP
    ABAP --- ---
    RUTHER: Fakt nevím. Naše děti budou šít boty pro roboty. Samotnému mi to lehce trhá žíly.
    Naštěstí jsem v oboru skončil včas. Malíři, básníci, copywriteři, muzikanti. Ono to nebere chuť tvořit. AI spíš přináší nechuť publikovat.
    AI zatím ještě nepostaví dům. Ale kdo ví, už údajně jde vytisknout, nebo udělat z betonu do formy.
    Až holky z OF zjistí, že trénovaly AI. AI kterou nikdy nebolí hlava a neudělá se jí pupínek, bude jim taky ouvej.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    ABAP: Horší, že mizí důvody, proč si nechat programovat systémy. Na e-shopy tady máš poskytovatele, na weby šablonové weby, na firemní aplikace tisíce poskytovatelů a stovky krabicových řešení. A nakonec se ti pán z investičního fondu, kterej původně potřeboval 100 serverů zeptá AI, jaká je ta pravděpodobnost recese a místo juniora na recepci koupí cloudové předplatné viruálního asistenta... Co ten univerzální příjem, ještě je to ve hře?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam