• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SDN33Domácí hospic.
    SDN33
    SDN33 --- ---
    Nejhorší ze všechno je ta pohřební služba, to Jsou vždycky takoví vagusy, ze to není možný. Já věděl,co mě čeká, ale kdo tohle nezna, mohlo ny to s ním otřást.

Jinak paní doktorka i sestřička nám babičku pomohly i obléci a zkulturnit. Coz rozhodně je nad rámec všeho. Mrzí mě, ze sem nemůžu hodit tip na Prahu, ale ta služba od fakultní nemocnice u sv. Anny byla opravdu neuvěřitelna. Musím se tam za nimi stavit ještě.

Co me teda překvapilo, že oni slouží asi 32h směny. 8 h v práci jako klasika a 24h pohotovost, což jsou vlastně taky v práci, ale doma. Sestřičkoa za náma jela ve 3 v noci asi 70 km. Kdybych to věděl, volal bych az ráno.
    SDN33
    SDN33 --- ---
    VANEK: zvládneš to... Stačí na to nebýt komplet sám..
    SDN33
    SDN33 --- ---
    VANEK: naštěstí toto zařizovala nemocnice.. měli jsme štěstí, ta služba byla čerstvá. Zařizovat to externě musí být horší, kdyby cokoli, klidně se ptej.

Jinak uz budu moct psát o věcech jen retrospektivně. Stalo se to dneska asi někdy po půlnoci. Ale proběhlo to přesně dle přání.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Soucítím a držím palce.

Máma si chtěla vzít tátu z Nemocnice na Františku umřít domů, vyjednávala podporu a vybavení od Cesty domů, ale trvalo to asi týden a on už nevydržel.
    Trošku se mi ulevilo A trošku se bojím, jak to zvládneme, až přijde její čas.
    SDN33
    SDN33 --- ---
    CORNELA: Já jsem si nic nevylejvám. Prostě se mi po třetí roztrhla plínka a řekl jsem "doprdele". Neviděl bych v tom domáci násilí a šikanu.
    Jinak můj způsob vyjádřování je dán moji povahou, s tím asi nyx nic nenadělá. Rozohodně nemusís mít strach, že je s babi zacházeno jakkoliv špatně.:)
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    SDN33: Nemyslim, jen to vypadá, že jste do toho dotlaceni a není to ku prospěchu věci, protože tohle jsou věci, který se stávat nemaj a svoje sračky si má člověk vyřešit sám v rámci psychoterapie atd, ne si to vylejvat na tom nemocným
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    SDN33: Není to reakce na jen ten poslední příspěvek, ale celý tvoje příspěvky
    SDN33
    SDN33 --- ---
    CORNELA: Kdyby byla ještě chopná projevit vůli, že chce něco jinak, tak ihned vyhovíme. Já z toho nemám žádnou úchylnou radost, ale to si zřejmě nemyslíš.
    SDN33
    SDN33 --- ---
    CORNELA: Já to chápu. Taky se to stalo jednou, jen jsem to uvedl jako zajimavost, že ji to triglo. A je to dva dny stará zpráva, kterou mi firefox nějak obnovil a ten den jsem byl naštván. Samozřejmě se mi to doufám nebude opakovat. Btw její přání bylo umřít doma a ve spánku, což se zatím jeví reálné.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    SDN33: Sry# přijde mi to celý hrozně necitlivy a neuctivy, je to starej nemocnej a nemohouci člověk, co potřebuje péči a pochopení, psychologickou podporu a pomoc, tyhle stavy nejsou nějaký generalstvi z mládí, ale většinou dost neutesenej duševní stav. Kdybys byl nemohouci a utiral někomu zadek, tak ti taky nebude příjemný že kolem toho picuje a obtěžuje ho, že dotycnej v dyskomfortu (jakýmkoliv) v noci heka, ty lidi obecně v komfortu moc nejsou... A než tohle, to radši normální hospic, kde všechny tyhle potřeby obstará personál a vy můžete bejt s relativně čistou hlavou s ní, protože když to psychicky nedavate, tak to tomu nemocnýmu člověku fakt neprospívá a přišli jste kvůli tomu možná o jednu z posledních šanci si něco říct.
    SDN33
    SDN33 --- ---
    Aha, tak nakonec se to obnovilo... Takže původní zpráva z 2.12. je zde:

Tak dneska mě babi po ránu kousla a kopla. Spěchal jsem s malou do školky, tak jsem byl trošku ostřejší - asi tak úroveň ošetřovatky nebo sestřičky když se někoho snaží vzbudit ve špitále a OUHA. Podání léku v drcené formě se moc nepotkalo s pochoeponím. " Zmetku, tys byl dycky sviňá! ", kousnutí do ruky jak od potrhlé kočky a nasledně kopanec. Haha.

No ono se přesně totiž potvrdilo to, na co jsme přišli celá rodina den předem. Tedy v pondělí. (1.12). To věchetko, co váží asi max 50 KG a není schopno už ani normálně pít, aniž by se nedávilo, si z nás půlku času střílí. Babi 50% času moc ale moc dobře ví, co se kolem ní děje, jen se projevuje její povaha, která velí, že když je v nekomfortní situaci, nebo když náhodou by měli pravdu ti ostatní, tak ona tady není a místo ní se objeví vysokopostavený superúředník, který hlavně neumí projevit emoci.

Jak jsem na to došel? No u večerního přebalu, kdy babička kvílela a skuhrala úplně u všeho, jen aby si trošku nemusela snažit a díky tomu to bylo náročné, jsem v jednu dobu zaklel a to byste museli vidět, jak se ta večně spící zoufalá skořápka probudila a otevřela oči a vytkla mi to. To stejné se stalo, když na něco zakurvoval bratr na opačném konci bytu, To ani nesouviselo s babi. Člověk ,kterému není už 5. týden díky slabosti hlasivek rozumět, v tu ránu zahřměl mohutným hlasem prostupijí všechny stěny.

Trošku mě to nasralo, jelikož tuhle její dement taktiku znám z dřívjška, trošku jsem ji tím trigrul a to byste nevěřili, jak najedno spustila, jak je všechno na hovno a jak je zoufalá a dalo se s ní najednou nějak mluvit.

Nicméně po hodině, kdy mi začala klasicky na noc hekat, zas nic. Jako by se nestalo. Vodu, mikroposun, cokoli? Úřední tvář. Bohužel babi a v tomhl byla vždy trapná. Jen co jsem zašel za futro, začalo to znovu.. jako když je člověk takhle za noc u někoho 8x a pokaždý nic nevyřeši, už ho to trošku deptá.. Dřív, když se něco snažila šeptat, abych to neslyšel, celé patro slyšelo slovo od slova, ale babi si myslela, že konspiruje. :)

___

EDIT 4.12.: No tak bohužel to , co jsem psal nahoře, byla naše poslední větší interakce, babi už druhý den spí jak dudek, nepřijímá mi ani vodu. Nejde totálně vzbudit. Vytírám ji pusu mokrou tyčinkou. Ale doktoři řekli, že je normální, že člověk v tomto stavu vypije třeba jen 100ml denně.

Byl tu i farář, kterého si vyžádala, nic. Naštěstí jsme stihli aspoň řeholní sestru, se kterou se objímala a pul hodiny klábosily a přimlouvaly se za sebe v nebíčku. To bylo milé. Naopak farář byl takovej divnej. Spěchal kamsi do hospody, kam jem ho ještě vezl a celkově spíš působil jak trenér dorostu. Ale říkal, že jede na nějaké školení do Litvy ohledně práce s postiženými dětmi, tak asi dobrý. :) Jen baby z Posledního pomazání už nic neměla.

Nepředpokládám, že stav už nějak zlepší... No za chvíli jdeme přebalit, sám to teď nedám... tak jsem zvědav, co nastane, když ani nereaguje na to, že se ji někdo šťárá v puse.
    SDN33
    SDN33 --- ---
    MRAKOPLASH: včera jsem tu psal obsáhlejší post, ale pak mi kočka záhadně vypla NB a nezbylo to v mezipaměti.. assrgh. Tak moment.
    MRAKOPLASH
    MRAKOPLASH --- ---
    SDN33: zdravim, narazil jsem na to klasicky misto dulezitejsich veci, ale tohle tema je tema. osobne si nedokazu ani predstavit ze bych se tohodle mel zucastnit, jak na jedne tak na druhe strane (na te druhe strane uz bych to mozna tolik nevnimal). takze klobouk dole vsem, co na to maj nebo to daji... ale zajal me pojem ŘEZAT KRKY, to se jak projevuje?
    SDN33
    SDN33 --- ---
    vsuvka:

Kvůli tomuto jsem nenastoupil do asi nejlepšího jobu,co bych mohl mít. Z mé rodiny jsem jedinej, kdo by tuto péči zvládl dělat, takže to je na mně.
    Babička se už třetí týden nějak vylazuje v rámci medikace, aby to bylo pro obě strany shůdný. To je princip paliativní medicíny, nepočítáš, že budeš člověka léčit, ani ho už nikdy nepovezeš do nemocnice, ale už jen udržuješ nějak co v nejlepším spojení on / ty. Aktuálně ji nasadili antipsychotika, protože babička se ráda celá v noci vysleče a rozbaluje pleny a ráno tvrdí, že přebalovala celou noc děti a šila. toto nechce nikdo. Nuže tu máme novej stav, kdy babička neřeže hlavy, ale ani ve světlých chvilkách neděkuje nebo nereaguje na to, že je doma. O tom, že to je prolbém svědčí to, že ji netriguje pravnučka, kvůli které se asi dožívá 97 let. Ale Ví, že už to končí a dlouho vůbec nevěřila, že je tam kde chtěla. (Funguje to i naopak, člověk se třeba 4 dny adaptuje na to, že je v nemocnici. )
    Zřejmě zkusím zas poprosit o upravení medikace, protože mít v posteli stále kadícího robota, taky není fajn. Ono to teda nejsou bobky, ale spíš takovej mazut.

Ale taky jsme měli stav, kdy jsme poprvé dávali fentanyl náplast a zrovna ten večer byla bába ale totálně v bloudné pasti, takže nadávání a jakoby agrese, když jste ji vysvětlovali, že už 5 týdnů nevstala z postele a tudíž nemůže být na dřevě, řezaly se krky. SOS linka poradila pár kapek morfinu, výsledek byl happy bába, ale tři dny skoro nevzbuditelná.

Rád bych se dostal do nějakého super medianu, aby byla možnost aspoň hodinu dvě denně se napojit na jednu vlnu. Pak totiž človeka napadá, proč ve svých nejlepších letech dotyčného nedá do (nedomácího) hospicu a tohleto dělá.

(sorry, syntax a projev může být lepší, ale,, to bych se k ničemu nedostal.
    SDN33
    SDN33 --- ---
    Zdar, nemám teď moc čas, ale mám morální povinost to tady aspoň trochu odpichnout. Bohužel to je NOT Prague alert.

Asi sem plácnu pár nějakých kapitol o tom, na co se připravit, pokud se to člověk rozhodne vyzkoušet. Ale na start bych chtěl říct, že pokud člověk ideálně ještě s někým má možnost se 24/7 střídat, není moc čeho se bát. Krom střetu s realitou nebo vašimi příbuznými. To je asi nejhorší, tedy individuálně. :)

Dostali jsme se do péče k paliativního týmu z Fakultní nemocnice u Sv. Anny (FNUSA, Brno - JMK a asi i Vysočinu dělaj) a přeš počáteční dost oLOL informace, co se nespojovaly s realitou, musím říct, že tato služba je výborná. O tom zavádění služby sem ještě post hodím.

Tým ze startu denně jezdí za pacientem, k dispozici je nonstop pohotovostní linka, kdy vám to zvednou moc hodní lidé 24/7/365. Oni všichni kolem toho jsou moc hodní, jinak by to ani nemohli dělat, že. Dost to nabíjí ty setkání. Toto považuju jako zásadni. Samozřejmě krom nějakých začátků, terénní ambulance vám nedelá hygienu, takže ošetřovatelka je nutná. Zavisí asi na závažnosti stavu, ale myslím, že málo kdo se bez ni obejde. Pokud nejste z oboru a máte doma terminální stav.

Máte tady někoho doma? Trošku jsem si to nechal založit, abych tu mohl nadávat, ale i tak trochu osvětlil, že podpůrné služby, jo zapomněl jsem uvést - hrazené z veřejného pojištění! -, jsou asi úplně jinde, než před 10 lety.

Pokud se to tu nerozjede, asi sem naházím nějaké postřehy v ucelených příspěvcích nebo nahoďte,co by vás zajímalo nejvíc. Ale teď musím zas zaklapnout NB.
    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam