LACIF: V roce 2014 jsem bydlel v Brně. Založil jsem si čtenářsky průkaz v MZK knihovně. Bylo mi kolem 25 a vypůjčil jsem si dvě knížky. Nějakou levičáckou filozofii a beletrii Konec punku v Helsinkách. Obojí mi přijde tak nějak vtipné vzhledem k dalším událostem. Z Brna jsem se narychlo stěhoval do Posázaví, kde jsem kalil celý léto a pak jsem se cca rok tak nějak toulal, než jsem založil rodinu, se kterou jsem se někdy kolem roku 2017 usadil v Říčanech, kde jsem si tedy po letech konečně zas udělal trvalý bydliště a začal žít tak nějak normálně.
Z MZK mi od chvíle vytvoření čtenářského průkazu chodí pravidelně newslettery. Výzva, že dlužím nějakou knihu mi nepřišla ani jedna.
Mno a najednou v těch Říčanech - Ja doma na rodičovský s druhým dítětem - někdo zazvoní, venku dva hokejový obránci/exekutori. Dovnitř jsem je pouštět nechtěl, vůbec jsem nevěděl o co jde. Totalni panika. Dal jsem dokupy peníze co kde ležely, mama mi zbytek po telefonu půjčila a zbavil jsem se jich. To bylo cca 30K.
Jal jsem se tedy zjišťovat oč se jedná.
Takže od data, kdy se měly knihy vrátit, se počítalo 5Kc/den/kniha + úroky atd. Zadnej email, žádný upozornění, nic.
Jenže ve chvíli, kdy jsem toto vše zjišťoval, už byl na cestě další rozsudek - prvních 30K bylo za období řekněme 2014-16 a pak se to začalo počítat odznovu.
MZK v těchhle věcech zastupuje jejich interní právnička. První tři hovory s ní - kdy se mnou jednala jako s úplně největší smuckou - se nesly v duchu:
Pokutu vám budeme počítat dokud nevrátíte přesně ty dvě knihy. Žádný jiný vydání. Ne novy. Ale proste presne ty dvě s našim razítkem. Všechnopárty vas problem podle paragrafu blablable.
To, ze je proste nemam a ztratil jsem je bylo asi neco nad její chápání.
Následně se mi tedy asi po dvaceti emailech a hovorech podařilo sepsat dokument se všemi náležitostmi, čímž jsem konečně formálně oznámil ztrátu knih a pokuta za nevracení se zastavila.
Z té doby mám email, kde mi píše, že vše je uhrazeno a srovnáno. Tim ale myslela vše, co ještě neposlala k soudu atd.
Jenže to už tam byla další žaloba a rozsudek.
Mno zaplatil jsem 70K dohromady a někdy před třemi lety jsem myslel, že je tomu konec.
A najednou letos v létě další rozsudek na 7000kc.
To proto, ze MZK měnila číslo účtu a moje poslední splátka se mi vrátila a ja si toho nevšiml. Opět žádné upozornění e-mailem, telefonem - a ze vsechny tyhle kontakty advokátka měla… jenom rozsudek na 7K.
Tak jsem ji zas zavolal a tentokrát mě normálně poslala do prdele a zavěsila mi.
(Ja jako uznávám, ze moje změny fyzickejch adres a moje laxnost v kontrole pošty a to ze jsem knihy ztratil jsou jen moje problémy, ale… fakt to bylo a je jednání který bych čekal od nějakýho providentu nebo tak. Lámali jsme si s tim hlavu dohromady Xx hodin cela rodina a to nejsme uplne hloupí… troufnu si tvrdit, ze clovek s nižším iq se v tyhle knihovně a s touhle advokátkou může topit do konce života… tak me to nasralo, ze ted čekám na termín osobního jednání s ni a se zástupcem ředitele mzk… k penězům si zpátky nepomůžu, ale aspon je můžu poslat do prdele.. protože jedinej dlouhodobej výsledek je, že svym dětem zakazuju členství v knihovně a knížky jin radši kupujeme- vyjde to levněji :)))