• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ECLECTICALipedém
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    1MALALISTICKA: neměřil, já tomu rozumím tak, že ty změny tukové tkáně jsou právě v důsledku zánětlivých procesů v ní. Zase se odkážu na nějaký text: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2096691124000608
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    ECLECTICA: Osobně se domnívám, že jíst vyváženě, tedy včetně zeleniny, ovoce, ryb, ořechů a dalsich potravin označovaných za protizánětlivé a zároveň si uchovat z jídla potěšení je udržitelná cesta. Jakákoli dieta, ve smyslu přísné restrikce udržet nejde a výkyvy jsou horší než nikoli dokonaly, ale dlouhodobě udržitelný systém stravování. Ale neupínala bych se k tomu, že jídelníček vyřeší primární onemocnění. Spis ho pomůže nezhoršovat. Btw jaké zánětlivé parametry ti Vlasák měřil, pokud tedy říká, že ti probíhá chronicky zánět v terénu lypedemu?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    1MALALISTICKA: Jaky jsem nejedla vyloženě špatně, ale přesto zjevně mám problémy s lepkem (už dřív jsem byla několik let na bezlepkové dietě), což, jak jsem pochopila, není u lipedému úplně vzácné, viz např. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10329849/

Já si právě naopak myslím, že ta protizánětlivá strava (což zní hodně ezo, ale ve svém jádru rozhodně není, například zde: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11536506/) je něco, co opravdu může přinést výsledky.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    LUSINDA: Tohle ti nepovím, dělala jsem v té době v nemocnici, tedy jsme standardní proces trochu obešla. Dneska bych šla cestou praktika a žádanky, přece jen si myslím, ze určitý gatekeeping v českém zdravotnictví potřebujeme.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    ECLECTICA: Ano, u Vlasáka ano. Bez efektu, ale ja nikdy nejedla vyloženě špatně. Takže obecně se spíš vyhýbám vysoce zpracovaným potravinám a slazeným syceným nápojům, ale jinak tohle neřeším. Na vlně “protizánětlivých” potravin nejedu.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    ECLECTICA: To je mimochodem nelegálně vybíraný poplatek ve zdravotnictví:) jak říkám, obchodník se v něm nezapře:)
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    ECLECTICA: byla doba, kdy se zhlédla v GAPSu a doporučovala jej na vše, její muž za 5 minut pacientku poslouchající jí zjebal, že je blbá a nejí normální jídlo - např.... Ale přestala sem jí využívat s covidem a našla si někoho blíž. Když sem začla chodit (rok 2017), mohutně doporučovala proteiny místo večeří. 3 roky na to, úplně totéž nahrazovala vývary. Jídelníčky měla rozkopírované od natur housu (u jedné z šarží neschovala logo), na otázky často na místě googlila odpověď.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    NUFINKA: a jak ta doporučení vypadají?
    NUFINKA
    NUFINKA --- ---
    Nekolik let sem chodila do CPM, stalo to ranec, efekt nic moc. Dokud žil společník, vše se vylepšilo o bylinné čaje na míru co nebyly až tak na míru, zato byly sakra drahé. Nutriční dělá Vlasákovo žena (používá dívčí jméno, tak to tak nebije do oka), milá osoba, ale pokud se nadchne pro trend, doporučuje jej hlava - nehlava komukoliv.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    1MALALISTICKA: mimochodem, řešila jsi nějak jídelníček?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    LUSINDA: k tomu vím jen to, že v CPM je vstupní vyšetření s žádankou zdarma, bez žádanky za 1000 Kč.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    1MALALISTICKA: ano, nutriční terapeutka je za vlastní úhradu.
    Mně zatím scintigrafii nedělali, protože otoky jsou jen velmi mírné, a dokonce mi nenavrhovali ani žádné procedury ke zpevnění podkoží - prý je nejdůležitější ta strava, doplňky, komprese a péče o lymfatický systém.

Bulovku mám 5 minut od domu, ale nejsem si jistá, jestli mě odtamtud bez nějakých výrazných potíží nepošlou pryč, co jsem koukala, tak tam léčí především lymfedém.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Mě osobně by zajímalo, jak probíhá ten proces objednání na speciální pracoviště. Je potřeba žádanka od PL?
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    ECLECTICA: V porovnání s prim. Vojáčkovou z Bulovky a aktuálně prim. Boháčem taktéž z Bulovky je Vlasákovo pracoviště sice navoněnější, má 3D scan, nutriční terapeutku(stale za vlastní úhradu?), vlastní kosmetické přípravky (předražené a k ničemu) a rozvláčnou diagnostiku, ale jádro pudla leží jinde. Oproti tomu na Bulovce mi udělali scintigrafii, naplánovali měsíc lymfodrenáží na základě kterých se hodnotil jejich léčebný efekt, kompresní pomůcky vyřeší na míru a s platbou z veřejného zdravotního pojištění a přístrojovou Lymfodrenáž mi přes revizního lékaře zařídili domu. Alternativní metody aka lyposukce, či lymfatikovenozni anastomozy jsme také probrali, s ohledem na cost benefit ratio jsme je prozatím nechaly ležet u ledu, ale vše co jsem chtěla vědět, mi bylo vždy zodpovězeno. Vlasák ma mezi kolegy (dle mého oprávněně) pověst především obchodníka s lidskou bezmocí v těchto chorobách. Umí lidi dotlačit kam chce, umí z toho vytahat hezky peníze, lidi neodchází zas až tak nespokojeni, tedy se mu i vrací, ale za me je to celé špatně a jsem rada, ze uz jsem od něj pryč.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    1MALALISTICKA: Já tu diagnózu mám právě z CMP (tj. od Vlasáka), podezření jsem ale sama měla už dlouho. Schůzka s nutriční terapeutkou a lymfoedukace mě teprve čeká, zatím jsem dostala jen nějaká obecná doporučení ohledně stravy, suplementace vitamínů a minerálů a komprese, která zní příčetně a jsou v souladu s tím, co čtu z různých zdrojů.

Jinak samozřejmě souhlas, diagnózu by měl stanovit lékař.

A pokud se ti chce podělit o informace ohledně dr Vlasáka, určitě budu ráda.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    Jen si dovolím doplnit, že je nebezpečná samodiagnostika… Co se tváří jako lypedem může být také lymfedem, který si žádá léčbu rozdílnou. Upřímně doporučuju diagnostiku na nějakém specializovaném oddělení, za sebe říkám, že top je Bulovka, do Motola se nedá pořádně dostat a nejhorší zkušenost mám dle MUDr. Vlasák (známý prasak…), který je polo šarlatán a hovado:)
    Jinak díky za diskuzi, ráda se dovzdělám.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Na úvod přidávám lehce pozměněný příspěvek, který jsem použila v jiné diskusi.

Lipedém je chronické onemocnění a tukové tkáně. V důsledku zánětlivých procesů dochází k jejich patologickým změnám, které v mírnější formě vypadají jako celulitida, v pokročilejších stádiích pak jako disproporční zmohutnění boků, hýždí, nohou někdy i paží.
    Lipedém je mnohem častější, než by se mohlo zdát. Odborné studie odhadují, že prevalence je 11-17 %, někde se uvádí dokonce 15-18 % - což znamená, že lipedém má až každá šestá žena.

Diagnostiku komplikuje fakt, že lipedém koreluje s nadváhou nebo obezitou (až 90 % žen s lipedémem má zároveň nadváhu nebo obezitu). Klasický režim zaměřený na redukci hmotnosti je však v případě lipedému téměř nebo zcela neúčinný, a protože ke ztrátě objemu dochází pouze v lipedémem nepostižených partiích, tělesné disproporce se ještě zvýrazní.

Lipedém mohou mít i štíhlé ženy (sama mám v těle ani ne 15 % tuku a hmotnost na hranici podváhy) - problém není nutné v množství tuku, ale v jeho struktuře a patologickým (a zánětlivým) procesům, které probíhají v podkoží a tukové tkání.

Dříve se tvrdilo, že s lipedémem nelze nic dělat. To už nastesti neplatí, management nemoci je ale dost komplikovaný a vyžaduje odhodlání a disciplínu a především znalosti.

Budu moc ráda, pokud je zde budeme sdílet a vyměňovat si zkušenosti.
    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam