• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ECLECTICALipedém
    Lipedém je nemoc podkoží a tukové tkáně, které postihuje až jednu ženu z šesti. Často je mylně diagnostikovaný jako Celulitida, nadváha nebo obezita. Chybějící nebo špatná diagnóza je hlavní překážkou v efektivní léčbě.
    rozbalit záhlaví
    FIFI
    FIFI --- ---
    ECLECTICA: Kvuli tomu, ze se v zime, kdyz je brzy tma, nikomu ven nechce, na prochazku se nechce….
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    FIFI: S čelovkou proč? Kvůli snížení rizika úrazu?
    FIFI
    FIFI --- ---
    ECLECTICA: tak lymfologové říkají, že nemohou nic zakázat a že mohou jen dopručit/nedoporučit.

Předseda lymfologické společnosti v jednom videu říkal, že např. těžko zakáže pacientovi, který celý život hrál tenis, aby s lymfedémem nehrál. Každopádně žádné silové sporty nedoporučují, vedro nedoporučují. Nárazy při běhu nedoporučují. Nárazy při tanci (do parketu) nedoporučují.

Mne tedy taky štve chodit na procházky a prý s čelovkou. Já jsem úplně jiný typ, prý s čelovkou! Já! Tuhle jsem toto doporučení říkala na jednom nyxím srazu a všichni se smáli, až se za břicho popadali :-D
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    FIFI: k té tělesné zátěži: táta je cca 8 let po resekci uzlin v třísle, každý den přesto chodí běhat na cca 45 minut.

Tím chci jen říct, že spousta věcí je hodně individuální. Mně třeba za normálních okolností vadí vedra, okamžitě se mi začne zadržovat voda na vnější straně stehen (na pohmat je to jako takový rosol). Když ale jsem u moře, můžou být vedra klidně větší, přesto díky každodennímu plavání a cvičení ve vodě otok úplně zmizí.
    FIFI
    FIFI --- ---
    Na lymfu mi dnes rekla, ze od pristiho tydne si tam budeme moci kupovat lipoelastic leginy, tak jsem zvedeva. Maji ted nejake kopresni s masaznima ťuflikama 😁, pry jsou skvele a pacientky si je chvali. Tak uvidim.
    Je to tahle znacka https://www.lipoelastic.cz/damske-kalhoty-a-leginy

Ze si to tam hned pacientky vyzkousi a uvidi velikost a lymfoterapeutka to hned zkontroluje, jak to sedi. Ceny budou stejne jako na internetu, kde ovsem hrozi, ze se pacientka chybne zmeri a pak ji to prijde a pak problem s vymenou atd..
    FIFI
    FIFI --- ---
    Ted jsem neco hledala ve svych zdr.zpravach a nasla jedno cviceni, ktere mi dali na samem zaveru roku 2024 v prazskem lymfocentru pri me prvni navsteve lymfodrenazi. Jedna se o Centrum garantovane Českou lymfologickou společností.

Povsimnete si, ze material z Fr. Lazni je z leta pane roku 2011 a casto tam slysim, jak to rozdavaji dosud, vzdy se omlouvaji za kvalitu, kopiruji tudiz jeden material 15 let 🤦🏻‍♀️🤷‍♀️🙈

A dali mi to stejne, ve stejne kvalite i pro HK.

To onemocneni je tak divne, zvlastni :-;
    Jsou tam tam rady k uprave zivotniho rezimu - dovolena, nepretezovani, silove sporty, furt bandaz (kompresi), horka trouba, stipnuti hmyzu atd..

FIFI
    FIFI --- ---
    ECLECTICA: Ano, mam to po odstraneni pouhych 8 uzlin. Predem o teto komplikaci nebyla vubec rec. Po zakroku, na JIP jedna veta- MUZE se Vam stat, ze Vas nejakou dobu bude bolet bricho, nebot jsme Vam odebrali uzliny a chvili bude trvat, nez si lymfa najde cesticku.
    Pri propoustebni po par dnech stejna veta.
    Pri brisni operaci, kdyz se hojite, tak je prece jasny, ze Vas bude bricho bolet, navic to ani nemusi vzniknout, dostanete plno dalsich info. Kdyz jste doma necely tyden po operaci a najednou strasne bolesti nohou a sama si najdu, co se vlastne stalo a ze je to navzdy, tak to je fakt konec. Preventivni operace Vam reknou a nakonec z toho vyjdete dozivotne s lymfedemem, bolestmi a jezdenim na lymfo kazdy tyden. Kdyby mi bylo o 10-20 let vic, tak nakokec mavnete rukou, ale takhle…
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    FIFI: lymfedém je bohužel častá komplikace zákroků, i kterých se odstraňují regionální uzliny :(
    Úplně ale nerozumím tomu, proč jsi nedostala poučení a režimová doporučení.
    MEI
    MEI --- ---
    MEI: Napadají me dechové / pranayama techniky.
    MEI
    MEI --- ---
    FIFI: Nedovedu si vubec představit jak náročná situace to je, hlavně asi ten pocit, ze to není fér.

Můžeš se podělit jakou operaci šlo, a jestli se problémy s lymfou uváděly jako možné riziko? Z toho co jsi psala, něco gynekologického?

A zkoušela jsi alternativní pomoc? Ja vim, ze je to dost tricky, ale někdy to muže spolu s placebo pomoci.
    FIFI
    FIFI --- ---
    MEI: Samozrejme.
    Predseda lymfologicke spolecnosti to doporucuje a vetsina pacientek s lymfedemem nekam dochazi, slysim to primo na lymfodrenazich.
    Problem je ovsem jasny - jedni lekari udelaji zakrok a z toho zakroku se za tyden vytvori celozivotni vazna situace, ktera se nikdy nespravi.
    Nekomu se to ovsem neudela a nekomu za tydny, za mesice, po letech…
    Pacientka (ted myslim tu, ktera je po operaci), je ve vakuu, ti, co to zpusobili, nemaji zadne odborniky, kteri by pacientce pomohli - jak psychicky, tak treba doporucenim na lymfologii a jinam. O nejakem prednostnim predani pacientky na lymfologii uz vubec neni rec - chybi jakakoliv navaznost. Pokud pacientka je vytrvala a obvolava lymfologie kazdy den a ma stesti, ze opravdu nekdo objednany vypadne, tak se k odborne peci dostane treba za dva mesice. Take mi nabizeli objednaci doby 6 mesicu a vice (toto je bezne a predseda lymfospolecnosti to vi.) . Mezi tim ta zena prochazi tim, ze je celozivotni pacient a nekomu muze vadit uz jen to, ze ji vzdycky budou vykukovat osklive kompresni pomucky. O bolesti nemluve, o dalsich vsech komplikacich a zakazech nemluve.
    Ja jsem (podle meho okoli) opravdu aktivni. Sama jsem si sehnala Amelii, kde toho stejne moc nevedeli, ale psychologickou pomoc dodali, dodali nutricni a take fyzioterapetku (ale uplne vhodne to nebylo, nema uplne zkusenosti). Vsechno bylo online, telefonicky, pro mne takto vyhodne, samozrejme by to slo osobne. Kdybych chtela, samozrejme mohu jejich psychologickou pomoc dal vyuzivat. Mam ovsem jinou pomoc, on line, to mi vyhovuje.
    MEI
    MEI --- ---
    FIFI: Řesila jsi to s psychologem nebo zkušeným terapeutem, který by ti to pomohl zpracovat?
    FIFI
    FIFI --- ---
    KRISKA: já mám konzultace s nutriční terapeutkou, kdy to je zdarma pro pacienty nadace Amélie, vždy mne to překvapí, že je to zdarma:-) A ohledně jídelníčku je to také tak, že každý odborník/lékař říká něco jiného. Např. předseda lymfospolečnosti říká, že není dobré při tomto onemocnění brát obyčejný ibalgin. To když jsem řekla dalším 2 lékařům-lymfologům - koukali, kde jsem to vzala. Některá lymfoterapeutka mi řekla už nikdy žádné mléko, že mléko zpomaluje tok lyfy, jiná zase řekla něco jinýho...shodují se třeba na soli.
    KRISKA: Tak nevím, zda někoho obtěžovat s mým jídelníčkem, mám tu nutriční.

KRISKA: ano, budu ráda, pokud se to nebude zhoršovat, jenže to se neděje, je to horší.

MAR_TINA: to moře - to jak píšu - do budoucna prostě blbý, nevím, jak to vysvětlit. Já nejela ani do lázní, sama v lázních, na 3 týdny, co bych tam dělala. Furt myslela na to, proč tam jsem. Bez přátel, bez rodiny. To pro mne není.

A ještě jsem chtěla napsat, že u pacientů s lymfedémem je velmi problematické i pobodání komára. Může to tu lymfu prý úplně zbortit.
    FIFI
    FIFI --- ---
    LUSINDA: já zatím nevím, jak to v horku bude, protože loňské léto bylo teplotně k lymfatikům milostivé, žádná vlna veder se v ČR nekonala a navíc mi před létem řekli, že mohu mít legíny ve formě kraťasů.
    Kraťasy zas zakázali, tak uvidím.
    Ale v létě je (dle lymfoterapeutek) nošení komprese právě kvůli horku úplně nejzásadnější. A dokonce jsem četla rozepře pacientek, že by v tom mělo i plavat (a mělo by se chodit plavat stále, do krytých bazénů a debata byla o tom, zda tam pacientku v kompresi pustí - kvůli hygieně).
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    FIFI: ono třeba v červnu u moře je teplo jak o prázdninách u nás. Já mám v rodině rakovinu kůže. Takže k moři jezdím, ale jen mimo sezónu a kryju.kuzi....takze taky žádný opalování. Nohy natékáji nevím proč, ale mám i blbý žilní systém ( blbý je, že si člověk časem zvykne) žiju jen jednou a pokud to teda není zdravotní problém typu "" umřu Jestli pojedu k moři"" tak jedu. I když si to teda asi užívám ze všech účastníků nejmíň.
    FIFI
    FIFI --- ---
    IOM_NUKSO: To ne. Je to tzv. iatrogenni etiologie, tzn. poskozenim pri vykonu. Sekundarni lymfedem, ziskany.

A nechaji pacientku v tom. Objevilo se mi to tyden po operaci. A jim je to jedno, nemaji na to vubec zadne postupy, nemaji nikoho, kdo o tom predem ani pak mluvi. Obvodni nevi, co s tim a na lymfologii se dostanes za pul roku, kdyz si tedy pacientka sama najde, co ji je.

Byla jsem velmi aktivni a lymfologie obvolavala, prosila, zadonila, zaplatila si online konzultaci u predsedy ceske lymlogicke spolecnosti.
    Nedovedu si predstavit, jak je na tom pani, ktere je treaba 10, 15 let vice, nez mně a bydli nekde na vesnici, mimo Prahu. Ta je ve vzduchoprazdbu. Hlavne jejich rešte to IHNED. Kdo tu pani veze kazdy tyden na lymfodrenaz X km do akreditovaneho centra? Kdo ji pomaha psychicky? Takova pani je zvykla cely zivot delat veci, ktere by ted delat nemela a jsou to uplne obycejne veci jako stani u horke trouby nebo zehleni nebo fenovani si hlavy teplym fenem.
    Kam jezdi pro lymfokalhoty a nosi je vubec? Chodi na jejich prochazky?

Takova pani to treba vzda. Drenaze vime, ze max.udrzi stejny stav, nic nezlepsi. A pokud tohle vsechno dela, tak se ji okoli pta - a to se to nelepsi? Ani trochu? Vzdyt jezdis na ty specialni masaze, tak se to MUSI lepsit!
    Vysvetlovat, ze se to muze jen horsit, nikdy ne zlepsit - uz tohle samo o sobe je unavne.
    Predseda lymfo spolecnosti rika, jak je to vsechno desny, nevede to nikam, zeny se pari v kompresi a navic je to vsechno narocny na cas - prochazky, cas na lymfu…
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    FIFI: a jak to zpusobili? To by bylo na soudni cestu uz, ne?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FIFI: zní to úplně hrozně a je mi tě líto.
    Ale zvaž k moři jet k Baltu. Je tam hezky, není to tak daleko a je tam teplo ale ne horko.
    Mohlo by ti to udělat dobře na duši, dovolená u moře.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    FIFI: ja tam chodim ciste na fyzio se zadama a ramenem, ale tim ze dela primarne lymfu na pojistovnu, pro onko pacienty a tak a ja tam su tak spis nejak uplne navic. A ona navic ma znamou, se kterou se seznamili nekde pres tu lymfu, ktera pry dela jidelnicky na miru lymfopacientum, a soustredi se na ruzny metabolicky onemocneni. je taky tady nekde na jihu moravy, jestli se mam zeptat na to jmeno.

a predpokladam nadeje na zlepseni neni, budes rada za stagnaci stavu?
    FIFI
    FIFI --- ---
    LUSINDA: Samozrejme opalovani treba v zadnem pripade.

Proste, (jestli) az jednou budu mit vnoucata, tak si je asi k mori nikdy na prazdniny k mori neodvezu, nepoletim, nepomuzu svym detem pri hlidani jejich deti. Babicka na hovno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam