• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MAJKASeberozvoj / sebereflexe - ezofree
    HOUBA
    HOUBA --- ---
    SAGUS:
    Já chápu rozdíl mezi ezem a koučinkem zhruba následovně:

Ezo - prezentuje určité účinky, které tam ve výsledku nejsou (resp. nejsou prokázané).
    Např. krystal, který tě zbaví plešatosti, když ho máš pod polštářem při úplňku. Zde se výsledek při dodržení instrukcí nejspíše nedostaví.
    U ezo věcí obecně může mít určitý pozitivní přínos jen placebo.

Koučing - oproti ezu tam jdou účinky prokázat.
    Např. když někdo nezvládá organizaci svého času a s koučem vypracují přesný denní časový harmonogram, tak pokud se bude instrukcemi řídit, tak výsledkem bude, že najednou bude všechno časově stíhat. Čili výsledek se při dodržení instrukcí dostaví.

Ano, stejně jako ve všech jiných odvětvích i zde se mohou vyskytovat pseudoodborníci s pochybnými metodami a pochybnými výsledky, kteří se snaží jen vytahat z lidí prachy.
    Ano, spousta věcí v koučingu není žádná velká věda, ale obecně známá fakta a přístupy, které spousta lidí zná a praktikuje tak nějak přirozeně.
    Nicméně jsou lidé, kteří různé věci v životě zvládají hůře, spoustu věcí neznají nebo je nenapadnou nebo jen nemají dostatek vůle, a těm pak může pomoci, když je někdo "vede za ručičku" nebo jim aspoň ukáže směr.
    A i lidé, co zvládají vše s přehledem, se mohou v určitých směrech dále posouvat, a i těm může v daném směru pomoci příslušný kouč.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SAGUS: takze ty jsi kouc a sam sebe podeziras z ezo?

Ano Tate je kouc, da se rict, ze by mohl byt vubec nekomu prospesny?
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    SEJDA:
    Ceskej klub skeptiku? Tak to ano, to musi byt zarucene pravda. Jako betonovy lode. Na tvym miste bych si sel najit alespon tri kouce, jednoho na stesti a lasku, jednoho na pracovni vykon, a hlavne - jednoho co uci samostatny mysleni.

Budes pak mit vlastni zkusenost a nebudes se muset ptat cizincu na internetu, nebo odvolavat na nejaky kluby. Ja nemuzu napsat co si skutecne myslim, to by rychle dopadlo velice spatne. Jako kovanej kouc, navadim lidi k vlastnimu reseni otevrenou ironii ;).

Neni Andrew Tate nahodou taky kouc? Myslim ze je.. ma globalni sit kurzu a seminaru kde radi chlapum jak byt nejvetsi macho v existenci, hotovy imperium. Nejradsi mluvi o tom jakej je bojovnik a nebezpecnej byvalej sampion kickboxu. Pred vanocema dostal v ringu nakladacku od modela z reality tv show, kerej taky vypadal ze boxuje poprve v zivote. Nejoblibenejsi uder ''looney tunes uppercut'' jak z animovany grotesky. Tate se vetsinu zapasu plazil po kolenou a objimal ho v rozkroku, a jel domu pomlacenej jako zito. Pozdeji rekl ze za to ze prohral muze Buh, takze mozna je preci jen ezo :)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SAGUS: mas s tim osobni zkusenost?
    Kdyby to bylo tak ezo jak tvrdis, co nerikam, ze neni pravda, nevenoval by se tomu tematu cesky klub skeptiku?
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    IOM_NUKSO: jsem clovek, co zasne kam az jsou lidi schopni zajit, hlavne kdyz jde o kousani se za vlastni ocas.

Pokud jde o vsechny existujici formy ''prace na seberozvoji'', je dost jedno jak se veci nazyvaji. Vsecko co uci takzvanej ''koucing'', je v podstate levna esoterika re-brandovana tak at se z toho nezveda kufr lidem odkojenym moderni ''kulturou''. Clovek muze vodit jine lidi za nos a tahat z nich penize i bez toho aby se odvolaval na boha nebo energie, ve finale je to to stejny. Je ale strasne tezky rozeznat kocici zlato od pravdy a substance, proto se pro konzumenty a klienty vymejsli a vyhranuji kategorie kde se muze kazdej cejtit bezpecne uzavrenej do vlastnich preferencii. Do vsech se dnes pumupuje stejna brecka, ale to lidem odsouzenym na vecny hledani vubec nevadi. Jde preci hlavne o emoce, tady a ted :). Za pul roku vyjde nova supr knizka a tam uz to urcite bude, stesti a prosperita na dosah ruky.. efektivita na 150 procent petiletky.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SAGUS: ja se ptala opravdu, protoze nechapu, kde je a neni ironie, ale ok, ani ted nevim, zda ses ironickej nebo co ses.
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    IOM_NUKSO: jasne, ze neni. to by se to pak jmenovalo ''manifestacni vylazeni vibraci'', nebo ''harmonizace mysli a tela'', nebo ''stezka bozske tvorivosti'', nebo ''toltecky desatero''. Pak by to bylo ezo.. kdyz se to nazve koucing, tak je to koucing ne.. to da rozum.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    SAGUS: nejak se v te ironii ztracim. Ze koucing je ezo?
    SAGUS
    SAGUS --- ---
    COMTESSKA: koucing neni vubec ezo, ani trochu. naopak, je vedecky dokazany ze cloveku staci jeden ''krurz'' a hura jde se rikat jinejm lidem jak podavat vykony a delat introspekci. Nastavovat si cile a pak je delat, to je hotova revoluce. To musel vymyslet nekdo kdo ma iq alespon 3 tisice. Mas i dalsi revolucni a originalni rady a navody na zivot? Ale plz ezofree, jen overeny nekym kdo ma licenci od typku s licencema a profilovku v padnoucim obleku.
    COMTESSKA
    COMTESSKA --- ---
    Ahoj a vítejte. Já mohu doporučit koučing, koučovací dovednosti. Naučila jsem se v kurzu používat nejprve z pracovních důvodů, abych lépe posouvala své klienty, ale hezky to funguje i v osobní rovině. Kouzlo je v tom, že ti kouč nedává radu, ale dovede tě otevřenými otázkami k tvému řešení. A to mi dává smysl a přijde mi skvělý. Funguje to na principu stanovení cíle a pomocí nastaveného plánu a jednotlivých kroků k cíli dojdeš. Pokud teda vytrváš.

Skvěle mi funguje i můj každoroční Bucket list, kam si napíšu po čem toužím a v průběhu roku si to plním. Něco podobného jako yearcompass, ale jednodušší.
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Ahoj, vítejte. Napadá mě, jestli má smysl sharovat zdroje, které nás pomáhaj posouvat - používáte něco konzistentně a máte s něčím dobré zkušenosti?

Používáte nějaké nástroje na nastavování cílů? Mezi známějšími : https://yearcompass.com/cz/ , https://www.posvitsi.cz/.

Nebo něco na reflexi? Můj první počin v tohle ohledu je už pár let vyplňovat (a ne vždy publikovat) tohle :) [SEDM - 7 nejsilnějších zážitků (téměř) uplynulého roku (tak nějak tradičně, každoročně)] a zatím jsem se nedokopala k ničemu většímu, ale ráda bych.

Proč to dělat? No třeba tenhle random týpek tvrdí (a má tam na to nějaké výzkumy), že prostý akt sepsání si cílů vám o desítky procent zvýší pravděpodobnost jejich dosažení. https://www.youtube.com/watch?v=WONRS7BLh4g
    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam