• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: jedny za jedny je dobrej začátek, když k tomu přidáš ještě "vyhodím vždycky všechno, na čem je díra / není mi pohodlné / nelíbí se mi" místo toho, co bys to po nošení dala vyprat, tak za nějakou dobu přirozeně vytřídíš spoustu věcí, aniž by sis toho všimla!
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    dala sem pryc zatim dvoje kalhotky a troje ponozky. Docela dobry, na to ze sem to pretridovala na vanoce :)

(a nahradila je peti pary novych super netlacicich ponozek z pozustalosti).

tak si myslim, ze kdyz je to kus za kus, je to jeste... prijatelne, ze to neni hromadeni ale vymena :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ECLECTICA: na vinted jsem koupila i fotak a batoh, urcite se to da vyzkouset, vzniklo to na obleceni jeste kdysi jako votocvohoz, dnes je ta skala sirsi, podminky uplne neznam.

navic tam muzes kupovat sady od jendoho uzivatele, ze krasne vidis co vse prodava zaraz
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TRISSIE: prave jak ted vyklizime tu pozustalost hromadicu... tak je to dost veci k zamysleni a rozmysleni a do toho nachazime hromady veci z naseho detstvi...

minule sem si donesla objem cca ikea tasky... povleceni (vymenila jsem za nevyhovujici), nove jeste zabalene ponozky po mamince, ktera nezije uz 10 let... bylo jich tam snad 15 v mem cisle se zdravotnim lemem, to mam rada, nejake kosile a dvoje kalhoty muzi... tak nemusim shanet, on ma specificky pozadavky na barevnost a tatinek ma hodne kosil, co tomu vyhovuji...

a zaroven si uvedomuju ze nemuzu "zachranit" vsechno, ze nemuzu jeho skladiste prestehovat do meho minibytu ve snaze vse pekne a nove nebo malo nosene zachranit... a k tomu su v rozhodovani co vyhodit a co na charitu prisnejsi nez segra... ale i tak... detstvi, vzpominky na rodice, navic u nich cela domacnost po prarodicich, hrnicky, povleceni, monterky po dedovi...

kdyz to vidim, vic si uvedomuju, ze ono opravdu to obleceni muze vydrzet dlouho, ze povleceni muze byt pekne i 20let... a ze fakt nemusi byt 6sad na jednu postel zaraz...
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    ECLECTICA: na vinted se da prodat nejen obleceni. Jinak marketplace, mistni bazar na nyxu a spousta fb skupin treba dle bydliste.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KRISKA: a co se týká jiných věcí než oblečení?
    Vinted chci právě vyzkoušet.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ECLECTICA: s ponozkama se to tak snazim uz taky delat, jedny vyzkousim a kdyz dobry, koupim treba stejnych paru. ale hodne ponozky dostavam na vanoce takze to nakonec stejne mam hromadu ruznych a snazim se to prat a veset spolu

ECLECTICA: saty zkus vinted, ja treba na vinted nakupuju fakt hodne.

a sdilej! urcite jakykoli progres je vitan a jakakoli stagnace treba dostane novy inpuls k rozreseni:)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    TRISSIE: No to máš pravdu. Třídil bych zvlášť sochy (figurky) a písně (noty).
    „Všechno pomíjí, silné umění je věčné: busta přežije město, verš přečká bohy.“ Théophile Gautier (1811–1872) francouzský spisovatel
    Zdroj: https://citaty.net/temata/mesto/?page=2
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHER: a současně příběhy o lidech, co umřeli ve vlastním bordelu. já to radši risknu s tím, že věci slouží mně a ne já jim.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: opravdu
    star wars 1980 figures

RUTHER
    RUTHER --- ---
    TRISSIE: No ale potom máš ty příběhy o vyhozenejch hračkách, který člověk koupil za pětikorunu a dneska to má hodnotu 20 tisíc.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TRISSIE: mě nejvíc motivuje fakt, že čím méně toho člověk má, tím snáz se mu udržuje pořádek. Ruku v ruce ale musí jít nějaké koncepční řešení, tj. uvědomit si, co vlastně opravdu potřebuju, v jakém množství a proč.

Můj první poznatek: pětatřicet různých párů ponožek není funkční řešení. Mít dejme tomu sedmero stejných dlouhých, patero stejných nízkých a dvoje stejné teplé dává mnohem větší smysl a člověk navíc nemusí trávit drahocenný čas párováním.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jo a zásadní pravidlo - když to vyhodíte, už to nemusíte nikdy víc řešit! :-)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Poradíte prosím, kde se zbavovat přebytečných věcí různého typu?
    Spoustu ráda rozdám zdarma, ale např. nenošené šaty za 1600 Kč se mi úplně bezplatně dávat pryč nechce.
    Předem moc děkuju.

Jinak v životě jsem si konečně udělala prostor na důkladnou debordelizaci, ráda budu sdílet progres, pokud to bude vítáno :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: prvních zhruba 100 podcastů na https://www.aslobcomesclean.com/
    pak už je to moc komercionalizovaný.

ale naučila jsem se od ní:
    1) nedělat hromádky (nebo aspoň ne hromádky větší, než zvládnu vyřešit během 5 minut). protože ty krabice "použitelného" jsou sice fajn, ale ve finále je to krabice assorted bordelu, který pak někde sedí a zabírá místo, a než se k tomu člověk dostane, tak stejně zapomněl, co v tom je, takže zase začíná od začátku.
    2) neskladovat levné lehce dostupné věci, které možná budou potřeba v budoucnosti a možná ne. nebydlím na zámku, skladovací prostor je omezený a má svou cenu - většinou vyšší, než nějaká blbost, o níž člověk ve finále ani neví, že ji má, takže pokud ji bude potřebovat, koupí ji stejně znova
    3) brát to tak, že progres je cokoli, co potřebovalo udělat a je hotové. Takže pokud třeba někde straší halenka, kterou nejde uklidit, protože potřebuje přišít knoflík, tak "přišít knoflík" je součástí debordelizace, protože to znamená, že halenku pak může odnést do skříně (dtto jakákoli jiná oprava, nebo klidně zaplacení složenky nebo cokoli, co je prerekvizitou "finálního řešení" dané překážející věci)
    4) nemít výčitky, když vyhazuju něco, co byl dárek, ale já to nechci/nepotřebuju/nelíbí se mi to.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    inspirace jak doma tridit a ukladat

kralovny poradku
    https://www.youtube.com/c/Kr%C3%A1lovnypo%C5%99%C3%A1dku

lecivy uklid
    https://www.youtube.com/@lecivyuklid

Zena s málem
    https://www.youtube.com/@zenasmalem

dejte vase tipy na dalsi podcasty nebo videa.
    Nejlepe se tridi a uklidi u podobnych videi, dokaze to dobre nakopnout :)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: To vylepšení s tím "odložit pytel" je výtečná myšlenka. Víceméně to tak mám, že co se uklidí a nenajde použití, pošlu dál.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ATUARFIK: diky, prave si boxy vyrabim bud z krabic co prijdou z objednavek online nebo si pretvorim k obrazu svemu s izolepou a nuzkama, ale chtela sem najit nejaky obrazek, aby to bylo zrejme, jaky typ boxiku myslim.

mam ale jen policove skrine 70x50 a tak si moc prechod na uzke a hluboke 25cm siroke police v rohove skrini neumim predstavit ohledne obsluznosti.

VANEK: pracka jede castehi ale nemam.kde vsechno veset.. v domacnosti se psi se casteji pere i lozni, monterky zvlast a taky to jak v pretopenem panelaku neuschne pres noc..

RUTHER: akorat pytel pouzitelne je nutne nekdy vytridit. nebo odlozit a pokud 3 mesice nechybi, bez divani rovnou vyhodit? :D
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    KRISKA: Velmi omezená zkušenost, podobné boxy používám v rámci polic a šuplíků jako rozdělovače, takže jediné, čím můžu přispět, je poznámka k materiálu. Karton má omezenou životnost, takže bych zohlednila cenu. Osobně mám kartonové boxy DIY z krabic a obalového kartonu, dělané přesně na míru s minimálními náklady. Když začnou být ošuntělé, v rozích nevyklepatelný prach atd., jdou do kamen. Jiné boy mám z plastu a tam oceňuji, že je možné je jednou za čas vymýt.
    VANEK
    VANEK --- ---
    KRISKA: Mno... tak dvě pračky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam