• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KRISKA: nevydroli. V zivote se mi to nestalo. Ja uz teda dlouhy roky nosim jen smartwool a darn tough ponozky. Mam tak 20 paru a stridam je. Zaroven je treba rict, ze ja ponozky nosim jen na cviceni, doma k leginum a nebo na vejslapy a prochajdy. Do prace a ven chodim jenom v satech/sukni. Nemam zadny dziny nebo civilni kalhoty, takze nosim vyhradne puncochace a puncochy. A ty vyhodim, kdyz se jim udela oko… ale ani ty jsem teda v zivote neprodrela, spis je driv nekde prorvu o zidli nebo stul. :)

2 pryc jdou libovolne. Koupim treba saty, ven jde klido svetr a knizka. :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACIDQA: ani se ti treba nevydroli pata? me se u 10+let starych ponozek ty paty vydrolujou ze uz je tam jen pruhledna sitka nebo teri gumicky... je fakt ze diru sem mela na ponozce asi 2x, nekde sem zachytla... ale treba kamaradka vydre vsechny ponozky na palcu vyrazne driv nez sou na konci zivotnosti

a za 1 novou 2 stare jsi husta!

mas to vzdy ze stejneho soudku? za kalhoty kalhoty nebo proste staci, kdyz jsou to 2 libovolne veci
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    TRISSIE: tohle mne se treba vubec nedeje. Nepamatuju si, ze bych treba na ponozce nekdy v zivote mela diru. Jedine, co nicim, jsou silonky. Tak ty samozrejme vyhazuju, ale jinak veci vubec nenicim.

Snazim se teda vzdy za 1 novou vec 2 starsich zbavit. (Povetsinou dam klientum/kolegum v praci/vyhodim/odnesu do nejakyho sbernyho kontaku. Obcas jsem zkousela tady na Nyxu… Ale nemam na to nervy a na Vinted cas. Tam jsem teda, kdyz se hecnu, vzdycky vsechno prodala. Vic tam nakupuju. :))
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ale vyradila sem jeste jedny uplne nove ponozky (se chvalim), moje oblibene country triko ze ktereho mi leze bricho a uz roky ho nenosim a funkcni rucnik, protoze jsou u nas nejakou zahadou 3 uz a staci bohate 1...

a vyhodila sem jeste jedny kalhotky, co mi jsou divne velke a musim si hlidat at je nemam do brna, protoze se pod kalhotama vytahujou a to nesnasim.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TRISSIE: mels vzdycky takovyto vztah k vecem doma, nebo jsi taky vyla vetsi syslic a vedla k tomuto stavu nejak dlouha cesta?

jestli mam ja, potomek krecku, nejakou sanci:D

nastesti nijak zvlast nenakupuju - ale kdyz mam treba doma pekny kvalitni povleceni ve 2 sadach na vymenu, a po rodicich je tam krasnej damasek (muj prakticky novej vanocni, co se pred 20 lety pri stehovani "ztratil", i ten, co si rodice zaraz koupili take...

ten syslici gen dostava navrch v okamziku kdyz ty veci bych chtela opravdu pouzivat, jen ne ted ale treba za 5 let, a jsou kvalitni a drahe a takove si z platu proste nekoupim, protoze takova luxusni zbytnost jako hebke povleceni za dvojku na jednu postel je proste s mym prijmem hodne za hranici sneni.

dat to do kontejneru na textil abych za 5 let fasovala stare darovane od kamaradu, protoze za povleceni se u nas neutraci, mi prijde proste hrozna skoda a plytvani (i kdyz cizimi) penezi...

damasku budu muset misto najit:D

a zabalila jsem krabici pro tu odevni banku, hromada veci jeste s cedulkou. bohuzel je proste mnohem levnejsi to odtahat do textilniho kontejneru pres ulici, nez to tahat autobusem, pak tomu platit jeste postovne, kupovat krabice a tahat to na zasilkovnu, coz je asi kilak...

celkem mi vadi "proste to vyhodit" na druhou stranu jezdit nekde 2x 1,5h do brna do reuse centra s jednou nepouzivanou termoskou...

pak tady ta termoska 2 roky zavazi...

ale hodit ji do popelnice nechci, ale projezdit s ni odpoledne busem taky ne... :D

prijde mi, ze i tech klacku pod nohy je tolik, ze cloveku vubec nepomahaji davat ty veci uzitecne pryc, protoze je ciste vyhazovat mi prijde jako hrozny plytvani.

minimalne aspon nepotrebuju vyresit problem s nadmernym nakupovanim, to neprovozuju. ale nejak se sem vzdy ty veci plizive dostanou. na vanoce. narozeniny. kdyz to nekdo vyhazuje a dava mi to a ted ta pozustalost tomu dava korunu...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: můžeš mít doma všechno, co chceš - jen ne najednou. takže je to vždycky volba toho, co chceš nejvíc, a na co nejsi vlastně ochotná hledat místo :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    4. tak tohle je fakt problematickej bod, clovek tvor emocionalni :D proc asi vsechny ty veci mame? protoze k nim mame ty emoce :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak teda Danin pětikrokový úklid (jo, funguje, i v relativně vytřízené domácnosti, ale jako kouzlo v opravdu zabordelených prostorách, pravidelně to aplikuju na pokoj našich puberťaček):

5 kroků k vyklizení bez nepořádku
    1. 🗑️ Vyhoďte viditelný odpad
    Projděte místnost s pytlem na odpadky.
    Sbírejte věci, které jsou jednoznačně odpadem.
    Nerozhodujte se. Jen vyhazujte obaly a rozbité věci.
    Tento krok okamžitě zlepší vzhled prostoru bez námahy.

2. 🏠 Odneste věci, které mají své místo
    Najděte věci, které patří do jiné místnosti.
    Okamžitě je tam odneste a ukliďte na místo.
    Nedávejte je na hromadu „k uklizení“.
    Tím zabráníte vzniku nových hromádek nepořádku.

3. ❓ Položte si dvě de-cluttering otázky
    Pokud věc nemá jasné místo, zeptejte se:
    Kdybych tuhle věc hledal, kde bych ji hledal jako první? (Odneste ji tam hned).
    Kdybych tuhle věc potřeboval, napadlo by mě vůbec, že ji mám? (Pokud ne, pryč s ní).

4. 🛑 Žádné emoce, jen fakta
    Neptejte se: „Budu to někdy potřebovat?“ (Odpověď je vždy ano).
    Neptejte se: „Má to hodnotu?“
    Soustřeďte se na to, zda má věc ve vašem domě skutečné a logické místo.

5. 📦 Pravidlo kontejneru (Container Concept)
    Pochopte, že váš dům (police, šuplík) je limit.
    Police není místo, kam se věci „dávají“, ale hranice, kolik se jich tam „vejde“.
    Pokud se věci do vymezeného prostoru nevejdou, musíte vyřadit ty nejméně oblíbené.
    Prostor rozhoduje o tom, kolik si toho můžete nechat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: no vidíš, třeba se ještě naučíš i anglicky! :-)
    (omlouvám se, nedošlo mi, že třeba ne pro každýho je angličtina dostatečně komfortní)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    a taky jsem nedavno narazila na zajimave misto, kde se da darovat obleceni k dalsimu pouziti
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/

pokud budete mit sikovne weby, muzeme je dat do zahlavi.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TRISSIE: ponozky jsou mega skvele na pavuciny, na smetak a pavuciny se nabali na ponozku a pak jen vyklepu do kose z nasady :D

nekdy mam v planu vecer vyhodit /odlozit na pavuciny, otreni prachu a vyhodit/ ale ze zvyku hodim do kose na pradlo a pri uklizeni ze susaku si svatosvate slibim, ze priste je pouzity vyhodim... dneska sem nacapala na susaku kalhotky, kterym to slibuju taky uz par tydnu :D

a zkousela jsem tu danu k ale anglicky moc neumim a mluvi na me rychle a trochu se to v nahravkach ztraci, ale nejak se tim zacinam trochu prokousavat :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TRISSIE: Abys pak nedopadla jak v Návštěvnících, kde vyhazovali funglnáglnový punčocháče! :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: jedny za jedny je dobrej začátek, když k tomu přidáš ještě "vyhodím vždycky všechno, na čem je díra / není mi pohodlné / nelíbí se mi" místo toho, co bys to po nošení dala vyprat, tak za nějakou dobu přirozeně vytřídíš spoustu věcí, aniž by sis toho všimla!
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    dala sem pryc zatim dvoje kalhotky a troje ponozky. Docela dobry, na to ze sem to pretridovala na vanoce :)

(a nahradila je peti pary novych super netlacicich ponozek z pozustalosti).

tak si myslim, ze kdyz je to kus za kus, je to jeste... prijatelne, ze to neni hromadeni ale vymena :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ECLECTICA: na vinted jsem koupila i fotak a batoh, urcite se to da vyzkouset, vzniklo to na obleceni jeste kdysi jako votocvohoz, dnes je ta skala sirsi, podminky uplne neznam.

navic tam muzes kupovat sady od jendoho uzivatele, ze krasne vidis co vse prodava zaraz
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TRISSIE: prave jak ted vyklizime tu pozustalost hromadicu... tak je to dost veci k zamysleni a rozmysleni a do toho nachazime hromady veci z naseho detstvi...

minule sem si donesla objem cca ikea tasky... povleceni (vymenila jsem za nevyhovujici), nove jeste zabalene ponozky po mamince, ktera nezije uz 10 let... bylo jich tam snad 15 v mem cisle se zdravotnim lemem, to mam rada, nejake kosile a dvoje kalhoty muzi... tak nemusim shanet, on ma specificky pozadavky na barevnost a tatinek ma hodne kosil, co tomu vyhovuji...

a zaroven si uvedomuju ze nemuzu "zachranit" vsechno, ze nemuzu jeho skladiste prestehovat do meho minibytu ve snaze vse pekne a nove nebo malo nosene zachranit... a k tomu su v rozhodovani co vyhodit a co na charitu prisnejsi nez segra... ale i tak... detstvi, vzpominky na rodice, navic u nich cela domacnost po prarodicich, hrnicky, povleceni, monterky po dedovi...

kdyz to vidim, vic si uvedomuju, ze ono opravdu to obleceni muze vydrzet dlouho, ze povleceni muze byt pekne i 20let... a ze fakt nemusi byt 6sad na jednu postel zaraz...
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    ECLECTICA: na vinted se da prodat nejen obleceni. Jinak marketplace, mistni bazar na nyxu a spousta fb skupin treba dle bydliste.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KRISKA: a co se týká jiných věcí než oblečení?
    Vinted chci právě vyzkoušet.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ECLECTICA: s ponozkama se to tak snazim uz taky delat, jedny vyzkousim a kdyz dobry, koupim treba stejnych paru. ale hodne ponozky dostavam na vanoce takze to nakonec stejne mam hromadu ruznych a snazim se to prat a veset spolu

ECLECTICA: saty zkus vinted, ja treba na vinted nakupuju fakt hodne.

a sdilej! urcite jakykoli progres je vitan a jakakoli stagnace treba dostane novy inpuls k rozreseni:)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    TRISSIE: No to máš pravdu. Třídil bych zvlášť sochy (figurky) a písně (noty).
    „Všechno pomíjí, silné umění je věčné: busta přežije město, verš přečká bohy.“ Théophile Gautier (1811–1872) francouzský spisovatel
    Zdroj: https://citaty.net/temata/mesto/?page=2
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    RUTHER: a současně příběhy o lidech, co umřeli ve vlastním bordelu. já to radši risknu s tím, že věci slouží mně a ne já jim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam