• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    nejsu si jista, zda by to nebylo brany jako odkladani odpadu na verejnym prostranstvi a v centru nic takovyho nemame. Nevim, asi to vezmu autobusem do brna a polozim to tam nekde v brne u popelnic nenapadne.

staci ze mi psi od sousedu chcijou po dveriich a lidi nam tu z auta hazou odpadky kdyz jedou kolem, jeste bych potrebovala aby sem odkladali jejich smeti do krabice k rozebrani s predstavou, ze jejich problemu se za ne zbavim ja...

to je jako knihy v knihobudkach, pulka jich patri do popelnice a ne do knihobudky...
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    KRISKA: u kamosky na vesnici udelali skrinku swapobudku. Tak se zkus poptat treba vedeni nebo si ji umistit pred dum.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: dát na zastávku krabici s nápisem "k rozebrání"?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACIDQA: je fakt co mam HO tak me prijde ze obleceni do prace by me stacila 1/3 :D akorat ze HO asi nebudu mit dalaich 20 let abych to pak zas slozite shanela:D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TANKIE_: coz na male vesnici co je u tve opelnice je odpad na kterej nikdo nesahne a nosit to na zastavku nevim jak by brali ostatni sousedi:D

tohle sou ty veci kdy se hodi bydlet ve meste, kde kolem projde hromady lidi ruzneho slozeni, me po ulici projde jedine sousedka ktera nema auto a jde na bus...
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KRISKA: to bude urco tim. Me navic zivi sezeni na gauci, moc toho v bezny pracovni osmihodinovce nenachodim. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ACIDQA: vzhledem k tomu, že partnerovi to oblečení i nakupuju (on mi kupuje diamanty a já jemu ponožky a oboustranně to považujeme za výhodné uspořádání :-) , tak to s klidným svědomím i vyhodím :-)
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    Jeste mam drobnost k tomu “proste to vyhodit”. U nas ve ctvrti davame veci k popelnicim. Veci, co bych nikomu nedala, ale na vyhozeni nejsou (hrnky, co nejsou hezky, ale jsou funkcni, kosmetika, co ji nepouzivam, pulka holici peny) a vzdy se to rozebere.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TRISSIE: to poustim obcas muzi, takze asi po 15 dile priswl a rika... asi mam problem s hromadenim:D ted cekam co s tim udela... zatim je pokrok neviditelny pac porad je cely byt jen smetistem jeho veci a ja drzim loznicopracovnu jako jedinou bastu.

ale tam maji casto uplnej odpad v tom byte, to by mi asi taky necinilo potize rovnou vzit a vyhodit, ale ty dobre kvalitni veci pro jtere nemam uziti ted ale za 5 let uz ano, tam to je pro me fakt tezke...

ACIDQA: to je mozna ten rozdil, ja mam rada tenke balvnene a nosim je celorocne do prace, takze tech 16h je vzdy mam na noze a ta mrizka na pate se me po par letech vzdy vydre, ale na vandroponozky se mi to jeste nikdy nevydrolilo, asi ze vyrazne vic dni travim v praci nez venku :D
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    TRISSIE: Taky pouzivam susicku. Peru i susim naruby vsechno. Krome tech ponozek teda, sle ty davam na vlnu a peru zvlast jen ponozky a puncochace.

Ja deti nemam a partnerum jsem nikdy nic nevyhazovala, bych si netroufla. :) Tak jsem predurcena k zavaleni vecmi, co se neznici a musim jet to 1:2. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: 20+ let, co jsem objevila FlyLady, řekněme, že má cesta k pořádku nebyla úplně straightforward :-)
    dokonce si ani nemyslím, že bych byla minimalista, do toho mám fakt daleko, ale potřebuju kolem sebe mít lehce ukliditelný pořádek, což je prostě jednodušší, když má člověk míň věcí a úložné prostory, které nepřetékají (protože pak se do nich dá něco i uložit, aniž by to zabralo spoustu času na přerovnávání).
    no a čím jsem starší, tím víc se chci obklopovat pouze hezkými věcmi, které se mi líbí a jsou pro svůj účel optimální a optimalizované - takže všechny ty kompromisy a sub-par věci je lehké vyhodit.

bohužel zbytek rodiny kooperuje o dost míň, ale snažím se na ně výchovně působit :-)

jinak motivační na vyhazování jsou pro mě pořady typu Hoarders - burried alive (v češtině šlo jako Po krk v odpadcích"). To občas musím pauznout a jít něco vyhodit :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ACIDQA: moje ponožky až tak háklivý nejsou, ale spíš manžel (a vlastně i syn) je ničí, tak vyhazuju jeho :-)
    plus teda používáme sušičku, tak možná to jim taky nepřidává.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KRISKA: nevydroli. V zivote se mi to nestalo. Ja uz teda dlouhy roky nosim jen smartwool a darn tough ponozky. Mam tak 20 paru a stridam je. Zaroven je treba rict, ze ja ponozky nosim jen na cviceni, doma k leginum a nebo na vejslapy a prochajdy. Do prace a ven chodim jenom v satech/sukni. Nemam zadny dziny nebo civilni kalhoty, takze nosim vyhradne puncochace a puncochy. A ty vyhodim, kdyz se jim udela oko… ale ani ty jsem teda v zivote neprodrela, spis je driv nekde prorvu o zidli nebo stul. :)

2 pryc jdou libovolne. Koupim treba saty, ven jde klido svetr a knizka. :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACIDQA: ani se ti treba nevydroli pata? me se u 10+let starych ponozek ty paty vydrolujou ze uz je tam jen pruhledna sitka nebo teri gumicky... je fakt ze diru sem mela na ponozce asi 2x, nekde sem zachytla... ale treba kamaradka vydre vsechny ponozky na palcu vyrazne driv nez sou na konci zivotnosti

a za 1 novou 2 stare jsi husta!

mas to vzdy ze stejneho soudku? za kalhoty kalhoty nebo proste staci, kdyz jsou to 2 libovolne veci
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    TRISSIE: tohle mne se treba vubec nedeje. Nepamatuju si, ze bych treba na ponozce nekdy v zivote mela diru. Jedine, co nicim, jsou silonky. Tak ty samozrejme vyhazuju, ale jinak veci vubec nenicim.

Snazim se teda vzdy za 1 novou vec 2 starsich zbavit. (Povetsinou dam klientum/kolegum v praci/vyhodim/odnesu do nejakyho sbernyho kontaku. Obcas jsem zkousela tady na Nyxu… Ale nemam na to nervy a na Vinted cas. Tam jsem teda, kdyz se hecnu, vzdycky vsechno prodala. Vic tam nakupuju. :))
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ale vyradila sem jeste jedny uplne nove ponozky (se chvalim), moje oblibene country triko ze ktereho mi leze bricho a uz roky ho nenosim a funkcni rucnik, protoze jsou u nas nejakou zahadou 3 uz a staci bohate 1...

a vyhodila sem jeste jedny kalhotky, co mi jsou divne velke a musim si hlidat at je nemam do brna, protoze se pod kalhotama vytahujou a to nesnasim.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TRISSIE: mels vzdycky takovyto vztah k vecem doma, nebo jsi taky vyla vetsi syslic a vedla k tomuto stavu nejak dlouha cesta?

jestli mam ja, potomek krecku, nejakou sanci:D

nastesti nijak zvlast nenakupuju - ale kdyz mam treba doma pekny kvalitni povleceni ve 2 sadach na vymenu, a po rodicich je tam krasnej damasek (muj prakticky novej vanocni, co se pred 20 lety pri stehovani "ztratil", i ten, co si rodice zaraz koupili take...

ten syslici gen dostava navrch v okamziku kdyz ty veci bych chtela opravdu pouzivat, jen ne ted ale treba za 5 let, a jsou kvalitni a drahe a takove si z platu proste nekoupim, protoze takova luxusni zbytnost jako hebke povleceni za dvojku na jednu postel je proste s mym prijmem hodne za hranici sneni.

dat to do kontejneru na textil abych za 5 let fasovala stare darovane od kamaradu, protoze za povleceni se u nas neutraci, mi prijde proste hrozna skoda a plytvani (i kdyz cizimi) penezi...

damasku budu muset misto najit:D

a zabalila jsem krabici pro tu odevni banku, hromada veci jeste s cedulkou. bohuzel je proste mnohem levnejsi to odtahat do textilniho kontejneru pres ulici, nez to tahat autobusem, pak tomu platit jeste postovne, kupovat krabice a tahat to na zasilkovnu, coz je asi kilak...

celkem mi vadi "proste to vyhodit" na druhou stranu jezdit nekde 2x 1,5h do brna do reuse centra s jednou nepouzivanou termoskou...

pak tady ta termoska 2 roky zavazi...

ale hodit ji do popelnice nechci, ale projezdit s ni odpoledne busem taky ne... :D

prijde mi, ze i tech klacku pod nohy je tolik, ze cloveku vubec nepomahaji davat ty veci uzitecne pryc, protoze je ciste vyhazovat mi prijde jako hrozny plytvani.

minimalne aspon nepotrebuju vyresit problem s nadmernym nakupovanim, to neprovozuju. ale nejak se sem vzdy ty veci plizive dostanou. na vanoce. narozeniny. kdyz to nekdo vyhazuje a dava mi to a ted ta pozustalost tomu dava korunu...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: můžeš mít doma všechno, co chceš - jen ne najednou. takže je to vždycky volba toho, co chceš nejvíc, a na co nejsi vlastně ochotná hledat místo :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    4. tak tohle je fakt problematickej bod, clovek tvor emocionalni :D proc asi vsechny ty veci mame? protoze k nim mame ty emoce :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak teda Danin pětikrokový úklid (jo, funguje, i v relativně vytřízené domácnosti, ale jako kouzlo v opravdu zabordelených prostorách, pravidelně to aplikuju na pokoj našich puberťaček):

5 kroků k vyklizení bez nepořádku
    1. 🗑️ Vyhoďte viditelný odpad
    Projděte místnost s pytlem na odpadky.
    Sbírejte věci, které jsou jednoznačně odpadem.
    Nerozhodujte se. Jen vyhazujte obaly a rozbité věci.
    Tento krok okamžitě zlepší vzhled prostoru bez námahy.

2. 🏠 Odneste věci, které mají své místo
    Najděte věci, které patří do jiné místnosti.
    Okamžitě je tam odneste a ukliďte na místo.
    Nedávejte je na hromadu „k uklizení“.
    Tím zabráníte vzniku nových hromádek nepořádku.

3. ❓ Položte si dvě de-cluttering otázky
    Pokud věc nemá jasné místo, zeptejte se:
    Kdybych tuhle věc hledal, kde bych ji hledal jako první? (Odneste ji tam hned).
    Kdybych tuhle věc potřeboval, napadlo by mě vůbec, že ji mám? (Pokud ne, pryč s ní).

4. 🛑 Žádné emoce, jen fakta
    Neptejte se: „Budu to někdy potřebovat?“ (Odpověď je vždy ano).
    Neptejte se: „Má to hodnotu?“
    Soustřeďte se na to, zda má věc ve vašem domě skutečné a logické místo.

5. 📦 Pravidlo kontejneru (Container Concept)
    Pochopte, že váš dům (police, šuplík) je limit.
    Police není místo, kam se věci „dávají“, ale hranice, kolik se jich tam „vejde“.
    Pokud se věci do vymezeného prostoru nevejdou, musíte vyřadit ty nejméně oblíbené.
    Prostor rozhoduje o tom, kolik si toho můžete nechat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam