• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: já mám sklenic od marmelády a kompotů a skleněných lahví dvě a půl police v zahradním domečku :-)
    ale třeba loni v říjnu, když jsem skončila s posledníma jablkama, tak se tam krčily čtyři poslední v koutě. byl to teda extrémní rok, ale zahrada je zahrada.
    IDLE
    IDLE --- ---
    IDLE: Nejhorší jsou skleničky od marmelád, máme hroznou spotřebu. Ale ty už jsem se naučila vyhazovat.
    IDLE
    IDLE --- ---
    KRISKA: Na zavařovačky a jiné skleničky mám krabici. Jednu. Určitě je nepotřebuju všechny, ale na druhou stranu některé opravdu používám, beru si je a zas je tam vracím. Hlídám si akorát, aby nepřetekly z té krabice ven.
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    A pozor! NESCHOVALA jsem si jejich plastove kvetinace 8)
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    Ja vcera vyhodila dve pokojovky. Dlouhodobe bojuju se skudci a bylo proste na case si priznat, ze ne vse dokaze byt zachraneno a ze mi tyhle dve skomirajici chudery vzdy akorat tak nakazi ostatni trifidy. Tak jsem jim podekovala a sly.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    dneska jsem z pracovniho supliku vyhodila tu moc hezkou kovovou krabicku, ve ktere byl caj.

ten caj jsem vypila tak pred rokem a krabicky mi bylo lito, byla fakt moc hezka, s vyrazenejma zviratkama.

rikala sem si, ze ji urcite najdu nejake vyuziti. prece ji jen tak nevyhodim.

jake by bylo usnadneni, kdyby se vsechny caje prodavali v papirovych krabickach a kovovou si clovek zakoupil jen pri opravdovem chteni...

a nemusi jit jen o krabicky na caj. spousta vyrobku je v obalech, ktere nam je lito vyhodit, prestoze ten obal sam o sobe je uplne k nicemu.

schvalne, kolik mate doma zavarovacek a sklenicek od jogurtu, ktere jste nikdy nepouzili na zavarovani? kolik sklenicek od horcice nebo pomazanek z lidlu?

jednu, dve, pet... a pak to najednou doma trvale bydli, ti stastnejsi to daji do sklepa at jim to nezavazi v kuchyni a do sklepa, tam se toho vejde...

vsem malym kruckum preju, aby nahromadene v case udelali doma hezky:)
    IDLE
    IDLE --- ---
    KRISKA: Na větší akce stejně nemám čas a klid. Do tohohle jsem se pustila, když jsem byla sama doma, a to se moc často nestává. Takže to bude muset být po troškách.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    IDLE: to je super krok! navic pravidelne male krucky mohou byt efektivnejsi, nez jednorazovy vetsi nalet:) preju, at te nejen diskuze inspiruje sem tam neco protridit:)
    IDLE
    IDLE --- ---
    Díky za tuhle diskusi, už vás tady pro inspiraci chvíli sleduju. Taky mám zkušenost s vyklízením bytu po mámě (naštěstí jsem na to nebyla sama) a viděla jsem, kolik toho šetřivý člověk dokáže nasyslit, takže se snažím doma o trochu víc. Jde to těžko, ale dneska jsem se díky vám vykopala přebrat jeden kout skříně, na který se chystám dávno, a vyřadila dvoje boty a jeden polorozpadlý batoh. Aspoň něco.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    nejsu si jista, zda by to nebylo brany jako odkladani odpadu na verejnym prostranstvi a v centru nic takovyho nemame. Nevim, asi to vezmu autobusem do brna a polozim to tam nekde v brne u popelnic nenapadne.

staci ze mi psi od sousedu chcijou po dveriich a lidi nam tu z auta hazou odpadky kdyz jedou kolem, jeste bych potrebovala aby sem odkladali jejich smeti do krabice k rozebrani s predstavou, ze jejich problemu se za ne zbavim ja...

to je jako knihy v knihobudkach, pulka jich patri do popelnice a ne do knihobudky...
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    KRISKA: u kamosky na vesnici udelali skrinku swapobudku. Tak se zkus poptat treba vedeni nebo si ji umistit pred dum.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: dát na zastávku krabici s nápisem "k rozebrání"?
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACIDQA: je fakt co mam HO tak me prijde ze obleceni do prace by me stacila 1/3 :D akorat ze HO asi nebudu mit dalaich 20 let abych to pak zas slozite shanela:D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TANKIE_: coz na male vesnici co je u tve opelnice je odpad na kterej nikdo nesahne a nosit to na zastavku nevim jak by brali ostatni sousedi:D

tohle sou ty veci kdy se hodi bydlet ve meste, kde kolem projde hromady lidi ruzneho slozeni, me po ulici projde jedine sousedka ktera nema auto a jde na bus...
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    KRISKA: to bude urco tim. Me navic zivi sezeni na gauci, moc toho v bezny pracovni osmihodinovce nenachodim. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ACIDQA: vzhledem k tomu, že partnerovi to oblečení i nakupuju (on mi kupuje diamanty a já jemu ponožky a oboustranně to považujeme za výhodné uspořádání :-) , tak to s klidným svědomím i vyhodím :-)
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    Jeste mam drobnost k tomu “proste to vyhodit”. U nas ve ctvrti davame veci k popelnicim. Veci, co bych nikomu nedala, ale na vyhozeni nejsou (hrnky, co nejsou hezky, ale jsou funkcni, kosmetika, co ji nepouzivam, pulka holici peny) a vzdy se to rozebere.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TRISSIE: to poustim obcas muzi, takze asi po 15 dile priswl a rika... asi mam problem s hromadenim:D ted cekam co s tim udela... zatim je pokrok neviditelny pac porad je cely byt jen smetistem jeho veci a ja drzim loznicopracovnu jako jedinou bastu.

ale tam maji casto uplnej odpad v tom byte, to by mi asi taky necinilo potize rovnou vzit a vyhodit, ale ty dobre kvalitni veci pro jtere nemam uziti ted ale za 5 let uz ano, tam to je pro me fakt tezke...

ACIDQA: to je mozna ten rozdil, ja mam rada tenke balvnene a nosim je celorocne do prace, takze tech 16h je vzdy mam na noze a ta mrizka na pate se me po par letech vzdy vydre, ale na vandroponozky se mi to jeste nikdy nevydrolilo, asi ze vyrazne vic dni travim v praci nez venku :D
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    TRISSIE: Taky pouzivam susicku. Peru i susim naruby vsechno. Krome tech ponozek teda, sle ty davam na vlnu a peru zvlast jen ponozky a puncochace.

Ja deti nemam a partnerum jsem nikdy nic nevyhazovala, bych si netroufla. :) Tak jsem predurcena k zavaleni vecmi, co se neznici a musim jet to 1:2. :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: 20+ let, co jsem objevila FlyLady, řekněme, že má cesta k pořádku nebyla úplně straightforward :-)
    dokonce si ani nemyslím, že bych byla minimalista, do toho mám fakt daleko, ale potřebuju kolem sebe mít lehce ukliditelný pořádek, což je prostě jednodušší, když má člověk míň věcí a úložné prostory, které nepřetékají (protože pak se do nich dá něco i uložit, aniž by to zabralo spoustu času na přerovnávání).
    no a čím jsem starší, tím víc se chci obklopovat pouze hezkými věcmi, které se mi líbí a jsou pro svůj účel optimální a optimalizované - takže všechny ty kompromisy a sub-par věci je lehké vyhodit.

bohužel zbytek rodiny kooperuje o dost míň, ale snažím se na ně výchovně působit :-)

jinak motivační na vyhazování jsou pro mě pořady typu Hoarders - burried alive (v češtině šlo jako Po krk v odpadcích"). To občas musím pauznout a jít něco vyhodit :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam