• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TANKIE_: ty co sis setrila... setrila sis je proto, aby ti dlouho vydrzeli a nakonec dopadli tak, ze uz pouzitelne nejsou? nebo sis je setrila az jsi zjistila, ze toto neni to co by ti uplne sedelo?

se "setrenim" mam taky potize, ze se snazim nosit a pouzivat to "mene idealni" a to lepsi si setrit a pak to dopadne tak, ze to setrene uz je nepouzitelne a porad misto toho "pouzivam alternativy". Snazim se to prekonat. Dala sem pryc pri nedavnem vytrizeni satniku dost tech neidealnich veci a snazim se mit jen ty dobre (nebo zavest ke svadlene pokud jde o drobnou upravu) a je to mnohem lepsi :)
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    A ano, musela jsem s tim hned ven, jinak by se mi jich zzelelo 8)
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    KRISKA: jednoznacne. Ja nedavno vyhazela ty roky nepouzivane kosmeticke a hygienicke kousky, co jsem si bud setrila a nebo mi uplne nesedly. To “nekdy se to bude hodit” za cca pet let nenastalo, tak sly.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    Pokud něco dáváme pryč z domácnosti, dávejme si pozor na to, aby to 3 týdny nečekalo někde v předsíni ale odešlo to opravdu rychle!

Vyměkla jsem, a ten jeden ručník, nad kterým jsem hodně přemýšlela už při vyřazování, vrátila zpět do skříně:D (Na druhou stranu jsem za něj dala jeden funkční, co nemám ráda materiál, tak aspoň kus za kus:)

A taky jsem uklidila horní polici koupelnové skříňky, koupila super šuplík na kartáčky, mezizubní kartáčky a mnohem líp si cokoli vytáhnu bez hrabošení ve vysoké polici bez ladu a skladu, kde se tyto drobnosti hrozně špatně organizují. A našla v ní minimálně 20 let starý dar holítka s vyměnitelnými hlavicemi:D:D tak sem ho teda vybalila, vyhodila holící pěnu co u toho byla a přiřadila k používání.

Nemáte taky v koupelnové skříňce nějakého kostlivce?:D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    NOISEGATE: sou kontejnery, kde to fakt jeste roztridi, a jde to lidem, pokud je to pouzitelne, nebo se to zrecykluje a co nejde zrecyklovat, spali.

v brne se da donest i do nadace veronica (pekne spise damske kousky), na vlhkou pro lidi bez domova (spis velke damske a panske, spise zimni, rifle, mikiny nez sortky a tilka), baltazar jeste provozuje dobrocinnej bazar. posilama jsem krabici panskeho do te odevni banky, nektere veci po tatinkovi meli jeste cedulku.

prave ja se snazim vynosit do mrte (jen treba moje mrt nema tak prisni kriteria, treba ponozky s pruhlednou patou jeste nosim, dokud to neni jen cista mrizka, vyhazuju az pak a jeste s tim vymetu pavuciny), nebo tomu najit uzitecnej domov, kde se to fakt bude nosit.

super je rozdavat veci na internetu. vetsinu mam neco outdooroveho, co si treba za par korun spatne koupim na vinted (stve me warmpeace, kalhoty co maji stejne modelove oznaceni mohou v ramci nove kolekce mit vyrazne uzsi nohavice) tak to nabizim i za postovne v ruznych outdoor skupinach, vetsinou to jsou hezke veci a vetsinou se nekdo najde, kdo si to vezme.

ale nejlepsi je predchazet tomu, abychom si pousteli veci, co nechceme, za prah domu.

zaroven si myslim, ze nabadani k hromadnemu vyhazovani taky neni idealni cesta.

me nevadi mit 2 lozni sady na stridani a dalsi 2 po rodicich schovane ve vaku pytli "za 10let".

ale musi to mit nejakou miru a zaroven vetsina znas rada zije v prostoru, ktery nepreteka a nema vsechny plochy a police zakramarene nepotrebnym, aby potrebne se tam uz neveslo a pri kazdem otevreni skrine se muselo prohledavat.

cilem nutne neni vyhazovat obleceni, co nosim malo, nebo oblibenej hrnek teticky, ktera jezdi 1x rocne, ale dat ochotne pryc neco, co uz je opravdu rozbite ci nepotrebne, cemu se ve skrini vyhybame, protoze nam to nesedi, je to poskozene, nevypratelne, uz nam to nevyhovuje... a porad to tam zavazi.

rict si jo, tuhle vec uz opravdu chci darovat, vyhodit, rozstrihat na hadry do garaze, ktere se pak od oleje neperou ale rovnou vyhazujou.

textilni kontejnery s nejasnym cilem upotrebeni beru jako posledni moznost, ale obcas tam taky neco dam, protoze moje mega stare zavesy sou na rozcupovani do autosedacek dost dobre.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    RUTHER: jen bych si nedělal iluze ze to ještě někdo "unosí". Většina darovaného oblečení se prý rozemele na další použití v průmyslu atp. Čímž neříkám ze je lepší vyhazovat staré oblečení do směsného.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: vis ze prispevek nebyl o tom, ze nevim, jak se mam zbavit obleceni, ktere uz nechci nosit?

Jinak ano, kloktexy vyuzivam, mam ho 40 minut busem primo u zastavky, tak kdyz nespecham na prestup na jine zastavce, vyuzivam ho rada.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: nevím, no... můžeš darovat charitě, taky, třeba... kontejnery na oblečení, co se nehodí na Vinted...

KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: slovo vyhodit by slo prepsat lepe i na darovat, prodat. Nicmene... vinted se podle me tak hodi na ty nove plesove saty, ale 20 let stary teplaky, tech je za 20 kc vinted plnej...

a ja si nejsu jista, zda to vubec ma smysl, protoze neco tak nerealne prodatelneho pak musis dalsi rok ci dva skladovat ve skrini, nez si to nekdo objedna. Problem "zavazi mi to doma" tim nezmizi.

Podle me je to dobre pro veci, co maji realne nejakou cenu nebo pro lidi, kteri maji dost prostoru a mohou treba dve police vyclenit na veci, ktere dalsi rok ci tri mohou lezet a cekat na sveho kupce.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: Oblečení přeper a dej do bazaru, Vinted tady někdo zmiňoval, IMO, co se nehodí...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    pokracuju po praci v tour de bordelari, prolozila jsem to jen 20 minutama cviceni, abych u te obrazovky neshnila :D

a moje asi 20 let stare teplaky z litexu na cviceni jsou porad jako nove.

Ono se to nezda, ale dobre obleceni proste vydrzi hodne moc dlouho, hlavne pokud ho treba nenosime denne. Uprimne... vetsina z nas si proste obcas koupi neco noveho nebo hezkeho jen tak, udelat si radost i kdyby treba jen novyma teplakama, co nejsou 20 let okoukany :D

Vyhodit stare je ale skoda, tak nevadi, dvoje jsou v pohode. Problem je v tom, ze casem jich muze byt treba patero a na to domaci cviceni 2x tydne to zacina byt... prehnane.

Zaklad je mit opravdu dobre naucene, aby domu neprichazelo nic, co opravdu nepotrebujeme. Takže si občas koupím něco, co možná 100% nepotřebuju, ale pokud to opravdu dobře nesedí, nezdráhám se to vrátit, zatimco drive me opisovani vratky na kus papiru dokazalo spolehlive odradit od "ochoty" to za tech par stovek absolvovat.

Ted uz vzdy, kdyz neco objednavam a nejsu si jista, pripisu do poznamky, at mi pridaji vytistenou vratku. Zvysuje to ochotu vratit a ne proste "to nejak vymyslet".

a taky sem konecne dala pryc ty barefootovy megadrahy boty, co me z nich bolelo koleno (mam urazem poskozenou cesku a teda BF je pro me nevhodne, akorat ze do zadnych jinych bot se nevejdu pohodlne - ale od podzimu mam rockspring a v tenke ponozce jsou v prezitelny) a hlavne me desne rozdiraly paty pri chuzi. Dala sem je segre, ma podobnou nohu s tim, ze at s nima dela co chce ale at mi to nerika, abych nemela tendence je na dalsi 3 roky strcit zpatky domu :D

s tema drahyma vecma je to tezky. Clovek ma mizernou vyplatu, sysli a skudli a kdyz si udela radost, tak tohle je vec, kterou pri vyzkouseni a 3 metrech na zkouzku nezjisti... tak jsem se tesila na pohodlny botky, opak byl pravdou a kazdej pohled do skrine me aspon 1x za rok presvedcil si paty oblepit a zkusit tu bolest kolene vydrzet. verdikt? bolesti se vyhnout neda a paty mi to rozedrelo i pres naplast. Presto mi tech bot bylo lito nekolik let. Hruza :D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ja mam tyc na vesaky 1x 70cm, takze kdyz tam je zimni perovka, letni perovka, letni perova vesticka, zimni bunda moje, muze, saty na ples a pohovorova halenka, tak se tam uz nic nevleze :D

jinak vsechno bydli normalne v kominkach ve dvou radach za sebou... takze kratasy mam mezi kalhotama normalne, akorat v lete sou vic nahore kratasy a v zime rifle, tak sem na zimu jen vyradila kratasy, protoze zvlast kominek se tam nevleze a rifli/kalhot je moc, aby mohli byt v jednom kominku, neslo by s nim manipulovat (by byl uz moc vysokej az po dalsi polici)

vlastne vubec nevim, kdyz obcas vidim, ze ty lidi maj velkou skrin s dlouhou tyci, kam davaji ty kalhoty, rifle, kratasy, pyzama, kdyz misto polic je tolik mista na vesaky... ja na vesaky uz nic krom toho co tam mam nemam, akorat muzi by se jeste hodilo mit par vesaku na kosile... Uprimne vubec si nepamatuju, ze bych jako dite mela zimni bundu mezi ostatnim oblecenim, zabere to desne moc mista, a co jsem si vsimla, hodne lidi skladuje zimni bundy tak nejak v jine skrini nez ostatni obleceni (nema je v loznici).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak já jsem teda naprostej úchyl a ramínka mám seřazený podle barev a kategorií, stylem "halenky/košile s dlouhým rukávem, od bílé po černou, halenky/košile s krátkým rukávem, lehký šaty do práce, teplý šaty do práce atd", takže bych samozřejmě kraťasy v zimě nehrabala, ale mám relativně malou šatní skříň, takže poctivě přehazuju zimní/letní, aby to nebylo přecpaný.
    kdybych měla víc místa (v Praze jsem měla), tak bych tam klidně měla všechno a pořádek by v tom byl.
    IDLE
    IDLE --- ---
    KRISKA: No ono to vlastně znamená jenom že jsou ve skříňce buďto kraťasy, nebo tlusté kalhoty, a jestli jsou v předsíni zimní čepice nebo kšiltovky. Většina ostatních věcí zůstává stejná. U svých věcí bych se musela zamyslet, kterých by se to týkalo.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: hoarders: buried alive jsou fakt hrozně motivační, já jsem při žehlení zkoukla kdysi upirátěných asi šest sérií a člověk taky získá trochu cit pro to, jak pracovat s vlastními hromadičskými tendencemi a pro to, jak případně pracovat s lidmi ve svém okolí, kteří jsou na tom hůř.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    IDLE: a mas u deti zkusenost, ze jim to pomaha drzet poradek a prehled?

jako s tema kratasama mi to vyhovuje, ze je nemam mezi riflema v zime, ale jinak si nejsu jista, jesti to muze zafungovat :D (mam oddelene jen kratasy a tluste ponozky) a nove tedy dve zimni bundy.
    IDLE
    IDLE --- ---
    KRISKA: Tohle sezónní dělení praktikuju u dětských věcí, ale u svých nějak ne, asi bych měla začít.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ACIDQA: :D:D

tak to ti preju fakt hodne preklepu :)

ja schovala zimni bundy do postele, a ve skrini je vic mista na kosile, tak muzou bydlet na vesaku a ne slozene, bude jim lip :)

a taky sem konecne vyhodila krabici od xboxu, kterej od covidu bydli u kamosky :D (aby se ty bundy vesli do postele:D) - celkove jsem nekde nedavno narazila na tip, ze sezonni obleceni je dobre dat nekde do boxu, do nastavce, do postele, a v dobre dostupnych prostorach mit jen sezonni veci a ne "vsechny", ze je to prehlednejsi. Uz to castecne delam, at v zime nehrabu kratasy, ale nenapadlo me treba vubec ze skrine na zimu odstranit zimni :D

k tomu se da na lepsi.tv koupit na 10 dni za 1kc predplatne, tak od rana sleduju "hromadeni veci: pohrbeni zaziva". (je to s cz dabingem, pro nas neanglictinare se u toho da uklizet:D)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    (Ma radost se projevuje nadmernym mnozstvim preklepu, pardon!)
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Krabice kosmetickych zazraku nachystana na export ke mne do prace.

Dnes si udelam hezkou nedeli!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam