• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: ja to vetsinou nesleduju ciste jako jedinou zabavu, ale kdyz neco delam na pc (planuju trasu, zpracovavam fotky, ctu si tady - ale obecne ja na pc travim nejakyma cinnostima dost casu i ve svem volnem case). Ono to jako kulisa na druhym monitoru je dostatecny.

vino je dobry na cisteni odpadu misto octa, nasypes sodu, zalejes vinem co nechces a tim vino uplne zbytecne "nevyhodis" a taky to zafunguje, mozna trochu min efektivne... ale my taky nepijem a kdyz si obcas otevreme vino (tak 1x rocne) upijeme 2dcl a pak to stoji 2 mescice v lednici... nastesti nam ho nikdo ani moc nedava vyjma obcas muzi za praci to vino.

RUTHER: tohle presne meli moji rodice v byte :D

RUTHER: to jde? cim?

TANKIE_: ja ten prostor k dychani potrebuju i bez ditete :) a jinak teda jaro je na trideni super, doufam, ze budes s vysledkem trideni spokojena a zvladnete vyradit dost tech zbytecnych veci. Ackoli ta emocionalni cast je tezka. Ja treba jsem byla pri trideni obleceni po tatinkovi vic nekopromisni, nez segra, ale pak clovek vytahne kosili, kterou tatinek nosil cely detstvi a clovek si ho pamatuje prave v te kosili a v tu chvili jde racionalni rozhodovani uplne stranou... Myslim, ze kdyz ti lide uz mezi nami nejsou, najednou lpime na vecech, o ktere jsme pred tydnem nemeli zadny zajem, o neco vyrazneji.

a taky jsem si vzala stare radio - kazetak, co mi daroval pradedecek, kdyz sel do domu s pecovatelskou sluzbou z bytu a ja desne touzila po vlastnim radiu. To radio sem vyradila pred 20 lety, je zaprasene, spinave, velke, kazety uz neprehraje a radio ani neposloucham... Vzala sem si ho domu (aby nemusela segra resit jeho vyhozeni, kdyz je moje), uz tyden na nej koukam a tesim se pohledem na nej a pri nejblizsi prilezitosti az pojedu nakupovat do brna ho odvezu do elektra. Jen se parkkrat potesit tou vzpominkou a pryc.

Kosili jsem vzala ke svadlene, aby mi ji zuzila a budu ji nosit ja.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: Nee, ale jak jsem přestala pít, tak jsem sklo na alkohol vyexpedoval pryč. Mam tu snad jen dvě sklenice na víno, jinak jen na vodu/limcu

Barovou skříň tu fakt neni, stejne tak televize. Mam tu knihovny a knizky
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    :-)
    otevírací bar skříň domů 70 léta
    LADY_MYSKA: Ani vitrínka by se nenašla?

ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LADY_MYSKA: Co se nám tu nahromadí alkohol, vozíme na dětský tábor vedoucím.
    Za starši, co tam jezdí jen na pár dní, ani po nás už nikdo ani nechce stravné ,-)
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    QWWERTY: ja třeba alko piji(pivo, červené suché víno) ale třeba rum, whisky nepiju, ale když tu někdo je, tak si dá panáka a pak odchází s lahví a nebo tu na něho čeká na příště. Bílá kvalitní vína dávám máme, a ten zbytek co je nenačaty jde na popelnici. Tady na synakaci to mizí hned.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    QWWERTY: no nevim, otevrene vino dva mesice nic moc.
    jsou tu snad tri flasky vina, nejaky gin
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LADY_MYSKA: dobry vino se v lednici nekazi. ja to postupne spotrebovaval asi 2 mesice
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: tu misto neni
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    QWWERTY: na vareni mi staci a mam i male sklenice, ma snad 200ml., na to mit velkou lahev, kdy pouziju cast a zbytek vyleju na nic
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER:
    RUTHER: Proto říkám dávat stranou, na jedno bezpečné místo. Už tam mám výstavku všeho možné skla, je to trochu mimo, hůře dostupné - pro mne optimum.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Takhle, sklo je bezva, ale při debordelizaci má tendenci se rozbíjet... sklo mám moc rád, ale jenom když je neporušené.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: audio knizky mam a posloucham, tohle mam zvladnute

RUTHER: sklo neni peklo, je to nejlepe recyklovatelna surovina, uz jsem na naucila sklenice od okurek, nakladanych veci hned vyhazovat. Ale mam par "cistych" ktere se mi hodi, kdyz varim mlecnou ryzi, puding atd. ze to dam do toho a nasledne do lednice.
    litrove sklenice od mleka a napoju mi je lito vyhazovat, tak davam do bezobalovych obchodu, at na potraviny, tak drogerii.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LADY_MYSKA: ad. vino - ja akorat zpracoval jednu lahev na vareni. veprove, kureci, cokoliv, proste jsem to nalil na panev misto oleje a podusil pod poklickou ¯\_(ツ)_/¯
    zavazela tady jako darek asi 3 roky. konecne jsem to vyresil, a nemusel jsem to nikomu nutit ani vyhodit
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: 3) sklo dávej zvlášť, jedno bezpečné místo
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Neotevřený možná ještě poslat dále...
    Nevím, jestli nepiješ, ...
    Sklo je obecně peklo, to se mi osvědčilo třídit pryč první.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    porad vaham ohledne sklenic a krabicek... kdyz doma nejsou, tak chybi, ale kdyz jsou, tak zavazi.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Hele, věčná škoda, ale já bych to vylil a flašky naházel do sběrného

LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    uz se mi podarilo vytridit povleceni, male veci, vyhazet nepotrebny nabytek a nechat jej o odvezt.

netusim co s alkoholem, uz nekolik let nepuji, nejake vino jsem rozdala v ramci narozenin, ale porad tu nejake neotevrene a nebo otevrene a castecne upiteho je dost.

nejak nejsem moc serialova, nejak mi to nejde jen tak si sednout a sledovatů. Nedavno jsem zacala sledovat cerveneho trpaslika, ale to dam max. dva dily, vetsinou jeden a mam dost
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jinak dobrej nápad je začínat s věcmi bez emocionální vazby (což může být pro každého něco jiného) - dá se na tom nacvičit úleva z vyhozeného :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: pustit si par dilu nejakyho bordelarskyho serialu :D

uz sem si nahrala skoro cele to "hromadeni veci" a vyhledove se na to budu i divat, na ty ostatni dily co se nahravali kdyz sem pracovala:D

mozna, ze je taky potreba chvili casu. nechat to proste byt. den, tyden, mesic? nebo si nastavit minutku na 5minut a pokusit se najit aspon jednu neuzitecnou vec :) a s tim vinem, to je super napad, a proste to nechat tvemu budoucimu ja :)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    ILLUZE: Teď jsem to chtěl napsat. Boj s nepořádkem je namahavý. Chce to 10 - 20 minut práce, 10 - 20 minut odpočinku...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LADY_MYSKA: Sednout si, dát si sklenku vína a pokračovat zítra ,-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam