• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    LADY_MYSKA: Sednout si, dát si sklenku vína a pokračovat zítra ,-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    kam jsem se to dostala?
    Třídím, ale ted jsem se nějak zasekla a ne a ne pokracovat
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    QUANTI: Tohle mi zapadá do tohoto období ILLUZE: - letos v tom budu pokračovat dál. Je zvláštní, jak se to tak nějak líp spotřebovává a je pod dohledem, když je člověk dlouhodobě doma.
    Přitom o věcech v domácnosti přehled mám, ale když jsem v zápřahu práce a akcí mimo domov, mám tendenci to přecházet a nezaměstnávat si tím hlavu.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    ECLECTICA: Mně pomáhá si vnitřně nastavit dobu na zbavení se věcí.
    Mám to jako roční rituál.
    Od ledna do cca dubna až na Rohlík a rozbité věci odmítám cokoliv objednávat online, snažím se vyhýbat obchodům. A najednou mne pak v únoru březnu bere období, kdy mám potřebu si vyčistit prostor.
    V minulosti jsem zvažovala prodej svých věcí, teď, pokud ty věci nechtějí dcery, zkusím to o rok později. Když to u nich neprojde ani potom, neřeším a buď to zdevastuji na zahradě (tam mám velkou spotřebu oblečení), dávám to do kontejnerů charity. Cenu přestávám řešit - kašmír a hedvábí nepouštím, ani určité návrháře. Ostatní je prostě konfekce. Na Vinted apod. zvysoka kašlu, na to nemám sociální kapacity.

Stačí, že se musím zbavovat nábytku nebo sportovního či kuchyňského vybavení.
    Hračky a knížky posílám do školek nebo čekáren v nemocnicích.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    QUANTI: asi 8 let zpět jsem přesně takový balíček vyhazovala.. od té doby to hned načnu a používám a nebo to dám na popelnici, když nesedí.. fotit a posílat dál, tak na to nemám.. a takové ty vzorníky, co člověk dostane při objednávce, si dávám do kosmetické taštičky co sebou pořád nosím.. on se ten šampon, krém na ruce nebo opalování občas hodí a já pak vypadám, že mám po ruce vše (je teda fakt, že mívám i metr a vrták)...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    QUANTI: taky se snazim ty jidelni dary snist, dokud jsou dobre. u konzerv to tak neresim, ty vydrzej dlouho
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    QWWERTY: loni jsem vyklízela byt po mámě. Všechny kosmetické balíčky i jídelní dárky v součtu za hodně tisíc netknuté, dávno prošlé, seschlé, zkažené... je mi z toho blbě a tím víc se snažím využívat všechny dárky od dětí, i když jsem to dělala už předtím.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QWWERTY: kdysi jsem četla příběh o tom, jak muž vytahuje sundává visačky z toho krásného prádla, co si jeho žena schovávala, až jednou spolu pojedou někam do hotelu... a balí to do balíčku pro pohřební službu.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    jste mi pripomeli tyhle prispevky, a ze prave duvod proc nesetrit "tim dobrym" je ze jsme si "to dobre" poridili, protoze to chceme pouzivat

KRISKA
    KRISKA --- ---
    TANKIE_: usetrit k smrti je super vyraz :)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KRISKA:
    Horni skrinka s suplikama, kosickem a kartackama nacpanyma do krabicky od caje (na vysku) vyrazne lepe unoznila pouzivani. Mezizubni, gumicky, drobne jsou v suplickach, k henne moc nechodim a za pastama je krabicka s kartacky a vzadu krabice s rukavicema na barveni/na vandry na odklizeni odpadku. K rukavicim chodim 1x za rok, tak mi vzadu nevadi. (Kartacky kupuju ve zlevnence kdyz jedu k zubari, vzdy jich mame par do zasoby, at nemusim kupovat drazsi v beznem obchode) + ziju na vesnici bez auta, par kartacku v zasobe je proste nutnost, do drogerie jezdim 1x rocne:D

Prostredni skrinka by potrebovala take nejak prepazit, spodni je +- jen plna repelentu a opalovaku. Kdyz je vyndam z krosny, odkladaciho kosicku z vandru a vyklidila jsem.horni skrinku, vidim, kolik jich mam (tech malych cestovnich). Des. Jakto, ze me kazdou sezonu chybi? :D ano, protoze nejsou na jendom miste. Ted uz jsou:)

TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    KRISKA: setrila jsem je, az se zkazily. Nastesti to nemam treba s oblecenim nebo porcelanem, cibulak po babicce pouzivam kazdy den. Ted se snazim tech par drahych kousku kosmetiky pouzivat a snad uz nic neusetrim k smrti.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TANKIE_: ty co sis setrila... setrila sis je proto, aby ti dlouho vydrzeli a nakonec dopadli tak, ze uz pouzitelne nejsou? nebo sis je setrila az jsi zjistila, ze toto neni to co by ti uplne sedelo?

se "setrenim" mam taky potize, ze se snazim nosit a pouzivat to "mene idealni" a to lepsi si setrit a pak to dopadne tak, ze to setrene uz je nepouzitelne a porad misto toho "pouzivam alternativy". Snazim se to prekonat. Dala sem pryc pri nedavnem vytrizeni satniku dost tech neidealnich veci a snazim se mit jen ty dobre (nebo zavest ke svadlene pokud jde o drobnou upravu) a je to mnohem lepsi :)
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    A ano, musela jsem s tim hned ven, jinak by se mi jich zzelelo 8)
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    KRISKA: jednoznacne. Ja nedavno vyhazela ty roky nepouzivane kosmeticke a hygienicke kousky, co jsem si bud setrila a nebo mi uplne nesedly. To “nekdy se to bude hodit” za cca pet let nenastalo, tak sly.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    Pokud něco dáváme pryč z domácnosti, dávejme si pozor na to, aby to 3 týdny nečekalo někde v předsíni ale odešlo to opravdu rychle!

Vyměkla jsem, a ten jeden ručník, nad kterým jsem hodně přemýšlela už při vyřazování, vrátila zpět do skříně:D (Na druhou stranu jsem za něj dala jeden funkční, co nemám ráda materiál, tak aspoň kus za kus:)

A taky jsem uklidila horní polici koupelnové skříňky, koupila super šuplík na kartáčky, mezizubní kartáčky a mnohem líp si cokoli vytáhnu bez hrabošení ve vysoké polici bez ladu a skladu, kde se tyto drobnosti hrozně špatně organizují. A našla v ní minimálně 20 let starý dar holítka s vyměnitelnými hlavicemi:D:D tak sem ho teda vybalila, vyhodila holící pěnu co u toho byla a přiřadila k používání.

Nemáte taky v koupelnové skříňce nějakého kostlivce?:D
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    NOISEGATE: sou kontejnery, kde to fakt jeste roztridi, a jde to lidem, pokud je to pouzitelne, nebo se to zrecykluje a co nejde zrecyklovat, spali.

v brne se da donest i do nadace veronica (pekne spise damske kousky), na vlhkou pro lidi bez domova (spis velke damske a panske, spise zimni, rifle, mikiny nez sortky a tilka), baltazar jeste provozuje dobrocinnej bazar. posilama jsem krabici panskeho do te odevni banky, nektere veci po tatinkovi meli jeste cedulku.

prave ja se snazim vynosit do mrte (jen treba moje mrt nema tak prisni kriteria, treba ponozky s pruhlednou patou jeste nosim, dokud to neni jen cista mrizka, vyhazuju az pak a jeste s tim vymetu pavuciny), nebo tomu najit uzitecnej domov, kde se to fakt bude nosit.

super je rozdavat veci na internetu. vetsinu mam neco outdooroveho, co si treba za par korun spatne koupim na vinted (stve me warmpeace, kalhoty co maji stejne modelove oznaceni mohou v ramci nove kolekce mit vyrazne uzsi nohavice) tak to nabizim i za postovne v ruznych outdoor skupinach, vetsinou to jsou hezke veci a vetsinou se nekdo najde, kdo si to vezme.

ale nejlepsi je predchazet tomu, abychom si pousteli veci, co nechceme, za prah domu.

zaroven si myslim, ze nabadani k hromadnemu vyhazovani taky neni idealni cesta.

me nevadi mit 2 lozni sady na stridani a dalsi 2 po rodicich schovane ve vaku pytli "za 10let".

ale musi to mit nejakou miru a zaroven vetsina znas rada zije v prostoru, ktery nepreteka a nema vsechny plochy a police zakramarene nepotrebnym, aby potrebne se tam uz neveslo a pri kazdem otevreni skrine se muselo prohledavat.

cilem nutne neni vyhazovat obleceni, co nosim malo, nebo oblibenej hrnek teticky, ktera jezdi 1x rocne, ale dat ochotne pryc neco, co uz je opravdu rozbite ci nepotrebne, cemu se ve skrini vyhybame, protoze nam to nesedi, je to poskozene, nevypratelne, uz nam to nevyhovuje... a porad to tam zavazi.

rict si jo, tuhle vec uz opravdu chci darovat, vyhodit, rozstrihat na hadry do garaze, ktere se pak od oleje neperou ale rovnou vyhazujou.

textilni kontejnery s nejasnym cilem upotrebeni beru jako posledni moznost, ale obcas tam taky neco dam, protoze moje mega stare zavesy sou na rozcupovani do autosedacek dost dobre.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    RUTHER: jen bych si nedělal iluze ze to ještě někdo "unosí". Většina darovaného oblečení se prý rozemele na další použití v průmyslu atp. Čímž neříkám ze je lepší vyhazovat staré oblečení do směsného.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    RUTHER: vis ze prispevek nebyl o tom, ze nevim, jak se mam zbavit obleceni, ktere uz nechci nosit?

Jinak ano, kloktexy vyuzivam, mam ho 40 minut busem primo u zastavky, tak kdyz nespecham na prestup na jine zastavce, vyuzivam ho rada.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: nevím, no... můžeš darovat charitě, taky, třeba... kontejnery na oblečení, co se nehodí na Vinted...

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam