• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: Hele, nějaký houby, ale já si myslím, že mi tu párkrát, na chvíli, vypli proud. Takže to asi bylo několikrát rozmražený a zmražený. Tak blbě mi dlouho nebylo.
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    KRISKA: ale to ja taky, ale halt jsem v jednom byte 15 let a uz jsem si ruzne koutky obsadila vecmi “to vyresim pozdeji”. Nejsem jeste uplne hromadic, jsem spis ve fazi “setrim si to” v prechodu do faze “vse si uzij a nemej zasoby”. Kdybych to zkrouha k naznaku minimalismu, zaraduju se exremne.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: ja to vetsinou nesleduju ciste jako jedinou zabavu, ale kdyz neco delam na pc (planuju trasu, zpracovavam fotky, ctu si tady - ale obecne ja na pc travim nejakyma cinnostima dost casu i ve svem volnem case). Ono to jako kulisa na druhym monitoru je dostatecny.

vino je dobry na cisteni odpadu misto octa, nasypes sodu, zalejes vinem co nechces a tim vino uplne zbytecne "nevyhodis" a taky to zafunguje, mozna trochu min efektivne... ale my taky nepijem a kdyz si obcas otevreme vino (tak 1x rocne) upijeme 2dcl a pak to stoji 2 mescice v lednici... nastesti nam ho nikdo ani moc nedava vyjma obcas muzi za praci to vino.

RUTHER: tohle presne meli moji rodice v byte :D

RUTHER: to jde? cim?

TANKIE_: ja ten prostor k dychani potrebuju i bez ditete :) a jinak teda jaro je na trideni super, doufam, ze budes s vysledkem trideni spokojena a zvladnete vyradit dost tech zbytecnych veci. Ackoli ta emocionalni cast je tezka. Ja treba jsem byla pri trideni obleceni po tatinkovi vic nekopromisni, nez segra, ale pak clovek vytahne kosili, kterou tatinek nosil cely detstvi a clovek si ho pamatuje prave v te kosili a v tu chvili jde racionalni rozhodovani uplne stranou... Myslim, ze kdyz ti lide uz mezi nami nejsou, najednou lpime na vecech, o ktere jsme pred tydnem nemeli zadny zajem, o neco vyrazneji.

a taky jsem si vzala stare radio - kazetak, co mi daroval pradedecek, kdyz sel do domu s pecovatelskou sluzbou z bytu a ja desne touzila po vlastnim radiu. To radio sem vyradila pred 20 lety, je zaprasene, spinave, velke, kazety uz neprehraje a radio ani neposloucham... Vzala sem si ho domu (aby nemusela segra resit jeho vyhozeni, kdyz je moje), uz tyden na nej koukam a tesim se pohledem na nej a pri nejblizsi prilezitosti az pojedu nakupovat do brna ho odvezu do elektra. Jen se parkkrat potesit tou vzpominkou a pryc.

Kosili jsem vzala ke svadlene, aby mi ji zuzila a budu ji nosit ja.
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    #bezkontextu
    Jeste mi pomohlo k debordelizaci porizeni ditete. Je to reseni trochu extremni, priznavam, ale dost to pomohlo 8). Vyhazela jsem plno veci, protoze je potreba prostor, vistota a tak nejak se nadechnout a to bez vymeteni netknutych koutu nelze. Dnes jedeme na chatu a budu tridit tam, moc se tesim, protoze je tam od roku 81 odsouvano vsechno “na chatu dobry”. Ale od letoska je chata jen nase (meho muze a moje) a tak zahajim nekompromisni letecky den a bude usetren jen porcelan a jeden vatak.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Rád bych si přečetl
    Decluttering For Dummies
    Uklízení pro začátečníky
    Decluttering For Dummies | Enbook - Česko
    https://www.enbook.cz/cs/kniha/decluttering-for-dummies_22403641
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    RUTHER: doroz si raději koupí v automatu kratom, nebo hhc bonbóny a podobné.. což je podle mně horší než kvalitní flaška alkoholu..
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: NO a tady přichází na řadu štítkování s popisem a datumem... ale stejně mi přijde, že starší věci z mrazáku jsou hazard.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KOPRETKA: Ohledně toho "kolem popelnice"... přijde mi to prostě riskantní, ... může to najít dorost ...
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Ja mam pocit, ze mrazak je takova černá díra, kam se veci davaji na pozdeji, ale minimum mrazak opoušti, ale
    Tak hlavne je ze neustále přeplněn 🫣
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Ježíš, nemluv mi o tom, málem jsem se přiotrávil několika hodně dlouho zmraženejma potravinama... :-|
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: doporučuju s blokem a tužkou - rovnou si psát nápady, co v dalším týdnu uvaříš.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    LADY_MYSKA: u mně věci mizí do hodiny max dvou.. a teda nevím jestli máš děti a jak starý, ale co tak vidím dceru a vrstevníky, tak alkohol je opravdu nezajíma a jako mládež která je jaksi taksi lepší.. tak ti by si z popelnice alkohol nevzali... což teda když člověk vidí co je momentálně bere za ,, věci,,, tak zlatý alko a cigarety..

RUTHER: pro ty co si vezmou alkohol z popelnice už stejně žádná naděje není.. říká někdo komu se upil otec.. takže medvědí služba, řekne tak max někdo, kdo o tom ví dost málo..
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    no, mrazak by taky potreboval debordelizaci
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: víno na vaření se dá i zamrazit, když máš načatou velkou láhev a nespotřebovala bys ji.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    LADY_MYSKA: Tak hlavně, ať tě nikdo nevidí. :-D
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: ta ja veci dam k popelnici, na a pokud do par dni nejsou pryc, tak je vyhodim. Nejak se mi nechce vse hned vyhazovat
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KOPRETKA: medvědí služba
    LADY_MYSKA: Taky dobrý
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KOPRETKA: no ja nebydlim uplne v centru a spise mam obavu, aby to nesebrala nejaka mládež, co se tu pohybuje vic
    Mozna to je hodne dano tim, jaky mam ja pristup k alkoholu a návykovým látkám
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    LADY_MYSKA: hmm, to je pro mne dost zvláštní myšlenkový pochod, ale tak každý máme svoje.. a já těm bezdakum ten lepší alkohol s radostí dopřeji..
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    RUTHER: Nee, ale jak jsem přestala pít, tak jsem sklo na alkohol vyexpedoval pryč. Mam tu snad jen dvě sklenice na víno, jinak jen na vodu/limcu

Barovou skříň tu fakt neni, stejne tak televize. Mam tu knihovny a knizky
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Na to "vedle popelnic ... " nevím
    nelegální je stavět k popelnicím odpad
    Ano, odkládání odpadu mimo sběrné nádoby (např. vedle popelnic) je nelegální a je klasifikováno jako zakládání černé skládky.
    Popelnice u našeho domu přetékají, odpadky jsou všude. Co máme dělat? - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/bydleni/na-navsteve/soused-popelnice-neporadek-uklid-odpadky-popelari-vyvazeni-odpadu.A211123_115926_dum_osobnosti_web
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KOPRETKA: tak nemám problém k popelnicím či něco kolem takhle dat, ale u toho alkoholu mám nějakou zábranu. To už asi fakt raději vylit, když už nedat “adresne”
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam