• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    GRANTORINO: Že ty jsi zapomněla přestěhovat pavouky? :-D
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    GRANTORINO: nejlepší je takový červený prášek. Dá se to na cestičku kudy chodí a oni si to donesou do hnízda a to celý vyhubí... Jen teda nemůžu to najít a název samo nevím, páč to tu mám už pár let..
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Nový byt je krásný, ale máme tady mravence, tak uvítám nejlepší rady na mravence :D
    jsou v kuchyni, v koupelně, zdá se, že pomalu začínají expandovat všude...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    AXTHEB: jeste sem se ke cteni nedostala, ale kdyz jsem se divala na ty dny tak mi to prislo docela slozite si to pamatovat
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KRISKA: Já na flylady koukal a přijde mi to jak příručka jak se zbláznit z úklidu.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRANTORINO: no taky bych se uz nezvladla stehovat trema jizdama 120 s vozikem a jednu jizdu "vetsim osobakem" s tatinkem:D

ted by to nepokrylo asi ani loznici:D

ale stehovani i bez nabytku je mordor.

tak at se dobre bydli!
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Jinak k debordelizaci. Udala jsem skleněnou mísu z Jablonce. Ano. Je to krásný, ale k mým 23 narozeninám rodinný dar mne to prostě moc nenadchlo....ale ze slušnosti u mne vydržela 20 let. No a dnes se jí ujala matka mojí švagrové, co přišla na návštěvu a já jí to nabídla jako jen tak, znáte to a ona, že super :D oboustranná radost.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Ne, právě naprosto chcípu po astmatickem záchvatu. Dnes byl den D. Stěhování. Potom, co stěhováci v průběhu stěhování zjistili,co je vlastně doopravdy čeká, zdvojnásobili cenu 😆 a víte co, my jsme to uznali a bez keců zacálovali, tak hrozný to bylo. Čtyři narvaná auta, demontáž dvou vestavěných stěn a kuchyně z masivu. A v pátek vezou ještě jednou náklaďákem na skládku.
    Už se nikdy nechci stěhovat....tvl přežila jsem to. Hlavním odvezli. Zbytky si už odvezeme... Totální Mordor. Zítra si beru volno.

Byt jsem ještě neviděla,teprve tam pojedeme. Jsem plná dojmů a dneska jsem zvládla jen jedno teplé jídlo...

nádobí se nám už volně válí i na trávníku na zahradě. Snad si to zítra posbíráme jako koledu XD je mi jedno, jestli bude pršet ...aspoň se umyje.
    KRISKA:
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    tak uz mate nastehovany kuchyne, ste prestehovany a mate debordelizovano?

normalne je dalsi streda, ja porad necetla nic dalsiho z te flylady nez tenisky, ale na vedome urovni mi visi, ze uz treti pondeli se prali rucniky, ze bych je vazne mela hodit do te pracky:D

takze v pondeli sem prala 2 pracky a par rucniku tam taky bylo. na lozni se co 14 dni ale fakt necitim.

zato se musim pochvalit ale porad sw mi nezvetsuje mnozstvi nadohi ve drezu, sice neni prazdnej ale nadobi se nerozleza mimo nej i kdyz denne varim obedy a delam si snidani a veceri
    CUKI
    CUKI --- ---
    FIFI: Já právě tu první kuchyň měl asi deset let ve sklepě, protože byla nová. Pak jsem ji někomu dal za odvoz. pokud jsou byty atypické, tak tam to bývá inc. To se jedná ale hlavně o menší nemovitosti, kde stejně není běžný dlouhodobý nájem.

Jinak já to dělám tak že po každých dvou letech jim nějaké takové investice z části proplatím.

Tedy pokud tam někdo bude 20let tak si za to může udělat kuchyni, koupenu, whatever. Pokud odejde po roce nedostane nic.

Zrovna mi po více než deseti letech odešel jinde jeden nájemník. Kuchyň je na skládce musím předělat komplet epoxy sprchu. Možná i část zdí. ale kauci dostal celou i když ji nechtěl. Prostě se s tím počítá.

Ale tohle schraňování spotřebičů do nájemních bytů je pěknej oser. Potřeboval bych na to ideálně nějakou garáž. Protože i do malých bytů si člověk vezme třeba nějaké své spotřebiče a ty ty co tam máš musíš nějak dát.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRANTORINO: oni se delaji i nejaky mensi americky lednice, ze jsou dvoudverovy a vetsi, ale ne tolik, ale asi je ten vyber vyrazne mensi...

me to s tou vestavnou prekvapilo u segry, nechali si udelat celou novou krasnou linku na miru a na tu lednici si dost stezovala, ze ji to nenapadlo ze bude vyrazne mensi a ted maji fakt problemy se tam vejit.
    FIFI
    FIFI --- ---
    GRANTORINO: moc děkuji za odpověď, takhle nějak jsem si to představovala, určitě nechci nikam lézt, to v žádném případě.

Já mám 2 dospělé děti, ale nechtějí tam, jsou rozlítaní. A je to tam teď moc pěkné, křivé zdi srovnány (bylo to třeba u stropu a u podlahy 1,5 cm!! ) , předělaná elektrika, všude byly hliníkové dráty, vybourané něco jako jádro - vyzděno, budou všude nové dveře. Jak jsem psala, jen okna zůstala a parkety.

GRANTORINO: Lednice bude nevestavěná. Zatím žádná objednaná není. Pračka taky není objednaná.
    JARDABEREZA: právě mne zarazilo to opotřebení u GRANTORINO: tomu neříkám běžné opotřebení - koupelna nemytá 100 let. mastnota všude. Chudák GRANTORINO: muselo to být úplně k pláči.

Já bych to pochopila u seniorů, kteří na to už nestačí a jsou zabejčení, že jim nikdo nikdy nesmí uklidit, vytřídit, navíc jsou zabejčení, že oni mají přece pořádek (protože už špatně vidí a nevidí třeba špatně umyté skleničky, ani pak u nich nikdo nechce nic pít). A myčka je sprosté slovo - protože 50 let jsem myl nádobí v ruce, tak teď už s žádnou myčkou začínat nebudu a nevejde se mi do kuchyně ale kuchyni předělat nechce a výmluvy, že v kuchyni není přivedená voda atd..

Tohle znám z rodiny, vždyť my ten byt, o kterém píšu, jsme vyklízeli od června do prosince a obývákovou stěnu a všechen větší a těžší nábytek pak rozmlátila a odvezla firma.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    JARDABEREZA: jo, dík za odkaz :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    GRANTORINO: Ještě hraje roli běžné opotřebení. -> "Nájemce za toto opotřebení nenese odpovědnost, na rozdíl od škod způsobených nedbalostí či úmyslem. Pronajímatel musí s tímto opotřebením počítat a nelze jej strhávat z kauce." https://www.patreal.cz/bezne-opotrebeni-vam-rada-vysvetli-realitka-s-dobrymi-referencemi-230
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KRISKA: vestavěný lednice jsme nikdy nikde neměli... není to praktické. ale když jsme si minule kupovali větší lednici, už jsemm dost pokukovala po té americké lednici, ale ona se nevešla tak, aby byla u zásuvky... a ted se zase nevejde...chjo.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRANTORINO: muj tatinek byl taky stavar workolik, takze vsude je vsehcno, klidne i zaasfaltovany parkety co by se mohli jeste hodit, ale ze budu mit chut to nekde rucne doma brousit, tak sem si radsi nechala dat vsude dlazbu, jinak bych ty parkety asi brousila jeste ted... :D

osobne kdybych byla najemnik, vadilo by me jen mit vestavnou lednici, protoze je mnohem mensi nez volne stojici bokem, a to ze to vypada hezcejc... a to sme dva a lednici zas tak nevyuzivame, ale rodina se dvema detma treba je uplne jina liga s mnozstvim veci v lednici.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    FIFI: no my v rodině pronajímame v Praze. Vždycky je tam kuchyň.
    Tady tento byt byl po rekonstrukci a měl novou kuchyň na míru, protože to je trochu atypický prostor navíc. Nikdy jsme nepronajímali bez kuchyně a vždy je tam trouba je se sporákem. Pak teda bez myčky, bez mikrovlnky, bez ledničky nebo pokud nějaká byla, ale tohle zas šlo za nájemníkem vždycky.

Tak má to jistit kauce a pak když nájemník odejde a zůstane tam svinčík nebo je to poškozeno k rekonstrukci, tak to jde z té kauce, nevracíš jí, ale nějak se to vypíše papírově, to nevím přesně.
    Tento byt byl pronajatý dvacet let jedné rodině a pak se tam nějak vystřídali, ale smlouva zůstala.
    Bohužel byt přebírali rodiče a nějak nejsou dost asertivní, nechtělo se jim to řešit a řekli ještě předtím než to vidělai, že kauci vrátěj a to byla chyba a pak to nechtělli měnit. Já jsem jim říkala, že to není k vrácení té kauce ani omylem, ale oni jsou paličatí a za mnou to nejde... jsou to jejich peníze. Navíc na rekonstrukci přispěli, takže se hádat nebudu. Ovšem pokud by to bylo na mne, nevrátila bych ani korunu /navíc jako po dvacceti letech je to zase celkem nic../.

/Kuchyň částečně nahradíme naší, něco se prostě rozpadlo za dvacet let (byly to dřevotřískové desky s takovou tou úpravou) ale my tedy vyjimečně kuchyň bereme z původního bytu, protože máme festovní praktickou ne moc starou kuchyň na míru s různýma vychytávkama podle mé představy a do toho prostoru se nám vejde, akorát je tmavá a lepší by byla světlá, možná budeme přemýšlet nad nějakým kulisovým osvětlením./

Takže máš to ve smlouvě ukotveno, že nájemník má vracet byt ve stavu v jakém ho dostal. To třeba běžně by mělo znamenat, že byt bude při předávání i vymalovaný a v pořádku uvedený do půdvodního stavu. A to i po delší době.
    praxe je dost všelijaká, ale mělo by to tak být pokud vím. To je asi dost na asertivitě majitele.

Co se týká prohlídky, máš právo si přijít byt zkontrolovat, ale po domluvě s nájemníkem, to znamená opravdu se musíte domluvit na čase a musí mu to vpodstatě vyhovovat. ajako nemělo by to být často, ale tak provozně třeba jenou za rok, co já vím.. je to na domluvě.

do bytů na krátkodobé pronájmy se často nechává i pračka, ale vše je na ochotě a domluvě a samozřejmě pro hodně lidí je to výhoda právě částečně vybavený byt. Někdo to chce nevybavené a někdo zas plně vybavené.

My teda žádnou kuchyń ve sklepě neskladujeme, ale můj otec je stavební maniak a staví další a další domy, takže se mu všechno hodí... neptejte se, je to workoholik. včera si odvezl dvě skříně asi padesát let staré po tetičce...je tak spokojenej, využije všechno, ale co čekat od někoho, kdo tahá šutry z pole a pak z toho dělá kamenné zdi místo plotu, protože to tak má rád :) Když ho to baví...
    FIFI
    FIFI --- ---
    CUKI: jsem v jiné situaci. Předpokládám pronájem na méně let, než to máš Ty a navíc jsem kousek (5 minut pěšky od toho bytu).

Pokud jsem nájemník, který je třeba student/pár/mladá rodina/nevím....a budu v bytě jen pár let - třeba 3-4, co budu studovat, tak nepředpokládám, že bych měl peníze na to, abych si kupoval kuchyň podle svého.

Jiná situace je v tom Německu, kde je toto běžné. moje kamarádka má tady v Čechách ve sklepě už dvě složené kuchyně, protože její dcera v Německu už žije v Xtém bytě a ty "staré" kuchyně nechala odstěhovat k rodičům do Čech, tam si vždy koupí novou, neboť se to tam tak dělá. Jako kamarádce se to moc nelíbí, ale zatím nechce dceři nic říkat. A jsme u tématu tohoto klubu - bordel ve sklepě. A to má ta dcerka kamarádky teď miminko a už má připravenou bednu věcí, z kterých to miminko vyrostlo a už je poveze opět k rodičům do sklepa.
    CUKI
    CUKI --- ---
    JARDABEREZA: Širší centrum Prahy
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    CUKI: Pronajímáš v malém městě nebo na vesnici? Přijde mi, že v Praze/Brně by se s tím lidi nedrbali a našli si byt, který jim vyhovuje víc? 🤔
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    CUKI: to zní skvěle. Já bych si strašně přála bydlet v tom nájmu, kde jsem, třeba dalších... No klidně na furt bych si to uměla představit.
    Bohužel přestože majitelka je mladá a ok ženská, člověk neví, co se může stát a investovat třeba 200k do nové kuchyně a koupelny se mi vážně v cizím nechce.
    A jí naprosto chápu, že k tomu nemá motivaci.

Mohla by o pár tisíc zvednout nájem (to popravdě už teď, právě jeho extra nízká cena mě tu taky drží), ale i tak by se jí to vracelo děsně dlouho. Bohužel tenhle stav dlouho nevydržím a asi si někde ty 3–4k budu muset připlatit.
    No, pardon, že jsem sem vlezla rovnou do offtopicu.

On topic je, že jsem přijela z dovči a plán byl jasný. Připravit balkony a začít si je užívat.

Holubi byli rychlejší, takže.. Drhnu a jsem nasraná.

No. A další plán, až někdy budu mít energii, je debirdelizovat celý zbytek bytu, považuju se celkem za minimalistu a přitom už mám narvanou komoru, že se nedostanu pro kolo, a otevřít jakýkoliv šuplík je vždy jak lov pokladů.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALONSY:
    Já rekonstruoval tak jako FIFI: komplet nová kuchyně. První dva nájemníci ji používali ale vydrželi tam chvíli. Po té jsem nájemníky nechal si kuchyň vytvořit dle vlastních představ. A od té doby neřeším nájemníky. První co si předělali kuchyň se tedy odstěhovali po pár letech, protože zdědili byt. Ale jednání s nimi a to jak mi dali včas vědět dopředu, bylo k nezaplacení. A to až tak že jsem uzavřel smlouvu s novým nájemníkem a oni si to předali sami mezi sebou a já byl na druhé straně Evropy. Nový nájemník má novou kuchyň dle jeho představ. A žije tam spokojeně už asi 6-7let? A nešlo jen o kuchyni ale i novou koupelnu. Ta se také zrekonstruovala a pak udělal 2x nová.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam