• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ERVIN: nezobrazuje se...
    není nějaká past na mravence? vrhají se na jablko nebo třeba na hrnek od kafe...
    koukám, že jsou, máte s tím zkušenost :D
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    GRANTORINO: Tohle naprosto spolehlivě zlikvidovalo mravence u mě na chatě.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KOPRETKA: zatím to u nás vypadá Jak ve skladištích nábytku, tak uvidím potom :) dík
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    GRANTORINO: tak ono jestli je to jedno hnízdo, tak to stačí nasypat na jednu mimo dosah (mam kočky) a pak uvidíš jestli bylo jedno hnízdo a nebo ještě někde nějaké je.. a fakt stačí málo..
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KOPRETKA: cestička bude problém, běhají po umyvadle, i po lince všude možně, takže cestičky by byly všude možně, to neudržím :)) a pak by to mohla olízat mojde malá dcera...ta to nepochopí
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    JARDABEREZA: hele je určitá poměrně velká šance, že jsem nějaký přestěhovala :D to by mohlo být dobrý :))
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    GRANTORINO: Že ty jsi zapomněla přestěhovat pavouky? :-D
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    GRANTORINO: nejlepší je takový červený prášek. Dá se to na cestičku kudy chodí a oni si to donesou do hnízda a to celý vyhubí... Jen teda nemůžu to najít a název samo nevím, páč to tu mám už pár let..
    NIAN85
    NIAN85 --- ---
    Ahoj, připomínám debordelizacni akci u nás na Neklanově 21, tuto neděli od 11 do 16. Kdo se chce zbavit věci v rámci objemu batohu, tašky, krosny, nechť se dostaví a zkusí štěstí 😀
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Nový byt je krásný, ale máme tady mravence, tak uvítám nejlepší rady na mravence :D
    jsou v kuchyni, v koupelně, zdá se, že pomalu začínají expandovat všude...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    AXTHEB: jeste sem se ke cteni nedostala, ale kdyz jsem se divala na ty dny tak mi to prislo docela slozite si to pamatovat
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KRISKA: Já na flylady koukal a přijde mi to jak příručka jak se zbláznit z úklidu.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRANTORINO: no taky bych se uz nezvladla stehovat trema jizdama 120 s vozikem a jednu jizdu "vetsim osobakem" s tatinkem:D

ted by to nepokrylo asi ani loznici:D

ale stehovani i bez nabytku je mordor.

tak at se dobre bydli!
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Jinak k debordelizaci. Udala jsem skleněnou mísu z Jablonce. Ano. Je to krásný, ale k mým 23 narozeninám rodinný dar mne to prostě moc nenadchlo....ale ze slušnosti u mne vydržela 20 let. No a dnes se jí ujala matka mojí švagrové, co přišla na návštěvu a já jí to nabídla jako jen tak, znáte to a ona, že super :D oboustranná radost.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Ne, právě naprosto chcípu po astmatickem záchvatu. Dnes byl den D. Stěhování. Potom, co stěhováci v průběhu stěhování zjistili,co je vlastně doopravdy čeká, zdvojnásobili cenu 😆 a víte co, my jsme to uznali a bez keců zacálovali, tak hrozný to bylo. Čtyři narvaná auta, demontáž dvou vestavěných stěn a kuchyně z masivu. A v pátek vezou ještě jednou náklaďákem na skládku.
    Už se nikdy nechci stěhovat....tvl přežila jsem to. Hlavním odvezli. Zbytky si už odvezeme... Totální Mordor. Zítra si beru volno.

Byt jsem ještě neviděla,teprve tam pojedeme. Jsem plná dojmů a dneska jsem zvládla jen jedno teplé jídlo...

nádobí se nám už volně válí i na trávníku na zahradě. Snad si to zítra posbíráme jako koledu XD je mi jedno, jestli bude pršet ...aspoň se umyje.
    KRISKA:
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    tak uz mate nastehovany kuchyne, ste prestehovany a mate debordelizovano?

normalne je dalsi streda, ja porad necetla nic dalsiho z te flylady nez tenisky, ale na vedome urovni mi visi, ze uz treti pondeli se prali rucniky, ze bych je vazne mela hodit do te pracky:D

takze v pondeli sem prala 2 pracky a par rucniku tam taky bylo. na lozni se co 14 dni ale fakt necitim.

zato se musim pochvalit ale porad sw mi nezvetsuje mnozstvi nadohi ve drezu, sice neni prazdnej ale nadobi se nerozleza mimo nej i kdyz denne varim obedy a delam si snidani a veceri
    CUKI
    CUKI --- ---
    FIFI: Já právě tu první kuchyň měl asi deset let ve sklepě, protože byla nová. Pak jsem ji někomu dal za odvoz. pokud jsou byty atypické, tak tam to bývá inc. To se jedná ale hlavně o menší nemovitosti, kde stejně není běžný dlouhodobý nájem.

Jinak já to dělám tak že po každých dvou letech jim nějaké takové investice z části proplatím.

Tedy pokud tam někdo bude 20let tak si za to může udělat kuchyni, koupenu, whatever. Pokud odejde po roce nedostane nic.

Zrovna mi po více než deseti letech odešel jinde jeden nájemník. Kuchyň je na skládce musím předělat komplet epoxy sprchu. Možná i část zdí. ale kauci dostal celou i když ji nechtěl. Prostě se s tím počítá.

Ale tohle schraňování spotřebičů do nájemních bytů je pěknej oser. Potřeboval bych na to ideálně nějakou garáž. Protože i do malých bytů si člověk vezme třeba nějaké své spotřebiče a ty ty co tam máš musíš nějak dát.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRANTORINO: oni se delaji i nejaky mensi americky lednice, ze jsou dvoudverovy a vetsi, ale ne tolik, ale asi je ten vyber vyrazne mensi...

me to s tou vestavnou prekvapilo u segry, nechali si udelat celou novou krasnou linku na miru a na tu lednici si dost stezovala, ze ji to nenapadlo ze bude vyrazne mensi a ted maji fakt problemy se tam vejit.
    FIFI
    FIFI --- ---
    GRANTORINO: moc děkuji za odpověď, takhle nějak jsem si to představovala, určitě nechci nikam lézt, to v žádném případě.

Já mám 2 dospělé děti, ale nechtějí tam, jsou rozlítaní. A je to tam teď moc pěkné, křivé zdi srovnány (bylo to třeba u stropu a u podlahy 1,5 cm!! ) , předělaná elektrika, všude byly hliníkové dráty, vybourané něco jako jádro - vyzděno, budou všude nové dveře. Jak jsem psala, jen okna zůstala a parkety.

GRANTORINO: Lednice bude nevestavěná. Zatím žádná objednaná není. Pračka taky není objednaná.
    JARDABEREZA: právě mne zarazilo to opotřebení u GRANTORINO: tomu neříkám běžné opotřebení - koupelna nemytá 100 let. mastnota všude. Chudák GRANTORINO: muselo to být úplně k pláči.

Já bych to pochopila u seniorů, kteří na to už nestačí a jsou zabejčení, že jim nikdo nikdy nesmí uklidit, vytřídit, navíc jsou zabejčení, že oni mají přece pořádek (protože už špatně vidí a nevidí třeba špatně umyté skleničky, ani pak u nich nikdo nechce nic pít). A myčka je sprosté slovo - protože 50 let jsem myl nádobí v ruce, tak teď už s žádnou myčkou začínat nebudu a nevejde se mi do kuchyně ale kuchyni předělat nechce a výmluvy, že v kuchyni není přivedená voda atd..

Tohle znám z rodiny, vždyť my ten byt, o kterém píšu, jsme vyklízeli od června do prosince a obývákovou stěnu a všechen větší a těžší nábytek pak rozmlátila a odvezla firma.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    JARDABEREZA: jo, dík za odkaz :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    GRANTORINO: Ještě hraje roli běžné opotřebení. -> "Nájemce za toto opotřebení nenese odpovědnost, na rozdíl od škod způsobených nedbalostí či úmyslem. Pronajímatel musí s tímto opotřebením počítat a nelze jej strhávat z kauce." https://www.patreal.cz/bezne-opotrebeni-vam-rada-vysvetli-realitka-s-dobrymi-referencemi-230
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam