• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    VIDA
    VIDA --- ---
    VIDA: V obýváku se válel zaprášenej kus kabelu, tak sem ho chtěla vyhodit. Prej ne, uklidit do kůlny.

Kůlna:

VIDA
    VIDA --- ---
    Ehm. Otec mě požádal, abych mu doma pomohla uklidit. Z různých důvodu sem tu po víc než 20 letech. A je to peklo. První úkol byl tento: roztřídit nástroje a materiál.

KRISKA
    KRISKA --- ---
    KOPRETKA: drzim palce, at podari protridit.

Ja dneska zvladla vysat, umyt podlahy, umyt umyvadlo v koupelne, umyt cast nadobi, pere se pracka a chci vyklidit tady muj bordel roh...
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    Ja se teda přiznám že v rámci debordelizace a hlavně plné kapacity účtu jsem právě dvě hodiny třídila a stahovala fotky a následně promazávala.. no mam hotový dva roky, složku moje fotky, syna fotky. Mno a je předemnou rok 2020 a dál... Ale dneska to určitě chci celé dotáhnout, tak mi držte palce..
    ILLUZE: jj taky nemohu, reálné nosí jen 1/8 toho co se jí tam válí.. a nejhorší že si to neuklidí, nechá v koši a pak se jí do toho vychcije kocka a ja ten ,, čistý koš,, musím znovu prát..
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KOPRETKA: A co je pitomé, že čím jsou starší, tím je to na třídění víc na houby.
    Předtím jsem to brala hráběmi - je to malé, roztrhané, jde to z domu. Teď člověka napadá - je to hnusné, polyester, má to díry - nic, matka má stopku.
    A přesvědčit je, ať to udělají samy - max tu starší po půl roce, mladší ani omylem. A kupí se jí to tam, jenže nesmím sáhnout do její integrity :-/
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    DARKINA: úplně rozumím tomu nadšení...
    Jen teda se připrav na to, že jak roste, tak to budes na jaře a na podzim znovu třídit a tím jak se oblečení zvětšuje, stále přerovnávat a přerovnávat... Tohle je asi to nejhorší, co jsem s výchovou dětí zatím zažila.. třídit a dávat systém, který vydrží max rok, a pak se to musí přeorganizovat..
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: To mi připomíná. Mám tady 4 koše do ETA myčky. 2 nové, 2 použité.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Tedy potom, co mi pan instalatér nainstaloval, po měsíci čekání, 2 nové košíčky. Odešel a za deset minut se myčka, opět, otevřela. Tedy už nemám ETA, ale Bosch.
    Teď je na řadě vana plná nádobí. Nevím, kde jsem vzal nervy čekat na košíčky měsíc.

KRISKA
    KRISKA --- ---
    DARKINA: to je skvely cil, preji at se dari a tesim se na fotky a prispevky:)
    DARKINA
    DARKINA --- ---
    KRISKA: No vazne jsem na sebe hrda, predtim nesel zavrit.) dala jsem si za ukol kazdy vikend, pokud bude babi hlidat, udelat aspon jednu skrin.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    DARKINA: ten suplik je paradni:)
    DARKINA
    DARKINA --- ---
    Musim se pochlubit.) za dve hodiny co babicka hlida jsem dala dve skrine a jeden suplik-zimni veci, boty, ponozky spodni pradlo….

KRISKA
    KRISKA --- ---
    chtela sem vyfotit psy, jak obsadili roztomile koupelnu, i nas novej prirustek se tam lepi ke starymu psovi jak prilepka a je tam tolik bordelu, ze bez te fotky mi to tak neprislo :D ale jak se na ni divam, potrebuje koupelna vylepsit :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    RUTHER: myšlenka repair café je, že si to za vedení odborníků opravíš sám
    dělá to HWLab a Polytechnická dílna NTK (obě v Praze)
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    MOIRAIN: No já volal na linku Tchibo. Byli strašně nepříjemný. Musel bych to posílat do nějakýho servisu. Ale vlastně máš pravdu, že to byl původní plán najít servis na kávovar. Zatím tedy s opravami nemám nic moc zkušenosti. Moje epizodka s myčkou ETA pokračuje tak, že po měsíci čekání mi přinesl opravář košíčky, který byly podezřelý, že myčka nedovírá. No a potom, co za sebou zavřel opravář dveře, s tím, že myčka 5 minut myje a neotvírá se po dalších 5 minutách dvířka otevřeli. A já přemýšlím, že ETU "kvůli dobře dostupným náhradním dílům" asi odepíšu.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    RUTHER: zajít si na nějaké repair café a opravit si je
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    Co s kávovary? Mám tu 3 ... jeden vaří příliš, 2 málo... Tchibo... vydržely do záruky, pak se porouchaly... nejraději bych vyměnil 3 nefunkční za 1 funkční nebo tak něco.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Dnes jsem nejala velmi produktivní, byt nechtěně.
    Vyhazela jsem z koupelny nepotřebné věci, zapomenute tři prázdné flasky od vincentky, poskládala papírové tašky a seřadila podle velikosti ( malé a větší), které se používají na tříděný odpad. Jako fakt mi přijdou papírové tašky větší zátěž, než plast - mám doma několik velkých nákupních tašek z recyklovaných flašek a ty točím neustále. Papírku tašku donesu domů a rovnou putuje na čekacku na odneseni z odpadem, tu a uz vubec opakovane na nakupy neberu. Zklamáním pro mne byla recyklovaná taška z Kauflandu, ktere uz po ceste prasklo ucho, je nesmyslne velka podobneho tvaru, ale ta slouží jako zachytávání pro plast, aby se nemusel používat pytel na odpadky.

LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    KRISKA: nemuzu, bohuzel 🤷‍♀️
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    LADY_MYSKA: tak muzes oslovit mistni nabidku na pomoc:)

akorat mam obavu ze to bude pro prazske...

ja nastesti doma jeste pres 18°C nejdu ani pres den ale vyzaduje to disciplinu uz od pulky dubna vyple topeni, vetraji i pres noc a udrzovani koncem zimy max 15°C aby pak rust byl pozvolny:D ale spi se mi jeste dobre
    NIAN85
    NIAN85 --- ---
    KRISKA: Živelně přes svůj vlastní boj s bordelem a přes pomoc kamarádovi :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam