• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRETKA: bohuzel ukazujes na krasnem prikladu, ze uklid je volba - uklizet, nebo delat neco jineho?

pokud mame milion kramu doma, musime uklid volit mozna casteji, nez bychom chteli.

pokud mame tak akorat, porad nekdy musime volit uklid na ukor jine cinnosti, jen to treba neni tak casto.

ackoli uklid se rika a nevim zda to nepsala marie kondo ze my rikame uklid vsemu ale je dobre rozdelit na davani veci na sve misto (uklid) a na cisteni.

my si ale uklid prebereme ze zvyku proste na cokoli co je potreba, at je to trideni, vraceni, myti...
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    Dnes jsem taky uklízela, zasazovala a pouštěla jednu pračku za druhou. Avšak tím pádem moje děti dneska nebyly venku 😣. Často mi to přijde, že toho je prostě moc.

Jediné co dneska byla fakt švanda jsou sušenky písmenka. Dělali jsme je minulý víkend takže bylo načase je snist. Rozhodne jeste budou.

Oblečení mají taky v košících, protože je to mnohem méně práce, lepe přístupné a o dost přehlednější než komínky. Rozhodně zatím mně nechávají probírat co ještě jo, a co už ne, úplně v pohodě.
    VIDA
    VIDA --- ---
    KOPRETKA: Jj. Jak tady koukám na otcovo hnízdo, tak to chce úklid profesionálů. Člověk se nesmí stydět si říct o pomoc.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    KRISKA: ja třeba před třemi léty, když jsem nevěděla jestli přežiju, tak jsem toho fakt hodně, fakt hodně vyřídila. Dětem udělala krabičky, kam jsem dala hodně upomínkových předmětů, udělala knížky kam nalepila všechny vstupenky, lístky z výletu a zážitků.. prostě aby kdyby, tak aby po mně nezůstal bordel.. mno a pak se to ještě víc posralo než mělo a já teď mám sklep který je fakt bordel.. asi řeknu místním holkám.. páč sama to nedám..
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    Moje slabina sou ty hotspoty... veci nemaji svoje misto, nebo je to k nim daleko a jak se nakupi par veci uz to jede... pritom je to tak super kdyz to tu neni...

KRISKA
    KRISKA --- ---
    VIDA: nejlip si to clovek uvedomuje kdyz musi vyklizet neci domacnost... kdyz vidi kolik smeti a neuzitecnosti a duplicit tam je, lip si uvedomi, jestli to doma nahodou taky nemiri k podobnemu cili...

to musi byt masakr timto se probirat, preji hodne sil, at to jde od ruky.
    VIDA
    VIDA --- ---
    VIDA: Částí papírů měl podloženou postel. Např. rodným listem jeho tety. Proč ho vůbec má on a ne jeho sestřenice...

Přátelé, tohle je wake up call. Takhle nesmim dopadnout.
    VIDA
    VIDA --- ---
    AXTHEB: Ty skříně nalevo sem odmítla stěhovat do baráku. Sama to neurvu a cítím z nich plíseň.
    VIDA
    VIDA --- ---
    VIDA: Teď třídím papíry. Osobní, k baráku, ke čtyřem firmám.

Papíry k softwaru z roku 1995.

Vysvědčení z průmyslovky v deskách Česká spořitelna.

Soudní rehabilitace prababičky mezi desítkama ceníků pájek z roku 1993.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    VIDA: To je ještě nádhera.
    VIDA
    VIDA --- ---
    VIDA: V obýváku se válel zaprášenej kus kabelu, tak sem ho chtěla vyhodit. Prej ne, uklidit do kůlny.

Kůlna:

VIDA
    VIDA --- ---
    Ehm. Otec mě požádal, abych mu doma pomohla uklidit. Z různých důvodu sem tu po víc než 20 letech. A je to peklo. První úkol byl tento: roztřídit nástroje a materiál.

KRISKA
    KRISKA --- ---
    KOPRETKA: drzim palce, at podari protridit.

Ja dneska zvladla vysat, umyt podlahy, umyt umyvadlo v koupelne, umyt cast nadobi, pere se pracka a chci vyklidit tady muj bordel roh...
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    Ja se teda přiznám že v rámci debordelizace a hlavně plné kapacity účtu jsem právě dvě hodiny třídila a stahovala fotky a následně promazávala.. no mam hotový dva roky, složku moje fotky, syna fotky. Mno a je předemnou rok 2020 a dál... Ale dneska to určitě chci celé dotáhnout, tak mi držte palce..
    ILLUZE: jj taky nemohu, reálné nosí jen 1/8 toho co se jí tam válí.. a nejhorší že si to neuklidí, nechá v koši a pak se jí do toho vychcije kocka a ja ten ,, čistý koš,, musím znovu prát..
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KOPRETKA: A co je pitomé, že čím jsou starší, tím je to na třídění víc na houby.
    Předtím jsem to brala hráběmi - je to malé, roztrhané, jde to z domu. Teď člověka napadá - je to hnusné, polyester, má to díry - nic, matka má stopku.
    A přesvědčit je, ať to udělají samy - max tu starší po půl roce, mladší ani omylem. A kupí se jí to tam, jenže nesmím sáhnout do její integrity :-/
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    DARKINA: úplně rozumím tomu nadšení...
    Jen teda se připrav na to, že jak roste, tak to budes na jaře a na podzim znovu třídit a tím jak se oblečení zvětšuje, stále přerovnávat a přerovnávat... Tohle je asi to nejhorší, co jsem s výchovou dětí zatím zažila.. třídit a dávat systém, který vydrží max rok, a pak se to musí přeorganizovat..
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: To mi připomíná. Mám tady 4 koše do ETA myčky. 2 nové, 2 použité.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    RUTHER: Tedy potom, co mi pan instalatér nainstaloval, po měsíci čekání, 2 nové košíčky. Odešel a za deset minut se myčka, opět, otevřela. Tedy už nemám ETA, ale Bosch.
    Teď je na řadě vana plná nádobí. Nevím, kde jsem vzal nervy čekat na košíčky měsíc.

KRISKA
    KRISKA --- ---
    DARKINA: to je skvely cil, preji at se dari a tesim se na fotky a prispevky:)
    DARKINA
    DARKINA --- ---
    KRISKA: No vazne jsem na sebe hrda, predtim nesel zavrit.) dala jsem si za ukol kazdy vikend, pokud bude babi hlidat, udelat aspon jednu skrin.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    DARKINA: ten suplik je paradni:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam