• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRETKA: za nas sme taky meli panenku, dva plysaky a jedny kostky tak myslim, ze deti se stanou kreativni aspon:)
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    My jsme odjeli do menšího bytu s méně věcmi a pozoruji jak fungujeme.
    Další věc je, že ty věci co si chceme nechat potřebujeme zase odvést, což taky snižuje riziko toho nasbírat víc než je nutné.
    Má to své mouchy, nechala jsem doma svůj oblíbeny málozubý hřeben a vzala si cestovní dva v jednom - kartáč a hřeben a je naprosto nepoužitelný takže jsem si koupila nový hřeben tady 😣co asi už nikdy jindy používat nebudu…
    Děti zas vymýšlejí hry s “nehračkami” protože prostě hraček je fakt omezené množství a jeden syn si dneska na sebe hodil stoličku protože přece si hraje na poštu.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Dobrá zpráva je, že se mi podařilo dohledat pončo do deště, které jsem hledala před třemi týdny, ale neva, že máme dvě, pac jsem raději koupila další nové
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Chtela jsem prohrabnout veci v kuchyni, beru to jako špatný nápad, hlavně po koupeli a takhle na večer. Ale jo, část veci vyházeno, prohrábnuto, ale porad jen pověstná kapka v moři. Zita mam velké plany a dopoledne nejsem ani doma.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TANKIE_: držím palce! ale ten pocit "zbavila jsem se věcí rychle a jednoduše" je návykovej, takže šance jsou dobré! :-)
    TANKIE_
    TANKIE_ --- ---
    Ja se musim jen trochu pochlubit, dik 8).
    Jak jsem jiz psala, budeme se stehovat. A novy byt rekonstruovat. Zustal v nem nejakej nabytek, dobrej, ale my ho nechceme. A ja jsem tak dlouho resila, co a kam a komu a po kouskach, az jsem to dala za odvoz frajerovi z Kladna za dekuju. A je mi lip. Nasrat na tech par stovek, co bych utrzila, musela bych tam jezdit kvuli kazdymu prdu zvlast. Tak je to pryc a nemusim to tudiz resit. Tak snad se mi zadari se tak efektivne zbavit i veci, co nam zbydou ze statyho bytu a nechceme je stehovat. Mame totiz i garaz a tam se daj odlozit veci “na nekdy”, co nikdy neprijde. Musim odolat a neschovat nic.
    RUTHER
    RUTHER --- ---
    KRISKA: Mít v Praze kupu hadrů a pračku, která pere, to už něco znamená.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    porad s tim uplatnenim mam trochu potiz.
    protoze v textilu je otazka zda to bude slpuzit puvodnimu ucelu nebo na hadry a porad se ve me bije jeste ta eko cast kdy kalhoty muze donosit snadno nekdo hubenejsi nez ahy se rozstrihali do sedacek...

ale knihy uz lifruju do knihobudky uplne bez vycitek
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: jo, perfektní uplatnění už dávno nehledám a spoustu věcí rovnou nosím pryč z domu - tříděný odpad, kontejner na hadry, knihobudka, atd.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: ok, tak to jo, pokud to funguje, tak v tom pokračuj :-)
    mně se strašně ulevilo, když jsem přestala hledat to perfektní uplatnění pro věci a začala se jich zbavovat rovnou. ale to je můj způsob.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    Věci, které jsou vytříděné úplně, teda je zvládnu hned vzít a odnést, běžně odnáším do příslušných popelnic a vedle hromádky stojí jen přes noc. :)
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: Ne, to je schválně, ta hromádka mě "sere" tím způsobem, že mám motivaci ji vyklidit z bytu. Kdybych to jen měla někde odložené, tak to tam bude čekat ještě dlouho. Hromádka je mechanismus - tohle jsem vytřídila a potřebuji chvíli, abych se s tím rozloučila, protože to nedokážu prostě vzít a odnést, tak to nejdřív nabídnu kamarádům nebo na nyxu a když o to (předem nastavený časový úsek) nikdo neprojeví zájem, tak to odnesu do příslušné popelnice.
    Momentálně je tam taška dětských bot (samé BF, to na stromě neroste, ani nejde o to, že bych to musela zpeněžit, ale je mi fakt líto to jen tak odnést "cizím", když to můžu nabídnout "vlastním"), taška vytříděných kvalitních podprd, kterou jsem chtěla nafotit a nabídnout (ale to už trochu přesahuje moji kapacitu, takže ji možná brzy někam odnesu), plata od vajíček, která chtěla kámoška, jen jsou na dovolené, tak čekají, až se pro ně zastaví, atp.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ALEXIS: spizirna... mam 2 police ve skrini na chodbe a jako... sme 2 a i tak bych potrebovala mit toho mista trochu vic... uplne s tebou soucitim, zrovna u spajzu neplati ze clovek zaplni libovolne misto ale pokud je moc maly, dost to komplikuje.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: jinak jestli tě serou hromádky, tak je nedělej. Pokud ten rozdíl za prodanou věc není o tom, že bys nemohla dětem koupit rohlíky, tak investice do vlastní duševní pohody daná tím, že to, co je top, odneseš do nejbližšího charitního kontejneru, a to, co top není, do popelnice, za to stojí, protože efekt vidíš hned.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ALEXIS: potrebuju mit koule na krok "vymest z domu" !
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    TRISSIE: už ani ty zimy nejsou, co bývaly - tohle si pamatuju z Liberce, tuny sněhu, které jsme furt odhazovali a furt přibývaly nové, až byl najednou březen a stačilo jen odmetat. :D

Já vím, že to půjde, jen nám k tomu všemu na konci června vypadla paní na úklid (zlomila si ruku, takže minimálně 5 týdnů rekonvalescence) a já nemám morál na shánění někoho na záskok, takže kromě debordelizace ještě musím dělat ten běžný úklid, který mě zmáhá a stejně to není ve stejné kvalitě jak by to udělala paní.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KRISKA: Dokud nevyřeším nábytek, tak mám už nejlepší rozložení nádobí ve skříňkách jaké jsem za poslední tři přesuny vymyslela (a muž je furt zmatený, protože si nepamatuje, kde co je, ale aspoň už neremcá, že je to všechno schované, když jsem část věcí vyhodila a část přesunula "ven", aby visela na dosah.
    Nádobí není až tak velký problém, největší problém je nedostatek spižírny a malá linka, ze které ještě ubírá to, že nemám další úložné prostory, kde by mohl bydlet třeba multifunkční hrnec nebo mixér - teda věci, které používám často, takže je nechci furt někam zahrabávat a přesouvat, ale zároveň jsou to velké spotřebiče a zabírají moc místa.
    Navíc je ta kuchyně úzká nudle, takže nemůžu jen tak přinést další skříňku, protože už by se tam nešlo hýbat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ALEXIS: nevzdávej to! ono to hrozně dlouho vypadá, že se vůbec nic neděje, že to nemá žádný efekt, ale pak najednou uklidíš jednu věc a wau, prázdný prostor tam je a zůstane!

představ si to, jako bys odhrabávala sníh na velkým dvoře. Je hlubokej, nezajedeš až dolů, bereš to po vrstvách, záda tě bolí, strašně makáš, odtahala jsi toho tuny a stejně, když se rozhlídneš, tak furt nevidíš ani kousek volný dlažby! Ale pak v jednu chvíli hrábneš, a dlažba tam je, a to jsi přitom zvedla centimetr sněhu. A vedle taky stačí cenťák, a o kus dál taky, a pokud nepřijde další sněhová kalamita, tak už ti stačí jen průběžně koštětem odmetat navátý vločky od sousedů :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ALEXIS: tak to muselo byt dost vycerpavajici, porad resit cizi hromadeni a doma frustrace z toho, ze jakakoli snaha skoro neni videt...

v kuchyni bybnepomohlo aspon nejak vyresit jine rozlozeni treba nadobi, atd?

jsou pro tebe penize z hromadky stezejni, nebo by to stacilo probral na kontys/charita a zbavit se toho po vetsich objemech, at to nezabira tu mentalni kapacitu?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KRISKA: ach, tyhle dokonalé matky, to je strašné zlo. Naštěstí moje skoro-tchyně na tohle přišla už s druhým dítětem a tak všechny děti zapojovala od nízkého věku. Nic se neuklidilo samo a pravidelně jim dávala najevo, jak to vypadá, když si po sobě neuklízí (taky tu věc už nemusí najít, protože ji vymete z baráku na zahradu a ze zahrady do popelnice.
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    KRISKA: protože Murphyho zákon říká, že týden poté, co něco vyhodíš, to budeš nutně potřebovat. Znám to moc dobře a tátovu skříň s různými více či méně použitelnými součástkami jsem předhodila jeho kamarádovi, ať si z toho odnese, co chce. Odnesl si z toho půlku. Odnesl by si i všechno, ale vyhřezlo to z dílny a manželka mu zbytek zakázala. :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam