• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    Třídíme, vyhazuje, organizujeme.
    Máte doma čisté plochy, co dáte snadno do pořádku? Poraďte, jak si držet pořádek, co Vám funguje.
    Syslíte vše a hodíte to na první hromadu, kterou máte po ruce? Jste nerozhodní, co vyhodit, co nechat, jak to uložit? Máte všeho moc nebo tak akorát a byla to dlouhá cesta?

Používáte principy Marie Kondo, Hideko Jamašita nebo třeba Michaely Mrázkové?

Vykuřujete prostory, platíte si kurzy? Jaké používáte organizéry?

Pojďme si vzájemně radit, inspirovat se nápady a fotkami před a po!

Chtěla bych se zaměřit opravdu na téma hromadění, třídění, vyhazování, udržování vizuálního ladu v obytných prostorech, ale nejde o minimalismus, na to je tu jiný klub.

Spíše o udržitelné bytí.

Kam darovat obleceni:
    Darování oblečení - Oděvní banka
    https://www.odevnibanka.cz/
    rozbalit záhlaví
    FIFI
    FIFI --- ---
    GRANTORINO: stejne to super, ze to takhle je, kdyz jsi to tady zacatku popisovala, jak byl ten byt umastenej od predchozich najemniku!! 👍👏
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    GRANTORINO: to zni, ze si to vazne moc uzivas a nasla jsi tu svoji cestu:)
    privezla sis stehovajim neco cos mohla vyhodit ve starem byte?
    a jak jste se zabydleli?

ja v pondeli porad myslim na rucniky dle fly lady, ackoli je ne vzdy v pondeli peru, ten reflex spojeny s pondelim tam zustal:D

ale jinak mi ten system prijde dost slozitej aby si to clovek pamatoval z hlavy.

ja mam pro zmenu doma hlodavce velikosyi krysy:( napred mi prislo pred mesicem ze ma pesdivne nakousanej pytel od granuli, pak sem nasla 3x s odstupema si tydne vzdy vyzranej banan a slupky roztrhany, ted sem to i zhalidla jak to ultra rychle mete psima dvirkama z kuchynr a pasticku jsem prestehovala od kose kde sramonil pred tydnem k lednici kde sramotil ted. musim koupit vic pasticek, ale nevim kam ke mam polozit aby sem to debilni zvire nelezlo.

a psovi se vyhyba, ten by si s nim poradil evidentne...
    ILTU
    ILTU --- ---
    GRANTORINO: Jak jsi ji našla?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: digestoř rozmontovat* :))
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Btw nejlepší terapeut je Ukrajinská uklízečka... Stojí na tři hodiny jako hodina terapie, můžete jí meldovat u toho do hlavy, co chcete (ne jako normálně si povídáme obě, ale tak jako je to v pohodě :) ) a ještě Vám u toho uklidí a máte pořádek, což je někdy zdaleka lepší než terapie a pořádek je fakt důležitej. A když je to zkušená žena, naučíte se různý lifehacky, jak pořádně uklidit a srovnáte si, co vlastně je zbytečný uklidit a rovnou je lepším se toho zbavit. A ty naprosto uklizený čistý plochy miluju. A tam nevracíte zbytečný věci,ty putujou rovnou do koše...

Co jsem se už naučila.
    1. Na všechno je univerzální čistič JAR. // Teda někdy je ještě potřeba odmašťovač silnější. Ale v podstatě tím umejou všechno.
    2. Podlahu lze umýt Domestosem. Dneska to normálně polila čarou domestosu v kuchyni na dlaždice a vytřela kýblem horké vody a mopem.
    3. Koupit si kvalitní prostředek na vodní kámen, ne každej je kvalitní, prej koupím něco v pohodě v Lídlu (?).
    4. Nejlepší je začít kuchyní, pak koupelna, záchod a obývák, podlahy na konec.
    5. Digestoř se dá rozmnožovat a pořádně vyčistit.

Teď mi chodí 2x za měsíc, vždycky je to ještě o něco lepší a spokojenost +200% se stavem bytu. Prostě dvakrát za měsíc je to jak z katalogu, nejlepší!
    Po stěhování je tu samozřejmě stále po 3 měsících spoustu nedodělaných věcí, ale už je to k bydlení a líp se to řeší, když je uklizeno.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ja ted nasla letni sukni odlozenou pro kamaradku s tilkem a podvlikackama... hm, hm... mam co delat nestrcit to zpet do skrine
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ILTU: Je to hrozně těžký
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ILTU: to me moc nefunguje... :D teda u obleceni minimalne ne... ale s tim povlecenim to zni jako fajn napad vybrat si to nej.

ale zvladla jsem vyhodit par drobnosti z krabice z blbostma na vandry a zvladla sem si nekoupit nove ponozky za vyhozene tak dlouho ze jsem uplne zapoela ze by se mi je chtelo kupovat :D takze odkladam.
    ILTU
    ILTU --- ---
    AXTHEB: To bych měla zkusit. I s trička a ve skříni. 😍❤️
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ILTU: udělej to obráceně. Všechno to dej na hromadu vyhodit a vytahej z toho troje povlečení na každou postel a tři ubrusy na každý stůl.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    GRETKA: Obávám se, že tam už je to prostě ztracené ,-)
    Ledaže bych je nechala i přešít 😅
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    ILLUZE: Hedvabi se dá barvit. Takže jestli vše ostatní až na barvu v cajku, tak to stojí za úvahu.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    Jinak u nás je teď vtipná situace - kamarádka mne obdarovala poměrně drahými kousky oblečení.
    Část jsem udala dcerce. Já si nechala jedny červenorůžové šaty z hedvábí. Cena bratru v řádu desítek tisíc. Akorát, že na můj vkus docela divoký potisk, takže ven v tom nepůjdu, nosila jsem je doma.

A můj muž je doslova nesnáší. Fakt z nich má osypky.

No a co teď s nimi. Na vyhození to není.
    P.S.
    Přitom dokonale chladí 😅
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MACSKA: Mně dobře opakovaně zafungovala ta skříňka na našem nádraží ,-)
    Mamka mi vozí ty pseudočasopisy typu Chvilka pro tebe apod., odtamtud to vždy do pár dní zmizelo.
    A kupodivu i kvalitní knížky ,-)

Na ty dětské teď zafungovala knihovna ve Vidě.

Vinted mne naprosto míjí, dávám to do kontejneru pro charitu. Nechápu, že na to má někdo nervy a čas se tomu věnovat.
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    TRISSIE: já si vždycky říkám, že to prodám, ale pak si představím to drbání na vinted a jde to k popelnícím/do popelnice.
    (ale teď aspoň nesu další tašku do knihobotu)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: ještě jsem měla vázu z růžového zlaceného skla, kterou jsem dostala od kamarádů jako poděkování za pomoc se smlouvama na koupi bytu.
    vzhledem k tomu, že už jsou rozvedení a ten byt prodali, tak váza letěla do popelnice :-)

(jo, šlo to prodat, asi, ale po dvou letech od rozhodnutí "jde z domu", kdy tu furt strašila a já přemýšlela, jak se jí teda správně zbavit, ta popelnice byla velmi úlevná)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    DEADSLUT: veci s citovou hodnotou navazany na vzpominky na konkrerni vetsinou uz nezijici lidi

veci ktere mam velke obavy ze znova nesezenu a mam treba sestero totoznych kalhot, protoze uzky pas a obri stehna)

TRISSIE: je to fakt hrozny:D
    GRETKA
    GRETKA --- ---
    TRISSIE: Jsem dostala ke svatbě skleněnou mísu na ovoce od moji babičky co její rodiče taky dostali ke svatbě.
    Máme jí vytaženou v kuchyni na lince. Zabírá strašného místa a nějaké to ovoce tak přebývá. Není vůbec praktická 🤔 Ale když jsem ji dokázala převést letadlem tak zas se bud snažit ji předat.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: já nechci nikoho urazit, furt se podobné věci prodávají, takže cílovku to asi má, ale já to fakt nejsem :-)

tenhle styl
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DEADSLUT: s věcma, který nechci, nepoužívám, ale jsou (dost často posledním) pojítkem s nějakou osobou.

jako třeba sada zlacených šálků na kávu s podšálky, co jsem dostala od svého dědy, když jsem se přestěhovala do vlastního bytu. protože vím, že on byl na svoje porcelánové sbírky strašně háklivej - moje máma nedostala za celé manželství s mým otcem ani jednu. Takže to, že já něco z jeho sbírky dostala, bylo fakt big thing, ten starej jezevec mi tím dal najevo, že je na mě pyšnej.

ale bože, ty hrnky jsou tak hnusný! a nesmí do myčky! a kdybych chtěla používat tento styl šálků (sama piju z obřích hrnků, ale pro návštěvy vytahujeme fancy věci) tak mám další dvě sady, které jsou i s konvicí, cukřenkou a mlékovku, můžou do myčky, a vybrala jsem si je podle svého vkusu (po dvaceti letech manželství jsem na druhém dekoru jídelního porcelánu a prostě mám ráda sladěné věci, takže mám i novou čajovou sadu).

no tak jsou v krabici na půdě, ale zbavit nadobro se jich nedokážu.
    DEADSLUT
    DEADSLUT --- ---
    ILTU: Chápu velmi. Kdyby to třeba k něčemu bylo - mně občas pomáhá:
    -představit si, že se budu stěhovat, a na ten předmět bych musela vynaložit energii, vymyslet kam a jak ho zabalit, udělat to, tahat to, vybalovat... často zjistim, že sice jakoby vyhodit nechci, ale vynakládat úsilí k zachování bych vlastně fakt nechtěla.
    -představit si, že jdu do svý skříně nakupovat. Vynaložila bych prachy na to, abych tu věc měla? Aha, vlastně spíš asi ne? Takže pryč.

Jak je to konkréntní a "hmatatelný", funguje mi to líp než nějaký ty Marie Kondo poučky "sparks joy"... Ale muj hlavní problém bejvá buď "sentiment" (líto vyhodit / měla jsem to využít líp /... ), nebo rozhodovací paralýza, ta hlavně když jsem přetažená a exekutivní funkce obecně klopýtaj.

S čim vlastně při vyhazování nejvíc bojujete vy? Když odhlídnem od těch čistě praktickejch "doháje utahaná z práce ještě něco řešit"...
    FIFI
    FIFI --- ---
    U nas v Komunitnim satniku konecne po prazdninach otevreli a vcera jsme tam s dcerou odvezly 3 tasky, ktere jsme mely vytridene.
    Legrace byla kdyz to pani prebirala, byl tam jeden plysak z Billy a zrejme ho tam uz meli nekolikrat, pani hned - to je putovni, to mate od nas! 😆A my, ze ne, ze tenhle je novej, od nas. Billu u nas otevreli v cervnu a tyhle plysaky davali k nakupu. Davali je k nakupu a ted se hromadej v Satniku. 🙈
    ILTU
    ILTU --- ---
    ILTU: Dvě tašky. Mám připravené k vyhození DVĚ tašky!
    Do skříně se mi to furt ještě nevejde, velmi pravděpodobně z tašek ještě něco vytáhnu, ale aspoň začátek ☺️
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    mi se podarilo prohrabnou par veci, ale porad jich je tu hromada.. mela jsem pripravny tyden, ktery mi nakonec nevysel, tedy nahradni program byl uzasny, jen tedy prace stoji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam