• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKADebordelizace domácnosti
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SEJDA: Hezké, ale ne úplně užitečné v okamžiku, kdy potřebuji, aby jeden konkrétní kus textilu opustil domácnost, okamžitě, nebo se to nestane:)
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Moje babička chodila do kostela a každej kus textilu použila jako hadřík. Vyprala to, vyzehlila a měla to vyskládaný do komínku ve skříňce.
    Nejsem jako moje babička, přišlo mi to ujetý, protože u nás se staré oblečení používalo na hadry a pak házelo do koše.
    Tak to taky dělám...

Nicméně mám jednu čerstvou historku, za kterou bych si utrhla hlavu... Protože nestíhala jsem a tak si takhle vzala jedno starší černý tílko v červenci na vystoupení. Nezkontrolovala pořádně a šla v tom vystupovat. Mělo být pod bílou košili jenom... No průser. Bylo to průhledné jak prase, jak to bylo starší, sice žádný dírky to jako ne, ale vidět byla růžová podprsenka a vůbec fakt hodně velký špatný .. když jsem to pak viděla na videu, tak to okamžitě letělo do koše a dokoupila jsem si nový oblečení.
    Jako na tohle už musím dávat pozor...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    problem s tilkem vyresen...
    prisel pes, venku prsi, celej mokrej, snaha ho vzit rucnikem neuspesna (mame ho uz skoro rok ale porad jak vidi cloveka spis zdrha...) a tak pracuju, pracuju, pes prijde az ke me ke stolu... porad mokry zadicka... u stolu kos... na kosi tilko...

no tak sem ho utrela do toho tilka:D ted ho asi muzu s klidem vyuzit na hadry a vyhodit :D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEJDA: jo, ale na půlce kontejnerů na textil máš napsáno "pouze přímo nositelné oblečení".
    Ne každej bydlí ve velkém městě, kde si může vybrat z x různých kontejnerů v dochozí vzdálenosti.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AXTHEB: prumyslove vyuzitelny texti se vykupuje
    Green Way Recycling
    http://www.greenwayrecycling.cz/o-nas/
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SEJDA: Ne, fakt ne.

SEJDA: Tak správné řešení by nejspíš bylo ty věci vyprat, usušit a čisté hodit do kontejneru. A najít si na to kontejner, do kterého se mají házet i věci, co už se nedají nosit. Ale to přesně nefunguje, je tam příliš mnoho míst, kdy se to může vrátit zpět do oběhu.
    A odpadního textilu je na světě imho nadbytek, není to cenná surovina.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEJDA: to mi přijde jako dost blbá rada, vzhledem k tomu, že to může kontaminovat něco použitelného, plus se ty věci třídí ručně, takže nějaký nebohý pracovník (co dost často třeba ani neumí česky) bude vystavený něčemu takovému...

jako je potřeba myslet i na ty, co se tím odpadem pak musí probírat.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AXTHEB: ale asi to delas spravne "NE (nepatří do kontejneru): Textil mokrý, plesnivý, silně znečištěný od barev, chemikálií či olejů. Takové kousky patří výhradně do směsného odpadu, protože by znehodnotily celý kontejner. Do těchto kontejnerů nepatří ani matrace, koberce nebo kočárky."
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    AXTHEB: na sacek zasvineheo pradla muzes napsat "urcie ne pro sekundarni trh, vyuzitelne az po prumyslovem zpracovanim a rozdrceni" a vsichni budou vedet, ze obsah je jenom pro otrle.
    Myslim, ze by se mohlo vzit oznacovani pytlu v boxech na textu: "charita" = da se nosit temer hned, "recklo" = rozdrtit, vyprat
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    To jsem vyřešil, když narazím na oblečení takhle na konci cesty, tak ho rovnou odbesu do popelnice.
    Určitě by se dal najít ekologičtější způsob, ale zatím každý pokus o akékoliv jiné řešení znamenal, že se daná věc vrátila do oběhu. Do popelnice můžu hodit jak zasviněné, tak čerstvé vyprané mokré věci.
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    KRISKA: takhle mám jedno tričko, z kterýho už mi skoro dírou čouhá prso, vždycky si řeknu, že teď si ho teda vezmu naposled a pak špinavý vyhodím... a pak ho automaticky hodím do pračky. Už asi půl roku

Pokud jsem o uklízení složenýho prádla do skříně, tak tam si mi vždycky v koši vyspí kočka a můžu prát znova (problém vyřešen)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TRISSIE: mam problem ze kdyz tento postup delam s fuskama a kalhotkama, tak mi vzdy za 3 mesice dojde co delaji vyprane ve skrini, kdyz sem je uz 3x mela v planu misto do pradla hodit do popelnice:D
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KRISKA: tak jestli je vypraný a spodní, tak naposledy ho vzít na sobě a pak rovnou vyhodit! :-)

já jsem takhle jednou místo mytí talíř od polívky rovnou vykmitla do koše. Bo byl obouchanej a zrovna ten den mi přišla nová sada :-)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ILTU: presne! ja to naskladam do kose na pradlo pekne slozeny, domesu kos na pradlo do pokoje... a nekdy do nejndokazu nacpat veci ze 3 prani:D a ne vzdy jsou v jednom tydnu:D

ale ted jsem nasla moje letite oblibene merino triko ze ma vzadu diru a kolem ni hodne mist kde se dira asi brzo udela...

achjo. zjistila jsem to pri uklizeni do skrine a mam pnuti ho tam naposled strcit.

a vyrazeny jedny prodrene ponozky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já jsem se včera pustila do šatních skříní v ložnici, takže mám hezky otočený ramínka, něco letělo rovnou, něco se přesunulo do tašek na charitu, a dokonce i manžel dobrovolně, jen s malým nátlakem, uznal, že ty manšestrový kalhoty, co už pět let neměl na sobě, jsou placama vydřený a navíc je ani neoblíkne, už teda můžeme vyhodit :-)

jen ho ještě čeká projití triček, bo i při největší kreativitě se mu tam prostě nevejdou a navíc nosí co 3-4 měsíce z práce další a další.
    KOPRETKA
    KOPRETKA --- ---
    KRISKA: moje kuchyně je fakt hrozná. Nechápu, uklidím, a za tři hodiny je zase tak jak byla před tím!!! Nebaví mě to.

Jak likviduju sklep, tak dnes mám v plánu zase něco zveřejnit a udat a pak taky minimálně na třikrát jít s papirama.. praní problém nedělá, sušička taky ne.. ja se fakt naučila mít jeden den za dva tři týdny, kdy jen peru suším a rovnou uklízím.. a mezi tím čtu a nebo koukám ba film, jako že za odměnu, když už kvůli tomu prádlu musím být celý den doma.. těch praček mívám tak šest sedmi, což je asi 8 hodin praní, protože krom ručníků, povlečení a utěrek, peru na hodinový program..
    ILTU
    ILTU --- ---
    KRISKA: Vyprané (a kolikrát i poskládané) prádlo je peklo. Nekonečné peklo.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    vyhozena skrabnuta plastova krabicka i s vickem, uz bych se bala ze ji dobre vevnitr neumyju pro styk s jidlem.

zvladla jsem dneska vysat a vyprat pracku, ale nejak se mi tu mnozi bordel vsude, knihovna uz je zase hotspot, a kupi se mi tu neuklizene suche pradlo, jehoz uklid je nejaky zaklety
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    FIFI: no to jo, to celý prošlo nakonec rekonstrukcí včetně parket na podlaze, který se zbrousily a znovu ošetřily a omítek, který se uprostřed oklepávaly na metr šířky a malovalo se komplet a uklízečky to tady prostě tak jarem odmašťovaly a všechno jsem vyhodila, žejo... parkety se musely i vyretušovat škrábance a fleky mno. teď je to lovely tady. (a teda jen jako třešnička na dortu, dokonalou rekonstrukci mi dělal první exmanžel, kterýmu jsme to normálně zaplatili :)
    FIFI
    FIFI --- ---
    GRANTORINO: stejne to super, ze to takhle je, kdyz jsi to tady zacatku popisovala, jak byl ten byt umastenej od predchozich najemniku!! 👍👏
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam