• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    25/10 burza4 - první debata live, od 18.00
    vemte děti, babičku, dědečka...

Jsme na začátku zkoumání tohoto fenoménu.
    Není zatím jasná cesta kudy jít. Pouze otevírat diskuze.
    Sám s tím hodně bojuju a proto mě to i víc zajímá.

Nebát se položit tuto otázku sám sobě? Kolik toho sdílím? Kolik času sítím věnuji? Dokážu si najít přátele jinak nežli přes internet?

Jak si o nebezpečí sociálních sítí povídat?
    Jak se o tom učit?
    Jak postupovat v případě průseru?
    Jak se vám daří toto téma aplikovat v praxi - dobré rady?
    Jak se z toho nezbláznit a žít s tím?
    AI a dopady na naše životy a životy dětí - vývoj?
    Šíření téma do všech sociálních a zájmových skupin - nejen do škol?

Aktuality na toto téma..
    Digitální detox...
    Trend srovnávání - je to největší nebezpečí??
    Jak nás nalákal dobře nastavený algoritmus??
    Kdy je život na síti už vlastně nebezpečný? Jak to poznám??

"Debata lehce moderovaná", spíše odborná, prosím minimum OT, trolení a dalšího marastu. Pokusme se zde o slušnost a pochopení.

v kostce současný pohled odborníků, sítě a děti:

Konkrétně je dle odborníků potřeba:

– okamžitě navýšit kapacity dětské psychiatrie a psychologie,

– systematicky podpořit rodiče v oblasti digitální hygieny,

– omezit používání digitálních zařízení ve školách (včetně přestávek),

– otevřít diskusi o systémové regulaci přístupu na sociální sítě do 16 let

– a využít výnosy z digitálních služeb na prevenci duševního zdraví dětí.

Odborníci zároveň formulují i desatero základních pravidel pro každodenní praxi v rodinách, prvními čtyřmi body jsou:

– žádné obrazovky do 2 let,

– nepoužívat telefon jako „digitální dudlík“,

– vypínat zařízení minimálně 90 minut před spaním,

– vytvářet doma zóny bez technologií (např. u jídla či v ložnici).
    rozbalit záhlaví
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ZIDANE: Jo takhle, no to asi asi taky jednou stane.

Jako já je chápu, představ si, že máš nějaký "prehistorický" řešení který je pořeba pravidelně udržovat tak, aby splnovalo nějaký bezpečnostní standardy a je to stále dražší a obtížnější protože má velice omezený možnosti a vem si že víš, že třeba pouze 0,1% lidí to odmítne (a to v drtivý většině z přesvědčení). Taky bys to asi vypnul, protože nakonec i těch 0,1% přejde.

MATT: Tak ony můžou chodit i bez 2g ne? (a asi u značný části těch tlačítkových telefonů)
    MATT
    MATT --- ---
    ZIDANE: ADAMIRA: byl bych docela skeptickej, zrovna nedávno si mi jeden výrobce dataloggerů stěžoval, že nový BTS už nepodporujou 2G sítě (GPRS/EDGE) a do 2028 se maj vypnout plošně.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    ADAMIRA: Jsem se možná špatně vyjádřil, nemyslel jsem zrušení SMS jako celku - že by zanikly jako např. telegram - ale možnosti takto ověřovat vstup do bankovnictví - že prostě řeknou "aplikace nebo nic" a vyber si, kliente.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ZIDANE: To v dohledné době nejspíš nebude, na SMSkách stojí dost emergency upozornění a dost často se jimi ověřuje, navíc je to komunikační prostředek který funguje i bez internetu.

Ono tady nepůjde asi ani tak moc o bezpečnost, ten tlačítkovej telefon je tak trošku statement, ne? :)
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    MATT: To vím a proto je mi jasný, že mě jednou prostě donutěj přejít na aplikaci nebo dačo také, protože SMS "v zájmu tvého bezpečí, kliente náš" prostě zrušej... ale doufám, že to nebude v dohledné době.
    MATT
    MATT --- ---
    ZIDANE: stary GSM je velmi nezabezpecny, jde s tim delat vselicos. coz je duvod proc vsichni prechazej na aplikaci ci jiny zpusoby overeni nez je SMS.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ZIDANE: Jak píšu, pokud UŽ tě donutili udělat to výše, tak tě donutí dát jim ten kod z sms

Ano, 99,99% lidí na to neskočí, hned poznaj že je to podvod - a ty podvnodníci to ví, ale 99,99% není 100% :)

Aby jsi si "vyzkoušel"jak to vypadá tak by ses muse aktivne snažit ,aby to na tebe vůbec zkusili, maj docela promakaný metody na to jak vyfiltrovat lidi u kterých by zkoušet tyhle podvody byla ztráta času (proto je taky v mailech od nigerijských princů tolik překlepů a chyb, to není problém nějakyho překladu, to je schválně).

Nicméně, k tématu, to zda máš smartphone nebo talčítkovej telefon nemá na nic vliv, to je fakt jedno - tímhle způsobem ty podvodníci nefungujou.

BTW: řekl bych že drtivá většina těhle podvodů probíhá přes PC a ne to opravdu sociální inženýrství, žádný "hackování" a nasazování softu apod.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    ADAMIRA: No, asi by mi takovej navolávač měl někdy zavolat, abych slyšel, co zkoušej.
    Nedokážu si totiž představit, co by mi museli nakecat, abych přes to všechno, jak do lidí banky a policie už doslova roky hustěj, že takhle nikdy nevolají, nikdy nepožadují vybrání peněz a převedení jich na "bezpečný účet" nebo dokonce předání někomu v hotovosti, na to skočil.

Vím, že to maj propracovaný a často zblbákovali i jinak inteligentní lidi, četl jsem i o případu, že ženská cpala prachy do bitcoinmatu, policajt jí osobně - byl u toho - říkal, že to je podvod atd. a podvodník na telefonu ženskou přesvědčil "nevěřte mu, je to falešný policista"... asi mi fakt bude muset někdo zavolat, abych věděl, jak to dělají.

Takhle si akorát říkám, že když by mi volal někdo "z mojí banky", první otázka, kterou mu položím, bude "a z jaké banky" a budu trvat na odpovědi, přičemž "no z vaší banky" mi stačit nebude. A schválně, co by zkoušel.
    Ale zadávat někam na net číslo, aby si to nějakej obvolávač mohl najít, fakt nechci, takže se bez té zkoušky budu asi muset obejít :-)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ZIDANE: "Ale jak by mi ten kód odchytili, když mi chodí na tlačítkáč, to by mě zajímalo."

Když už tě "zblbnou" tak že jsi udělla všechno nad tím, tak tohle už je absolutně nic.

Prostě tě donutí jim ten kod dát
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    A ano, uznávám, že bankovnictví přes aplikaci je tak nějak "lépe zabezpečené" než ten starej systém "zadat na webu přihlašovací údaje a na telefon mi přijde SMS kód", že ten se dá nějak odchytit.
    Ale to by po mně museli asi jít vyloženě na jistotu, aby to někomu za to stálo a hlavně by mě zajímalo, jak by ten kód odchytili.
    Do smartphona mi můžou přes nějaké sociální inženýrství dostat (že mě zblbnou a nainstaluju si to, popřípadě se to tam možná nainstaluje tak nějak samo systémem virus) šmejdovskou aplikaci, to ano.
    Ale jak by mi ten kód odchytili, když mi chodí na tlačítkáč, to by mě zajímalo.
    Počítám, že při dostatku snahy by to šlo, ale že by jim to za to stálo? To by medle museli, jak říkám, jít na jistotu a takovejch milionů zas na účtě nemám :-)
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    N_I: Mně je jasný, že jednou mě doba do smartphona donutí, ale teď to není a v dohledné době se to zřejmě nestane.
    Přiznávám chytrofonům a aplikacím určité výhody, ale zatím se obejdu bez toho. Jsou to dobré možnosti, ale nerad bych se dožil toho, že to bude možnost jediná.

A tem padesátiletej kámoš... má asi taky náběh na závislost. Na mě už taky padesátka dělá zpoza rohu budliky budliky a zatím mi pořád stačí tlačítkáč.
    Byť ano, tuhle jsem, když jsem na výletě blbě sešel z cesty a chvíli pořádně nevěděl, kde jsem a kudy nejlíp jít, pokud se nechci vyloženě otočit a jít zpátky na místo, kde jsem blbě zahnul (žlutá značka furt byla, byla a pak najednou dlouho nebyla), uznal výhodu map v telefonu. Ale nakonec jsem se vymotal i bez toho :-)

A o zážitcích typu zákazník hodlá platit kartou v telefonu, telefon chcípl, zákazník musel zrušit nákup, protože hotovost neměl a "plastovou kartu mám, doma" jsem tu už určitě taky psal.
    Doma ti ta plastová karta je hodně platná, zákazníku, že? Ona má asi metrák, že ji nemůže mít v peněžence nebo prostě někde jako záložní možnost.
    No, snad se poučil :-)
    KEL
    KEL --- ---
    Zvedni hlavu | vliv technologií na zdraví dětí
    https://www.zvednihlavu.cz/
    KEL
    KEL --- ---
    Na Výstavišti
    https://navystavisti.cz/udalosti/den-hrdinu/

Program v Křižíkově pavilonu B

11:30–12:00 Víte, kdo všechno se dívá? Beseda s forenzní psycholožkou Evou Vášovou o odvrácené straně sociálních sítí
    12:30–13:00 Malé děti a obrazovky - přednáška spolku Zvedni hlavu
    13:30–14:00 Kybergrooming v reálném čase: Jak se buduje důvěra a manipulace - přednáška Terezy Faladové (MV ČR)
    14:05–14:35 Virtuální centrum prevence – moderní prostor pro prevenci v digitální době - přednáška Pavly Veselé (PČR)
    14:35–15:05 Debata s Terezou Faladovou (MV ČR) a Pavlou Veselou (PČR) na téma kyberbezpečnosti
    15:20-15:30 Tancující robot
    15:30-17:00 Promítání filmu 72 hodin organizace czeXperiment
    N_I
    N_I --- ---
    ZIDANE: jsi hodnej nabrousenej a myslim ze treba revolut ukazal jak je starej zpusob vedeni bank uplnej ulet. makal jsem pro csob a to je teprv peklo

nejaky site a apky proste budem uzivat tak jako tak. nepouzivat nic a jen to hejtit taky dle me neni cesta- vznika propast

ze zivota, kamos kolem 50 let:

"klekl mi fon a uplne sleduju co si pocnu a jak mam zit bez nej".
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Partners jsou pro mě "dík, ale ne" už tím, že "nemáme a nikdy nebudeme mít internetové bankovnictví, spravujte své peníze POHODLNĚ přes aplikaci".

Inu, holt se jejich představa o pohodlí nesetkala s tou mou - pohodlně přes klávesnici a velkej monitor, nikolivěk nějakej displej na šmrdlafounu.
    Co už, tahle banka o mé peníze (a že já je, víme asi všichni, nevytrhnu) zrovna nestojí, tak holt půjdu jinam.

A Revolut... nejsou něco podobného? Jen aplikace, všechno přes chytrofouna?
    Tady tuším, ale nevím, ti to aspoň nevytrubujou do světa, že "kdo nemá smartphone, ten nás nezajímá".
    MATT
    MATT --- ---
    N_I: ty partners jsem nedavno posilal kamosovi.. docela sila, se divim, ze ta data vubec drzej tak dlouho...
    Reddit
    https://www.reddit.com/r/czech/comments/1wjldcx/%C3%BAnik_dat_partners/

jeste prihodim Slavia pojistovna pred pul rokem..
    Slavia Pojistovna Data Breach Exposes 150GB of Records | Jan Pinta
    https://www.linkedin.com/posts/janpinta_slavia-pojistovna-data-breach-exposes-150gb-activity-7437407223053598720-gJCE?originalSubdomain=cz

N_I
    N_I --- ---
    tak první výkop, pokus...uvidíme, se?

:)

N_I
    N_I --- ---
    úniky dat

Dnes pro vás mám dva příběhy ze světa financí. První je česká skupina Partners, kde se útočníci na konci srpna dostali k jejím datům a tento týden přišel nový update od skupiny INC Ransom která tvrdí že rozsah útoku je výrazně větší, celkový objem odhadují na 1,5 až 2,5 TB dat. A druhý příběh je Revolut, který vydal data útočníkovi na základě příkazu z napadené státní instituce.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    CATEE: Pravda, v tomhle se, dětí ani smrtphonu nemaje, zas tak neorientuju.
    Teoreticky by sice i starší potomek mohl tuhle možnost v telefonu mít - třeba i dobrovolně právě pro tohle, co se tu řeší - "tati, blokni mi to, nebo se zas nic nenaučím".
    Což by bylo přesně to, že aspoň si potomek uvědomuje problém, i když si sám není schopen poručit "a nepudu tam".
    CATEE
    CATEE --- ---
    ZIDANE: No očekávala jsem spíš dítě než vysokoškolačku, protože dohled rodiče nad zařízením dítěte ve smyslu možnosti blokování aplikací je tuším do 15 let věku dítěte :)
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    CATEE: To je pravda.
    Ono z toho příspěvku nevyplývá, zda je dcera dítě nebo už třeba vysokoškolačka, což už je dospělý člověk.

Takže ono na tom něco je, dobře aspoň že si dotyčná, ať jí je třináct nebo třiadvacet a místo písemky se potřebuje učit na zkoušku na vejšce, uvědomuje problém.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam