• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    INDIAN: u mýho staršího (bude mu 15), je to typický dítko současný generace, by tohle nefungovalo, já je vedu k samostatnosti a on už si něco vydělá sám, že si našel drobné brigády po okolí, tak kdybych mu telefon sebral, tak je si ho schopný koupit sám, takhle to mám aspoň částečně pod kontrolou. Dcera 11 zase perfektně prospívá ve škole a dívá se většinou na různý kreativní věci, pak musím platit workshopy, aby si to vyzkoušela v reálu, pak tam čumí na seroše a na pc hraje celkem příčetný hry jako Planet zoo nebo Harryho Pottera
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    N_I: Minimalne u nas doma absolutne cajk. Ale samzrejme to neni absolutni a s narustajicim vekem (a jak sem naznacoval s ohledem na urcity skupiny lidi nebo oblasti) to uz problem je. Nicmene se docela osvedcily u pubertaky i hloupy tlacitkovy telefony, mam par kolegu v praci kde tenhle pattern adoptovali.

Ad to selhani: Za me mobily nebo tablety u deti je proste jenom dukaz, ze vychovu deti se rodice snazej outsourcovat prave pres tyhle cetky a argumentace, ze "moje dite dite je mezi poslednima ve tride co ho nema" jenom potvrzuje ze misto aby v nem pestovalli naky zdravy sebevedomi, radsi to zabijou 2 mouchy jednou ranou - ted uz ten mindrak nemusi resit a ja mam pokoj a aspon si odbydu darek k narozeninam, vanocum atp.
    N_I
    N_I --- ---
    v 11 bez telefonu a bez problémů? hezký!

tohle je vlastně hodně důležitý:

"protoze je to tu fakt vnimany jako rodicovsky selhani"
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    N_I:
    ad skola a deti:
    Ve Francii kde ziju sou mobily zakazany na zakladce (ekvivalent 1. stupne) a od rijna i na collège (2. stupen +2roky)
    + My mame to stesti, ze zijem na malym meste na parizskym predmesti, kde zijou spis stredni vrstvy a lidi nejsou uplny lopaty a je tak docela vzacny videt deti majic mobil.
    Moje deti (9 a 11) mobil samozrejme nemaj taky (ani tablet - go away satan) a zatim to ani neni v planu, domu ze skoly chodej samy a k nicemu ho nepotrebujou.
    Hrozba soc siti je verejne znama vec, ve skolach sou na to preventivni programy a od zari vstupuje v platnost zakon na zakaz do 15 let.
    V ty nasi (_!_) co zijeme chodime vsichni co nejvic ven, navstevujem se a jednoduse se vidame. Nase decka sou takovy rostaci vod bobri reky, presekavaj zizaly, lezou po stromech, ukazujou si pindoury a nak tak si to detstvi uzival podobne jako my.
    A kdyz se najde semtam naka vyjimka s mobilama, je to k*va znat. Kdyz sme na hristi, dotycnej potomek kdyz uz mu ten mobil rodice seberou (protoze je to tu fakt vnimany jako rodicovsky selhani), tak dotycny ditko cumi, sedi vedle rodice a nevi co ma delat, pripadne naleha ze uz musi dom.

A jako je znat, ze kdyz se clovek premisti kde sou lidi vic lopaty, ta koncentrace tech vsech digitalnich cetek si primoumerne zvysuje. Obecne cim vic je dotycnej vidlak, tim je celkem jasny ze deti maj mobily za nehtama imrvere.
    A samotny rodice taky: vidam velkej rozdil podle vlakovejch linek cestou z/do prace a casu dle ruznejch socialnich vrstev. Vseobecne socialne slabsi vrstvy sou tim pohlceny dokonale, bez rozdilu na vek (a tuplem zminovany starsi idi) ..V tom vlaku nebo MHD vseobecne je videt, ze tahle sorta lidi na vsecky tyhle tiktoky a podobny nesmysly s kratkejma videama kouka nepretrzite, nezridkakdy to maj pusteny i nahlas jakoby se nechumelilo.
    Naproti tomu lidi strednich vrstev uz v tech prostredcich ctou knizky, cimdal vic vidim ze si zensky berou do MHD pleteni :) , lusteni krizovek nebo aspon muzika do sluchatek.A samozrejme se najde i par osvicencu, ktery nemaj na hlave ani sluchatka a jenom tak cumej (pohonim si triko, snazim se mezi ne patrit cim dal vic taky)
    LEON_KOWALSKI
    LEON_KOWALSKI --- ---
    N_I: Rozhodně, teď dočítám (už jsem to četl v mládí, teď si dávám repete) “Pláň Tortilla/Na plechárně” a potom mě čeká “MINDF*CK” o Cambridge Analytica. A pak Yasha Levine “Surveilance Valley”
    Když člověk celej den něco konfiguruje, instaluje, píše zálohovací scripty, upravuje CRON a podobný srandy, tak je knížka nejlepší relax 😎
    Jo a taky seriál Harry Hole na Netflixu 😉
    N_I
    N_I --- ---
    a v případě, že cítíte že se blížíte k vyhoření, únavě, krizi středního věku a nemáte úplně život podle amerického snu

doporučuji úplně vypnout LinkedIn...síť, kde je motiv "srovnávání" asi nejvíc bolestivý a rozjetý
    N_I
    N_I --- ---
    ATROPOS: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-google-a-meta-jsou-odpovedne-v-pripadu-zavislosti-na-socialnich-sitich-302654

jinak ztracena a vynechána nemůže být podle mě žádná generace, aby se nůžky už tak víc nerozevírali

způsob debaty mi přijde fajn - i já sám s tím bojuju, moje okolí s tím bojuje, pojďme si jen povídat

pocit cenzury nebo svobody je také zajímavý trik, stejně jako algoritmus.
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    N_I: Tohle mas z nějakého konkrétního zdroje nebo je to AI shrnutí? Ráda bych to poslala dál.

A taky chci poděkovat za supr založené auditko.

Ohledně toho soudního rozhodnutí ..jsem fakt ráda, že snad opravdu začneme nějak účinně vzdělávat děti a nastavovat pravidla pro to, co si big tech může vůči nim dovolit. Btw ..ztracená je už asi generace 50+ ..ta už všemu rozumí a převážně si myslí, že sociální sítě jsou prostor pro svobodnou a necenzurovanou diskuzi. Snad budou digitální domorodci, co si to názorně vyžrali už na začátku chápat ty socky víc.
    N_I
    N_I --- ---
    jak se s tím doma perete vy? snažíte se občas vzít večer do ruky knížku? když je modro-světlo večerka?

jedno doporučení - vodácko turistický oddíl, přirozená zábava kdy děti si ani neuvědomí že telefony existují, sami si dokáží uvařit na ohni, snést nepohodlí, postarat se o mladší a nebýt sami, získat respekt k živlu

mě osobně třeba pomohlo staré kolo zdarma na malou pidi projížďku krokem, když nebylo dobře hlavě
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Dik za super forum N_I :)

Ja bych rad doporucil tohodle doktora, kterej to rozebira z neurologicky stranky, stoji za to si projit jeho zdroje nebo rozhovory s nim:

Chcete mít hloupé dítě? Dejte mu chytrý mobil! Varuje v nové knize neurolog MUDr. Martin Jan Stránský - FirstClass.cz
    https://firstclass.cz/2024/10/chcete-mit-hloupe-dite-dejte-mu-chytry-mobil-varuje-v-nove-knize-neurolog-mudr-martin-jan-stransky/
    N_I
    N_I --- ---
    kanál člověka, který je na sociálních sítí závislý, má z nich většinu příjmu a vyrábí obsah pro zvyšování čísel

sleduje podobné kanály váš potomek?

pro mě naprosto otřesný příklad, kolik lidí tohle sledování uvede do deprese - proč nemám mercedes? proč neběhám maraton? proč nemám blondýnku z časopisu? proč to má on? proč né já?

prezentace "zdravého životního stylu", který nakonec není ani trochu zdravý?

Stále na to nemám… Maraton v Dubaji byl peklo
    https://www.youtube.com/watch?v=X_G1fsttUFs

Nakupujeme auto s manželkou na její narozeniny 🎂
    https://www.youtube.com/watch?v=TpMO2v8ex3g
    N_I
    N_I --- ---
    josef hála - právě populární postava bojových sportů / pominu jeho minulost /

tohle řeší hodně z nás - sociální sítě potřebuje, zvyšuje mu dosah, výdělek, zájem o něj...ale...

přesto to dělá naprosto nerad a víceméně z donucení, sám cítí, že to není dobře!

celý svět bojových sportů je teď naprosto provázaný na sociální sitě, růst čísel, budování této stopy....bez toho to už vůbec nejde

Josef Hála: „Kriminálka mě poprvé sebrala už ve čtvrtý třídě. Já byl celej život podnikavej.“
    https://youtu.be/aTRFrDi-iW4?t=4734
    N_I
    N_I --- ---
    JIŘÍ MÁDL: Sociální sítě jsou to nejhorší, co nás potkalo • ROZHOVOR
    https://www.youtube.com/shorts/I1vOL35Q_aI
    N_I
    N_I --- ---
    „Nehoda“ může otřást světovým internetem. Írán ukázal na slabé místo Hormuzu - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-nehoda-muze-otrast-svetovym-internetem-iran-ukazal-na-slabe-misto-hormuzu-305618

hormuz nejen o ropě
    N_I
    N_I --- ---
    aktuálně ze školního prostředí:

co má dělat ředitel školy když?

- když přijde dítě s ray bann brýlemi a začne výuku nahrávat?
    - když má dítě v telefonu sledovací soft, neví o to, jeho telefon se ztratí - najde, skončí v ředitelně a rodič může celý den odposlouhávat co si tam kdo říká?

co se stane až se dítě doví, že má telefon komplet sledovaný a tajně?

co má dělat ředitel a jaký je na to právní rámec? - zatím to vypadá že žádný!?
    N_I
    N_I --- ---
    může být AI váš terapeut? proč to není dobrý nápad?
    přijdu k lékaři a řeknu mu co mi má udělat? protože mám návod?

▶ AI se nevyrovná lékaři, stále si vymýšlí. Experti připravili návod, jak ji využívat — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/ai-se-nevyrovna-lekari-stale-si-vymysli-experti-pripravili-navod-jak-ji-vyuzivat-373134?
    N_I
    N_I --- ---
    Soudní porota v LA rozhodla, že Instagram, Facebook a YouTube byly záměrně navrženy tak, aby způsobovaly závislost u dětí a teenagerů. Meta zaplatí 70 % z přiznaných škod, Google zbývajících 30 % — celkem přes 6 milionů dolarů. Na soudním stole čeká přes 2 000 dalších žalob.

Co se soudu nelíbilo? Klíčové návykové prvky:
    🔄 Infinite scroll / nekonečný feed v aplikacích
    ▶️ Autoplay videí
    🔔 Push notifikace pracující na principu nepravidelných odměn (lajky, komentáře). Ty stimulují dopaminový systém stejně jako herní automaty (fakt bez nadsázky)
    🧠 Algoritmicky orchestrované feedy
    🪞 Beauty filtry a srovnávání (interní výzkumy Mety ukazovaly na přímou spojitost s poruchami příjmu potravy, dysmorfie a sebepoškozováním..nic neudělali)

Případ se přirovnává k žalobám proti Big Tobacco v 90. letech, které tehdy změnily pravidla hry pro celé odvětví.

Co lze čekat v EU?

Digital Services Act (DSA) už dnes zakazuje cílení na nezletilé na základě profilování a nařizuje platformám posuzovat systémová rizika. Tento rozsudek ale dává unijním regulátorům a soudům silné argumenty pro přísnější výklad a nové sankce tentokrát s přímým dopadem na design produktů, ne jen na obsah. Členské státy mohou DSA využít k kolektivním žalobám od rodičů nebo spotřebitelů proti addictive features jako infinite scroll nebo autoplay.
    Teď už jen to DSA v ČR přijmout..no...
    N_I
    N_I --- ---
    v kostce současný pohled odborníků, sítě a děti:

Konkrétně je dle odborníků potřeba:

– okamžitě navýšit kapacity dětské psychiatrie a psychologie,

– systematicky podpořit rodiče v oblasti digitální hygieny,

– omezit používání digitálních zařízení ve školách (včetně přestávek),

– otevřít diskusi o systémové regulaci přístupu na sociální sítě do 16 let

– a využít výnosy z digitálních služeb na prevenci duševního zdraví dětí.

Odborníci zároveň formulují i desatero základních pravidel pro každodenní praxi v rodinách, prvními čtyřmi body jsou:

– žádné obrazovky do 2 let,

– nepoužívat telefon jako „digitální dudlík“,

– vypínat zařízení minimálně 90 minut před spaním,

– vytvářet doma zóny bez technologií (např. u jídla či v ložnici).

Zbývajících 6 bodů desatera se všemi dalšími doporučeními odborníků ČLS JEP najdete v plném znění
    N_I
    N_I --- ---
    Discord - hodně podrobná práce Apoleny Rychlíkové.

Šest týdnů inkognito v hlubinách českého Discordu – Page Not Found
    https://pagenotfound.cz/clanek/sest-tydnu-inkognito-v-hlubinach-ceskeho-discordu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam