• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    N_I
    N_I --- ---
    HONCKA: u koníčků tomu rozumím, ale je celkem běžné dávat na socky fotky v plavkách když mám natrénováno nebo detaily fotek když mám novou přítelkyni?

teď mluvím třeba o nyxu....

zamyšlení nad tématem srovnávání je myslím na místě častěji
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    N_I: To je otázka, pokud to člověk jede stylem, že ho to baví, tak je to za mě motivující, pokud to jede stylem dělám abych byl nejlepší, tak ho to může demotivovat. Já fb mám akorát kvůli kamarádům a koníčkům, dělám mořskou akvaristiku a maluju miniatury a třeba u těch miniatur tam dávají svoje věci i lidi, co vyhrávají mezinárodní ceny a vím, že vzhledem k času který na to mám se jim nebudu rovnat ani náhodou, ale u toho zároveň dávají různé tipy a pomáhají míň zkušeným, takže pro mě je to celkem motivace. Vztahy a podobný věci fakt na sockách neřeším
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    N_I: Když dávám fotky z hor, tak na většině z nich nejsem vůbec. A pak jen zmíním, co dělám a co plánuji, spíše suchá fakta bez emocí nebo přesvědčování v okruhu přátel. Na příspěvky typu "pokud máš rád XYZ, tak musíš přijet do ABC" jsem vyloženě alergický.

Lidi vám obecně přejou úspěch, ale jen pokud nejste úspěšnější než oni. To je pak začne srát. Hlavně když jim to dáváte najevo nebo je to vlastně jediný důvod, proč jste to zveřejnili :-D

Co se týče kariérních věcí. Nerad si pročítám LinkedIn. Lidi, které sotva znám, křičí do světa svůj kariérní posun. Naučil jsem se XYZ a dostal jsem na to papír ABC. To je fajn, ale pokud k těm lidem nemám bližší osobní vztah, což je v profesním světě málo lidí, tak to pro mě má nulovou hodnotu. Naopak mám rád když lidi sdílí praktické know-how. Technické anebo nějaké příklady pokud jde o soft skills. Motivační citáty a prázdná zamyšlení vnímám spíš jako pozérství.

Já jsem si všiml, že lidi chtěli několik let možnost debugovat UXP ve VSCode místo nástroji co jim dalo Adobe. Sdílel jsem, že pracuji na debuggeru a vypadá to slibně a dostal jsem nejvíc pozitivní odezvy na LinkedInu ever. Teď už to mám hotové a plánuji to vykřičet do světa na všechny strany. Budu se tím chlubit a mít radost z lajků? Ano. Budu si tím dělat osobní reklamu? Ano. Dostanou ti vývojáři zadarmo nějakou zajímavou hodnotu, která jim pomůže? Také ano. Za mě je to více win-win situace.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    N_I: jj, klasika
    N_I
    N_I --- ---
    INDIAN: souhlasím - je přece doba - já já já, za osmi horama pak někdo další

konzumace obsahu - + kup k tomu suplementy kerý fungují!

...když ten současný narcismus nejedeš s davem, jsi dost vyoutovaný...

myslím že to je strašně tenký led, kdy to je inspirace a kdy to je ego hoňka typu LinkedIn guru....

ahoj internete, já to dokázal a už jsem taky platný člen společnosti - jím avokádo, zvedám železo a jezdím na retreat se otužovat!

opět hezká píseň na toto téma:

Cesta
    https://www.youtube.com/watch?v=qCZ7sM-KEVo
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    N_I: Za me to de ruku v ruce s cilenym socialnim inzenyrstvym nabadajicim k narcismu, nejenom bodybuilding ale i vsechny ty selficka nabadajici na perfektni vzhled, tak i foceni se kdekoli s kymkoli, atp. De pouze o konzumaci bezduchyho obsahu s cilenejma reklamama jako vsecko ostatni.
    Verim ze v tyhle discipline algoritmu je meritelnej rating mezi zamindrakovanosti a narcismem jeden z hlavnich ukazatelu, ani bych se nedivil tomu ze by jim to neviselo na internich dashboardech pod nakym sofistikovanym politicky korektnim terminem :)
    N_I
    N_I --- ---
    Pavel, Pellegrini a Van der Bellen na summitu Slavkovského formátu - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pavel-summit-cr-rakousko-slovensko.A260512_104204_domaci_aoc
    N_I
    N_I --- ---
    Zákaz vstupu dětí na sociální sítě - Médium.cz
    https://medium.seznam.cz/clanek/salom-zakaz-vstupu-deti-na-socialni-site-241429
    N_I
    N_I --- ---
    osobní otázka - sdílení osobních úspěchů v rámci bodybuildingu, karierním postupu, úspěch ve vztahu - může znamenat inspiraci pro ostatní, ale také velké srovnávání a mediální žal pro ty, kterým to stále nejde a nikdy nepůjde?

kde je hranice? inspirace a chlubení? dokázal by se dnes někdo nedojít na internet pochválit? sám sebe?
    N_I
    N_I --- ---
    Texas žaluje Netflix za údajné špehování dětí - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/texas-zaloba-netflix.A260512_100925_eko-zahranicni_rie
    N_I
    N_I --- ---
    N_I
    N_I --- ---
    Mobily a tablety jsou droga, děti do tří let by k nim vůbec neměly mít přístup, říká logopedka
    https://www.youtube.com/watch?v=p8ColO2n3m0
    N_I
    N_I --- ---
    fobia kid, současný slovenský rapper má na novém albu hodně odkazů a veršů na téma - nebuď na těch sockách tolik

Nehrá sa to na nič
    https://www.youtube.com/watch?v=9mzFTPS-mnk
    N_I
    N_I --- ---
    Jinak respekt vám všem, kdo tohle téma umíte otevřít, doma nebo ve svém okolí ho řešíte třeba víc než jednou větou - Pokud nenapíšeš ty úkoly, zakážu ti mobil na dva dny!
    N_I
    N_I --- ---
    ATROPOS: Většinově to myslím už nastalo:)

"nikdo mu nemusí nic vykládat" - to je vůbec základní téma, jak zaujmout - příkladem je pro mě saša michailidis z čr vltava, který dokáže debaty krásně moderovat

téma, které je zde na stole mi přijde často nutné taky pouze směrovat, nikoli " učit".

nedávno mě donutil jeden pán zase jakoby vystartovat, ale potomek mě krásně usadil

debatou nad nebezpečí sítí se vlastně také plolíná tenká červená nit- neskočit hned všemu a všem na špek.
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    N_I: Vynechána v žádném případě ne, jakýkoli úspěch může být jazýčkem na vahách. Ale ohledně toho "ztracena" se obávám, že to prostě většinově nastane. Možná jsem nepřiměřeně pesimistická a strašně ráda bych se v tomhle případě pletla. Ale člověk 50+, který přesně "ví, co je normální a nikdo mu nemusí nic vykládat". Tak ten obvykle ztracený je. A nedejbože, aby ten člověk vystudoval a dobře zvládl nějaký obtížný obor... Fakt bych se strašně ráda pletla.

Jinak ohledně nějaké osvěty pro seniory.. Něco dělají Piráti s projektem Senioři na palubě. Ti vytáhli seniorku v mojí rodině z proruských vod a od té doby ty socky a chudáky cenzurované už nebere tak vážně :)
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    INDIAN: u mýho staršího (bude mu 15), je to typický dítko současný generace, by tohle nefungovalo, já je vedu k samostatnosti a on už si něco vydělá sám, že si našel drobné brigády po okolí, tak kdybych mu telefon sebral, tak je si ho schopný koupit sám, takhle to mám aspoň částečně pod kontrolou. Dcera 11 zase perfektně prospívá ve škole a dívá se většinou na různý kreativní věci, pak musím platit workshopy, aby si to vyzkoušela v reálu, pak tam čumí na seroše a na pc hraje celkem příčetný hry jako Planet zoo nebo Harryho Pottera
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    N_I: Minimalne u nas doma absolutne cajk. Ale samzrejme to neni absolutni a s narustajicim vekem (a jak sem naznacoval s ohledem na urcity skupiny lidi nebo oblasti) to uz problem je. Nicmene se docela osvedcily u pubertaky i hloupy tlacitkovy telefony, mam par kolegu v praci kde tenhle pattern adoptovali.

Ad to selhani: Za me mobily nebo tablety u deti je proste jenom dukaz, ze vychovu deti se rodice snazej outsourcovat prave pres tyhle cetky a argumentace, ze "moje dite dite je mezi poslednima ve tride co ho nema" jenom potvrzuje ze misto aby v nem pestovalli naky zdravy sebevedomi, radsi to zabijou 2 mouchy jednou ranou - ted uz ten mindrak nemusi resit a ja mam pokoj a aspon si odbydu darek k narozeninam, vanocum atp.
    N_I
    N_I --- ---
    v 11 bez telefonu a bez problémů? hezký!

tohle je vlastně hodně důležitý:

"protoze je to tu fakt vnimany jako rodicovsky selhani"
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    N_I:
    ad skola a deti:
    Ve Francii kde ziju sou mobily zakazany na zakladce (ekvivalent 1. stupne) a od rijna i na collège (2. stupen +2roky)
    + My mame to stesti, ze zijem na malym meste na parizskym predmesti, kde zijou spis stredni vrstvy a lidi nejsou uplny lopaty a je tak docela vzacny videt deti majic mobil.
    Moje deti (9 a 11) mobil samozrejme nemaj taky (ani tablet - go away satan) a zatim to ani neni v planu, domu ze skoly chodej samy a k nicemu ho nepotrebujou.
    Hrozba soc siti je verejne znama vec, ve skolach sou na to preventivni programy a od zari vstupuje v platnost zakon na zakaz do 15 let.
    V ty nasi (_!_) co zijeme chodime vsichni co nejvic ven, navstevujem se a jednoduse se vidame. Nase decka sou takovy rostaci vod bobri reky, presekavaj zizaly, lezou po stromech, ukazujou si pindoury a nak tak si to detstvi uzival podobne jako my.
    A kdyz se najde semtam naka vyjimka s mobilama, je to k*va znat. Kdyz sme na hristi, dotycnej potomek kdyz uz mu ten mobil rodice seberou (protoze je to tu fakt vnimany jako rodicovsky selhani), tak dotycny ditko cumi, sedi vedle rodice a nevi co ma delat, pripadne naleha ze uz musi dom.

A jako je znat, ze kdyz se clovek premisti kde sou lidi vic lopaty, ta koncentrace tech vsech digitalnich cetek si primoumerne zvysuje. Obecne cim vic je dotycnej vidlak, tim je celkem jasny ze deti maj mobily za nehtama imrvere.
    A samotny rodice taky: vidam velkej rozdil podle vlakovejch linek cestou z/do prace a casu dle ruznejch socialnich vrstev. Vseobecne socialne slabsi vrstvy sou tim pohlceny dokonale, bez rozdilu na vek (a tuplem zminovany starsi idi) ..V tom vlaku nebo MHD vseobecne je videt, ze tahle sorta lidi na vsecky tyhle tiktoky a podobny nesmysly s kratkejma videama kouka nepretrzite, nezridkakdy to maj pusteny i nahlas jakoby se nechumelilo.
    Naproti tomu lidi strednich vrstev uz v tech prostredcich ctou knizky, cimdal vic vidim ze si zensky berou do MHD pleteni :) , lusteni krizovek nebo aspon muzika do sluchatek.A samozrejme se najde i par osvicencu, ktery nemaj na hlave ani sluchatka a jenom tak cumej (pohonim si triko, snazim se mezi ne patrit cim dal vic taky)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam