Bém: Forma mého konce byla nedůstojná | iROZHLAS - spolehlivé zprávyhttps://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/bem-forma-meho-konce-byla-nedustojna-nechci-ale-zahodit-35-let-budovany-system_2605282139_mkvToto půjdete zítra připomenout panu premiérovi?
Samozřejmě. Bavíme se o Radě vlády pro závislostní poruchy, která zahrnuje nejen nelegální drogy, ale i alkohol, tabák, hazard nebo digitální závislosti a závislost na sociálních sítích. To je nový fenomén dnešní doby a my s ním zatím nic moc neděláme
Pokud s tím nezačneme něco dělat, bude to mít obrovské sociální, zdravotní i ekonomické důsledky. To všechno spadá do kompetencí a odpovědnosti Rady vlády pro závislostní poruchy. A právě to byla a stále ještě do konce června je moje odpovědnost ve funkci národního protidrogového koordinátora.
Věříte, že vláda ještě může od rozhodnutí ustoupit?
Možná jsem naivní optimista, ale nedovedu si představit, že bychom mohli dekonstruovat systém prevence, péče, resocializace a rehabilitace, který se budoval pětatřicet let. Týká se to lidí, kteří se do závislosti dostanou, a těch jsou v České republice zhruba tři miliony. Nejde jen o nelegální drogy, ale také o alkohol, tabák, digitální závislosti nebo gambling. O to důležitější je dělat tu práci dobře.
Když jsem si po návratu přečetl, že hlavním důvodem přesunu agendy je neefektivita, musel jsem se tomu skoro smát. Pokud totiž někde existuje systém, který je z hlediska poměru veřejných nákladů a výsledků skutečně efektivní, pak je to právě v české politice v oblasti závislostí. Máme pro to fakta i data a naše politika je postavená na vědeckých důkazech.