• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    N_I
    N_I --- ---
    Psychiatrička: Za úzkosti často může závislost na požitcích | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/psychiatricka-ze-stanfordu-zijeme-v-prebytku-za-uzkosti-a-deprese-casto-muze_2605231826_mst
    RICK
    RICK --- ---
    Mélanie miluje reality show a touží po slávě a uznání. Clara se chce stát kriminalistkou. Oběma se jejich sen splní. Mélanie udělá ze svých dětí hvězdy populárního youtubového kanálu Happy Recré, který sledují miliony odběratelů. Vše se ale změní ve chvíli, kdy její šestiletá dcera znenadání zmizí. Případ vyšetřovaný Clarou oživí debatu o zneužívání dětí v digitálním prostoru… Strhující román o destruktivní síle sociálních sítí a pošetilých představách o štěstí a blahobytu.

Delphine de Vigan: Děti nade vše. Thriller o destruktivní síle sociálních sítí. Čte Dana Černá • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/cetba-na-pokracovani/delphine-de-vigan-deti-nade-vse-thriller-o-destruktivni-sile-socialnich-siti?
    N_I
    N_I --- ---
    Přepracované AI se v experimentu obracely k marxismu — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/prepracovane-ai-se-v-experimentu-obracely-k-marxismu-373655?
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    N_I: Na mě to funguje. Mozek prostě chce potvrzení, že udělal něco správně. Chce pochválit :-D Ale nesnažím se o exhibicionismus. U mínusu na Nyxu většinou není vysvětlení, proč tam je. A může to být cokoliv od "mám na to jiný názor" až po "ty jsi úplný idiot" :-D Mít jiný názor je v pořádku.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    POMYJAN: Zatimco srackovitost socek stoupa exponencialne, u TV bych ten prubeh definoval stoupajici linearne. S prichodem streamingovych platforem nasobeny jejich kvantitou je jejich vliv taky nezanedbatelnej a jejich obsah de tak ruku v ruce se sockama jako berlickou k inspiraci.
    N_I
    N_I --- ---
    krmení dopaminu v podobě plusíčků, lajků nebo počtu sledovačů...jak moc to hlava chce? co tě to nutí dělat?

strach z toho, že dostaneš u nějaký příspěvku minusy zde na nychu
    N_I
    N_I --- ---
    POMYJAN: Souhlasím. Ale ten nástroj je tedy mnohem mnohem vypečenější v paletě lákadel a nutnosti využívání směrem k uživateli / např. politický život není bez INSTA možný vůbec apod /. Když bych citoval medvěda od Kolína.
    POMYJAN
    POMYJAN --- ---
    N_I: ...problémem je opět ne nástroj, ale jeho uživatel. Vynález televizoru byl také jako platforma pln očekávání ohledně edukace a vzdělávání. Koukni čím se programy začaly plnit už v 60. letech, paskvil a lidová zábava ovládly platformu díky "tlaku" uživatelů. Pandořiny skříňky jsou dnes socky.
    N_I
    N_I --- ---
    N_I
    N_I --- ---
    rudolfinum skvělé, po fantastické výstavě sahej rahala

▌│█║▌║▌║Připravujeme
    DATAS: The Data and the Sovereign 📱
    11. 6. – 30. 8. 2026

Řvoucí lvi už pro nás v současnosti nejsou hrozbou; dnes na nás číhají spíše jiné stvůry: algoritmické systémy, datové infrastruktury a formy vládnutí řízené umělou inteligencí, které fungují mimo dosah účinné demokratické kontroly.
    Skupinová výstava DATAS: The Data and the Sovereign předznamenává jeden z nejdůležitějších zápasů, který nás čeká v nadcházejících desetiletích: boj o vlastní svrchovanost v době, kdy data a výpočetní technologie stále více unikají právní a politické kontrole a zásadně přetvářejí svobodu lidského jednání. Algoritmické systémy ovlivňují veřejnou debatu, automatizují a manipulují rozhodování a diktují podobu války – softwarový kód přepisuje základy demokracie. Výstava spojuje hlasy z oblasti umění, filozofie a technologií a zkoumá, jak může osobní i národní sebeurčení přežít tváří v tvář silám kapitalismu dohledu a autoritářství.
    N_I
    N_I --- ---
    kapitán národního hokejového teamu si našel novou dívku, jsou spolu čerstvě, jsou zamilovaní :)

N_I
    N_I --- ---
    linkedIn 2026 v kostce

N_I
    N_I --- ---
    podle mě tři základní nebezpečí sociálních sítí:

- algoritmus
    - srovnávání
    - placené vs. základní verze obsahu
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Mladé lidi zasáhla „brainrot“ epidemie. Kognitivní úpadek jich zaznamenává čím dál více, ukazuje studie
    Mladé lidi zasáhla „brainrot“ epidemie. Kognitivní úpadek jich zaznamenává čím dál více, ukazuje studie | Hospodářské noviny (HN.cz)
    https://domaci.hn.cz/c7-67877830-11um3n-b9fadd921ca8242
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: jsem už trochu starší generace a než byly mobily, putovaly pod lavicí třeba psaníčka :-) nicméně nepodceňuju, kolik času tráví děti třeba na YouTube, kde jim algoritmus nabízí obsah, u kterého odhadne, že vydržej. Je to dost hrozné, ale nejsem si jistý, že posadit je místo toho třeba před televizi něco řeší. Obecně to, aby nemedializované aktivity byly zajímavější, než medializované, je v dnešní době problém.

Ale to je širší problém než jen "zakážeme to dětem", to podle mě dopadne ve stylu zákaz alkoholu dětem - vytvoříme paralelní verzi světa "pro děti" a svět pro dospělé je pak o to bizarněji přehnaný ve stylu "můžou si za to sami". Spíš dokonce zpětná vazba ze strany dětí by mohla (v některých ohledech) extrémní trendy zmírnit - tady mi skoro přijde, že jde až o snahu dospělých uchránit se před káravým pohledem dětí a mládeže, který by je mohl brzdit v rozletu :-)

Přirovnal bych to k přítomnosti dětí v hospodách, která nebývala zvykem (leda v oblastech, kde se provozovala rodinná turistika, samozřejmě). Pije se sice před dětma, ale nedochází tam k excesu, přítomnost dětí vede dospělé k tomu, chovat se nějak odpovědně. Takže snaha vyhnat z nějakého prostoru děti a mládež může být ve skutečnosti náznakem opačného trendu: "teď se teprve budou dít věci!"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: tak NYX byl i zamýšlen jako seznamka. Jen nerdi se nedokáží seznámit na NYXu, jinak to prý funguje :-)
    N_I
    N_I --- ---
    ▶ Školy omezují používání mobilů, v některých děti tráví přestávky aktivněji — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/domaci/skoly-omezuji-pouzivani-mobilu-v-nekterych-deti-travi-prestavky-aktivneji-373522?
    N_I
    N_I --- ---
    bůh nás ochraňuj?

Papež zřizuje komisi pro AI, chce chránit lidskou důstojnost | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/papez-lev-xiv-zrizuje-komisi-pro-umelou-inteligenci-chce-chranit-lidskou_2605171951_elev
    N_I
    N_I --- ---
    " Potenciál Internetu, spočívající v propojení lidí mezi sebou, nebyl naplněn: "

jako sorry, ale internet dělá podle mě ve finále když pominu vás nerdy úplný opak, kdy děti vedle sebe sedí na lavičce a píšou si...

ale vlastně nych je teď jedna velká seznamka včetně pana nyxe:) ...ale k tomu později, rád bych tu ještě chvíli zůstal
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: tak já jsem poslední, kdo by se zastával Facebooku, Instagramu, Xitteru nebo dokonce TikToku - já tlačím alternativu v podobě [Mastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon] - která se snaží o návrat k původní decentralizaci Internetu...

Ale nemyslím, že "sdílený informační prostor" vznikne tak, že si všichni sednou k televizi a budou koukat na Václava Moravce (nic proti němu). Masová média byla právě už skoro století součástí problému, ne součástí řešení: realita totiž celou dobu jaksi existovala i mimo "sdílený informační prostor", akorát ten od ní odváděl pozornost. Myslím ten problém nespočívá v tom, že si lidi mají možnost svobodně vybrat, co sledují (ostatně, i na televizích už pár desetiletích šlo přepínat kanály).

Problém vidím spíš v tom, že globální korporát udělal z Internetu něco jako televizi v tom smyslu, že pozornost lidí připoutal zpět tam, kde ji potřeboval mít. Potenciál Internetu, spočívající v propojení lidí mezi sebou, nebyl naplněn: profesionálně vytvářený obsah zkrátka poutá pozornost víc, než ten amatérský, to je marné. Snaha to nějak zregulovat je pochopitelná, ale ve výsledku se tím neutralizuje jediný podstatný přínos Internetu: a tím byla schopnost osvobodit lidi z izolace a propojit mezi sebou. Ok, někteří to možná nepotřebovali a poradili si i předtím, ale třeba pro mě byly začátky Internetu naprosto zásadní: navázal jsem díky tomu sociální kontakty, které jsem v offline světě absolutně nebyl schopen vytvářet. Těžko říct, co by se stalo, kdybych měl přístup k něčemu takovému už během dospívání - předinternetové používání počítačů bylo hodně antisociální, popravdě...

S těmi "kmeny"... tedy, já viděl transformaci od masové konzumní civilizace směrem k více kmenové kultuře subkultur a alternativ ještě asi před 20 lety hodně pozitivně. Bohužel, celé to začalo nabírat směr, kterému jsem úplně nerozuměl, ale bral jsem to, že prostě stárnu.

Nezapomínejme, že centralizovaná masová média živila i propagandu, šířila ideologie, umožnila vzestup totalitních režimů. Úplně bych si tu "racionalitu", kterou šířila, neidealizoval. Byla tam i spousta reklamy (včetně politické), vedlo to k masovému konzumu. Proč by společnost "kmenů" měla být nutně horší? Zahrnuje to nějaké osobní vazby na konkrétní lidi. To je lepší, než být jen osoba v davu - davu zaměstnanců, davu konzumentů, davu rekreantů, apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam