N_I: tak já jsem poslední, kdo by se zastával Facebooku, Instagramu, Xitteru nebo dokonce TikToku - já tlačím alternativu v podobě
[Mastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon] - která se snaží o návrat k původní decentralizaci Internetu...
Ale nemyslím, že "sdílený informační prostor" vznikne tak, že si všichni sednou k televizi a budou koukat na Václava Moravce (nic proti němu). Masová média byla právě už skoro století součástí problému, ne součástí řešení: realita totiž celou dobu jaksi existovala i mimo "sdílený informační prostor", akorát ten od ní odváděl pozornost. Myslím ten problém nespočívá v tom, že si lidi mají možnost svobodně vybrat, co sledují (ostatně, i na televizích už pár desetiletích šlo přepínat kanály).
Problém vidím spíš v tom, že globální korporát udělal z Internetu něco jako televizi v tom smyslu, že pozornost lidí připoutal zpět tam, kde ji potřeboval mít. Potenciál Internetu, spočívající v propojení lidí mezi sebou, nebyl naplněn: profesionálně vytvářený obsah zkrátka poutá pozornost víc, než ten amatérský, to je marné. Snaha to nějak zregulovat je pochopitelná, ale ve výsledku se tím neutralizuje jediný podstatný přínos Internetu: a tím byla schopnost osvobodit lidi z izolace a propojit mezi sebou. Ok, někteří to možná nepotřebovali a poradili si i předtím, ale třeba pro mě byly začátky Internetu naprosto zásadní: navázal jsem díky tomu sociální kontakty, které jsem v offline světě absolutně nebyl schopen vytvářet. Těžko říct, co by se stalo, kdybych měl přístup k něčemu takovému už během dospívání - předinternetové používání počítačů bylo hodně antisociální, popravdě...
S těmi "kmeny"... tedy, já viděl transformaci od masové konzumní civilizace směrem k více kmenové kultuře subkultur a alternativ ještě asi před 20 lety hodně pozitivně. Bohužel, celé to začalo nabírat směr, kterému jsem úplně nerozuměl, ale bral jsem to, že prostě stárnu.
Nezapomínejme, že centralizovaná masová média živila i propagandu, šířila ideologie, umožnila vzestup totalitních režimů. Úplně bych si tu "racionalitu", kterou šířila, neidealizoval. Byla tam i spousta reklamy (včetně politické), vedlo to k masovému konzumu. Proč by společnost "kmenů" měla být nutně horší? Zahrnuje to nějaké osobní vazby na konkrétní lidi. To je lepší, než být jen osoba v davu - davu zaměstnanců, davu konzumentů, davu rekreantů, apod.