• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    N_I
    N_I --- ---
    SEKELLE: je to výborný video, autentický, sonda, moc prima kdy nevíš esli brečet nebo smát se nebo je to fakt myšleno vážně což asi je:)

HONCKA: co tvá otázka má přesně zjistit? kam míříš? já se koukal z vokna na holky...řeč byla o asi lidech starších a co to udělá až budou konzumovat obsah nahlas úplně všichni, ten cvrkot. kluk který gamesil mě lehce děsil těmi tiky, nic víc.
    SEKELLE
    SEKELLE --- ---
    N_I: Tohle jsem skouknul uz asi 3x. Fascinuje me jak je to pro me svym zpusobem jako z uplne jinyho sveta, ktery vubec neznam a koukat na to nekriticky da dost zabrat, ale pak je to aspon hrozne vtipny.
    _IOB_
    _IOB_ --- ---
    JARDABEREZA: ja si vzdy vzpomenu na podobnou fotku ze zacatku min.st.

ale teda tahle je z clanku co muze mit i dobre kontra-pointy https://medium.com/alt-ledes/stop-sharing-this-photo-of-antisocial-newspaper-readers-533200ffb40f
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Řekněme, že lidi v MHD nebudou koukat do mobilu. Co přesně bude jinak? Jak se budou chovat? Co budou dělat místo toho? Jak ten čas stráví? A bude to dobře strávený čas? Nevím, jestli to má správnou odpověď, ale zajímá mě, jak o tom přemýšlíte.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: nevím jestli by do tohodle chtěly školy jít, že kdyby děcka telefony musely odevzdávat, tak by za ně musely ručit.
    N_I: Co si dělal ty, když si jezdil MHD? Já na druhým stupni / na začátku střední poslouchal walkmana, čuměl na holky nebo hrál tetris, občas si četl
    N_I
    N_I --- ---
    Možná off topic ale včera v metru jsem si všiml jednoho fenoménu, který zdá se roste.

Nahlas konzumované jak reels nebo videa - pustím si telefon nahlas aby to každý slyšel.
    / to praktikují z velké části rusky nebo ukrajinsky mluvící lidé/

K tomu pak telefonují lidé nahlas na celé metro - takže slyšíš i druhou stranu zřetelně co říká.
    / to je zase z velké části ženy 50+/

A chlapec který gamesil něco na telefonu, jel daleko, takže se do toho zažral a dělal ty grimasy, hekal, škubal sebou a vypadal občas jako v záchvatu.

Co by se stalo, kdyby ten telefon neměl, co by dělal?

Co se stane až v MHD budeme konzumovat všichni? Mám občas chuť pustit DOA new york city speedcore...

chm...
    N_I
    N_I --- ---
    Tento klub a celý téma beru hlavně ze svého úhlu, kdy vidím,co socky berou a vzali mě a jak sem chycen sám.

Přesto vlastně teď užívám messenger ke skvělé konverzaci o hudbě s lidmi na druhé straně planety, takže to má i ty výhody. Není to jen pure evil samo.

Když si pak vemu ta děcka, jsem opět jen čajiček, co pak ale budou dělat oni? Když ten scroll třeba jednou 6 h denně?

Úplný zákaz do 15 je dost přísný názor, ale i tomuhle směru dnes rozumím a nepřijde mi vůbec mimo.

Jako naprosto geniální vychytávka je oddíl skauta nebo vodácko-turistický, kdy ty děti sami od sebe nemají po času schůzky, výletu, táboru po telefonu vůbec sáhnout a už sami chápou, že je i jiná a mnohem lepší zábava.

Hodně lidí kolem 20-25 se kterými mluvím, cejtí, že telefon je často past, socky sou dost nahovno a hledají jiný druh zábavy. Přesto vnímám jak je to už srostlé a nejde to oddělit úplně.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    N_I: mno tak to se nevylucuje - myslim ze i behem ty nasi epochy existovaly interni represe a eliminace v ramci zachovani rocnovahy :)
    K tematu - nebudu brblat argumentama ktery sam nemam rad, jako ze uz sem starsi anebo ze mam deti, atp ...
    Beru to vicemene z pohledu pozorovatele kdyz vidim ty 2 odlisny rozdily jak sem nize jiz uvadel ... Nechtel bych instrumetalizovat tuhle zalezitost jenom na par katastrofalnich prikladech ktery mam moznost pravidelnee vidat, ale i kdyz vidim rozdil v chovani deti i celkove, v jejich zajmech a vubec vyuziti casu, prijde mi to smutny jak prichazej o cast detstvi jenom diky naivite a lhostejnosti rodicu, ktery verej ze ta cetka dovede outsourcovat cast vychovy a hlavne usetrit vlastni cas. Ja chapu ze existuje jakejsi spolecenskej tlak, ale i rodic by si pri vychove mel s tim umet poradit
    N_I
    N_I --- ---
    INDIAN: Mě to u tebe překvapuje, když si vezmu naši open mind historii. Zajímavé!
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Hele ja vim ze ziju asi v bubline a pripadam si mezi timhle jak uplne z jiny planety, ale za me by decka do tech 15 let nemely mit ani smartphone.
    N_I
    N_I --- ---
    Budu rád za názory kudy, klidně střelbu od boku, pokus, omyl.

Neberte sdílené články jako něco, co nutně všechno dokonale sedí a musíte to celý podepsat.

téma je na začátku, beru to jako pokusy
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Já bych si uměl představit regulaci návykových prvků. Např. Uživatelé do 18 let by neviděli lajky. Nebo doom scrolling by byl omezený na výšku 1000 px a potom by uživatel musel něco zmáčknout. Jako když jsme měli na webech dřív stránkování :-D Nejspíše byste našli něco lepšího. A dospělí by měli možnost vybrat si, co z toho chtějí.
    _IOB_
    _IOB_ --- ---
    aha okkk
    N_I:
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Otázka, jak dlouho to vydrží odemčené, ale sem to patří. Nápad, že děti by ve školách mobily prostě mohli během vyučování odevzdávat, se mi líbí, ale článek samozřejmě rozebírá, že to bude zneužitelné a obejitelné. Inu, technologie se lepí na lidské bytosti stále těsněji...
    Sociální sítě nejsou jen špatné. Jsou ještě horší: přinášejí i mnoho dobrého — Deník N
    https://denikn.cz/2076407/socialni-site-nejsou-jednoznacne-spatne-bohuzel-to-bychom-si-s-nimi-poradit-umeli/?cst=98854ae5672888f3f30e855ea768ec04961b0fb4ee0d2b7989688cc0a98b2bd9
    N_I
    N_I --- ---
    _IOB_: skoro vše je dnes za placenou branou. odkazy sem házím spíš jako doplnění kolekce, co se kolem tohoto tématu šustne veřejným prostorem, takové suché zaznamenání, kdo a kde se tomu věnují.

sám si neplatím nic a jisté vakuum už také cítím....
    a třeba někoho teaser zaujme nebo již placeno má....
    _IOB_
    _IOB_ --- ---
    N_I: paywall.. :D D:
    N_I
    N_I --- ---
    Výstava týdne: Může za to počasí, nebo sociální sítě? Gabriela Slaninková maluje únavu své generace • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/tydenik/2026/23/vystava-tydne-muze-za-to-pocasi-nebo-socialni-site-gabriela-slaninkova-maluje-unavu-sve-generace
    N_I
    N_I --- ---
    jak to chodí na tik toku
    sonda

:)))

ŽLUTAS10 MÁ V P*ČI - Omar show vol.8
    https://www.youtube.com/watch?v=MrY0rX857BU
    N_I
    N_I --- ---
    kdysi jsem tu výstavu viděl, ale jen jí proběhl, instalace mě nedovedly k tomu dál se ptát a zkoumat

Národní galerie patří Generaci Z. Jak vidí svět nejmladší tvůrci? | Forbes
    https://forbes.cz/narodni-galerie-patri-generaci-z-jak-vidi-svet-nejmladsi-tvurci/

Výstava je podle ní jen jedním z příspěvků do současné diskuse o generaci Z. „Věřím tomu, že o střetech mezi generacemi je potřeba mluvit. A nenechat je samovolně vybublat ve chvíli, kdy přerostou do konfliktu,“ podotýká.

Když se třicátnice, usazené naproti mě v proutěném křesle jedné karlínské kavárny, ptám, co se o generaci, od které ji samotnou dělí sotva deset let, při přípravě expozice dozvěděla, odpovídá bez váhání.

„Největší rozdíl pozoruji ve vnímání skutečného a virtuálního světa. U generace Z se ta hranice rozostřila, ba smazala,“ uvažuje.

Nejmladší dospělí vyrostli ruku v ruce s rozmachem nových technologií a na přítomnost v digitální realitě jsou zkrátka zvyklí od útlého věku.

„Myslím, že to, co zažívají na sociálních sítích, je pro ně zcela srovnatelné s tím, co zažívají v interakcích v běžném životě. A zároveň to nelze tak úplně oddělit,“ přemýšlí Vernerová Volná. „A to přes to, že kolikrát by chtěli ze sítí zmizet. Ale mají pocit, že to tak docela nejde,“ doplňuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam