kdysi jsem tu výstavu viděl, ale jen jí proběhl, instalace mě nedovedly k tomu dál se ptát a zkoumat
Národní galerie patří Generaci Z. Jak vidí svět nejmladší tvůrci? | Forbeshttps://forbes.cz/narodni-galerie-patri-generaci-z-jak-vidi-svet-nejmladsi-tvurci/Výstava je podle ní jen jedním z příspěvků do současné diskuse o generaci Z. „Věřím tomu, že o střetech mezi generacemi je potřeba mluvit. A nenechat je samovolně vybublat ve chvíli, kdy přerostou do konfliktu,“ podotýká.
Když se třicátnice, usazené naproti mě v proutěném křesle jedné karlínské kavárny, ptám, co se o generaci, od které ji samotnou dělí sotva deset let, při přípravě expozice dozvěděla, odpovídá bez váhání.
„Největší rozdíl pozoruji ve vnímání skutečného a virtuálního světa. U generace Z se ta hranice rozostřila, ba smazala,“ uvažuje.
Nejmladší dospělí vyrostli ruku v ruce s rozmachem nových technologií a na přítomnost v digitální realitě jsou zkrátka zvyklí od útlého věku.
„Myslím, že to, co zažívají na sociálních sítích, je pro ně zcela srovnatelné s tím, co zažívají v interakcích v běžném životě. A zároveň to nelze tak úplně oddělit,“ přemýšlí Vernerová Volná. „A to přes to, že kolikrát by chtěli ze sítí zmizet. Ale mají pocit, že to tak docela nejde,“ doplňuje.