• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ACIDQA: jde o to, že pokud dítě musí odevzdat telefon škole, tak škola po dobu, kdy ten telefon má svěřený, tak za něj ručí a je jedno, jestli jsou v košíčku nebo uzamknuté někde ve skříni. Pokud by se s ním něco stalo, tak musí škodu uhradit. Pokud dítěti vrátí telefon s rozbitým displayem a dítě to při přebírání zjistí tak pokud škola nemá důkaz, že to dítě s rozbitým displayem už odevzdalo, tak má pešek a opravu musí zacvakat
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    Psal jsi, ze nevis, jestli by do toho skoly chtely jit.

Kdyz bude uzakoneno, bude fuk, co skoly/msmt chteji (Adikto sluzeb se ted pri presunu RV pod MZ taky nikdo na nic neptal, a ze tam jsou duvody, proc by davalo smysl to nedelat… :))

Cisla jsem ti napsala. Jsou aktualni. Uz ted je uplnej zakaz na 15% skol. Ty do toho sly samy. Poridit zamykaci skrinky je to nejmensi… i zbytek skol si snadno poradi, kdyz na to dojde.

Ja osobne bych namisto dalsiho zakona prisypavala prachy do kvalitni primarni prevence a edukace rodicu. Ono je bezva, ze deti na 6 hodin odevzdaj´ telefon ucitelce, ale pak na nem dalsich 5 drepej doma. A jejich rodice mnohdy sedi vedle nich a delaji to same.
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    HONCKA: tak skoly to resi ruzne, nekde proste musi zaci dat rano mobil uce do kosicku a dostanou ho po poslednim zvoneni, nekde se zamyka do skrinky, jinde ho deti do skoly ani neprinesou nebo ho maji ve svych skrinkach/taskach…

Co se mi snazis tim, ze je rozdil zakazat/muset odevzdavat snazis rict?

Mame v peci pres 90 skol, myslis, ze tusim, jak to v nich funguje? V prevenci delam pres 20 let, tam jsem si vcelkem jista. Nastroje skola ma…
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ACIDQA: on je rozdíl mezi zakázat používat a muset odevzdávat
    ACIDQA
    ACIDQA --- ---
    HONCKA: a vzdyt uz to normalne od roku 21 funguje. Skola muze omezit/zakazat pouzivani mobilu ve skole skolnim radem (uzakoneno ve skolskym zakone). Podle csi 15% ceskejch skol uz zakaz ma. Celkem 93% ceskejch zakladek pouzivani mobilu ve skole nejakym zpusobem reguluje.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    N_I: reakce na "Co by se stalo, kdyby ten telefon neměl, co by dělal?"
    N_I
    N_I --- ---
    SEKELLE: je to výborný video, autentický, sonda, moc prima kdy nevíš esli brečet nebo smát se nebo je to fakt myšleno vážně což asi je:)

HONCKA: co tvá otázka má přesně zjistit? kam míříš? já se koukal z vokna na holky...řeč byla o asi lidech starších a co to udělá až budou konzumovat obsah nahlas úplně všichni, ten cvrkot. kluk který gamesil mě lehce děsil těmi tiky, nic víc.
    SEKELLE
    SEKELLE --- ---
    N_I: Tohle jsem skouknul uz asi 3x. Fascinuje me jak je to pro me svym zpusobem jako z uplne jinyho sveta, ktery vubec neznam a koukat na to nekriticky da dost zabrat, ale pak je to aspon hrozne vtipny.
    _IOB_
    _IOB_ --- ---
    JARDABEREZA: ja si vzdy vzpomenu na podobnou fotku ze zacatku min.st.

ale teda tahle je z clanku co muze mit i dobre kontra-pointy https://medium.com/alt-ledes/stop-sharing-this-photo-of-antisocial-newspaper-readers-533200ffb40f
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Řekněme, že lidi v MHD nebudou koukat do mobilu. Co přesně bude jinak? Jak se budou chovat? Co budou dělat místo toho? Jak ten čas stráví? A bude to dobře strávený čas? Nevím, jestli to má správnou odpověď, ale zajímá mě, jak o tom přemýšlíte.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    XCHAOS: nevím jestli by do tohodle chtěly školy jít, že kdyby děcka telefony musely odevzdávat, tak by za ně musely ručit.
    N_I: Co si dělal ty, když si jezdil MHD? Já na druhým stupni / na začátku střední poslouchal walkmana, čuměl na holky nebo hrál tetris, občas si četl
    N_I
    N_I --- ---
    Možná off topic ale včera v metru jsem si všiml jednoho fenoménu, který zdá se roste.

Nahlas konzumované jak reels nebo videa - pustím si telefon nahlas aby to každý slyšel.
    / to praktikují z velké části rusky nebo ukrajinsky mluvící lidé/

K tomu pak telefonují lidé nahlas na celé metro - takže slyšíš i druhou stranu zřetelně co říká.
    / to je zase z velké části ženy 50+/

A chlapec který gamesil něco na telefonu, jel daleko, takže se do toho zažral a dělal ty grimasy, hekal, škubal sebou a vypadal občas jako v záchvatu.

Co by se stalo, kdyby ten telefon neměl, co by dělal?

Co se stane až v MHD budeme konzumovat všichni? Mám občas chuť pustit DOA new york city speedcore...

chm...
    N_I
    N_I --- ---
    Tento klub a celý téma beru hlavně ze svého úhlu, kdy vidím,co socky berou a vzali mě a jak sem chycen sám.

Přesto vlastně teď užívám messenger ke skvělé konverzaci o hudbě s lidmi na druhé straně planety, takže to má i ty výhody. Není to jen pure evil samo.

Když si pak vemu ta děcka, jsem opět jen čajiček, co pak ale budou dělat oni? Když ten scroll třeba jednou 6 h denně?

Úplný zákaz do 15 je dost přísný názor, ale i tomuhle směru dnes rozumím a nepřijde mi vůbec mimo.

Jako naprosto geniální vychytávka je oddíl skauta nebo vodácko-turistický, kdy ty děti sami od sebe nemají po času schůzky, výletu, táboru po telefonu vůbec sáhnout a už sami chápou, že je i jiná a mnohem lepší zábava.

Hodně lidí kolem 20-25 se kterými mluvím, cejtí, že telefon je často past, socky sou dost nahovno a hledají jiný druh zábavy. Přesto vnímám jak je to už srostlé a nejde to oddělit úplně.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    N_I: mno tak to se nevylucuje - myslim ze i behem ty nasi epochy existovaly interni represe a eliminace v ramci zachovani rocnovahy :)
    K tematu - nebudu brblat argumentama ktery sam nemam rad, jako ze uz sem starsi anebo ze mam deti, atp ...
    Beru to vicemene z pohledu pozorovatele kdyz vidim ty 2 odlisny rozdily jak sem nize jiz uvadel ... Nechtel bych instrumetalizovat tuhle zalezitost jenom na par katastrofalnich prikladech ktery mam moznost pravidelnee vidat, ale i kdyz vidim rozdil v chovani deti i celkove, v jejich zajmech a vubec vyuziti casu, prijde mi to smutny jak prichazej o cast detstvi jenom diky naivite a lhostejnosti rodicu, ktery verej ze ta cetka dovede outsourcovat cast vychovy a hlavne usetrit vlastni cas. Ja chapu ze existuje jakejsi spolecenskej tlak, ale i rodic by si pri vychove mel s tim umet poradit
    N_I
    N_I --- ---
    INDIAN: Mě to u tebe překvapuje, když si vezmu naši open mind historii. Zajímavé!
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Hele ja vim ze ziju asi v bubline a pripadam si mezi timhle jak uplne z jiny planety, ale za me by decka do tech 15 let nemely mit ani smartphone.
    N_I
    N_I --- ---
    Budu rád za názory kudy, klidně střelbu od boku, pokus, omyl.

Neberte sdílené články jako něco, co nutně všechno dokonale sedí a musíte to celý podepsat.

téma je na začátku, beru to jako pokusy
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Já bych si uměl představit regulaci návykových prvků. Např. Uživatelé do 18 let by neviděli lajky. Nebo doom scrolling by byl omezený na výšku 1000 px a potom by uživatel musel něco zmáčknout. Jako když jsme měli na webech dřív stránkování :-D Nejspíše byste našli něco lepšího. A dospělí by měli možnost vybrat si, co z toho chtějí.
    _IOB_
    _IOB_ --- ---
    aha okkk
    N_I:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam