• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    CUKI
    CUKI --- ---
    Každá doba má něco. Něco pozitivního něco negativního. Sociální sítě jsou možná nebezpečné, ale dřív bylo to nebezpečí zase úplně jinde. Dneska se zase nemusím bát že mé děti venku sejně nějakej nácek. Drogy tu sice jsou, ale ne v takové míře a mluví se o tom. A to i na sociálních sítích pro mladé. A to je dobře. Jo děsí mě u mích dětí pasivní konzumace internetu. Na druhou stranu ta tu byla do počátku internetu taky. Takže to beru spíše jako krátkodobé plus pro mou generaci. A pořád je to lepší než to měli naši rodiče. Sociální sítě až tak nebezpečně nevidím. Ale spíše se bojím doby co brzy nastane. Doba AI. Doba kdy AI ovládne totálně naše myšlení, stane se vědomé (ono už v nemalé míře je). Ale pořád je alespoň rozeznat. Vím že na druhém konci monitoru je AI, ale jak dlouho to potrvá než se stane nerozeznatelná? Možná Cameronův Terminátor nemusí být úplně mimo na to že je to myšlenka z osmdesátých let. Osobně si myslím že to nebude takto fyzické, ale už teď se AI stará o naší "ochranu" dle předem daných vzorců. Člověka není potřeba zabít. Stačí ho izolovat! Nebude to dlouho trvat a přesně tohle bude mít AI plně na starosti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: no, když si odmyslíme nadčasové problémy spojené s pohledem z mládí vs. pohledem se stáří, tak pořád zbývá nějaká chladná analýza.

Raný Internet byl obousměrné médium, protože jeho rozsah nebyl nekonečný, počet uživatelů rostl rychle a hlad po obsahu existoval, takže i sebevětší krávovina si našla čtenáře, později diváky, posluchače.

V současné době je Internet obsahem zahlcen a není snadné si najít publikum, pokud ho člověk nehledá kanály v podstatě mimo Internet. To, o čem se bavíme, je speciální druh pozornosti, který nasměrovávají přímo algoritmy sociálních sítí. A tam je asi jasné, že je to jakési Televarieté a Ein Kessel Buntes, akorát ještě horší, a není to žádná alterantivně-undergroundová seance...

Obsah na Internetu se prostě postupně rozčlení na mainstream a underground, jako historicky v jakékoliv éře, i když ta masovost globálního mainstreamu, kdy je možné dosáhnout milionů a snad i miliard shlédnutí, to je něco bezprecedentního.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MARTI_SANKY: já jsem jako teenager taky nešukal, zadařilo se až později. A mimochodem, do té doby, než jsem objevil (tehdejší, devadesátkový) Internet, tak jsem byl sociálně nemožný a mimo. Samozřejmě, neumím si to představit dnes, když by byli online všichni kolem mě, během dospívání. Ať by to bylo jakékoliv, bylo by to jiné a možná by nějaká moje sociální pozice byla výhodnější (a možná taky ne).

Každopádně, v rámci toho vysnívání si ideálního světa bez sociálních sítí a Internetu by bylo dobré si promluvit s těmi, kdo takový svět reálně pamatují. Ono ne všechno bylo takové, jaké si to možná představujete...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Naštěstí máme spoustu center, které nám mohou poradit, jak se s tím vším nebezpečím vypořádat :-)
    Centers | Network of Centers
    https://networkofcenters.net/centers
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    N_I: Nepovažuji za přínosné dívat se na někoho pod vlivem. Naopak tyhle věci by měli zůstat v soukromí.
    N_I
    N_I --- ---
    To že mladší děsí starší je myslím známo do starověkého Říma, resp. od počátku věků.¨
    Omlouvám se, první náznaky že by se mělo randit byli kolem roku 89 :)

Moje doporučení je nestrčit všechny do jednoho pytle a nechat si otevřená zadní vrátka, pak to může děsit méně. Obecně je podle mě lepší si říct - zase se pletu, nežli - tohle bezpečně poznám.

Co kdo bere, návyky, léky, nemoci je navíc dost soukromá věc. Každému cizímu do toho nic není.

Děsí mě u starších, kolik toho lidé na sebe na internetu řeknou. Nych je v tomto zvláštně jedinečný.
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    N_I: V roce 1985 randila leda tak moje máma a ještě zdaleka ne s mým tátou.
    Možná o to více mě to děsí. Evidentně jsi o jednu generaci dál a jsi více nad věcí nežli já.

Návyky poznám i z mnohem kratšího projevu, pokud je to všude kolem tebe, tak to poznáš.
    N_I
    N_I --- ---
    Podcast Swag naopak nedoporučuji, protože je čistě o tom, jak někdo nezvádl své ego. Mají to v rodině.

Podle mě se vyplatí, pokud nad tím člověk začne uvažovat a chce se dostat dál, nevytvořit si v hlavě předpoklad - že to tak mají všichni mladí.

U toho Omara je vidět ten posun zase o generaci níž a Tik Tok, ale takto nežijí všichni mladí jeho věku. Často se k tomuto závěru dojde a je to špatně.

Pořád je podle mě mraky lidí, co jede Kryla, Stánky a pečou buřty u ohně a randí. Nemají rádi alkohol, cigára a chtějí žít spíš zdravě. Dost mladých bere do ruky raději tlačítkový telefon.

Poznat signály návyku přes youtube podcast? Fakt?

Téma sexu sem vůbec nepatří je to úplně OT a jediné co bych poznamenal je, že v partě v roce 1985 nás sex a randění zajímal přesně asi nula kámoše, vítězilo být venku a smát se nesmyslům.

Jinak to, že někdo pracuje ve škole, ještě neznamená, že tyhle témata s čím se perou automaticky naprosto pochopil. Vidím tam mraky vyhořelých lidí, kteří říkají - strašný tihleti mladí, kam ten svět vede! To za nás...

Vlastně úplně stejně, jako důchodce na balkóně v tom 85 který na nás řval že moc křičíme, hrajeme si a jsme vůbec nějaký divní. Pak jsme mu zapálili zvonek!:)

Těžký nesklouznout do těchto vod.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    Už teda trochu OTuju, ale snad mi osazensktvo klubu promine.

Tady příklady z venčí:

Eric Andre Trolling Guests Compilation #1
    https://youtu.be/B0M00g_l0gw?is=sRl64QWqse46VPUm

Wiz Khalifa | The Eric Andre Show | Adult Swim
    https://youtu.be/k4GQv5OMk_w?is=uQQxkiYVOYvI0WgJ

A thash estetika v hudbě.
    Time Traveler (Live Band sesh) - KNOWER
    https://youtu.be/yhtcG79kPNw?is=_TKovG26GI5JJTuM
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    MARTI_SANKY: Tahle henerace se mimo jiné velmi ujebává na takzvaném cringe (takový to, jak ti je u televize úplně stydno za ty herce/moderátory/reality show lidi, až zatínáš nohy v pěst). Já se z tohodle důvodu například nemůžu dívat na Fabulace Jana Špačka, protože - stejně ajko Omar - to stojí na týhle hypertrofovaný divnotě. To jen pro kontext. Zároveň to staví, jak už tu někdo psal, na trash low cost estetice, v čemž "ti dnešní mladí" taky hodně jedou.

Za mě tyhle dekonstrukce fungujou, pokud unesu tu míru divnoty a programové trapnosti a je pro mě osobně hezký sledovat, že se to pořád někam sune a že já už starnu a můžu si dopřát ten luxus, že ne všechno musim stíhat (sledovat).

Ale pracuju ve školství a s timhle mladym světem jsem furt dost v kontaktu, takže mě to zas až tak nešokuje.

Pokud do toho chceš nahlédnout, doporučuju podcast Swag na youtube. Jedním z tvůrců je taky Omar.
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    Děkuji za vysvětlení. Asi si budu muset zvykat na co se dívá mladá generace. Já jsem velice ráda že dneska nejsem teen. Tedy ne že bych nechtěla být mladší, al ta mladá generace krom jiného vůbec nešuká. Možná proto je to takový bizzare. Chybí jim sex. Nebo ne sex, ale blízkost druhého pohlaví. Mají úplně jiné starosti.

A ta holka je sice asi z nich nejvíc normální, ale nemohu si pomoc, vysílá jasné signály návyku. Je jedno co to je. Třeba jen chlast a cigára. Ale nemá to vůbec pod kontrolou. Tohle jsem viděla už mockrát.

Borec má možná nějakou vadu řeči ok, za to má u mě bod, že se pouští do světa kde je to nejvíce vidět.
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    MARTI_SANKY: Borec jen mluvi potichu a malo otvírá pusu. Je v cajku. Neplaš se (; a ty dlouhý pauzy jsou dramaturgický - chce dělat napětí. Mě se to líbí.
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    MARTI_SANKY: Hoka je v klidu, mluvim rozumně až chytře, dyť se jich ptá na názor na Turka, Dubai, Velkou válku… moderátor je pomalejší, ale když někdo zvládne ukokukat Lexe Friedmana… Omar má přehled, a pořad má jasnou strukturu. Pro cílovku ‘fans’ je to podle mě super dlouhej formát. A skedovanost má slušný tisíce a stabilní. Ten první odkazovanej dil s Žluťákem10 byl spíš odstašující, a vzbuzující lítost. Neznal jsem. Je to vlastně bizzare (rozumějte krásná-děsuplná ilustrce) co ta “pozornostní ekonomika” udělá dětskymu mozku.
    N_I
    N_I --- ---
    MARTI_SANKY: Ten kluk je podle mě takto i přirozený. V dnešní době to ale mozek často přepne do okamžité reakce - vysmažený.

Určitě si pamatuji ve třídě a škole dost lidí, kteří mi přišli také hodně zvláštní, jen dnes v tom ihned vidíme vysmažení?

Co a jak berou mladí, je ještě tenčí led. Je to jejich věc. Pochopení podle mě vede ke sledování podobných videí bez úsměšků a opovržení ještě před. Pomáhá mi také mluvit s mladšími i venku a mile, neinvazivně.

Druhej kluk dělá křoví a za mě to moc dobře vypadá a je to takové divně nervozní.

Holka je tam vlastně milá a docela mi přijde dobře repre tuhle věkovku, sama mluví že bere léky na nemoc a smažit nemůže.
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    N_I: Já to neberu s opovržením. Jen se to snažím pochopit. Já často nerozumím, co tam říkají. Ano neovládám jazyk dnešních teenagerů, ale to není ten důvod. Proto mě zajímá ten kluk má nějakou vadu, nebo je po nějakém dojezdu? Opravdu to nepoznám a nechci mu křivdit. Absurdní drama nebyl nikdy můj šálek čaje. Ale děsí mě, že nevím. Ty děti jsou odhadem ani ne 20let ode mě. A já jim nerozumím. Děti mé sestry jsou jen o málo mladší, ale u nich jsem si nic takového nevšimla.

Dělá to věk? Drogy? Alkohol? Nemoc? Nebo asociální bublina na sociálních sítích?
    N_I
    N_I --- ---
    Je to ta největší zkratka, kterou mozek dokáže udělat - jsme starý- proto nechápu - oni jsou asi vysmažení.

Ta holka mluví o tom, že nic nebere, má léky na epilepsii. K pochopení dochází podle mě až ve chvíli, kdy člověk neudělá okamžitě stop - jsou vysmažení. Tak se to pochopit nedá. Mraky věcí, o kterých tam mluví jsou zajímavý z hlediska tématu klubu a je to sonda do jejich životů.
    MARTI_SANKY
    MARTI_SANKY --- ---
    RADIQAL:
    Pokud to není parodie, tak jsou fakt všichni tak šíleně vysmažení? Tedy přesnějí holka už má absták a kluci teprve dojíždějí?

Já bych to chtěla nějak pochopit co se tam opravdu děje. Možná už jsem asi fakt stará. Ale nechápu ten "sakrasmus"
    N_I
    N_I --- ---
    dnes titulka idnesu

N_I
    N_I --- ---
    XCHAOS: Čas trávený s AI se ale podobně natahuje, jako čas trávený na sockách, proto to házím i sem.

Jinak trousit při pozorování a snahy pochopení mládeže něco o pilulích, diagnozách, parodiích - vlastně to okamžitě shodit ze stolu, je dle mě obrovský úkol pro nás všechny, jak k tomu nesklouznout.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: tohle se snažím tlačit tady: [Artificial Intelligence AI]

je teda pravda, že samotné sociální sítě jsou nesrovnatelně méně energeticky náročné, než AI... v tom jejich nebezpečí není.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam