• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    N_I
    N_I --- ---
    babíš zakáže drogy takže už žádné problémy nebudou a bude klid, teda kromě chlastu a nikotinu to je cool a debata nad tématem zákazu telefonů do školy také nebyla dlouhá, dobrý slon v porcelánu

Babiš: Nová pravidla pro telefony ve školách by měla začít platit od září 2027 - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/babis-nova-pravidla-pro-telefony-ve-skolach-by-mela-zacit-platit-od-zari-2027.A260621_091919_domaci_iluj
    N_I
    N_I --- ---
    TikTok mění pravidla hry. Čeští influenceři budou nově vydělávat přímo z prodejů
    TikTok začal v Česku zpřístupňovat nový program, který může zamíchat influencer byznysem. Tvůrci už nebudou vydělávat jen za počet zhlédnutí nebo placené spolupráce se značkami. Nově mohou získávat provize přímo z nákupů svých sledujících. Podle odborníků jde o jednu z největších změn na české influencerské scéně za poslední roky.
    N_I
    N_I --- ---
    Vyhazov expertů, nábor influencerů. Co se to děje na ministerstvu životního prostředí? S jakými plány a s jakou expertízou na něj míří fandové Motoristů? A kde všude se pod Turkem a Červeným škrtalo?
    🎧 Hostem podcastu #Vinohradska12 je Adéla Karásková Skoupá, redaktorka Deníku N.

Nedávno u nás proběhla debata nad koncem klasické demokracie a masívním nástupu influencerů do politiky. Už se to samozřejmě dávno děje, ale honba za lajky bude větší a větší. Plénum na FB apod bude rozhodovat o rezignacích politiků a ti budou dělat kroky pro zalíbení masám na internetu. Opět je to směr, který možná povede ke konci klasických hranic a států a života dle not korporací a trendů.

Márinka, Dewii, Sugar Danny nebo kluk z kamením brzy ve vašem parlamentu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    N_I: Stejnej nesmyl jako používat klasické zdvořilostí fráze např. V angličtině.
    Zkus někdy někomu na How are you odpovědět něco jinýho než, že je vše zalité sluncem. Uvidíš ty výrazy. Protože na to se tě přece nikdo neptá. Je v tom tedy velký rozdíl.

A odpověď AI děkuji, také značí že její odpověď byla vyčerpávající a není třeba pokračovat.
    N_I
    N_I --- ---
    ahojky:)))

Mnozí uživatelé začínají konverzaci se Seznam Asistentem jednoduše: „Ahoj“, „Ahojky“, „Dobrý den“ nebo „Zdravím“. Přibližně dvě třetiny pozdravů mají neformální podobu. Stejně přirozeně podle dat přichází i poděkování. Výraz „Děkuji“ patřil spolu se slovem „Ano“ k nejčastěji zadávaným výrazům.

Data naznačují, že lidé mají tendenci přistupovat k umělé inteligenci podobně jako k lidskému partnerovi v rozhovoru. Přestože pozdrav ani zdvořilostní fráze nejsou pro fungování asistenta potřeba, uživatelé je do komunikace běžně zařazují.

Rozhovory s AI nejčastěji začínají otázkou. Lidé se ptají pomocí slov „Jak“, „Co“, „Proč“, „Kdy“ nebo „Kolik“. Typicky hledají rychlou odpověď na konkrétní problém, aniž by museli procházet výsledky vyhledávání nebo specializované weby

Zdraví a děkují. S AI si Češi povídají jako s člověkem - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-ai-zdravi-a-dekuji-s-ai-si-cesi-povidaji-jako-s-clovekem-40583452
    N_I
    N_I --- ---
    Dominik Voráč

V pátek si mě pozvali do ČT24, abych okomentoval zamýšlený kanadský zákaz sociálních sítí pro děti mladší 16 let. Takže nemusím zdlouhavě vymýšlet ilustrační obrázek, který zaujme 🙂

Ale teď k tomu podstatnému: co zatím víme z Austrálie, která podobný zákaz už zavedla?

👉 61 % australských dětí ve věku 12–15 let, které měly účty na omezených platformách před zákazem, stále používá alespoň jeden účet.
    👉 51 % dětí, které je před zákazem používaly, uvedlo, že zákaz nijak nezměnil jejich online bezpečnost. 14 % dokonce uvedlo, že se kvůli zákazu cítí méně bezpečně.

Jak to interpretovat? Na jednu stranu se dá říct, že pokud zákaz část dětí ze sociálních sítí opravdu dostal, pak přece aspoň částečně funguje. Na druhou stranu se ale musíme ptát, co znamená zákon, který v praxi porušuje nebo obchází více než polovina cílové skupiny. A je možné, že těch 61 % je ještě spodní odhad –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ u podobných témat může fungovat i efekt sociální žádoucnosti, kdy se dítě v dotazníku raději nepřizná, že pravidla porušuje.

👉A jdeme dál: mezi dětmi, jejichž používání sociálních sítí bylo zákazem výrazně narušeno, 51 % uvedlo, že kvůli zákazu dostává méně zpráv o světovém dění. Mohli bychom si říct: dobře, tak možná přejdou k tradičním médiím, která jsou důvěryhodnější. Ale chyba lávky! Stejný výzkum ukazuje, že 71 % mladých lidí považuje za obtížné najít zprávy relevantní pro lidi jejich věku. A 75 % uvedlo, že zpravodajské organizace nemají představu, jak jejich život skutečně vypadá.
    N_I
    N_I --- ---
    reality check - jdou dvě dívky po ulici a jedna druhé říká: mě už to ani nebaví ty reelska, jsem z toho úplně unavená

všímám si, že mezi mladšími tato otázka rezonuje bez zásahu přenášek, lekcí, odborníků...pár z nich si toho všímá že jim to nedělá dobře vůbec

jinak krize středního věku, přechod, vyhoření jsou pěkný peklo ruku v ruce sledování socek...a skoro bych řekl že na krizi středního věku nebo vyhoření je úplně nejhorší linkedIN a nyx...
    N_I
    N_I --- ---
    HONCKA: jako dle popisu to vypadá, že to máš všechno hezky srovnaný a domyšlený, takový dospělý chování. já bohužel třeba to klikání na např. desky nemám vůbec pod kontrolou a je lepší to u sebe nemít

já se třeba i díky čtení těhle článků sám hlídám a pokládám si otázky kde mi to dost úlítává...

dám příklad - kámoši šli na pivo, ovínění pak klikali na koncert v rakousku, koupili si tři lístky, pak druhej den zděšení že ten termín nemají vlastně čas a jet nemůžou.

já získal lístky skoro zadax a jel na výlet....ale ovínění klikat, neradno...a může se to plíživě dít kde komu...

všichni tři ti kuci maj docela vysokou fin. gramotnost jinak....
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    N_I: nevim fyzicky moment ztráty u mě nikdy nenastal, číslíčka nebo papírky. Když jsem platil cash, tak se mi celkem často stávalo, že jsem nevyšel, protože jsem v tom měl bordel a nevěděl jsem ani kolik mi zbejvá. Teď platím z 95 % bezhodotvostně a vím kolik mám a přesně za co a kdy jsem to utratil.
    N_I
    N_I --- ---
    důvod proč nemám banku v mobilu

Peníze mizí v mobilu: proč utrácíme víc, než si myslíme – Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/penize-mizi-v-mobilu-proc-utracime-vic-nez-si-myslime/r~aaa29ee24caf05b3beda6d6a293d118d/
    N_I
    N_I --- ---
    prago nemusím, ale k tématu to je

Dělat umění skrze AI je zvrácené, vždyť je to automatická pračka, říká raper Kato | Forbes
    https://forbes.cz/delat-umeni-skrze-ai-je-zvracene-vzdyt-je-to-automaticka-pracka-rika-raper-kato/?
    N_I
    N_I --- ---
    N_I:

V*****A --- --- 17:25:32 13.6.2026+2
    Jak by vypadal dokument o nyxu.
    N_I
    N_I --- ---
    Vláda USA nařídila Anthropicu pozastavit přístup k modelům Fable 5 a Mythos 5 - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/technet/software/anthropic-usa-vlada.A260613_094858_software_alv
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Do 13 let úplně bez mobilu, doporučil rodičům švédský zdravotní úřad - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-mobil-do-13-let-uplne-bez-mobilu-doporucil-rodicum-svedsky-zdravotni-urad-40582890
    N_I
    N_I --- ---
    První oběť Andrewa Tatea byla nezletilá dívka ze Slovenska | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/nezletila-divka-ze-slovenska-byla-prvni-kterou-andrew-tate-vyuzil-z-jeho-vlivu_2606120010_jva
    N_I
    N_I --- ---
    Mnoho z propuštěných pociťovalo devalvaci své odbornosti. Tedy fakt, že dovednosti, které se celé roky učili, byly najednou – tváří v tvář schopnostem umělých inteligencí – zcela bezcenné.
    ◼️ S tím souvisela u mnohých silná úzkost z budoucnosti, tedy existenciální nejistota z doby, v níž bude pro lidské schopnosti stále méně místa, a možnost člověka adaptovat se bude mnohem pomalejší než u strojových inteligencí.

„Bojím se, že vše, co umím, přes noc zastará.“ Strach z AI je reálný, tvrdí studie — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/bojim-se-ze-vse-co-umim-pres-noc-zastara-strach-z-ai-je-realny-tvrdi-studie-374433?
    N_I
    N_I --- ---
    Máme venku další výsledky rozsáhlého výzkumu Čeští žáci v online světě, do kterého se zapojilo přes 53.000 dětí a který jsme realizovali ve spolupráci s Univerzita Palackého v Olomouci, E-Bezpeci, Kamil Kopecky, Dominik Voráč.

Hlavní zjištění jsou:
    Čeští žáci se v online světě pohybují sebejistě, ale ne vždy rozumějí jeho pravidlům a dopadům. Třetí vlna výzkumu ukazuje, že 93 % dětí chápe, že obsah na sociálních sítích ovlivňují algoritmy podle toho, co sledují, lajkují, komentují nebo vyhledávají. Jen 16 % dětí si ale pravidla sociálních sítí přečetlo celá a rozumělo jim, 23 % je nikdy nečetlo a dalších 14 % jim nerozumělo.

Výrazně se mění také vztah dětí k AI. Třetina žáků si už někdy povídala s AI chatbotem jako s kamarádem, 19 % ho takto používá občas a 13 % pravidelně. Pro 14 % dětí je snazší svěřit se AI než člověku a 32 % uvádí, že otázky o vztazích nebo sexualitě je pro ně jednodušší napsat chatbotovi. Výzkum také ukazuje, že rodičovská omezení s věkem rychle klesají: nějaké omezení technologií zažívá 51 % třináctiletých, 34 % patnáctiletých a jen 16 % sedmnáctiletých.
    N_I
    N_I --- ---
    Čeští žáci v online světě 2025 - Nejnovější - Safer Internet Centrum
    https://bezpecnyinternet.cz/cs/ke-stazeni/cesti-zaci-v-online-svete-2025/
    N_I
    N_I --- ---
    Přijde mi nebezpečné, že uživatel této sítě v součanosti chodí s majitelem této sítě a může tedy evidentně nahlížet do soukromí všech lidí, kteří tu jsou a vynášet dost možná osobní informace kam se mu zachce? Což se teď i stalo.

Obecně mě už kdysi napadlo, co majitel této sítě může udělat s poštou apod. Kdyby chtěl.???

Je tu vlastně nějaký etický kodex?
    Jaké šachy by šli s těmi informacemi hrát?
    CUKI
    CUKI --- ---
    INDIAN: jako chatbot může být nebezpečný, ale pozuzuje taky někdo jeho přínos? Dost dětí má problémy o něčem mluvit (nemusí to být osobní, ale bojí se zeptat protože se bojí přiznat že to neví), ta AI může být v tomto ohledu jako další zdroj.

Podle mě klady převažují, ale zásadní je od toho děti neizolovat ale informovat o nebezpečí a mluvit s nimi o tom.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam