• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    _IOB_
    _IOB_ --- ---
    XCHAOS: paywalled://
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    :-)

Tech billionaires are shielding their children from the products that made them rich | Fortune
    https://fortune.com/article/peter-thiel-tech-billionaires-limit-kids-screen-time-social-media-smartphones-short-form-video-risks/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    New Study Links Teen Boys' ADHD Symptoms To Addictive Social Media Use - Slashdot
    https://slashdot.org/story/456334
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    No, tohle se vám bude líbit, počítám :-)
    Techno-Oligarchy and the Theft of Tomorrow
    https://shekhovtsov.substack.com/p/techno-oligarchy-and-the-theft-of
    N_I
    N_I --- ---
    N_I:

Jan Jakub Šalomoun • Sledovaní

Přitom odborníci nemají jasno v tom, zda by takový zákaz zlepšil soustředění při vyučování nebo třeba vyřešil problém závislostí. - Soustředění - jasně prokázané, studie i metastudie. Závislost - to je patologie o kterou primárně při regulaci nejde. Jde o další negativní externality. Kyberšikana, school streaming, narušování výuky, posilování sociálních dovedností a komunikace face to face, zvýšení fyzických aktivit (pohyb) atd. atd. Studií na to máme dost, o regulaci rozhodovali oborníci s širokého spektra oborů - dva roky na těch jednáních sedím a podobné komentáře z míst jako je toto mne děsí (svědčí pouze o nezanlosti problematiky). A není to zákaz. Pro výuku má učitel možnost mobily kdykoliv použít (či pro jakoukoliv jinou smysluplnou aktivitu) A na tu vaši poslední výtku pan profesor Horáček na jedné konferenci pěkně reagoval protiotázkou. Ptali jsem se dětí jestli mohou pít ve škole alkohol nebo si dát jointa? Nebo jako odborníci, kteří znají dopady máme zodpovědpovědnost rozhodnout? Tak si na tu otázku odpovězte.
    N_I
    N_I --- ---
    Nezakazujme mobily ve školách. Raději děti učme, jak s nimi zacházet bezpečně, vzkazuje dětský ombudsman
    https://deti.ochrance.cz/tz/nezakazujme-mobily-ve-skolach-radeji-deti-ucme-jak-s-nimi-zachazet-bezpecne-vzkazuje-detsky-ombudsman/
    _IOB_
    _IOB_ --- ---
    CUKI: super, uplne skoro kalokagathia :D
    N_I
    N_I --- ---
    a ještě zde poslední

Pračka (feat. KRISTIAN10K & !RARNY)
    https://www.youtube.com/watch?v=OlqhonxHPbA
    N_I
    N_I --- ---
    zde ještě jedna písnička na toto téma z aktuálního alba fobia kida, vlastně možný otevírák pro debatu s mladšími..
    trochu o tom, že jsme trávili více času venku než na síti

Fobia Kid - Nehrá sa to na nič
    https://www.youtube.com/watch?v=uxJ4XixZnAk
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    ZIDANE: vzhledem k tomu ze je tady bezny ze deti chodej uz do jesli a sou tam dlouho kazdej den, tak odpada to stouchani deti bidlem dovnitr s revem kdyz prijdou prvni dni ve skolce. Deti sou odmala zvykly bejt v kolektivu a socializovat se. A to ze maj povinnou vyuku bylo minimalne pro moje deti daleko zajimavejsi, kuprikladu je nebavily ty stredy ktery byly bez, tj. hrajte si, volna zabava. A skola je bavi dodneska, neuvedomuju si ze by si stezovaly na to ze tam vylozene nechtej jit
    ad vek: Jelikoz tenhle narod si libuje v administrative, neexistuje ze by deti chodily do skol "prubezne". Bud v zari anebo nazdar. Timto nase holka, kterou sme chteli dat do jesli po roce, (kluk sel v roce a pul) sme meli na vyber - bud pude v 8 mesicich na podzim anebo az prusti rok. Ve finale to byl naopak prinos ze sla driv.
    Jinak co se tyce veku na zakladku, tak se pocita vek v kalendarnim roce, tj, ze pokud je ti 6 let az 31.12. des do 1.tridy i tak

N_I: hele chodej lidi s ruznejch neziskovek, neco ma v rezii/osnovach i skola. Obcas me prekvapej co vsechno uz vedej co se tyce spolecenskejch ved
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    INDIAN: Tohle "povinný od tří let" vím od sestry, taky žije ve Francii, neteře už francouzský občanství.
    Přijde mi to tak nějak až moc, už od tří povinně, kor jestli fakt ani neexistuje chodit domů "po o".... ale holt to tak mají.

A říkala sestřenice, co je pro změnu zakrtkovaná na Zélandu, že tam je nějaký to povinný předškolní vzdělávání od pěti let. Ale ne od začátku školního roku jako tady, že poslední rok před školou musí dítě do školky, ale prej natvrdo dnem pátých narozenin.
    A tam by mě zajímalo, jak to funguje, když učitelkám přicházej děti průběžně, někdo v září, někdo v prosinci, někdo v březnu... takže některý děcka jsou klidně o půl roku napřed oproti nováčkům, to v tom musej mít učitelky slušnej maglajs... by mě zajímalo, jak se tam tohle řeší.
    N_I
    N_I --- ---
    INDIAN: pokud ti to nevadí a na funkci to nemá vliv oka, stejně mi přijde dobré o tom mluvit, pokud sis už toho všimnul

prosímtě!!!- piš své postřehy dál. jsou hodně k tématu, je to ultra zajímavé z pohledu tvora, kterého beru jako open mind, jak se stavíš k tomu zákazu apod.

piš podle svého uvážení ale rozhodně to není blití!

jsou ve francii ve škole už i nějaké moderní předměty? jako financ. gramotnost apod?
    k dětem chodí také lektoři neziskovek nebo to učí přímo učitelé ve svých předmětech, nebezpečí socek?

ps. pozitivní okénko

jedna mladší parta teknařů má signal skupinu a tam řeší všechny svý parties a kam pojedou, nic nedávají na fb a socky, jen rozšiřují tuto skupinu. vs. verbování dětí k islamu apod.

pořád myslím na ty vězně jak natáčeli to prostřeno a sdíleli na tik. toku...taky vlastně ultra vtipné a zajímavé!
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    N_I: nemluvim, je to jeji vec, na funkci (rostlinare) to vliv nema :D ...

Ne vazne, deti to po nas nevyzadujou. A jakkoli nejsem zastance vselijakejch zakazu a regulaci, verejna masaz funguje dobre, takze to tolik neresim. Uprimne receno, tady ve Francii socialni site nadelaly takovou paseku (verbovani islamistu mezi adolescentama, vyhruzky smrti, harassement, atp.) ze ty omezni padly za minutu 12. Stejnetak se zaclo relativne brzo dost prave resit dusevni zdravi deti, kognitivni schopnosti, atp. Mala odbocka - vzdelavani deti tu zacina uz v matersky skole od 3 let, je povinny (neexistuje chozeni dom po obede, atp), skolka je kazdej den do 16:30 (krom stredy) a deti se formou hry ucej vsechno mozny, vcetne poctu a cteni. Skoro nikdy neexistujou odklady, vsichni jdou na zakladku v 6 letech stejne. Coz znamena, ze je treba aby splnily vsechny kriteria pro to aby byly pripraveny na dalsi vzdelavani a tudiz se dost brzo resi veskery problemy u zdroje. Deti s poruchou koncentrace, ADHD, atp. se resi formou inkluze a "naordinovanejch" aktivit (nejcastejs sportem nebo krouzkama), mno a prave mobily, tablety a televize se tu resily uz cca pred 10 lety jako jeden z nejvetsich perturbatoru detskyho vyvoje.

Omlouvam se ze to tu zasiram tema detma a mym pruzenim proti mobilum vseobecne, uz sem se vyblil tak vam dam zas nacvhili pokoj :D
    N_I
    N_I --- ---
    INDIAN: mluvis o tom se zenou? jak se k tomu stavi, kdyz ji reknes ze je toho moc?
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    N_I: Ja si myslim ze je hlavne treba si kajicne priznat to, ze mobil u deti je dukazem lenosti rodicu outsourcovat vychovu na tuhle cetku. Moje zena taky do toho cumi porad a nase deti nak porad neciti potrebu neco podobnyho delat taky (ale ano, stoji za tim masaz ze skoly a rodicu ze mobil je velky-spatny)
    N_I
    N_I --- ---
    podle me je zaklad si priznat, ze dost casto to maji deti odkoukane od nas a je treba tuto otazku pokladat i sam sobe
    ANTIHERO
    ANTIHERO --- ---
    Přidám zkušenost z NL - mobily u dětí tu taky prakticky neexistujou, minimálně do ekvivalentu 5. třídy. Výjimkou jsou sociálně slabší komunity, např. azylanti, tam taky pozoruju už mobily často v kočárku.
    Nejstarší syn (skoro 9) to teď začal řešit protože je dostali, tradaaa, stejně staří bratranci v ČR (jeden k 10.narozeninám, protože je ´velkej´ a druhej 8let taky, aby mu to nebylo líto). Takže jejich návštěva teď u nás probíhala stylem, že když jsem je šla ráno budit, oba čeští bratranci už čučeli do telefonu a moje dítě si četlo knížku, ale trochu načuřeně. Abych teda byla fér, máme doma tablet, na kterým děti něco občas pařej, když je venku hnusně. Teď si tam syn nainstaloval Duolingo, to mi nevadí, a taky tam měli nějaké školní appky/hry na matiku. Ale hlídám čas, co to má v ruce a konec digi doby zvládá relativně v klidu :)
    Jo a teda spíš u sebe a muže vidím náběh na doomscrolling a snažím se s tím bojovat :/ a čumím do telefonu hlavně až děti spí.
    N_I
    N_I --- ---
    INDIAN: Opět bych to nevztahoval jen na děti. Fakt je hodně případů, kdy přijedeš na chatu, uděláš oheň a tři lidi kolem 50 stále čučí do mobilu nebo si fotí buřty po opečení.

Také mi přijde zajímavé, když někoho slušně pozdravíš na vandru, nebo teď jsem potkal stovky lidí u vody, kdy jsem jim dával lodě, jak to je celý najednou jakoby v míru - žádný vyhroceniny z kterých máš dojem, že zítra bude konec světa.

Obecně mám dojem, že svět je stále tam venku.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Jo potrzuju ze to okoli dela hodne. Ted na konci roku mely deti posledni rok zakladky (ekvivalent 5.tridy) jakejsi vecirek, byl sem tam dobrovolnik jako dozor ... Kdyz to zaclo, jedna z ucitelek rekla do mikrofonu:

- "Vidim ze nekteri si prinesli mobil. Zadam vas o odevzdani, na konci vecirku si ho vyzvednete."
    Byly tam celkem 4 tridy a prislo cca 5 deti

Me to proste prijde strasne smutny, jak ty deti s tim fasovanim mobilu dtto prichazej o detstvi. To ze uz na 1.stupni zakladky decka cumej na zastavkach do mobilu a nebavej se spolu, misto aby delaly skopiciny a nak tak si sebe vic vsimaly... Tenhle pravidelnej sok vidim prave kdyz prijedu vzdycky do CR. Pamatuju jak sem takhle byl s detma jentak na par dni v nakym hotelu na Lipne mimo sezonu, moje deti mely prazdniny, v CR byla skola, takze deti ostatnich hostu byly jeste v predskolnim veku; Behem snidane, vsechny (fakt do jednoho vsechny) cumely do mobilu (!!) na nakou pohadku nebo nektery i hraly nakou hru... Jako sorry, ale tohle bylo fakt na me moc

vidim to teda i treba v Nemecku kam jezdim docela casto, docela by me zajimalo jak sou na tom jiny zeme mnimalne v Evrope. Vybavuju si namatkou jak sme takhle jeli s detma trajektem z Danska do Norska a na tu cca hodku a neco opet vsecky mobil nebo tablet ... Vim ze v Nemecku kam jezdivam dost casto a koukam obcas na zpravy s tim dost bojujou dost taky, tam se to minimalne zacina resit ohledne viditelnych dusledku jak z hlediska socsiti, tak i samotnyho socialniho zivota skolaku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam