• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Telefony jsou dobrá věc, dobrá možnost a ulehčení života. Ale stát se na nich závislými je cesta do pekel.

Proto třeba beru platební kartu v telefonu jako dobrou věc, ale neubylo by mě, kdybych ji měl, mít stále v peněžence nebo prostě u sebe kartu plastovou. Prostě pro jistotu.
    Opět totiž jsme u toho, že telefon se může vybít, samozřejmě v nejméně vhodnou dobu.
    Taky jsem zažil z druhé strany. Študák u kasy, vytáhl telefon... "ne ne ne, nevybíjej se... no tak to zrušte, vybil se mi telefon."
    Já konverzačně "a plastovou kartu nemáte?"
    "Mám, doma."

No tam mu byla platná... tak snad se poučil.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    CATEE: Bohužel někdy je to tak.

A nejen děti.
    Zadej na FB příklad typu 9 + 9 + 9 + 9 x 0 = ? a uvidíš, co lidí se s tebou bude hádat, že výsledek je 0 a tvých dvacet sedm je špatně, ty de..., a nevysvětlíš jim to. Oni prostě VĚDÍ...

Viděl jsem na tohle (ne)umění počítat pěknou hlášku:

Učitelka na ZŠ v devadesátkách:
    "Ty si myslíš, že budeš celej život nosit v kapse kalkulačku?"

No, ta doba přišla a dost lidí už fakt počítat z hlavy a podobné pro nás základní věci neumí - nikdy to nepotřebovali.
    A pak se jim telefon vybije a jsou... ano, přesně tam.
    Už snad dva roky zpátky jsem takhle viděl dvě holky, jak na autobusové zastávce nejsou schopný vyčíst z jízdního řádu, kdy jede autobus. Mobil vybitej a na jízdní řád koukaly jak na egyptský hieroglyfy a nevyčetly z toho nic.
    No bodejť by mohly, když ani nepoznaly, že stojej u jízdního řádu autobusu Žandov - Česká Lípa, řády MHD že jsou o pět metrů vedle.
    Naštěstí vzápětí pro ně (a pro mě taky) potřebná linka MHD jela, takže se to vyřešilo samo.
    A abych se nenavážel do mládeže, věřím tomu, že dost dospělejch už se v jízdních řádech taky nevyzná, protože "na co, se podívám na telefonu"...
    N_I
    N_I --- ---
    Alex J. Bruna

·
    📱 Říkejme mu třeba Tomáš, narodil se v roce 2010. V osmi letech dostal první telefon a od té chvíle ho každý den učil nějaký algoritmus číst informace. Ne škola, ale algoritmizovaný feed jeho oblíbené sociální sítě, možná YouTube, možná Instagram nebo TikTok. Tři vteřiny na titulek, když nezaujme, jeho prst scrolluje dál. Dopaminová odměna je vždycky za rychlost, nikdy za to, že ses zastavil a zamyslel. Stovky opakování denně po sedm let. Nikdo mu to nezakázal, nikdo ho nevaroval, prostě to tak bylo.
    Pak si takový Tomáš nebo jeho vrstevník sedne k testu PISA. A on udělá jedinou věc, kterou umí: přelítne, klikne, špatně a další. OECD takovým dětem říká hasty readers, chvatní čtenáři. V roce 2018 jich bylo sedm ze sta. Dnes už jedenáct ze sta.

Ten kluk nezapomněl číst pomalu. Pravděpodobně se to nikdy nenaučil. Číst informace ho naučil nějaký algoritmus, který za pomalé čtení nijak neodměňuje.
    PISA 2025 vyšla tento týden, je to největší měření v historii, 760 tisíc patnáctiletých z 91 zemí světa, a první, které proběhlo poté, co generativní AI dostal do ruky už asi úplně každý. Čtení v zemích OECD kleslo za deset let o 28 bodů, to je asi rok a půl školní výuky. Matematika o 22 bodů. Každý pátý patnáctiletý je pod základní úrovní ve všech oblastech na ráz. Jenže nejhorší není o tom, co děti umí, ale tom, čemu dnes věří. Jen 46 % patnáctiletých si ověřuje zdroje. Zbytek buď vůbec neověřuje, nebo ověří a stejně dá nakonec jen na pocit. Víc než polovina generace, která právě dostává do ruky stroj na výrobu nekonečného množství velmi přesvědčivého textu (AI chatboty). Podle OECD může být zranitelná vůči dezinformacím. Překvapivě. 😃

PISA je test, ne experiment. Kauzalitu z ní nevyčtete a OECD to říká otevřeně: víc obrazovek a míň čtení pro radost šly s horšími výsledky ruku v ruce, víc netvrdí. Fajn, tak si to řeknu sám, a řeknu to jako markeťák, protože ty metriky znám. Pozornost dětí je jen surovina. Každá vteřina, kterou dítě udrží u složitějšího textu, je vteřina, kterou platforma neprodala v reklamním formátu. Session time, retence, engagement. Dítě, které umí číst pomalu, je z pohledu těch KPI prostě špatnej zákazník. Zakrnění schopnosti soustředit se není vedlejší efekt sociálních sítí. Je to přímo jejich byznys model. Meta letos v USA prohrála dva procesy za sebou: porota v Novém Mexiku rozhodla, že klamala o bezpečnosti a zneužívala zranitelnost dětí, 375 milionů dolarů pokuty, a o den později porota v Los Angeles uznala Metu i YouTube odpovědnými za design, který dítě přivedl k závislosti. Žalobci to tam shrnuli přesně: engagement metriky byly důležitější než děti. Meta se odvolává. Třetí žalobu, od školního okresu v Kentucky, v květnu radši zaplatila, bez přiznání viny. A od srpna proti ní stojí 29 amerických států najednou. V knize Hypernormal tomu s Pavlem říkáme digitální feudalismus: platforma nevlastní vaše políčko, vlastní vaši pozornost. A feed nevychovává čtenáře. Vychovává uživatele.

Uživatel platforem dnes platí svými daty a používá, co mu někdo připravil, podle pravidel, která neurčil, a naivně doufá, že ho to zaveze tam, kam chce. Naproti tomu operátor řídí systém podle vlastních potřeb, ne podle potřeb systému, a kormidlo drží sám.

V praxi to vypadá takhle. Dva patnáctiletí dostanou stejný úkol. První ho hodí do ChatGPT, zkopíruje odpověď, hotovo za čtyřicet vteřin. Udělal přesně to, co ho sedm let učil feed: vzal, co přišlo. Druhý ví, co chce zjistit. Zeptá se, dostane odpověď, zeptá se, odkud to je. Otevře zdroj. Zjistí, že půlka nesedí. Zeptá se znovu, jinak. Nakonec rozhodne sám, co použije. Ten druhý není chytřejší. Má jinej návyk. A jediné, co z toho vidí učitel, je, že jeden odevzdal za minutu a druhý za dvacet.

OECD ten rozdíl změřila. Děti, které si nechaly AI psát texty, dopadly hůř než ty, které to nedělaly. Ale mezi dětmi, které AI používají hodně, dopadly lépe ty, které ji používaly k učení a někdo je naučil posuzovat, co jim AI vrátila za výsledek. Uživatel versus operátor, u patnáctiletých, v datech OECD.
    A teď proč je tohle jen začátek. Feed obsah vybírá. AI ho rovnou vyrábí. V dubnu 2025 vydalo OpenAI aktualizaci ChatGPT, kterou muselo po čtyřech dnech stáhnout, protože model začal uživatelům chválit úplně všechno. Potvrzoval jim pochybnosti, přiživoval vztek, tleskal nápadům, které byly evidentně debilní. OpenAI to samo vysvětlilo: trénovali ho příliš na okamžité uspokojení uživatele. Přesně stejná optimalizace jako feed, jen tentokrát u AI. Říká se tomu sykofancie a sklon k ní má každý model laděný podle toho, na co lidi dávají palec nahoru. Ano, i ten váš.

Teď si do toho dosaďte Tomáše z prvního odstavce. Dítě, které nikdy nic neověřovalo, potká AI, která je postavená na to, aby mu dala za pravdu. 88 % českých žáků už AI chatboty ke školní práci používá. Tři z deseti ve škole nikdy nebo skoro nikdy neposuzovali, jestli je to, co jim vygenerovala, vůbec pravda. A tohle je pořád jen textové okno. Dnešní algoritmus čte, na co jste klikli. Ten příští proti vám využije všechno, co jste do svého chatbota kdy nasypali, a postaví každému dítěti vlastní svět, dokonale pohodlný, na míru. V knize tomu říkáme fluidní aplikace. Nefiltrují realitu. Postaví ji znovu.

Česko je v tom všem učebnicovej případ. V nové disciplíně, řešení problémů v digitálním prostředí, dostali čeští žáci 517 bodů, 17 nad průměr OECD. Umějí algoritmy, data, zpětnou vazbu. Umějí rozhraní. A zároveň je 27 % z nich pod základní úrovní ve čtení. Umíme klikat. Neumíme pochybovat. Přesně takového uživatele platformy potřebují: rychlého, důvěřivého, s prstem na dalším videu.

Bez digitální suverenity občana je státní suverenita jen fikce. Občan, který čte chvatně a věří tomu, co mu naservíruje algoritmus, není suverénní, ať mu ústava slibuje cokoliv.
    Zákaz telefonů ve školách není možnost, je to nutnost. Protože i lidi, kteří už vědí, jak feed funguje, scrollují dál, co teprve děti. Jo, myslím i sebe. Jenže zákaz řeší čas ve škole, ne návyk. Jediná skupina uživatelů AI, která v datech OECD dopadla lépe, jsou děti, které někdo naučil výstup stroje posuzovat, ne jen přebírat. Dá se to naučit v páté třídě. Na střední už je pozdě.¨

Na neštěstí to o víkendu celé zmizí z vašeho feedu. Zpráva OECD i tenhle status. Chvatně přečtený, chvatně zapomenutý, ve stejném algoritmizovaném feedu, o kterém je. Tomu s Pavel Čejka říkáme hypernormalita.
    Máte děti ve škole? Učí je někdo validovat, co jim AI vrátila?
    N_I
    N_I --- ---
    ZIDANE: pozor, sklouzáváš možná do houmera který se vrací do křoví nebo nadáváš na mraky

to je zase další nemoc vlastně celé naší generace, ani to není hezké

toto všechno co popisuješ dělá i kupa dospělích

téma, které se tu rozebírá se týká podle mě naprosto všech

důchod bych radši úplně zapoměl mladý nemladý, to je tak špatně spočítaný a rozkradený, že je už opravdu pozdě a nikdo z mladých to nezachrání
    CATEE
    CATEE --- ---
    QUANTI: Asi rozumím vám oběma. Taky bych se asi spíš snažila dítě v takové situaci nasměrovat, pomoct mu.
    Nejsou všechny dnešní děti takové, jsou mezi nimi občas velké rozdíly. Bobužel, to negativní (tedy že některé děti v deseti, ve dvanácti neumí základní počty) nás většinou praští přes nos a zapamatujeme si to. A setkáváme-li se s tím častěji, tak můžeme snadno nabýt pocit, že všechny děti jsou takové a snažit se je při jediné interakci v obchodě něco naučit stejně nemá smysl. Taky ne každý na to má trpělivost.
    Po pravdě, když mi učitelka matematiky na ZŠ řekla, že není úplně vzácné, že dítě v deváté třídě neumí ani malou násobilku a na 3x2 bez mrknutí a s naprostou jistotou o správnosti odpovídá 8, taky mě to trošku vyděsilo.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    QUANTI: ja netelefonuji vubec, ani s rodinou. A protoze mne telefonat stoji energie na nekolik mesicu, asi se na tom nikdy nic nezmeni.

QUANTI: kdyz Zidane odnauci deti byt stedrymi, urcite bude mit o "vetsi" duchod. ;)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZIDANE: Jako nebudu ti říkat, jak máš dělat svoji práci, ale zabilo by tě, kdybys mi řekl, že aby to mohl zaplatit, měla by mu to ta holka vrátit? Tak byl rozhozenej, to se může stát i starším, jako fakt v tom necháš vykoupat desetiletýho kluka?? Většinou nereaguju, ale tady mi to nedá.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZIDANE: Jakože... Já se v mládí taky bála/styděla telefonovat, a to jsem starší mileniál 😅 co je na tom nepochopitelnýho?
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    A je to asi tak čtrnáct dní.

Holka kolem dvanácti, chyběly jí na zaplacení asi tak tři koruny.
    Když jí říkám, že má málo, koukala jak sůva, pak se obrátila na klučíka kolem deseti, jestli nemá.
    Kluk jí dal stovku, holka zaplatila, všechno OK.
    Což vo to.

Pak platil ten kluk. Nákup za 160 vočí a dával mi stovku.
    A když mu říkám "ale to máš málo", začal se šacovat "kde mám tu druhou stovku... kde je???"
    Já na to "a není to ta stovka, cos teď dal kamarádce?"
    Kluk hodil výraz "a jo" a půl nákupu mi tam holt nechal (já to za něj platit nebudu).

Tyvole tak co má v palici, že si nepamatuje, co udělal před třema minutama - že tu stovku fakt nemá, protože ji půjčil kamarádce (která mu, mimochodem, zbylé peníze ani nevrátila)?
    Nebo to možná byla ségra, to by aj trošku vysvětlilo to nevrácení zbytku peněz... každopádně kluk měl teda brutálního hosipa, když ani nevěděl, že tu stovku, kterou hledá, před pár minutama někomu dal/půjčil.

Jestli nám tihleti maj vydělávat na důchody, ještě štěstí, že si spořím, co to dá. Protože s takovejhlema inženýrama se důchodovej systém zbortí jak domeček z karet a nebude to trvat dlouho.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    ERVIN: Iluze o jeho výši si nedělám, ale nějakej minimální snad... i když s touhle generací to nebude žádnej šlágr.

Ani počítat to neumí... nebo se jim nechce.
    Kolikrát už se mi stalo, že maj platit třeba 25,90, nasypou mi do ruky čtyřicet korun - podotýkám "v drobných", takže by těch šestadvacet, nebo i kdyby třicet, mohli napočítat taky... ale proč by se s tím..., že?

A v úterý to jeden mlaďásek kolem dvanácti vyšperkoval. Nákup asi tak za pětadvacet vočí, dal mi pajsku, dvacku a pětku a čuměl, co bude.

Fakt buď blbej nebo to měl na buřtu.
    Kurňa, já mám u takovejch vždycky cukání jim poděkovat a nemít se k vrácení... jestli by se ozvali, nebo by odešli a neřekli ani bé.
    ERVIN
    ERVIN --- ---
    ZIDANE: Ty si myslíš, že nějakej dostaneš?
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Bojej se telefonovat... a tahle generace mi má jednou vydělávat na důchod?

No nazdar...
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    MIKEFINDER: Ano, to mi taky (inu, holt jsem starej) přijde jako demence.

Mnoho lidí dnes nevolá, ale posílá hlasové zprávy přes aplikace jako WhatsApp nebo Messenger. Když telefon drží na plocho před pusou, mluví přímo do spodního mikrofonu a hned poté si mohou zprávu snadno poslechnout.

Kolikrát už jsem četl o tom, že lidi dnes NEVOLAJÍ, ale pošlou tomu druhému hlasovou zprávu a vzápětí si poslechnou hlasovou zprávu od něj - jako odpověď.

Takže to už klasické "telefonování" je "OUT" a budeme si posílat HLASOVÉ ZPRÁVY?
    Tyvolenakole... já jsem asi fakt předpotopní.

A když už jsme u toho...

Mladí se bojí telefonovat, raději si povídají s chatboty. Telefobií trpí až 70 % lidí Generace Z – MobilMania.cz
    https://mobilmania.zive.cz/clanky/mladi-se-boji-telefonovat-radeji-si-povidaji-s-chatboty-telefobii-trpi-az-70--lidi-generace-z/sc-3-a-1362476/default.aspx

Bát se telefonovat? Já se teda taky pár věcí bojím, ale tohle teda nepochopím. A že jsem tohleto, že se "mladí bojí telefonovat" četl hodněkrát, to není náhodný odkaz.
    N_I
    N_I --- ---
    MIKEFINDER
    MIKEFINDER --- ---
    ZIDANE: Odpoví ti AI:
    Lidé nosí a drží telefon „na plocho“ (vodorovně před pusou, jako by drželi krajíc chleba s paštikou) hlavně kvůli změně způsobu, jakým dnes komunikujeme. Klasické telefonování u ucha totiž nahradily jiné moderní zvyky.

Tento styl držení telefonu má několik hlavních důvodů:

- Nahrávání a poslech hlasových zpráv: Mnoho lidí dnes nevolá, ale posílá hlasové zprávy přes aplikace jako WhatsApp nebo Messenger. Když telefon drží na plocho před pusou, mluví přímo do spodního mikrofonu a hned poté si mohou zprávu snadno poslechnout.

- Hlasitý odposlech (handsfree): Lidé často telefonují se zapnutým hlasitým reproduktorem. Spodní reproduktor moderních telefonů pak míří přímo k nim, takže druhou stranu lépe slyší.

- Sledování obrazovky během hovoru: Při držení na plocho může člověk během mluvení dál psát, odepisovat na jiné zprávy, hledat informace na internetu nebo kontrolovat kalendář. U ucha by na displej neviděl.

- Čistota a hygiena: Displeje telefonů jsou plné bakterií. Některým lidem je nepříjemné si upocený a špinavý displej přikládat přímo na tvář a ucho.

- Videohovory: I když člověk zrovna neukazuje svůj obličej, při videohovorech drží telefon dál od sebe, aby na displeji viděl člověka, se kterým mluví.

- Dlouhé nehty: Pro ženy s dlouhými umělými nehty je často pohodlnější držet telefon na dlani na plocho, než ho pevně svírat v prstech na výšku.

Tento zvyk se stal masovým fenoménem i díky tomu, že ho lidé odkoukali od celebrit a influencerů v reality show, a dnes už ho spousta lidí dělá zcela automaticky a podvědomě.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Tak hlasitej odposlech jsem dělal už před patnácti lety s pevnou linkou (!!!, ještě po mámě, po stěhování jsem pevnou zanedlouho zrušil, k čemu to dneska, když mám mobil), ale zásadně jen doma, kde to nikoho nerušilo.

Provozovat to mezi lidma je vymaštěnost par excellence.
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    [INSEQUI @ Co vas sere??? Kdo vas sere ??? Aneb...1) ja 2) ja 3) ja 4) ti ostatni] Docela by mě zajímalo jak tohle vzniklo a co je to za modu.
    INSEQUI
    INSEQUI --- ---
    Hlasákové a tatrankáři! Už jsem to tu někde psal jak mě serou.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    N_I: Systém "držím telefon jak obloženej chlebíček, jen si ukousnout a mluvím" nechápu taky.
    Proč to ti lidi dělají? Videohovor těžko, když to držej naplocho... takže něco jako "u ucha to držej jen fosilové, moderní to je TAKHLE" nebo... proč???
    N_I
    N_I --- ---
    asi je debilní to natáčet, ale až úplně každý bude takto volat, poslouchat, až každý v kempu každá chatka vytáhne svůj reprák a začne se překřikovat

je to docela podobné debatám na netu často
    sám často nevím, jak se vlastně v takové chvíli zachovat když to někdo praktikuje na celý bus, vlak, metro

Video brněnských dopraváků zesměšňuje lidi, kteří hlasitě telefonují za jízdy - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-video-brnenskych-dopravaku-zesmesnuje-lidi-kteri-hlasite-telefonuji-za-jizdy-40596708
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam