• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    N_INebezpečí sociálních sítí - téma kyberbezpečnosti pro děti, dospělé, důchodce
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    N_I: škoda, že fotky z takové akce nedáváte třeba na Mastodon, že :-)
    N_I
    N_I --- ---
    cca skoro 150 lidí přišlo na podivní místo, kde hráli akusticky a potichu tři kapely, plachtu si na kresleli na prostěradlo fixou a jediné světlo byla svíčka a oheň. pro mě to bylo skoro až léčivé tam moct být a ukázka toho, že opravdu dost lidí už teď míří, nebo se aspon snaží mířit jinudy nežli je obecné očekávání, reklam z reelsů a obr blikátek...
    ta křehkost hudby a toho setkání.

fans téhle zábavy jen poroste, myslím...

pro pracovni ucely jsem si ale opet nainstaloval instagram, uvidime jak se mi podari udrzet muj ucet na uzde, dalsi test.

boj,

N_I
    N_I --- ---
    ZIDANE: jeden slavný raper, hahaha, říká: "zachovej klid, svět pojede dál"

Ale jistě bude také růst také počet lidí, kteří úplně vynechají technologie a budou si pěstovat v klidu zeleninku někde za městem. Je to popsáno v mnoha scifi románech a novelách.

Ve včerejším debriefu z Perplexem je čas na jinou věc, vytvořit si svou AI jako politickou stranu a tu přihlásit do voleb.

Brzy nás čeká politika mixovaná AI a člověkem. Kdo pak vyhraje?:)
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    Tlačítko „Je mi 18 a více“ už nebude stačit. EU chystá velké změny - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-video-tlacitko-je-mi-18-a-vice-uz-nebude-stacit-eu-chysta-velke-zmeny-315676?

Aplikace následně provede kontrolu obličeje přední kamerou. Ověří, že před kamerou stojí skutečný člověk, a porovná jeho tvář s fotografií uloženou v dokladu. Jde ale jen o jednu z možností registrace. Věk bude možné doložit také například prostřednictvím elektronické identity, bankovní aplikace nebo osobně u pověřeného poskytovatele.

Při samotném použití už aplikace platformě nesděluje jméno, datum narození ani údaje z dokladu. Předává pouze informaci, zda uživatel splňuje požadovanou věkovou hranici. Na počítači lze požadavek otevřít naskenováním QR kódu telefonem, při použití stejného mobilu stránka požadavek předá přímo aplikaci a uživatel ho pouze potvrdí.

Chápu to dobře, že bez chytrýho telefonu si už člověk ani neupšoukne? Ověřit věk sice pude jinak, ale při použití té sítě se to stejně bude asi muset zase ověřovat přes chytrofouna, čili kdo nemá, smůla?
    Tyvolenakole...
    N_I
    N_I --- ---
    MATT: skvělý!

ps. požádal jsem si o ban kámoše do jednoho nejmenovaného klubu zde, kvůli nové práci.

"neboj se neboj, jedu v tom taky, všichni jsme takový malý sráči"

ZIDANE: Rád bych poděkoval i za tvůj postřeh, podobný úsudek je přece okamžitě na stole, vlastně mě to jako první napadlo taky, to co tebe.

Proto je nutný o tom vést debatu, vůbec to zhmotnit.

V říjnu bych rád udělal jednu zkušební testovací diskuzi mírně řízenou v nedělní podvečer v klubu poblíž Vltavy, zkusím pozvat i nějakého zajímavého hosta z branže, pošlu brzy letáček s termínem.

Rád bych k debatě přitáhl třeba i děti ale, ale také prarodiče a důchodce.

Stay tuned.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    MATT: chtelo se mi napsat, ze nase generace prokrastinaci vynalezla, ale vlastne drive byly prodejci primo na ulici, resp. urednici sedeli v prvnim nejvyse druhem patre, na poli i v lese byl neustaly kontakt s druhymi lidmi a tak se zvanilo stale dokola o tom samem hejty, socialni bubliny a totalni izolovanost.

Narodne divadlo v Bratislave ted uvadi hru o cholerove epidemii na Zempline v 18. stoleti, ty hoaxy, ktere se sirily, az ritualni, brutalni vrazdy domelych viniku, ignorovani vedeckych faktu .. vse v jenom, v cetne nekonecneho chlastani a jinych patologickych jevu "nezdravych socialnich siti".

A tak si i urednik mohl zatemnit okno alespon v spondi casti a nikdy ho neotevirat, idiocie pritomne vsude okolo ho dohnala nejpozdeji, kdyz se pod obraz ozraty dav pokousel vymit choleru obetovanim uredniku.
    MATT
    MATT --- ---
    N_I: [MATT @ nyx :: pripominky uzivatelu] 2014... ;)) zajimalo by me, jestli prokrastinace ma podobnej mechanizmus, s tou bojuju uz treba 20 let..
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    N_I: Bejt kámošem, tak bych - dle nálady - možná řekl něco ve smyslu "a zrovna ne. Snad si umíš poručit, že tam prostě nepudeš. A jestli neumíš, nauč se to. Pětka z písemky by ti v tom mohla pomoct."

By se vidělo.

Tyvole závisláci, fakt.
    N_I
    N_I --- ---
    zazil jsem poprve

vola kamosovi jeho dcera a prosi ho aby ji bloknul tik tok
    protoze je doma sama a potrebuje se ucit
    N_I
    N_I --- ---
    tematicka pisen

VÍTĚZ - song and lyrics by Doktor Římsa, čest_zmrdi, Cringe Prince | Spotify
    https://open.spotify.com/track/5uzypaPQl4lYWtsrIWeSVV?si=R7GqhFDXSF-vhycdcIeAdg
    N_I
    N_I --- ---
    AI gigant Anthropic potají zřídil biologickou laboratoř - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-ai-ai-gigant-anthropic-potaji-zridil-biologickou-laborator-40598522

a jeden existenz...black mirror
    N_I
    N_I --- ---
    Falešná domovní prohlídka u Zelenského rodičů. Video se vydává za reportáž Euronews - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/podcasty-retezak-falesna-domovni-prohlidka-u-zelenskeho-rodicu-video-se-vydava-za-reportaz-euronews-40598354

hoax, news...
    N_I
    N_I --- ---
    :))
    ani nevím jestli to je vtipný, ale pro odlehčení

Putin při volbách do Dumy bojoval s myší, sítě baví i licence Windows - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/pocitac-putin-windows-volby-hlasovani-rusko-kreml-ukrajina.A260919_110457_zahranicni_sahu
    N_I
    N_I --- ---
    Karel Gargulák

Vážení přátelé, vy co mne sledujete kvůli vzdělávací politice a vzdělávání, chtěl bych vaši pozornost zacílit na rozhovor s Daniel Prokopem. Ten na Český rozhlas rozebírá to, jak vidí výsledky českých žáků v mezinárodním testování PISA a jaké důsledky to podle něj má na cíle a opatření vzdělávací politiky v ČR.

ČRo: Jak tedy přehodnotit celý ten systém? Co může na tom stavu, který se ukázal, respektive demonstrovala vlastně ta srovnávací studie PISA, změnit Strategie vzdělávání 2030+?

Dan (ten z PAQ Research): "Já jsem spoluautor. Musím sebekriticky říct, že podle mě ta strategie je taky trochu nejasná v tom, co a jak se má učit. Rozhodně jsem dnes více zastáncem toho, že má být jasněji vymezený obsah vzdělávání, abychom nedělali dokument, který je nejasný a hodí se vše na školy. Ať si to každý učitel nějak zvládne. Takto se zvětšují rozdíly v tom, jak jsou školy schopné cíle i obsahy aplikovat.

Měli bychom vyhodnocovat na úrovni škol, jak se jim daří vzdělávat žáky. Abychom věděli, že nějaké škole se vzhledem k tomu, jak má třeba vzdělané rodiče, daří dobře, a jiné hůře – abychom dokázali pomoct tam, kde se to nedaří. To v Česku neděláme vůbec, a třeba v Anglii a jiných zemích to dělají.

Měli bychom se hodně zaměřit na základní gramotnosti a vyhodnocování, jestli se ty děti, řečeno jednoduše, naučily číst a počítat, protože to je samozřejmě předpoklad všeho dalšího rozvoje v životě. Takže možná i krok zpátky v tom velkém důrazu na široké spektrum dalších kompetencí."

Český rozhlas Dvojka: Nejsou ty děti, řečeno úplně laicky, přetížené?

Daniel Prokop: "Možná jsou trošku přetížené, ale podle mě jsou přetížení i učitelé. Jak vypadá zadání dnešního obsahu vzdělávání?

Máte tam předměty, vedle toho osm průřezových kompetencí – řešení problémů, podnikavost, digitální a další – a vedle toho dvě základní gramotnosti, čtenářskou a matematickou. A teď si to musíte sami nějak sestavit do obsahu vzdělávání. To je podle mě špatně. Neříkám, že ty kompetence jsou nedůležité, ale mělo by být úplně jasně zadané, jak se promítají do výuky, a nemají potlačovat základní gramotnosti.

Takže já jsem v tomhle trošku konzervativní nebo tradiční, a zároveň bych dělal mnohem jasněji zadané kurikulum, ten obsah vzdělávání, a vyhodnocoval jej. Měřil bych na úrovni škol, jestli ho školy naplňují. To je ten základ. Když odhalíte deset procent škol, kde se to nedaří, tak tam můžete pomáhat, podporovat ale i měnit ředitele a podobně – jako v Anglii nebo třeba v Mississippi.

Mississippi je stát v Americe, kterému se zlepšily výsledky oproti většině Ameriky, a je to o úplně stejných věcech jako například v Anglii. Měří výsledky, vyhodnocují je, zaměřují se nejdřív na základní gramotnosti, než jdou k těm složitějším."
    N_I
    N_I --- ---
    bump, vůbec nic mi to neříká, století páry:(

Michaela Slussareff

Před nějakou dobou jsme pro iniciativu Digitální zdraví dětí objevili Míšu. Resp. Michaela Křapková objevila nás a já jsem za to moc vděčná. Stala se nejen lektorkou, ale i garantkou obsahu našich metodik. Před nějakou dobou sesbírala informace o aplikaci Bump, kterou používá čím dál více dětí a nás to znepokojuje. Tak pokud neznáte, zde je pár věcí, které byste rozhodně měli vědět:

Tahle appka měla v roce 2025 jen v ČR téměř 47 000 aktivních uživatelů (oproti 1 500 na začátku 2025). Většina rodičů a učitelů, se kterými mluvíme, o něm neslyšela, děti jí naopak znají velmi dobře.

Je to sociální síť, „mapa lidí a míst“, nemá žádný feed, místo něj mapa, na které v reálném čase vidíte své přátele: kde jsou, jak dlouho, jakou rychlostí se pohybují, kolik mají baterie, jestli jsou doma, ve škole nebo v práci. Domov, školu a práci si aplikace odvodí z pohybu sama. Ukládá info o tom, kde jste spali a kam chodíte. Cílovou skupinou jsou teenageři, i když oficiálně jde o produkt pro rodiny.

Při instalaci Bumpu mě zarazilo pár věcí:
    1️⃣ Když nepovolíte sdílení polohy „neustále“, aplikace to označí červeně jako chybu, kterou máte „opravit“. (neměla by to být chyba, ale naopak nastavení, které bych dítěti doporučila), vedle toho chce vypnout optimalizaci baterie, aby mohla běžet trvale na pozadí.
    2️⃣ V několika krocích vás přesvědčuje, ať propojíte kontakty z telefonu i z ostatních sociálních sítí.
    3️⃣ Profil je veřejný. Jméno, fotku, školu a seznam přátel vidí kdokoliv. Po připojení ke „školní komunitě“ se dítě objeví ve školním adresáři a Bump k rozesílání pozvánek spolužákům aktivně vyzývá.

Sdílení polohy samo o sobě není nové, dlouho jej používá Snap Map, Find My i WhatsApp (btw. to také rodiče většinou neví). Nové je, že Bump spojuje živou polohu, historii pohybu, školní komunitu, chat a sociální prvky do jedné aplikace. Z každodenního pohybu se stává součást online identity.
    Pokud si dítě přidá někoho, koho ve skutečnosti nezná, dá mu dlouhodobý přehled: kde chodí do školy, kdy odchází z domova, kdy se vrací, s kým tráví čas.

Nechci Bump démonizovat. Děti ho používají, protože chtějí být spolu. Ale rodiče a školy by měli vědět, co přesně dítě sdílí, s kým a jak snadno.

Připravujeme k Bumpu podrobnější materiál pro školy a rodiče, zejm. to, jak jej používat bezpečněji. Pokud ho doma nebo ve škole řešíte, napište mi do komentářů, co vás zajímá 💬
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    MATT: Takže kdo nemá kameru , ten má smůlu?

Ano, stále existujeme i my, kdož nemáme a nechceme chytrý telefon a surfujeme ze stolního počítače bez kamery... to bude "vtipné" až nějaké ověřování věku podle fotky bude prakticky normál a nutnost.
    MATT
    MATT --- ---
    ZIDANE: nevim jak jinde, ale např. na discordu a robloxu to dělá nějaká třetí strana a základě obrazu a AI určí věk uživatele. děti to prej ochcávali, že si kreslili kníry a vrásky.. ;) samožrejmě hned byl nějakej leak osobních dat tý třetí strany..

např:
    https://www.wired.com/story/a-kid-with-a-fake-mustache-tricked-an-online-age-verification-tool/
    Hack of age verification firm may have exposed 70,000 Discord users’ ID photos | Social media | The Guardian
    https://www.theguardian.com/media/2025/oct/09/hack-age-verification-firm-discord-users-id-photos
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    ZIDANE: Ta soutěž se jmenovala MIKADO (MIlion v KAždém DOmě) a do dalších zemí ji na základě české zkušenosti nepustili.
    ZIDANE
    ZIDANE --- ---
    N_I: Přesně tak.
    Už snad někdy v devadesátkách, když vznikaly (mám pocit) stírací losy a říkalo se, jak je to nepřekonatelné, nijak nezjistíš, jestli je výherní nebo ne, ani pod rentgenem a kdovíco, údajně padlo:

"Pusťte to do Čech. Jestli to nepřechytračej Češi, tak už nikdo."

Samozřejmě to může být JPP (jedna paní povídala), ale českou náturu "všechno přečuráme a co nejde, to nakonec přečuráme taky" to docela vystihuje.
    N_I
    N_I --- ---
    ZIDANE: hlavně se asi najde 158.000 cest jak to obejit...cesi vid..:)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam