bump, vůbec nic mi to neříká, století páry:(
Michaela Slussareff
Před nějakou dobou jsme pro iniciativu Digitální zdraví dětí objevili Míšu. Resp. Michaela Křapková objevila nás a já jsem za to moc vděčná. Stala se nejen lektorkou, ale i garantkou obsahu našich metodik. Před nějakou dobou sesbírala informace o aplikaci Bump, kterou používá čím dál více dětí a nás to znepokojuje. Tak pokud neznáte, zde je pár věcí, které byste rozhodně měli vědět:
Tahle appka měla v roce 2025 jen v ČR téměř 47 000 aktivních uživatelů (oproti 1 500 na začátku 2025). Většina rodičů a učitelů, se kterými mluvíme, o něm neslyšela, děti jí naopak znají velmi dobře.
Je to sociální síť, „mapa lidí a míst“, nemá žádný feed, místo něj mapa, na které v reálném čase vidíte své přátele: kde jsou, jak dlouho, jakou rychlostí se pohybují, kolik mají baterie, jestli jsou doma, ve škole nebo v práci. Domov, školu a práci si aplikace odvodí z pohybu sama. Ukládá info o tom, kde jste spali a kam chodíte. Cílovou skupinou jsou teenageři, i když oficiálně jde o produkt pro rodiny.
Při instalaci Bumpu mě zarazilo pár věcí:
1️⃣ Když nepovolíte sdílení polohy „neustále“, aplikace to označí červeně jako chybu, kterou máte „opravit“. (neměla by to být chyba, ale naopak nastavení, které bych dítěti doporučila), vedle toho chce vypnout optimalizaci baterie, aby mohla běžet trvale na pozadí.
2️⃣ V několika krocích vás přesvědčuje, ať propojíte kontakty z telefonu i z ostatních sociálních sítí.
3️⃣ Profil je veřejný. Jméno, fotku, školu a seznam přátel vidí kdokoliv. Po připojení ke „školní komunitě“ se dítě objeví ve školním adresáři a Bump k rozesílání pozvánek spolužákům aktivně vyzývá.
Sdílení polohy samo o sobě není nové, dlouho jej používá Snap Map, Find My i WhatsApp (btw. to také rodiče většinou neví). Nové je, že Bump spojuje živou polohu, historii pohybu, školní komunitu, chat a sociální prvky do jedné aplikace. Z každodenního pohybu se stává součást online identity.
Pokud si dítě přidá někoho, koho ve skutečnosti nezná, dá mu dlouhodobý přehled: kde chodí do školy, kdy odchází z domova, kdy se vrací, s kým tráví čas.
Nechci Bump démonizovat. Děti ho používají, protože chtějí být spolu. Ale rodiče a školy by měli vědět, co přesně dítě sdílí, s kým a jak snadno.
Připravujeme k Bumpu podrobnější materiál pro školy a rodiče, zejm. to, jak jej používat bezpečněji. Pokud ho doma nebo ve škole řešíte, napište mi do komentářů, co vás zajímá 💬