• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS
    DIMS
    DIMS --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    GOA_TRANCE: to, co se kouká našima očima, to, co slyší našimi ušima, to, co cítí našima nozdrama :-)
    LOOK
    LOOK --- ---
    GOA_TRANCE: jen jsem to zrcadlove obratil; jsme determinovani jak 'my' tak 'oni'.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ANNA: nene, nevadi, kazdemu co mu padne do oka ;]
    LOOK
    LOOK --- ---
    ANNA: no a, nějaký Tunguz, nebo Mixték zase nemaj sajn o tom, jake to je zit v Praze. treba si rekne to co ty a vypravi se poznat Prahu. ale nikdy ji nepozna nasima ocima, protoze je determinovan svou kulturou, svym zpusobem vnimani.
    ANNA
    ANNA --- ---
    DARJEEL: všimla jsem si potenciální mnohovýznamovosti tvého postu,)) snad nevadí, že mojí pozornost zaujal nějaký Sullivan, ne Darjeelo poukázání.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    ANNA: Sullivan tam padnul ad random, ten post poukazuje na neco jineho, jmeno neni dulezite... ;]
    ANNA
    ANNA --- ---
    chce se mi zazpívat jojk "who the fuck is Sullivan", ale asi to radši nechám být a naleštím své magické ggogle zrcadlo, bude-li mě svrbět touha po vědění. nebo vedení.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    Jung je nas, ale treba toho, toho, toho Sullivana, toho bych teda klidne nechal, at je jejich, haaaajzl. At si pekne slikne evropsky trikot a jede si treba do argentiny delat ty svoje samanismy. My berem jenom nase. Kvilejici Tuvak je mimo.
    ANNA
    ANNA --- ---
    SCHWEPZ: začínám si prostě myslet, že spoustu toho, co nám předkládají etnologové, si chápeme po svém, zcestně a blbě. vyrůstáme v úplně jiném prostředí, jemuž odpovídá náš pojmovej aparát a tak dále, většinou nemáme ani šajn, jak to vypadá (ani to nemusí být moc) daleko. přijde mi, že s tím, jak se snažíme přežvejkat pojmosloví cizinců, si vytváříme spoustu neodpovídajících dojmů a nakonec jsme možná pomalu pověrčivější, než nějaký Tunguz, nebo Mixték. nehledě na to, že osobně třeba nechápu, kde se berou ty bájení podobné informace, přes všechnu zázračnost, jakou iniciační cesta přináší, se to neděje s efekty, za něž by se nemusel stydět ani hollywoodský trhák. prostě se imho plete vnitřní a vnější, intenzita prožitku se zaměňuje za intenzitu zážitku (kdesi v zábavním parku jménem Svět).
    ale Junga teda asi nebereme jako našeho, asi že to není dostatečně exotický k té kávičce a peřince.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    SCHWEPZ:-) jj a este toho junga zchekni, sem se na nej tesil jak malej kluk...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ANNA: přesně! co sem teď četl o "šamanských adeptech" na severu (evenkové ap.) tak ho třeba při - tom co bysme označili za schizofrenii, psychozu ap. - odvezl šaman z rodiny, dal ho do iglu na koži a řekl, že přijede za tři dny, ať tu sedí a čeká na vizi ap. -- málo těchto věcí je pro "našince" přenosné...ale lidi mají rádi příběhy, sedí v teple s jídlem a hltají castanedu a další, jež trpně kráčí k poznání :-)
    DARJEEL: ten vtip je parádní, pošlu ho dál!
    ANNA
    ANNA --- ---
    podle mě to sem patří. imho Jung si prošel něčím podobným, čím jinde procházeli adepti šamanských profesí...
    proč ignorovat někoho z našich zeměpisných šířek a furt koukat jen do Amerik a na Sibiř.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    WOA: leceni jako potlacovani symptomu neni prilis klasicka metoda.

    SCHWEPZ: no to se rika, ze Jung byl psychotik :)))

    znas ten for? Psychotici stavi vzdusne zamky, neurotici je obyvaji a psychoanalytici od nich vybiraji cinzi.... :)))

    no nic, tak ja jdu o dum dal... a mimochodem tedka nekdy vysla u Janecka osmy dil sebranych spisu. Archetyp hrdiny a matky... ale to je myslim do jinyho klubu...
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    F0N:
    DARJEEL:
    „Má duše, má duše, kde jsi? Mluvím, volám Tě. Jsi tam?“ Jungův rukopis prozrazuje zoufalství. Ta slova napsal 12. listopadu 1913 do jednoho ze zápisníků, kterým podle barvy desek říkal „černé“. Bylo mu 38 let, v Curychu měl prosperující lékařskou praxi, elegantní dům na břehu jezera, mladou rodinu. Byl prezidentem Mezinárodní psychoanalytické společnosti a přednášel na univerzitě. A také měl pocit, že ztratil duši.
    http://respekt.ihned.cz/c1-38758210-buh-je-silnejsi
    Právě rok 1913 byl pro Junga zlomový. Prožil sérii apokalyptických snů a vizí, slyšel hlasy. Domníval se, že se o něj pokouší šílenství, a místo, aby před ním utíkal, rozhodl se obsahům svojí mysli čelit a využít vlastní krize k osobnímu růstu. Omezil své veřejné působení, ponechal si jen terapeutickou praxi a každou volnou chvíli věnoval „aktivní imaginaci“ – jakémusi vědomému vyvolávání snů, které si zapisoval. Procházel mytickými krajinami, potýkal se s příšerami, setkal se s proroky, s bohem i s ďáblem, dopustil se vraždy a incestu, dokonce jedl dětská játra. To vše, aby získal zpět svou duši. Zpětně Jung popisoval tuto „konfrontaci s nevědomím“ jako nepřetržitý proud vizí, které na něj dopadaly jako balvany, hromobití nebo tekoucí láva. Často se prý musel chytit stolu, aby se pod tím náporem „nerozpadl“.

    Z toho zápasu se Jung vynořil s tisícem ručně popsaných stran. Zredigoval je a pečlivě přepsal kaligrafickým písmem do knihy vázané v červené kůži. Německý a latinský text navíc vyzdobil iluminacemi a ilustracemi, které dodnes šokují zářivými barvami, přesností, množstvím detailů a jakousi ornamentální symetrií, kterou lze najít snad jenom ve východním umění anebo v kresbách psychotiků. Celé to trvalo šestnáct let.
    WOA
    WOA --- ---
    DARJEEL: mě se víc líbí Grofovo pojetí. Transformační krize osobnosti není považována za nemoc, resp. poruchu ale za přirozené stádium lidského vývoje. Při "léčení" - klasickém potlačovaní projevů - není člověku umožněno si tím projít a dozrát, je proto lepší jej touto krizí jaksi provést na druhou stranu.
    F0N
    F0N --- ---
    DARJEEL: uhm dik
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    F0N: psychologove ji rikaji psychospiritualni krize, drive se zahrnovala do diagnozy endogenni psychoza... ma ruzne obdoby podle kulturniho zazemi, kde dany jedinec vyrostl.... pokud te to zajima treba u Asijskych kmenu, tak si precti Mircea Eliadeho, tusim ze se ta kniha jmenuje prastare techniky extaze, nebo tak nejak...
    ANNA
    ANNA --- ---
    F0N: zajímavě. víc se mi veřejně říkat nechce.
    F0N
    F0N --- ---
    ANNA: A ako sa prejavuje ta samanska nemoc?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam