• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    DIMS: Šamanské informace jsou užitečné pouze šamanovi. Možná si dovedeš představit nějakou "vědeckou užitečnost" informace o tom, co mu říká ten který duch. Mé dospělé já v tom vidí ztrátu času.
    DIMS
    DIMS --- ---
    hmm,, to je právě ono, hlavně že chceme lepší Svět :) hezký den.
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    DIMS: Asi si dovedeš představit, jak té mé šamanské části, záleží na tvém "vědeckém" hledisku.. :)
    DIMS
    DIMS --- ---
    já nepotřebuju vědět co mám dělat, o to mi nejde... já do tohohle nevidím. Mě to pouze zajímá jaksi z "vědeckého" hlediska... nebo jak to říct.....
    KALIPH
    KALIPH --- ---
    DIMS: Dokud potřebujete slyšet, co máte dělat - nemáte to dělat. V šamanismu každý potřebuje podporu od "svých" duchů. To je celé.
    DIMS
    DIMS --- ---
    ANNA: Jestli se ti něco podaří napsat, rád bych si to přečetl :)

    4all : Proč se bojíte sdílet??? vaše zkušenosti mohou být užitečné nám, kteří tu " schopnost " nemají. Nebo jí jen chceme blíže pochopit a neříkejte že to nejde!!!
    ANNA
    ANNA --- ---
    REVAN: btw, právě kdybych s tím neměla zkušenost, nebudu se na něco takového asi ani ptát... neříkám to, co nejsem připravená říct. ale to považuju hlavně za svou záležitost (nikoliv záležitost jiných entit).

    začali jsme teď asi tak trochu hrát (s duchy, čimsi, whatever) hru "kdo vydrží více":)) nehodlám trpět kvůli nejasným informacím, návodům a příkazům, tajit něco jen proto, že se to tak dělá. mám se snažit? tak ať se snaží i oni. přijde mi to jako docela dobrá metoda efektivizace výkonu.
    ANNA
    ANNA --- ---
    REVAN: hovořila:)

    REVAN
    REVAN --- ---
    ANNA: Něco jiného je mluvit o osobním využití obecných "zdrojů" (egregorů, astrálních bytostí, archetypů, .. bla bla...) to jsou věci, na které se může napojit více lidí a nejsou tak pevně svázány na bytostně osobní rovině. Jenže totemové zvíře je pro šamana víc než kus duše. Já se nepovažuji za šamana, hlásím se spíše obecně k přírodní magii, ale hovořit o tomto.... Řeknu ti spíš o temných či slabých stránkách svojí duše, jo, to si ustojím. Ale toto je něco víc....
    Hovořila jsi někdy vůbec s někým o svém "totemovém zvířeti" (nebo podobně bytostně propojeném pomocníkovi)?
    ANNA
    ANNA --- ---
    REVAN: já si tuhle otázku (Je tohle téma, totemové zvíře a vůbec osobní nejbližší pomocníci, něco o čem šaman vůbec s někým mluví?) položila asi tak 108kráte a pokládat si jí budu nejspíš i dále. vycházím ale z vlastní zkušenosti, která mi o spoustě věcech mluvit dovoluje, taky proto, že to nevnímám jako záležitost mluvit ano/mluvit ne - záleží, kolik toho řeknu a komu a hlavně, jaký z toho budu mít pocit.
    narodila jsem se ažiju tady a teď a vnímám jisté rozdíly mezi kulturami a časem, takže třeba práce etnologů a antrolpologů jsou v něčem zajímavé, ale vidím v těch informacích bariéru, symbolika je prostě posunutá (například dnes už vidíme spíš vlak, než železného oře etc., atp.). u sebe třeba cítím nutnost toho, abych se na svoje zážitky dívala prostřednictvím více pohledů, než jen skrze prisma primitivního šamanismu, prostě proto, že nežiju v primitivním společenství. daří se mi profanovat své posvátno, aniž by ztrácelo ducha, naopak, postupně mi to přináší větší pochopení toho, co se děje. a pochybuju, že jsem jediná výjimka na světě:))
    není to tak dávno, co tu padla zmínka o Jungovi. přijde mi, že Junga bych klidně mohla nazvat šamanem, přesto mu to nebránilo (imho) dost nekompromisně rozebrat lidskou psýchu na kusy. (a jistě si toho zároveň spoustu nechal pro sebe.)
    REVAN
    REVAN --- ---
    ANNA: tvůj podnět se mi líbí, ale nevím, nevím. Navážu na proběhlý dialog, když vznesu otázku: Je tohle téma, totemové zvíře a vůbec osobní nejbližší pomocníci, něco o čem šaman vůbec s někým mluví? Dokážu si představit, že banda nesmírně důležitých pseudošamanů třeba ze Skřidel o tom bude diskutovat hodiny do nejmenších detailů, jenže oni se k totemovému zvířeti ani nepřiblížili a jsou to jen načtené příběhy, které si vsugerovali do svých vizí.
    ...zbytek jsem smazal...tý vé, chtěl jsem ti aspoň naznačit, ale fakt to nejde.
    ANNA
    ANNA --- ---
    NICO_PSYCHE: prosím, radši se poděl o to, o co máš potřebu se dělit, než abys tu reagovala na moje plchy.
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    ANNA: Já taky neřekla, že ano.
    ANNA
    ANNA --- ---
    NICO_PSYCHE: já je taky chápu. akorát dělám, že nechápu tu obhajobu:D nutila jsem je snad k něčemu? ne.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NICO_PSYCHE: a odpověď zní... všem
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    NICO_PSYCHE: ano takhle jsem to myslela...třeba taky někdy budu mít tu potřebu..zatím o věcech, které se mi dějí a nejsou plně vysvětlitelné mluvím třeba s mými kursistkami, ráda si přeštu co píšeš.
    NICO_PSYCHE
    NICO_PSYCHE --- ---
    ANNA: Naprosto chápu, co se Ti snaží RANAHUR a KALIPH říci. Tyhle zkušenosti se velice těžko popisují. Ale nemyslím si, že by se nedaly nesdílet. Vždcky jsem si takové "rozhovory" nechávala pro sebe a ukládala do řádků svých deníků. Ale v poslední době jsem měla několik významných (z mého pohledu) iniciačních snů a rozhovorů, které mám potřebu sdělit. Je to zvláštní, protože jde o ty úplně nejdůležitější rozhovory v mém dosavadním životě. Ale čím jsou závažnější, tím více cítím, že se o ně podělit dokonce MUSÍM!!! MUSÍM JE PŘEDAT DÁL... Pak je samozřejmě otázka "komu?"...
    ANNA
    ANNA --- ---
    RAHANUR: to s vyvoleností byla ironie (i když lidé s volem ve znaku vyvolení být můžou, to se povoluje). nevidím důvod, proč by naše pohledy nemohly koexistovat vedle sebe.

    jinak je dobrý, jak by si lidi rádi o něčem četli, ale nic nepoví (o čem si tedy chtějí číst?).
    ságy o křečcích asi. exotické.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    ANNA: hele tady asi nejde o vyvolení nebo o nevyvolení....spíš ....připadá mi, že tohle jsou věci o kterých já osobně asi mluvím jen s opravdu malým okruhem lidí - přijde mi to tak správné. Zajímá mne to, ano, pokud se tu někdo najde, kdo se svěří, nebráním se, jen vysvětluji, že zatím asi nemám potřebu nebo spíš nepřijde mi to správné...bavit se na toto téma jinak než v obecné rovině.
    ANNA
    ANNA --- ---
    zkušenosti imho jsou nepřenositelné, ale stejně k nim lidé neustále napříč časem dělají nejrůznější komentáře, což by se dalo označit jako mapování terénu.
    mně nikdo nezakazuje nějakým způsobem zprostředkovávat zkušenosti, tak to dělám, protože mně to často chybí - ta možnost srovnání. nejde ani tak o to, že by si měl někdo číst od druhých, jak to má být, ale spíš jak to může být. což může být povzbuzující:)
    i když, každý asi není vyvolen, aby vedl druhé, že, někdo se spokojí se zadržováním:)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam