MILUCH: podle běžného svátku Filipa v kalendáři to brát nelze. Filip má svátek 26.5., Jakub má svátek 25.7., takže z toho filipojakubskou noc nevytvoříš, leda hoodně dlouhou, dvouměsíční :) Takže nasnadě je společný svátek, a i ten mate:
Společný svátek světců Filipa a Jakuba:
Podle liturgického kalendáře byl v dřívějších dobách tento svátek 1.5., a podle nového liturgického kalendáře připadá na 3. květen. (Jejich společný svátek, ve starém kalendáři uváděný 1.5., souvisí s přenesením jejich ostatků a hlavně s posvěcením římské basiliky Dvanácti apoštolů 1.5. 570. Proč se posunul na 3.5. tady psát nebudu, už se dostávám totálně mimo téma klubu :)) ).
Tady přeposílám ještě kontext k Filipojakubské noci:
Oba svetci jsou uctivani po celem svete, ale v mnoha terminech - u obou apostolu je to vsak mimo jine 1.kvetna. Okolo Filipovy postavy vznikly casem ruzne zvyky. V predvecer jeho svatku, kteremu se rika filipska noc, si lze i ledacos nepristojneho dovolit. Samotny den sv. Filipa povazuji predevsim zemedelci za den predpovedi pocasi.
V predvecer prvniho maje se po staleti slavila, predevsim v nemeckych krajich, Valpurzina noc. Byl to den carodejnic a jim podobnych nestvur, ktere se teto noci sletaly na carodejne hore Brocken. V nasich zemich pro zmenu teto noci carodejnice palili a na mnoha mistech horivaji tyto ocistne ohne dodnes.
Podle stareho ceskeho kalendare v 19. a jeste na pocatku 20. stoleti slavili Filipove a Jakubove svuj svatek prave 1.kvetna."
Podtrženo sečteno, pálení čarodějnic (také Filipojakubská noc, Valpuržina noc nebo Beltine) se odehrává v noci z 30. dubna na 1. května už dlouho dlouho, svátky Fiilipů a Jakubů už s tím tak moc společného nemají...
AIM_FREEMAN: Nikopol jen nakop míč který jsem vykopla, Miluchovi se neposmívám ale jen směju, a já se směju všemu. Vize paralelních světů mě vždy fascinovala a možnost že tu žije někdo, kdo se akorát řídí jiným kalendářem/časomírou mi přišla zábavná. Když by byl cizinec, nebylo by to vlastně neobvyklé. Byl to jen vtip, ega nechme stranou ;-)