• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    RYBOSHŠaManYsMuS

    Témata ke sdílení: extáze, trans, smrt, zrození, rituály, tanec, zpěv, bubnování, šamanská tvorba, meditace, šamanská cesta, léčení, "drogy", duchové, jiné světy, příroda, přírodní síly, energie, harmonie, šamanská moudrost, jiné entity, šamanské cestování, provázení, osobní svoboda, channeling, nové podoby šamanismu, úloha šamanů ve společnosti, moderní člověk a šaman ....

    Každý má možnost vytvořit anketu, takže když vás něco napadne ...
    Káždý má možnost měnit nástěnku, takže pokud chcete přidat knížku, link nebo moudro ...

    Snažte se uvědomit si svou cestu, než začnete polemizovat se zástupci jiných cest. Posuzujte věci vždy z většího měřítka. Mějte na paměti konečný stav. Buďte vděční a slušní, ale nesmlouvaví.

    Když je kmen v koncích, rozhoduje náčelník. Když je v koncích náčelník, šaman de na houby.

    Jsem saman?

    18 hlasy od 18 respondentů
    • 16.7% / 3 hlasy
    • 50.0% / 9 hlasů
    • 33.3% / 6 hlasů
    rozbalit záhlaví
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    OGMIOS: .. jj s těma záměrama to mám podobně ... i stim nepoznánim atd.
    myslim, že je to hodně o strachu, alespoň u mě ... teď tu je týpek z ekvadoru, nebo tak odněkaď. povídal, že když mu bylo ... teď nevim 8 .. tak ho odvedli do jungle a nechali ho tam. no a to že prej bylo strašný se všim všudy a prožíval hnoho strachu .. až došel k tomu, že kdyzž ho tam odvedli, tak asi věřej, že se vrátí, a že kdyzž věřej oni, že se vrátí ... tak že by asi to mohlo jít. přestal se bát a asi za 8, ..možnaá 12 hodin cesty došel domu (prej to bylo asi 3-4km daleko).

    JASONEKK: slušnej trip ti povim, .. taky jsem dost zvědavej a taky jsem si přivodil děsivý zážitky .. ale často to bylo hodně o tom, jak jsem si to já vykládal, překládal .. a .. mnohdy jsem se bál zbytečně ;-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JASONEKK: hahaha :D no vidis to :D to je dalsi vec, nekdy lidska zvedavost zavede cloveka nekam kde vlastne ani nechce bejt :D on zamer je dobra vec treb ame konkretne chybi moudrost vedet na co se zamerit. ono to neni uplne tak jednoduchy jak se cloveku zda. kuprikladu kdyz jsem treba delal ritualy a zadal o neco..tak mi byla dana prilezitost. jenze ja to nepoznal a pekne sem tomu dal naprdel (s prominutim) takze dneska uz vim ze mam bejt sakra opatrnej s tim co chci dosahnout neb mi bude dana prilezitost a ja nemusim bejt vubec ready na to :) ikdyz zase odvaznymu stesti preje ;)
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    OGMIOS: Ono je to asi vždy o záměru... A když bych šel se záměrem poznání a seznámení s místním "osazenstvem", tak by měl být výsledek vždy lepší :) to je teorie, kterou musím ověřit :D Zažil jsem jak jsem před časem psal tu Babku u Řevnic! Hale já měl horrovej lucidní sen a nemohl jsem se z něj probrat! Opak toho co se děje při lucidu :) Co jsem tam zažil... to se vypráví těžko, ale nebyl jsem na to připravenej a tak jsem se bál. Normálně jsem byl ráno přesvědčenej, že tam byl někdo zamordovanej a že tam řádili "živlové". Po chvíli na netu jsem našel informace, že tam řádili loupeživí rytíři, nebo co... nebo něco podobného. A jakej jsem měl záměr?! S vypitou whiskey jsem se odebral do ležení ve spacáku a plachtou nad sebou. A že jsem klouzal dolů, tak jsem sebral balvan na místní staré zídce a opřel si o něj nohy. Při usínání jsem jen vynesl myšlenku ke kameni : " tak mi něco řekni o tomto místě" :) ráno jsem si byl jistej, že odpověděl :) (musel jsem se podělit)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JASONEKK: jinak me trosku ted v mysli vyvstavaj ty ne prilsi pratelska mista. nemusi byt ani pratelska ale nekdy mi prijde ze ne uplne je dobre tam nekdy zavitat. nejsem na koni abych videl ktere misto je jake a tak radsi doufam v zamer ze me dovede kam potrebuju :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JASONEKK: souhlas..misto casu bychom se meli my odebrat na chatu a zabubnovat si :D
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    NIKOPOL: Jen se rozepiš;) Je fajn, když to tu není jen o štěku a bez odezev... Souhlasím s tebou a souhlasím s energetickými uzly. To jsou doložitelná fakta už zdob před Egyptem. Navíc jsou zóny "pozitivní" a "negativní" s různou intenzitou. A třeba pro méně citlivé jedince (tupouny - jako jsem já ;) ) je to fajn. Vyhledávat. Je pravda co píše OGMIGOS, že vše jde provozovat všude, ale na to musíš bejt opravdu vysoko. To já nejsem. Takže musím začínat na místech, kde mohou být i entity, které už takové začátečníky znají a dokážou s nimi naložit. A jak se píše v různých pramenech... s otevřeným a upřímným srdcem nenarazíš na negativní odpovědi. Takže neseďme doma, když je hezky a pojdme nasávat enerie do přírody a od ostatních. Budnovat, meditovat, šamanovat... Dle chuťi. Nebo se tu o tom bude jen psát a čas v tomto životě nám uteče na chatu :D
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    OGMIOS: podle me to neni jen energetickejma tokama v zemi ale nekdy na urcitym miste zijou i zvlastni bytosti ktery to misto delaj silnym. nekdy se asi stahujou k tem energetickejm uzlum zeme a jindy uplne nemusej. staci treba mit stromu a ty vytvorej zajimavou energetiku mista. kort kdyz to je nejakej starej strom. hodne zajimavy jsou stromy bojovnici co se perou o ziviny s prostredim a rostou silny. jinak me osobne prijde ze mlady stromy jsou agresivnejsi a proto radsi vyhledavam zraly stromy co uz se nemusej hnat za slunickem a prekonat prehrsel ostatnich rostlin.
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: vis ja to s tema mistama vidim trosku rozporuplne. nekdy tam clovek prijde a je to silny a nekdy tam dojdu a nic. nekdy to asi neni uplne mistem samym. treba jednouv anglii jsem prisel do takovyho udolicka a to bylo jak kdyz me prastej klackem po hlave, to uplne srselo energii v tu ranu jsem byl nabitej, ale bylo to na jare a pozdeji uz to takovy nebylo, ale bylo tam porad fajn :) jindy zase jsem byl na jedny skalni vyhlidce u as a sedl jsem si tam nahoru a v tu ranu jsem byl soucasti cely ty krajiny a fakt hustej zazitek. ale nerekl bych ze to tam bylo nejaky specialni uplne specialni silvoy misto. jen proste nekdy i ne vylozene specialni misto umi bejt silovy. vidim to tak ze kazdej kousek zeme si prochazi svejma energetickejma cyklama. asi neco jako kdyz my lidi mame jednou vic a jindy min energie. nektery mista ji maj stabilne hodne a nektery mista malo.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    tak ono mimo jiné navštěvování těch míst je i o tom, že tam si toho všimne i tup

    jsou třeba i míst zasvěcovací, výukový a podobný .. prostě můžou být přínosem

    nadruhou stranu lidská aktivita mže být vítaným přínosem pro místo ( ale jak píšeš .. může to bejt mazec, může nebo nemusí na tebe mít náladu, může ti to pomoct ale taky nemusí .. no a stim respektem .. ten je asi na prvním místě ... schodou okolností mi přijde, že stěma krajinejma chrámama vyšší úrovně se ani nedá pracovat jinak než, že tam dojdeš. protože neptokážeš ani ten úplně nejmenší respekt a to ten, že tam dojdeš a pokloníš se. a taky jsou místa různý, různě tam bydlí kde co ... a někdy to nemusí bejt vůbec přijemný (prospěšný asi jo, ale otázka z jak moc velkýho odstupu) a třeba i nebezpečný ...

    přínostný ty návštěvy takovejh míst .. hlavně těch víc v přírodě .. je právě asi to, že to tam působí silněji nerušeněji a svébytněji ... je jasný, že kažej byt má svoje silový místa .. ale jsou tak slabý a samozřejmý, že to prostě bežně nevnímáme ... tak musíme někam kde to nebude tak běžný a silnější
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: nejde o to sedet ci bezet, tyhle veci vychazeji z tveho nitra. kdyz nitro bude tupe tak ti ani sebesilnejsi misto nepomuze a naopak :D tak na to jsem chtel poukazat ze neni nezbytne se vydavat na nejaky specialni mista, je to pekny a muze to bejt mazec ale jde to i na jinych mistech. navic ja osobne bych mel k silovym mistum spise respekt a uctu nez ze bych se tam bezhlave poustel. ne kazde misto musi byt pro tebe prinosne. ne kazdemisto musi mit na tebe naladu.
    a doma nesedim vid, ale mas pravdu ze jsem uz delsi dobu nikde nebyl, rekonstruuju barak, obdelavam zahradku a tim smerem venuji energii neb to potrebuju doklepnout co nejdriv.
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    ... jo jasně ... to asi záleží, co je ten záměr :-)


    já to myslel ... v tom smyslu, že lidi se schopnostma by se měli starat o obnovení a udržování harmonickýho fungování komunity (v četně prostředí kde funguje) ... by se měla starat a svojí krajinu a to je ten záměr .. pomoct místům krajině uzlům, systému spojení (ono totiž se občas třeba působením člověka přeruší a tak) .. aby dobře fungovalo .. a nám se tu dobře žilo ...


    OGMIOS: asi sedíš doma na prdeli už moc dlouho když nepoznáš rozdíl mezi tim a někam jít
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    NIKOPOL: neni potreba sedet na uzlu, uzel je dejme tomu jen neco jako lupa. muzes sedet doma na zadku a napojis se na skupinu, vytvori se kruh a jede se. potom uz jen kruh existuje jako lupa pro zamer skupiny. energie pokud pusobi spolu se umi krasne nasobit. proto taky mame slunce, protoze to je spolecny zamer/existence. slunce je hodne silne vedomi samo o sobe a jeste pomaha dalsim vedomim v tomto prostoru. ja videl spoustu vedomi pritomnych v slunci, je to takove kolektivum a zari spolecnou silou vsech techto vedomi. toz jen trochu z meho pohledu na ty energie :)
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    celá věc se dá taky pojmout jinak ....

    (vono samozřejmě je lepší, když už se je na nějaký bývalý posvátný nebo energetický místo, jít třeba ve víc lidech ... a když jdu sám je třeba být bdělý)

    nicméně ... (trošku bych se vrátil k tomu, chodit na místa, sladit se se zemí ... kam chodit a tak) tady nám soudruh [ CUCHULAIN @ ŠaManYsMuS ] píše, že mu připadá jedno, kde se to dělá, že sladit se dá kdekoliv a že on na tom vidí přínosnej hlavně ten sociální aspekt (že se sejdem) a že pachtit se na nějaký místa speciální je zbytečně vynaložená energie ...
    (co mi přijde jako nejdůležitější je, že v tomhle vesmíru je málo která vynaložená energie zbytečná :-) )

    (omlouvám se za román, třeba někdo najdete sílu to přečíst :-) )
    onehdá jsem se tu taky ptal jestli někdo znáte marka pogačnika nebo pavla kozáka, nikdo neodpověděl. ptal jsem se proto, že oba pánové jeden původně umělec, druhej původně (teď už nevim) technicky zaměřenej člověk se oba starají o něco ve smyslu energie země, duch místa atd.
    (k těm pánům resp. ke čtení knih, co napsali. jsem se dostal díky jistému zážitku se stromem, který byl (řekněme) hodně nestandartní resp. dost mimo všechno, co se normálně, většinově považuje za přijatelný. nehledě na společenskou přijatelnost šlo o zážitek natolik inspirativní a vědomím prodchnutý, že my nešlo o tom pochybovat anebo to znovu popírat.)
    časem se mi dostalo dalších informací ... o stromech (a pak i dalších věcech)...
    jedna stěžejní "informace" (i když teď nemůžu dohledat, kde jsem jí vzal) byla o tom, že australští domorodci milují stromy, prý snimy komunikují a co víc ...
    Prý si přes stromy nechávají vzkazy a dokonce umí je používat jako "telegraf".
    to spolu s dalšími informacemi (většinou čerpaných z děl těch dvou pánů) to vedlo k představě, že v přírodě existují spojení, naprosto reálná, skoro fyzická, kanály spojující jedno místo s jiným. (což už není úplně to samé jako "všechno souvisí se vším" nebo "všechno je propojeno")
    u pogačniky se taky dočtete, že to, že existují nějaká energetická místa, duchové stromů, míst, pramenů a hor není jen tak pro srandu králíkům. naopak, že tyhle konkrétní entity existují až kvůli potřebě jejich služeb, jejich práce na určitém místě z určitého důvodu.
    proč je tu země a proč jsme na ní my teď přeskočme, ale dá se v tom tušit, prozatím třebaže poněkud samoúčelný zaměr "pro život" nebo záliba v životě, v nespočetné mnohosti různých krás a odlišností tančící pospolu v jednotě.
    aby život, v tom smyslu, jak ho tu na zemi prožíváme vůbec mohl být musí být z něčeho fundovaný ... z energie.
    ta energie není jen tak všude ... ale pochází z určitých "zdrojů" ... těmi hlavními jsou, zcela zjevně, slunce a země ... dále pak víme, že dalekosáhlí vliv na nás, a na vše tady snámi žijící, mají také tělesa v prostoru okolo země ... hvězdy, souhvězdí, planety, měsíce ... a z toho tak trošku do dáli usuzujeme na to, že ani tihle velikání to nemají jen tak od sebe ... ale ty zase napájí vesmír svým způsobem .. asi možná .. ze svého středu.

    na zemmi pak jde o to, že ... všechno co tu je roste ze země a pod nebem.
    opět zjevná spojitost - ale jak je z toho život?
    prý vše co je, je podílem (vzniká ze spojení) energie kosmické .. energie nebe .. a energie země.
    protože země je hmotná stejně jako vesmír je prostorný, hmotný .. stejně tak energie, kterou napají život není tak nějak všude, ale je distribuováná do periferních oblastí jistou energetickou sítí (možná sítí života), která stejně jako země a vesmír je hmotná nebo minimálně s hmotnou úrovní bezprostředně souvisí.
    tak vzde ve fyzickém prostoru můžeme dojít na místa, která jsou dejme tomu místem setkání různých impulzů a nebo na místa fungující jako tratě a nebo distribuční ulzy.
    aby vše fungovalo, aby všechno přišlo tam kam má, specifická místa (specifické povahy a funkce) od svého založení už ze svojí povahy (je žívý, inteligibilní (poznatelný, dělá zkušenost) a komunikace, spojení schopný) nechce být sám, a hledá si sobě příbuzné "kamarády", spojence (tak jak už to ve vztazích nebo ve skupinách bývá) podle toho jestli se doplňují, vyvažují.

    z toho pak vychází, že jestli jsou nějaké tratě a dráhy spojení po kterých proudí nejen informace, ale dokonce cosi z čeho vše živé roste (životní síla) možná se těmi kanály přenese i něco jako přídavek něco čím přispějeme ... a že tohle je to co křováci v austrálii vědí, a to je to, jak to dělají.

    jako obecně existuje krajina se svými distribučními uzly .. i naše země má takové uzly rozvodů životní síly, a to jsou právě ty posvátná místa, většinou a původně posvátné hory, posvátné prameny, jezírka, háje, mokřady atd.
    no a když máme posvátná místa, energoinformační uzly, dá se předpokládat, že jsou spolu nějak propojeni (teda propojeny).

    teoreticky by pak stačilo, aby každej znás došel ke svýmu uzlu a budem bubnovat všichni společně
    NIKOPOL
    NIKOPOL --- ---
    aha, teď už chápu, že bubnování na václaváku se vás nijak nedotklo :-))

    OGMIOS: .. jo, omlouvám se, asi to vyznělo, že bych chtěl a nevim co ... já už jsem to, jak by měl vypadat, řešil/viděl .. ale ještě k tomu nějk nedošlo
    ... nevim, jestli si troufám sám ... ale sám jsem ho udělal, tak by asi bylo fajn to tak nechat
    ... je tam taky to jak zmiňuje DRAGEL, jakože čim po tom vlastně malovat ... se to, možná tu, možná v nějakym jinym podobně zaměřenym klubu řešilo

    ...
    no ale když koukám na ty Vaše lokace, tak to skoro vypadá že praha je cca na půl cesty :-))
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    DRAGEL: na víkend kolem dne dětí bude u nás na zahradě veselo, kdyby se někdo chtěl přidat :-)
    https://www.facebook.com/events/455577214469320/
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    Jsem z Pardubic.
    Já myslím, že pár duší na bubnování by se dalo sehnat ;-)
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    NIKOPOL: holky se ptaly na pomalování bubnu a Pavel Jasanský říkal, že barva časem opadá, že je nejtrvalejší asi hena. Já mám takovýho suruvého jelena, dělal jsem tohle poprvé a tak to taky vypadá, ale je můj ;-)
    DRAGEL
    DRAGEL --- ---
    OGMIOS: odborně by se tomu dalo říkat ruční buben, přesnou terminologii neznám :-)
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    tak se uvidi :)
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    já jsem kousek od Kladna.
    JASONEKK
    JASONEKK --- ---
    OGMIOS: Jako když bychom aspon 1-2 ročně se nám povedlo vytvořit alespon trojice někde po republice ve stejný čas, tak bych to uznal... ;) A třeba bychom se sjeli někde na půl cesty všichni?
    OGMIOS
    OGMIOS --- ---
    JASONEKK: nejhorsi asi budou vzdalenosti pro slejzani se fyzicky. asi nejste nikdo z ceskolipska co? maximalne se propojit :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam